Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1601

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

online
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1888
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Malo mi je nejasna konstatacija ribareva da rusija nema snage za veliku ofanzivu.
Ko bi pti cistoj svesti poterao odjednom 50000 ili 100000 vojnika uz oklop i sve ostalo na uskom frontu uz izlaganje veceg broja artiljerije i avijacije dejstvu dronova himarsa i drugih sistema koji bi naneli ogromne gubitke ruskoj armiji bez nekog veceg uspeha.
Ovo mrcvarenje polako daje rezultate uz otvaranje novih frontova razvlace ukre i njihove elitne jedinice tamo vamo. Imaju rusi gubitaka ali su daleko manji nego u nekom silovitom napadu gde bi bili otvoreni kako za dronove i bespilotne koje vide sve i pogadjaju dosta a lako se moze otkriti i grupisanje vojske pre napada pa dejstvovati po njima. Nimalo naivno su prosle i ruske i ukrajinske kolone u napadu i artiljerija u duelima veoma zaebana stvar kad te vide brzo dodje kraj.
Treba i dalje kljuckati pa gde prodje gubici su manji vidimo iz prilozenog da rusi sada napreduju oko kilometar i vise u dubinu,a pre je bilo napredovanje do 200 metara cudno ali tako je



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 49

Napisano: 28 Jun 2024 8:46

bojanM84 ::Не постављају сателитске снимке украјинских губитака јер не постоје, много просто.

U tvojoj uobrazilji. U stvarnosti nije tako. Rusi nemaju razloga da dokazuju. Niti to utiče na tok rata.
Sa druge strane Ukrajinci imaju nasušnu potrebu da pokazuju i dokazuju svoje pogotke jer zavise od donacija. Oni moraju da dokažu da imaju rezultate da bi i dalje dobijali materijalnu pomoć.
Rusima je važno da unište sistem. A nije im važno da to potvrde medijski. U ostalom to su i demonstrirali tokom ovog rata. Njihovo prodavanje značaju propagandi je minorno. Svidelo se to nama ili ne.

Dopuna: 28 Jun 2024 8:47

lord sir giga ::Malo mi je nejasna konstatacija ribareva da rusija nema snage za veliku ofanzivu.


Verovatno su mu tako rekli da kaže. Može se desiti da stvarno dođe do neke ofanzive. Videćemo...



offline
  • Nemanja
  • Gradjevinski Inženjer
  • Pridružio: 27 Maj 2022
  • Poruke: 108
  • Gde živiš: Beograd

youtube.com/shorts/2JT_Fr9OBg8?si=FryMVT0hz9wE4tk4

Dima kaže da se otvara novi front u Harkovu

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7051

Georgius ::
Ти да би имао сваку географску ширину и дужину покривену сателитским надзором, мораш имати јако јако пуно сателита на различитим орбитама и инклинацијама које Руси једноставно немају довољно.

Тако да контрола шта и како је погођено једноставно не постоји, тј. постоји али у много мањој мери него што то Амери могу.


Svakako. Apsolutna pokrivenost satelitima postoji samo u filmovima gde oni kao na video rikorderu pritisnu "rew" i vrate bilo šta na bilo kojoj tački planete. U stvarnosti pokrivaju šta pokrivaju, ako se fokusiraju na nešto ne mogu da snimaju nešto drugo i za sve je potrebna armija analitičara. Dosadan sam i sebi od početka operacije. Danas sa AI i kompjuterima svakako lakše ali i dalje samo uz bukvalno vojske analitičara. I to važi za sve, ne samo za Ruse.

Kontrola pogađanja postoji ali nisu dužni da objavljuju, posebno što su prave rezolucije špijunskih satelita i dalje stroga tajna. I to važi opet i za Amere, Ruse, Kineze, Liliputance, koga god.

Ako objave snimak sa drona za taktičke ciljeve objave, ali opet, nisu dužni. Ne ratuju oni za našu zabavu. Ukrajinci moraju da objavljuju, jer prikupljaju sredstva "na tržištu", ako javnost kod donatora posumnja u to da Ukrajnci mogu nešto da urade na ratištu onda će presušiti podrška davanjima iz budžeta zemalja Zapada. Prosto su u drugačijoj situaciji i jedni i drugi.

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 252

beowl ::

Možda jednostavno neće da se cimaju jer i onako sve što pogode i unište su makete, i šta onda dobijaju sa objavom satelitskog snimka na kojoj se vide npr. krhotine od dva polupana aviona ili jednog HIMARS lansera? Samo 10 strana dokazivanja da je u pitanju maketa.

Nema tu mnogo prostora za logiku. Lepo prihvatiš da Rusi ne mogu ništa ni da vide a kamoli pogode, a ako slučajno nešto pogode to je maketa koju su im Ukrajinci namerno poslužili na tacni, i rešio si sve probleme.


Ma naravno, satelitski snimci su zapravo samo NASA-ine fotke sa Marsa, ali zaboravili su da zamene crvenu boju. Što se tiče maketa, pa to su ukrajinske verzije LEGO setova. Jedan HIMARS lanser? Više kao HIMARS LEGO set! Rusi se zapravo samo igraju sa najnovijim ukrajinskim igračkama.

