Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1606

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5859

Jel to sada moda da se pisu ruski izrazi umesto nasih normalnih izraza ??
Sta je to 200, 300, leloposatke i slicni izrazi u nasim jezicima, kada mogu da se napisu normalni juznoslovenski ranjeni, poginuli, odbranbene pozicije i slicno.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3285

https://x.com/MilitarySummary/status/1806962097638584340

GP":Ruske oružane snage proširile su zonu kontrole u sjeveroistočnom dijelu Časov Jara."



offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1810

Немој се љутити, колега Грозни,

Куцам на телефону, мени мученику лакше да скратим....

Одма' се исправљам, окајавам гријехе....

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2224

Milos1977 ::Tesko ce se ova tema ikad prezvakati dogod se nesto drasticno ne promeni. Ipak je to veliki faktor, a Rusima problem. Da im ne znaci puno taj RQ4, ne bi leteli toliko.Niko ne spori da je problem. Čak štaviše, zapadno izviđanje (u korist Ukrajine) Rusima je možda i najveći problem.

Milos1977 ::Sa takvim ruskim "baby steps" polako, polako..kao do sada samo Ameri imaju koristi. Sve im se da, pa uzimaju sve vise.Ovde se ne bih složio. Rusi poštuju međunarodno pravo više nego zapad i to doprinosi ili jačanju meke moći Rusije ili slabljenju meke moći zapada. Svedoci smo da zapad ubrzano gubi svoje pozicije u Africi i Aziji a ni latinska Amerika nije daleko. Rusija ne može projektovati silu po celom svetu koliko Amerika, ni blizu. Kako je onda moguće da osvaja nove pozicije? Upravo zbog većeg poverenja. A to poverenje gradi se poštovanjem prava. Što bi rekli naši preci: "Bolje se pokliznuti nogom nego jezikom".
Neka šteta svakako postoji ali korist je verovatno veća. Samo je štetu lakše videti.

Milos1977 ::Takodje ne zaboravi da ce se siva zona dronova vremenom samo prosirivati na uskoro STEALTH dronove umesto RQ-4 krmeta, a onda i naoruzane dronove koji ce u "samoodbrani" ispaljivati rakete na sve sto im se priblizi da nije NATO poslao.Svaka će mera u nekom trenutku sresti svoju kontrameru. Trenutak je ono oko čega se sporimo.

Milos1977 ::Posle cemo "prezvakivati" teme kako Rusi treba da odreaguju kad im zbog takvih stvari obore avion koji niko nece znati da li je vozio Amer, Ukrajinc, ili poludeli AI.Da. Zato što će to biti eskalacija, podizanje uloga. Jednu percepciju imaju igrači u partiji pokera a drugu kibiceri. Onaj koji ima karte u rukama ipak bolje zna kad koju treba da izvuče. Mi te karte ne vidimo već ih samo naslućujemo i stoga će uvek biti sporenja oko mera koje su preduzete i onih za koje mislimo da su trebale biti preduzete. Do kraja partije nećemo biti sigurni ko je u pravu.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14930

Trpe Grozni ::Sta je to 200, 300, leloposatke i slicni izrazi u nasim jezicima, kada mogu da se napisu normalni juznoslovenski ranjeni, poginuli, odbranbene pozicije i slicno.
Дај неки нормалан назив за лесопосадку, па да га усвојимо.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2429

Sumarak? Posumljeni dio?

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 255

vathra ::
Дај неки нормалан назив за лесопосадку, па да га усвојимо.


Mi smo to u nekada Pančevačkom ritu dok je bilo PKB-a zvali Šumski pojas,a sada kada je Al dahra naziv ne postoji ,jer je sve posečeno..Vidimo da pored osnovne namene sprečavanja eolske erozije očigledno ima i neke druge funkcije iz istorije poznato kao ONO i DSZ.

