Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2980

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

Naleteo na TV Front sajt. Ne znam kako bi ih pohvalio. Baš fin tekst. Informativno na jednom mestu o današnjem raketirinju po Ukrajni.

https://tvfront.rs/rezultat-masovnog-ruskog-raketn.....vski-foto/

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

Laughing
ИРИС-Т -Пошехидио

https://t.me/boris_rozhin/107779
извор Колнел Касад
Борис Рожин

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1365
  • Gde živiš: Šid, Srbija

Javljaju da Rusi ponovo tuku po Ukrajini. Tu-22 uglavnom radi u drugom talasu raketnih napada

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Bereven ::A izvini, koju si ti to vojnu pismenost zadužio da razumeš, prognoziraš i tumačiš prirodu i dinamiku jednog konflikta, koji se odvija u obliku u kojem niko nije ni mogao da ga pretpostavi pre njegovog početka?

Koja je to tvoja prosvećenost da tvrdiš da su drugi neuki ili nepismeni u tumačenju konflikta koji se praktično odvija kao jedinstveni fenomen kada su ratovi u pitanju, koji se odvija kao latentni Treći svetski rat, vojno ograničen na samo jednu regiju sa geopolitičkim implikacijama po celi svet?

Koji su to tvoji prethodni iskustveni kalaciteti kada je vojna pismenost u pitanju a koji nude matricu znanja koju bi sa sigurnošću tvrdio da je primenljiva na ovaj konflikt?

Nikakvi...

Diskutuje se o ratu koji niko nije mogao da pretpostavi u ovom obliku, čiju hronologiju niko nije mogao da predoči, čija je dinamika fenomen po sebi, i koji se odvija i razvija po nekim pravilima koji su vrlo moguće izvan dometa naše percepcije...

Zato mislim da je svačija teza validna ako ništa kao hipoteza, i da svako može da se osloni na svoju ideju koja predočava ili objašnjava uzročno - posledične tokove ovog rata, jer niti ti, niti ja, niti bilo ko drugi zna kojim misaonim tokovima se vode oni faktori koji ovaj rat čine ovakvim što jeste.


Sve i jedan rat od prahistorije do danas se odvija po logici koju izucava vojna vjestina. Ja se u slobodno vrijeme bavim ucenjem o toj vjestini, i trazenjem zakonitosti u ratu onako kako su je predstavili najpriznatiji pisci iz te oblasti od starih zemana pa do danas. Ratovi se razlikuju, ali te zakonitosti su konstante i definisu sudbinu svakog rata. I mnoge od tih zakonitosti nisu do kraja ni razjasnjene jer je cijela nauka empirijska i zasniva se iskljucivo na iskustvima proslih ratova.

Ja naravno ne pretendujem da posjedujem prosvjecenost ili znanje za koje me prozivas. Ali osnovno elementarno znanje imam. I svaki dan sve vise ucim.

I svaki moj napis na forumu je izlozen analizi kolega i komentarima. Kao sto su uostalom i napisi drugih izlozeni mojim komentarima.

Po cemu je ovaj rat drukciji od bilo kojeg drugog rata do sada? Pa sam si rekao. Zbog vasih ocekivanja. A sta karakterise ta ocekivanja. Nepismenost u vojnoj vjestini.

Bereven ::
Diskutuje se o ratu koji niko nije mogao da pretpostavi u ovom obliku, čiju hronologiju niko nije mogao da predoči, čija je dinamika fenomen po sebi, i koji se odvija i razvija po nekim pravilima koji su vrlo moguće izvan dometa naše percepcije...


Po cemu je sad ovaj rat drukciji od ostalih? Po cemu je dinamika ovog rata fenomen sam po sebi? I na kraju, hronologiju kog rata je bilo moguce pretpostaviti ikad u historiji?

99 posto dostupnih komentara (ne samo na forumu nego generalno u stampi, kod politicara, na mrezama) baziraju se na listi zelja samih komentatora i neshvatljivom nivou nekompententnosti i prosto receno diletantizma. Nema nista posebno u ovom ratu, i dalje se radi o vojnom sukobu koji je u svemu podlozan vijekovima starim pravilima vojne vjestine i vojne nauke.

Jedan od tih diletantskih komentara je i teorija o masovnim raketnim napadima na desetine ciljeva po dubini kao odmazi za potapanje broda. Cisti diletantizam. O kome smo razguslali par stranica.

A niko da spomene da je sam Gerasimov u svom godisnjem izvjestaju prije neki dan naglasio znacaj udara po dubini za strategijsko urusavanje protivnikove spremnosti za rat.

Znaci, Gerasimov direktno implicira da rade udare po dubini planski i sistematski, sa ciljem da slome sposobnost Ukrajine da pruza otpor. Dalje, bilo koji ozbiljni tekst o ruskoj vojnoj doktrini ne moze da dovoljno naglasi koliko veliki znacaj njihova doktrina pridaje organizovanim i sistematskim dejstvima po ciljevima po kompletnoj dubini protivnika. Dotle da je kljuc (center of gravity) u urusavanju drzavnog vojnog i ekonomskog potencijala, a ne u zauzimanju teritorije.