Zamislite, umesto vojne opreme, Ukrajinci im šalju najnovije LEGO kreacije. Rusi gađaju, a zapravo pogađaju specijalno dizajnirane makete. Ako slučajno nešto i pogode, to je samo LEGO set koji su Ukrajinci namerno poslužili na tacni. Rusi se verovatno nadaju da će jednom sastaviti pravi model, ali za sada im je cilj kao kad sklapate LEGO bez uputstva.

A poneki mogu da otvore specijalne teme za analizu svake ukrajinske 'LEGO kreacije'. Zamislite, deset stranica foruma samo o tome da li je uništena maketa ili pravi avion. Bar će imati šta da rade! U međuvremenu, svi mi možemo da se opustimo i uživamo u ovoj 'novoj LEGO' igri i bar će imati nešto korisno iz svega ovoga.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1423

Waldemar :: - авион руске Владе II-96-300 ( за високе званичнике. Највероватније Белоусов ) одлази у Њујорк
Само мала исправка, у том авиону је путовао министар унутрашњих послова на неки самит полицијских агенција https://t.me/CyberspecNews/56815

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3100
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

^
Зеленски (и његов министар спољних послова) је прије "мировних преговора" у Швајцарској најављивао да је то први корак ка правим преговорима, план је био да се прво "савезници" договоре шта и како, окупи што већи број земаља као вид притиска на Русију и онда да се иде ка другој фази. Нисам баш сигуран да је Швајцарска прошла скроз по плану али свакако радује најава да се почну било какви преговори.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 166
  • Gde živiš: Zvezdara

babaroga ::I Bajden je izgleda nocas zavrsio karijeru. Katastrofalno je odradio debatu, toliko da cak i CNN panicno razmatra sta sad da se radi, jer ovakav Bajden da ide na izbore nece da radi.

bbc.com/news/live/c88800k2njkt?post=as.....f8f2d#post


Meni prosto nije jasno odakle im ideja da guraju ovog dekicu. Ja ga do pijace ne bi pustio samog, bez šale. Na samitu G7 pre desetak dana je u trenutku odlutao i to mu nije prvi put
youtube.com/watch?v=Qvz8YxShPk8

Zar nije odavno već jasno njegovim saradnicima da će jedva da koliko toliko svesno izgura postojeći mandat a ne sledeći?

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2389

amilutinovicc ::

Meni prosto nije jasno odakle im ideja da guraju ovog dekicu. Ja ga do pijace ne bi pustio samog, bez šale. Na samitu G7 pre desetak dana je u trenutku odlutao i to mu nije prvi put
https://www.youtube.com/watch?v=Qvz8YxShPk8

Zar nije odavno već jasno njegovim saradnicima da će jedva da koliko toliko svesno izgura postojeći mandat a ne sledeći?


Hteli da prodaju pricu o simpaticnom dekici. Samo je on to bio pre cetri godine a ne sad. Sad je jasno da ne moze da izgura mozda ni ovaj mandat a kamoli sledeci. I sve su bacili na njega, ostale demikrate se nisu mnogo pojavljivali da mu ne ugroze popularnost.

Treba zamena, a nemaju je u planu.
Mada su demokrate tu u predosti, pobedice onaj ko uspe da predstavi mladjeg kandidata. Bajden se jos mozda moze nagovoriti da se povuce, ali tramp nece to sigurno uraditi. I republikanci su bacili sve karte na svog starca. A ni ovaj ne bi doziveo kraj mandata da ga izaberu.

Rusi sad imaju mali da odahnu sto se tice politike, ameri ce sad biti bas zaokupljeni medjusobnim carkama.

Ps. Kad sam pogledao malo po netu oko te jucerasnje mizerije na cnn-u, ispade da je mnogo ismevani bus junior za ovu dvojicu doktor nauka.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3283

https://x.com/AMK_Mapping_/status/1806620172394152040

GP":Geolocirane snimke pokazuju da rusko pješaštvo, vjerojatno u pratnji motocikala, nastavlja polako napredovati u Krasnohorivki.

Ovdje su uspjeli zauzeti veći dio preostalog dijela gradskog središta i napredovati u sjeverna stambena područja, zauzevši više ulica i crkvu.

Čini se da je pad glavnog dijela Krasnohorivke neizbježan jer izvješća pokazuju da su ukrajinske snage u gotovo svemu ovdje slabe i da bi mogle biti prisiljene na iznenadno povlačenje.

Pad Vatrostalne tvornice koja ne samo da je na uzvisini nego je bila i glavno utvrđeno područje u gradu znatno je zakomplicirao obrambene operacije i iskreno, čudi me da se grad toliko dugo održao. Očekivao sam da će Krasnohorivka pasti unutar 2-3 tjedna nakon zarobljavanja vatrostalnog postrojenja."

Krasnogorovka se bliži slobodi.

Po mom mišljenju, ratuje se sa "malim" snagama prvenstveno zbog BPL, navodene municije, navodenih raketa....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 625 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 583 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, Alibaba1981, Atomski čoban, bobomicek, bojan_t, bojcistv, bufanje, ceman, Djokkinen, Dorcolac, dragoljub11987, Fabius, FAMAS, gomago, goxin, lord sir giga, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Misirac, nebkv, nebojsag, Romibrat, sasa87, sasakrajina, sevenino, slonic_tonic, Srki94, Srle993, uruk, Vlada1389, voja64, VP6919, W123, zeo, šumar bk2