Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2944

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
Čitam diskusiju i nekako mi se čini da situaciju previše gledamo kroz "operativne naočare". Razmatramo postupke koji bi vodili rešavajućoj operativnoj pobedi na jednom ili više sektora (ili sprečavanju takve pobede, već iz kog se ugla gleda). A ipak je još rano za operacije u punom smislu te reči. Sam Putin je na onoj konferenciji rekao da ruska vojska "popravlja" svoje pozicije (ili "poboljšava", sad se više i ne sećam tačnog izraza).


Pa da citiram Putina onda

Citat:Оценивая текущую ситуацию «на земле», на линии боевого соприкосновения, можно с уверенностью сказать, что наши войска владеют инициативой. По сути, мы делаем то, что считаем нужным, то, что хотим. Там, где нужно, там, где вы, командиры, в целом считают целесообразным придерживаться тактики активной обороны, это и происходит, а где нужно, мы улучшаем свои позиции.

Da ne prevodim sve, kaze da vojska procjenjuje sta i kako, i da vojska radi "aktivnu odbranu" tamo gdje treba, a tamo gdje opet treba "poboljsava svoje pozicije".

Znaci, pita se struka. Zato i tupim toliko o operativnom rjesavajucem proboju jer sve sto znam i sta sam procitao o vojnoj vjestini ukazuje da se ovakav sukob moze rijesiti samo tako, ako se hoce konacno rjesenje. A Putin je na istoj konferenciji decidirano potvrdio da se hoce konacno rjesenje i da ce ono biti iskljucivo kad se zadovolje interesi Rusije.

Struka (ruski generalstab) je dakle ta koja ce donijeti odluku kad i kako, a ne politika (Putin). Ako je to dakle tako, onda je moguce pokusati procjeniti sta, kad i kako stoji na raspolaganju Rusima da zavrse ovo.

Opet, Rusi su u privilegovanoj poziciji jer vrijeme radi za njih. Osim, naravno, ako ne razvuku sve to toliko da zapad uspije da toliko revitalizuje ukro vojsku da je dovede na nivo koji ce od Rusa zahtjevati dodatne napore (mobilizaciju itd) da ovo zavrse.

Razumijem ja da tebe zanimaju linije odbrane na taktickkom nivou, ali ja opet tupim da je to sve nebitno, ko sto je Solunski front bio nebitan sve vrijeme svog trajanja, dok nije jednim prodorom zakucao zadnji ekser u kovceg Centralnih sila, momentalno izbacio Bugare iz rata, i natjerao Ludendorfa da pise kajzeru da je gotovo, i da se pot hitno trazi mir od Wilsona

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2380

babaroga ::Razumijem ja da tebe zanimaju linije odbrane na taktickkom nivou, ali ja opet tupim da je to sve nebitno, ko sto je Solunski front bio nebitan sve vrijeme svog trajanja, dok nije jednim prodorom zakucao zadnji ekser u kovceg Centralnih sila, momentalno izbacio Bugare iz rata, i natjerao Ludendorfa da pise kajzeru da je gotovo, i da se pot hitno trazi mir od Wilsona
Saglasan, i sa ovim i sa ostalim. U datom kontekstu, Ukrajina vs Rusija, zaista je jedino bitno kada će i kako nastupiti neizbežni slom. Razlog zašto me zanima i sam kontekst pa i ti sitni taktički detalji, jeste radoznalost. Voleo bih makar da naslutim kada se šta može očekivati. I još važnije, da li se i kako neka dešavanja na terenu odražavaju na širu priču, onu koja prevazilazi prostor nesrećne Ukrajine?
Dakle, nema spora oko rešavanja na bojnom polju, čak i ako to ne bude jedan jedini odlučujući događaj. Al ja gledam i "efekat leptira". Uzročno posledične veze nekad se protežu kroz mnogo grana.
Opet, to uopšte nije u koliziji s onim na čemu insistiraš. To sve jeste tako.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2380

Denaya ::Proletos smo pisali malo o ovom delu. Kanal je na višljem terenu nego ta okolna sela sa istočne strane kanala. Da bi Rusi tuda trebalo da se popnu na tu gredu kojom se pruža kanal. Da tako zaobidju grebene koji su iznad sela severno Privilja i Minjkovka.
Oprezno s kanalom. Sad ću opet na taktiku i iznerviraću kolegu. Mr. Green
Ako Rusi izađu na greben (i samim tim na kanal) a ne pređu ga, moraće se boriti češće i na malom rastojanju. To traži i više ljudi, naročito ako bi se odatle tuklo po selima u dolinama istočno od kanala. Ne isplati se, lakše im je ovako. Malo po malo, s ove strane. A ako bi se Ukrajinci sjurili padinom da im lupe kontru, morali bi se sjuriti celom širinom, s mnogo ljudi i tehnike. Onog momenta kad greben bude stavljen pod direktnu vatru Rusa, izgubiće mnogo od svoje prednosti višeg terena.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

@kunktator, reci mi posteno da li i ti dijelis misljenje Zaluznog da ni jedna strana nije u stanju da probije front, zbog stajaznam tehnoloskog zenita itd itd

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2271
  • Gde živiš: Beograd

Компилација снимака погођених локација, пре и после. Еве вам сателити (додуше нису Руски).
Чугуев
Червони Степок
Хмељницки
Славута
Ракитное
Паланка
Вознесенск
Павлоград
Лисогорка
Богдановка
https://imgur.com/SknMbpq
https://imgur.com/CaRrjg4
https://imgur.com/Jilc1aX
https://imgur.com/uFx6EfR
https://imgur.com/g2aRvj0
https://imgur.com/UQDvGwp
https://imgur.com/aiwftBG
https://imgur.com/a6C2KVs
https://imgur.com/IgQt96L
https://imgur.com/j7Gnbz2

Ако сам нагрдио имена места, извињавам се.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Situation west of Donetsk city: Russian Army took control over the rest of Paryzkoi Komuny street and the farm buildings northwest of Marinka as Ukrainian Army retreated towards the dam between Marinske More and Heorhiivskyi reservoirs. Combing operations are taking place in the last areas before the official announcement of the end of the battle for this town.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2380

babaroga ::@kunktator, reci mi posteno da li i ti dijelis misljenje Zaluznog da ni jedna strana nije u stanju da probije front, zbog stajaznam tehnoloskog zenita itd itd
Ne da ne delim, nego mislim potpuno suprotno. Ja mislim da Rusija može da uradi šta god želi u ovoj situaciji (i da tako i radi).

