Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2941

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2546

Napisano: 24 Dec 2023 13:10

Bereven ::

Sem bolje platforme za integraciju zapadnog arsenala oružja, ja ne vidim tu neku naročitu prednost.


cak i ti holandski i danski imaju bolje senzore i radare od raskupusanih ukro migova i suhoja koji se nisu nesto ni menjali od 90ih. zalihu delova imaju na tone, za razliku od upitnih ukrajinskih rezervi.
ako dobiju i neki EW i slicnu zastitu, nisanski kontejner i sl, ukri mogu da se sutaju u dupe, jer tako nesto nisu nikad imali. ukro avijacija je prilicno zastarela prema ruskoj, ovo je samo pokusaj da ih malo dignu.

ali to je sve u malim brojevima, da se nesto ozbiljnije promeni. i dalje zapad dozirano pomaze, taman toliko, da popune ukrima gubitke. od propale ofanzive, gde su jurisali ko sumanuti, i razhebali vecinu pomoci u tvrdoglavom jurenju na minska polja, nece ukri vise nikad videti toliku pomoc u tehnici koliko su im pre toga dali.

imali su poverenje, shebase ga i sad su na tome, sto imaju i sto sa vreme na vreme dobiju.

Dopuna: 24 Dec 2023 13:13

brundo65 ::

Dal neko moze briblizno da nam kaze koliko je Ukrima preostalo pilota?
Poslati su im svi sovjetski avioni i opet im fali,znaci oboreni piloti su ili poginuli ili povrijedjeni sto znaci da su pri kraju sa pilotima a oni i dalje lete i salju ih na preobuke.


verovatno vise nego aviona sto im je preostalo.
dosta aparata im je unisteno na zemlji na pocetku rata, piloti koji su trebali da teraju to su sigurno preziveli.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19758

Frunze ::...Нити ће снимци уништења нечега бити релевантни за општу слику губитака, јер можда је нешто снимљено, али и даље не знаш колико има тога што није снимљено.

Snimci nam mogu reci koji su minimalni gubitci koji su se desili. Tj. kada neko kaze "nije nastradalo X necega" - ima fotke kao dokaze da jeste.
Ali da su nepouzdane za sveukupnu sliku - jesu.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4818

Novo od Medvedeva.

https://t.me/medvedev_telegram/424

Citat:
Predlozi Krivičnog zakonika Ukrajine

Krivični zakon Ukrajine treba dopuniti sledećim članom:
„1. Priprema ili priprema za pripremu „Olivije salate“ ili „Salate od haringe ispod bunde“, kao i distribucija recepture za ove salate među neodređenim krugom ljudi, kao i njihovo uvrštavanje u jelovnik javnih ugostiteljskih objekata , -
kazniće se kaznom zatvora od tri do sedam godina ili novčanom kaznom u iznosu od milion grivna sa oduzimanjem predmeta krivičnog dela.

2. Isto delo učinjeno po službenom položaju ili ponovljeno u roku od godinu dana od dana izvršenja prvog dela, -
kazniće se zatvorom od sedam do petnaest godina.

3. Isto delo, koje je izvršila grupa lica po prethodnoj zaveri ili organizovana grupa, ili učinjeno na državne praznike Ukrajine, ili kombinovano sa upotrebom krimskih i kavkaskih penušavih vina ili ruske votke, -
kažnjava se doživotnim zatvorom.

Beleška. Lice je oslobođeno odgovornosti za radnje navedene u stavovima 1-3 ovog člana ako dobrovoljno odbije da pripremi ova jela, obavestivši o tome organe bezbednosti Ukrajine, i podvrgne se obaveznom tretmanu ukrajinskim borščom u trajanju od tri meseca. ”


Mr. Green Mr. Green Mr. Green

P.S. Salata Olivije je originalni naziv po kuvaru-izumitelju salate koja se kod nas zove ruska salata.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Babaroga ::
Znaci nepravilno je praviti analogije o mogucem operativnom prodoru na osnovu pokazanog od strane Ruske vojske tada i sada. Sto je uostalom kristalno jasno i lako se dokazuje ako se napravi poredjenje pucanja ruske odbrane na Balakleji i Izjumu i Limanu tada, i jako uspjesne odbrane na Rabotinu i Staromajorsku sada. Nebo i zemlja.