Postavljao sam ovdje ranije dosta zadpadnih radova na temu Ruske doktrine, ali izgleda uzalud.

Evo jos jednom, pa procitaj.

Citat:The goal is to disorganize the opponent’s effort, and shape their political calculus via long-range strikes against critically important objects. The calculus is that the center of gravity lies in degrading a state’s military and economic potential, not seizing territory.

Izvor: CNA, Russian Military Strategy: Core Tenets and Operational Concepts, August 2021

https://www.cna.org/archive/CNA_Files/pdf/russian-.....ncepts.pdf

O kredibilnosti studije citiracu samo ko je sponzor i narucilac

Citat:This work was performed under Federal Government Contract No. N00014-16-D-003
Approved by: August 2021
Michael Kofman, Research Program Director
Russia Studies Program
Strategy, Policy, Plans, and Programs Division


Al jok. Izgleda da je problem citati i uciti, jer nam to rusi snjeska. Pa je onda bas cool objasnjavati ovaj rat logikom samara i kontrasamara. Ja ovu doktrinu samara i kontrasamara kao objasnjenje ratnih napora nazivam diletantizmom a ti se brecaj koliko oces.

Da ne bi bilo da se samo svadjam, ajde sad ti iznesi argumente po cemu je ovaj rat tako poseban, i zasto je izvan dometa nase percepcije?

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3495

Napisano: 29 Dec 2023 15:17

https://twitter.com/Megatron_ron/status/1740732241129689499

GP:"Projektil je prešao u Poljsku iz Ukrajine i pogodio blizu sela Wożuczyn-Cukrownia.

Poljski predsjednik Andrzej Duda upravo je započeo hitan sastanak s Uredom za nacionalnu sigurnost"

Uzet sa rezervom, dok ne dodje zvanična potvrda. Kažu neki, da je projektil izašao iz vazdušnog prostora Poljaka i vratio se u Ukrajinu.

Dopuna: 29 Dec 2023 16:02

beowl ::
...............
Šta kaže general Fahretin, kako bi on probijao Donbas umesto nesposobnih i pijanih ruskih generala? Koliko je on izgubio oklopa za tri meseca kada se tukao sa protivnikom većim od Francuske? Kako je prošao "combined arms" pristup kada ga je on primenjivao kako treba a ne kao retardirani Sloveni?

Ponekad stvarno treba i zdravo je uzeti slobodan vikend od interneta i bilo kakvog vida informisanja.


Naoružane BPL. Kde su kad oklop nastupa ?

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

Bilo bi interesantno vidjeti, kolika je bila danas potrošnja Ukrajinskih PVO projektila, ako uzmemo u obzir, da su ( recimo konzervativno ), palili po dva na jedan Ruski projektil...Meni se postavlja pitanje s obzirom, da su morali posljednje projektile za Patriote, da pozajmljuju od Japana, koliko toga upošte još mogu sa zapada, da nadoknađuju odnosno šalju Ukrajini...

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

kaže kako ima dosta curenja informacija iz Ukrajinskih pogona.
primjer kako je pogođeno puno skladište gotovih vojnih proizvoda, a utvrđeno je da je informaciju dao neki 70-godišnji penzioner koji je tu bio glavni inžinjer nekada, ali još uvijek ima pristup svemu i svi ga znaju.

kažu da je to napravio za nekoliko desetaka dolara. U to čisto sumnjam, takve stvari ljudi uglavnom ne rade za novac.

https://twitter.com/MyLordBebo/status/1740749624280043608

offline
  • dac 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jun 2020
  • Poruke: 769

Kada se pričalo ovde o kraju mornarice ili njenom zalasku (generalno rečeno). Snimci sličnih ovima su mi bili u glavi (samo stariji).

https://t.me/intelslava/54170

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2601

Pa da, deda penzioner javio Rusima kad da gadjaju skladiste. Sta bi sa svemocnom PVO, ja sam mislio da je obaranje 100%?

Moj stari ima jednu izreku, "od lazi se niko nije udavio" tako da teraj dok moze.

Nego, ako neko prati ukro izvore, pominju li sta oko civilnih zrtava? Fascinantno je da Rusi ispale 200+ raketa od kojih neke "sloze" zgrade u centru grada a da nema kuknjave "evo ih Rusi pobise civile u pekari".
Morace ukri da se odluce sta ce da lazu, ili su oborili rakete ili je stradala pekara...sem ako ne odluce i jedno i drugo.
Prethodno stradanje civila vidim niko ne spominje...valjda zato sto nisu Rusi krivi a moguce i da je Izrael podigao tu granicu do te mjere da je i samom Zapadu glupo da se bakcu Kramatorskom i Bucom a tek sa svakodnevnim gadjanjem Donjecka...

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

fantom_S ::Како онда могу оборити бржи кинжал?

Бризина није једина ствар која утиче на обарање или не обарање нечега. Има ту још милион фактора.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 670 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 5 sakrivenih i 653 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., branko7, Draganeli, drimer, indja, ivan979, KUZMAR, opt1, sevenino, uruk, voja64, zodiac94