P.S.
Još luđe, mislim da Rusiji ne bi trebalo više od tri-četiri meseca pripreme, za koju god varijantu da se odluči. Ali to, kao i cena probijanja fronta nije predmet pitanja. Wink

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2066
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Ja sam rekao pat pozicija i trenutno po stanju tvrdim i dalje.

Ukrajina je doživjela poraz prilikom svoje ofanzive to je činjenica. Ono što je također činjenica da sve to nije još iskorišteno. Ovo grickanje osobno ne doživljavam kao nešto značajno. Osvajao se Artemjovsk mjesecima pa se na njegovom izlazu stalo. Globalno na frontu ovo je malo, ima tu još mnogo do sloma fronta.

Dok god Ukrajina drži priobalje nije dobro. Rusija neće biti sigurna dok Ukrajina ima metar izlaza na Crno more. Rat se odvukao i nema namjeru stati. Rusija još ne drži ni teritorij koji je sada službeno Rusija.

Na kraju krajeva, sad da stane, ovog momenta i da netko kaže: Krim i 4 oblasti su vaše (ruske) i ajmo dalje....

Jel netko misli da je to pobjeda Rusije, pored ove vlasti u Ukrajini, pored ovolikog naoružanja u Ukrajini, pored ovakve mržnje koju su isprojektirali prema Rusiji, pored ovoliko žrtava do sada.

Čitam postove. Tri mjeseca Rusi grickaju. Karte, analize, strelice i sl.. Pogledajte za šta i koji teritorij, a koliko žrtava na obje strane. Ovo lako može proizvesti zasićenje obje strane i da sve počne stagnirati tj pretvoriti u pozicijski rat.

Treba gledati i šire. Njemci recimo, su toliko okrvavili ruke da ne znam kako će biti kada sve završi. Sada nastoje da zamrznute ruske milione u Njemačkoj uzmu jednostavno sebi (šalju to sada na vrhovni sud). Ovo sve govori da će raditi na tome da ovo potraje. Ove situacije su bizarne, a veliki dio svijeta (onaj kojeg se pita) to samo gleda. Ima ovdje toliko toga još da se desi, da je naravno teško predvidjeti šta i kako.

Dodat ću i svoj odgovor na gore postavljeno pitanje. Nisam siguran da Rusija može akumulirati takve snage i udariti za proboj te isti ostvariti. Prije svega zapad bi dao informacije Ukrajini koje bi im omogućile reakciju na ruske planove. Ukrajina nije sama u ovome, kao i Rusija naravno.

Vidjet ćemo na kraju krajeva.

offline
  • Pridružio: 08 Okt 2023
  • Poruke: 152

novator ::.Treba gledati i šire. Njemci recimo, su toliko okrvavili ruke da ne znam kako će biti kada sve završi.

Nemci = Šolc + eventualno Berbokova

Šire gledano, uloženost neke zemlje, tj. njene države, naroda, sa stanovišta uključenosti u rat, prilično je uska zapravo.

Ovaj sukob je sveden na lica, identitet neprijateljstva je uobličen na konkretne face, maltene na subjektivnu uključenost iako iza tih faca se nalazi politika, administracija, establišment...

Ali sve je to relativno... Možemo da uzmemo primer UK. Boris Džonson, koji je lično osigurao da se rat ne zaustavi, da eskalira, on je za vreme svoje funkcije bio lice Britanije koja je imala identitet većeg arhineprijatelja od SAD... Britanija je bila ostrvo koje valja samo Sarmatom spaliti ili Posejdonom potopiti.

Ode Boris, dođe ona Liz Tras, nalupa se žena za sve pare, posle dođe ovaj Sunak, Britanija i dalje je de facto član antiruske koalicije ali se izgubi taj dojam države koja je do lakata u ratu sa Rusijom, jer ode najveće antirusko pašče.

Tako i Šolc... On laje na Rusiju, on je reinkarnacija modernog Švabe koji antagonizira Rusiju, ali lajavcu podrška konstantno opada, on se politički troši, i u perspektivi da bude zbačen, i Nemačka će dobrano da spere svoju uloženost.

Šta i da li može to da donese dobro i prosperitetno je stvar vremena ali mislim da ovde nema ništa nepovratno.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

Koja pat pozicija pobogu ? Ukrajinci grebu ljudstvo sa dna kace a u Rusiji je opustena varijanta na dobrovoljnoj osnovi.Ukri prose od cijelog svijeta a Rusija skoro sve sama pravi.

Pozicija je realno takva kakvu Rusi zele i to je to.Nato digne ulog tehnikom Rusi odgovore i rat ide dalje .Vidjecemo skoro sta ce biti sa F-16 i kakav ce odgovor biti.Poenta je da Natou ponestaje atributa a pjesadija im je sve tanja ...

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 564 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 556 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: branko7, ceman, Parker, sovanova95, zlaya011, Zvrk, šumar bk2