Sa ovim se apsolutno slažem. Ko kod je ova dešavanja projektovao na ljetnu ofanzivu,debelo se zajebao. Rusi su u tom istočnom delu Harkovske oblasti imali toliko snaga da ti je bukvalno trebala sreća da naletiš na nekog Rusa u pozadini. Linije takoreći jedva da je i bilo.

Ukrajinci su uradili brzi prodor kroz prve linije, druge nije ni bilo. I razvili se u manevar. Uprkos tome nisu uhvatili ni jednu Rusku jedinicu u okruženje ili je uništili. Usled slabe linije odbrane, nedostatka rezerve uspeli su ostvariiti brz prodor i manevar. Kojim su primorali Ruse da napuste Izjum i veliki prostor. S ove vremenske distance, odbrana Limana je kupovala vreme da se spremi linija Kremena-Svatovo-Kupjansk.

Dešavanja na Hersonskom mostobranu su skroz dijametralna u odnosu na gore opisana. I njih sam projektovao na moguća dešavanja u ljetnoj ofanzivi. Jer su ona delimičano validan reper, a ne Izjumska epizoda. Tu su Rusi pokazali šta mogu i kako se brane, iako nisu imali duboku slojevitu odbrambenu liniju.

Iskreno u ljetnoj ofanzivi sam očekivao , Ukrajinski prodor od 20-30km, Rusko otupljavanje napadnog vrha i za kraj ofanzive zatvaranje Ukro ofanzivnih efektiva u kotao. Rusi su i tu išli ziheraški, bez ulaženja u rizike neuspenog stvaranja kotla. Jer smatram da za takav poduhvat opet iziskuje ljudstvo. Ovako sa manjim brojem ljudstva, sa manjim rizikom gubitaka i neuspeha su odbili ofanzivu.

Kako su Ukrajinci u dosadašnjem delu rata, pokazali da se relativno dobro mogu braniti, još jedan od razloga zbog čega smatram da Rusi i dalje igraju ziheraški. A to je tako jer mogu. Dobro stoje ekonomski, politički i imaju mir u kući, odnosno većinu javnosti iza sebe. U spoljnopolitičkom segmentu se drže odlično.

Napuštanje nekih oblasti na početku rata, napuštanje Harkovske i dela zapadno od Dnjepra, nije im stvorilo probleme u kući. Probleme sa Vagnerom su rešili brzo i relativno sa malim posledicama. Čini mi se da ih je sve to još više ojačalo, otreznilo i zacementiralo u istrajnosti da ovo izguraju do kraja. Sa što manje rizičnih poteza koji bi produžili ili preokrenuli dešavanja koja su u toku u smer koji njima ne odgovara.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Denaya ::
Kako su Ukrajinci u dosadašnjem delu rata, pokazali da se relativno dobro mogu braniti, još jedan od razloga zbog čega smatram da Rusi i dalje igraju ziheraški. A to je tako jer mogu. Dobro stoje ekonomski, politički i imaju mir u kući, odnosno većinu javnosti iza sebe. U spoljnopolitičkom segmentu se drže odlično.

Napuštanje nekih oblasti na početku rata, napuštanje Harkovske i dela zapadno od Dnjepra, nije im stvorilo probleme u kući. Probleme sa Vagnerom su rešili brzo i relativno sa malim posledicama. Čini mi se da ih je sve to još više ojačalo, otreznilo i zacementiralo u istrajnosti da ovo izguraju do kraja. Sa što manje rizičnih poteza koji bi produžili ili preokrenuli dešavanja koja su u toku.


Ja sam misljenja da ziherica moze da bude isto tako rizicna ako ne cak i rizicnija nego udarac koji rjesava rat.

Recimo, artiljerijska municija. Sad je cini mi se vrhunac nestasice, narednih par mjeseci, poslije toga na ovaj ili onaj nacin zapad ce rjesiti taj problem, i municije ce polako biti sve vise i vise.

Ocigledno je da se ukrajinski PVO uvezuje, da stice brobeno iskustvo, i da ce problema biti sve vise. Sad im dolaze i F-16, za par mjeseci i taj sistem ce da zazivi. i moze da pravi probleme.

Politicka podrska ratu na zapadu prolazi kroz krizu, koja je direktan rezultat neuspjeha ukro kontre, i nerealnih ocekivanja koja su podgrijavana bjesomucnom i diletantskom propagandom. Medjutim, i to se moze promjeniti, ako rat postane jos jedan sukob tamo negdje, za koga mase nije briga, a vlade salju pare.

Naravno, pitanje je strateske promisljenosti odabrati pravi trenutak za udar. Na nekom dnu te sinusoide slabljenja protivnika.

Sa druge strane, evidentno je da ruska snaga konstantno jaca. Ako nista drugo sredili su municiju, dronove, a cini se i komandovanje, o ljudstvu da i ne govorimo.

Mislim da je trenutak pravi, ali da Ruse jedino koci sto vjerovatno jos nisu zavrsili reorganizaciju svojih snaga za taj posao.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2271
  • Gde živiš: Beograd

До следеће Украјинске офанзиве биће битно стање у јединицама. Ако се довољно деморалишу лаганим губитком територије и ако их Руси толико самељу да новима не буде ни до чега , онда су у проблему. Прави "гејмчејнџер" су фабрике и уплив нових војника а не оружје.
Већ се гледа да се довуку ови из иностранства.
Помоћ запада је на силазној путањи. И они се депримирају после једног крвавог носа ко ми овде после неке успешне акције Украјинаца.

offline
  • Pridružio: 18 Avg 2023
  • Poruke: 190

Пошто је ова година почела са Вагнером, кулминирала са побуном Вагнера, и на крају сахранила Вагнер, пало ми је на памет на направим график колико често су форумаши MCM спомињали Вагнер у току године на овој теми


offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Bereven ::Mislim da se iskustvo pilota F16 precenjuje u kontekstu ovog rata... Ne kažem da nema razlike u čoveku koji ima hiljade sati naleta i čoveka koji je 6 meseci leteo na obuci
osim osnovnih i nužnih vještina kao što su taksiranje-uzlijetanje-slijetanje koje se mogu relativno brzo naučiti, glavnina tog velikog potrebnog naleta bit će potrebna za različite misije, koje se mogu i odvojeno naučiti.
Top piloti moraju po mogućnosti biti osposobljeni za sve te misije i odatle potreba za 150+ sati godišnje.

ali ako npr. nećeš koristiti avion noću i kod loše vidljivosti, onda taj dio ne moraš ni učiti.
Ili ako ga nećeš koristiti za SEAD, EW, jurišno tj. blisku zračnu podršku, izviđanje, borbu zrak-zrak, zrak-more, letenje iznad neprijateljske teritorije itd. onda npr. samo dizanje na visinu i izbacivanje JDAM-a je samo jedan sićušni dio ukupne obuke i može se dobro savladati i u ograničenom vremenskom roku.

tako da svakako F16 mogu biti ograničeno upotrebljivi i bez "top-gun" pilota i to može biti vrlo nezgodno.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33832

Babarogo ne samo da je nestašica municije kod ukra nego i nestašica artiljeriski oruđa posle tri meseca juče bio snimak pogađanja jedne M777 a prošle nedelje pogođene dve FH 70 tako da ukrima fali i jedno i drugo a HIMARS su upregli maksimalno da lovi položaje ruske arte.

offline
  • Pridružio: 17 Nov 2021
  • Poruke: 447

Da li ukri mogu koristiti f 16 sa travnatih pomocnih aerodruma?

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 587 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 579 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, branko7, Kriglord, kybonacci, LUDI, Milometer, zlaya011, šumar bk2