Ne vidim problem u korišćenju ruskih izraza u ovakvoj komunikaciji iz nekoliko razloga. Prvo, mnogi od tih izraza su lako razumljivi, čak i onima koji možda nisu upoznati sa ruskim jezikom. Na primer, reč "les" lako je prepoznati kao "šuma", a "posadka" se lako može shvatiti kao "posađeno". Ove reči često imaju direktne paralele u našem jeziku, što ih čini intuitivnim za upotrebu.

Drugo, u našem svakodnevnom govoru već koristimo mnogo anglicizama i germanizama i druge . Ako smo već prihvatili ove strane izraze kao deo našeg jezika, ne vidim razlog zašto bi korišćenje rusizama bilo drugačije ili problematično.

Treće, raznolikost jezika obogaćuje našu komunikaciju i omogućava nam da preciznije izrazimo različite nijanse značenja. Korišćenje ruskih izraza može dodatno obogatiti naš jezik i omogućiti nam da se izražavamo još preciznije i raznovrsnije.

Osim toga, meni lično je lakše da koristim neke ruske reči jer savršeno podhodi u određenim rečenicama na srpskom jeziku. Čak bih reako da su one odavno prisutne u našem jeziku.Ove reči često bolje prenose značenje koje želim da izrazim, što dodatno doprinosi jasnoći i bogatstvu naše komunikacije.Recimo da ulaznicu na stadion kupuješ na biletarnici a ne na recimo "kartarnici"

Na kraju, važno je napomenuti da jezik konstantno evoluira i prilagođava se vremenu i okolnostima. Korišćenje stranih reči, bilo da su one ruske, engleske ili nemačke, deo je tog prirodnog procesa evolucije jezika.

kunktator ::
Ovde se ne bih složio. Rusi poštuju međunarodno pravo više nego zapad i to doprinosi ili jačanju meke moći Rusije ili slabljenju meke moći zapada. Svedoci smo da zapad ubrzano gubi svoje pozicije u Africi i Aziji a ni latinska Amerika nije daleko. Rusija ne može projektovati silu po celom svetu koliko Amerika, ni blizu. Kako je onda moguće da osvaja nove pozicije? Upravo zbog većeg poverenja. A to poverenje gradi se poštovanjem prava. Što bi rekli naši preci: "Bolje se pokliznuti nogom nego jezikom".
Neka šteta svakako postoji ali korist je verovatno veća. Samo je štetu lakše videti.


evo mali prilog u korist tvog "neslaganja"(a sa kojim se ja slažem).Inače radi se o govoru generala Jodla ,oficirima nemačke armije nakon potpisivanja kapitulacije.

"Doći đe vreme, kada ćemo mi moći da profitiramo na amaričko-ruskoj svađi. Saveznicima treba stalno da ponavljamo, da su oni vodili rat, kako bi ponovo uspostavili pravo i pravdu. Zato i mi sada, treba da tražimo da se sa nama postupa na osnovu prava i zakona.
Saveznike treba neprestano udarati njihovim sopstvenim oružjem, dakle, sa međunarodnim pravom. Međunarodno pravo je naša Biblija.
Prvi čin izgradnje i vaskrsa Nemačke sastoji se u lojalnom ispunjavanju svih zadataka, koje od nas zahtevaju Saveznici.
Saveznici, a posebno Amerikanci nemaju pojma o našim nemačkim problemima. Pred saveznicima treba da natupamo tako, kako nam diktira realnost: mi smo bezuslovno kapitulirali. Sada treba da težište naših napora usmerimo ka politici. Treba da stalno govorimo o budućoj ulozi Nemačke, koja se nalazi u sredini Evrope. Bez nas problemi ne mogu da se reše. Ovaj daleki cilj treba da nam je stalno pred očima."

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2224

Мишљења сам да израз "лесопосадка" треба не само задржати већ и усвојити. Први превод био би "дрворед". Али лесопосадка није само дрворед, она је "ветро-заштитни дрворед". Лесопосадка чак и звучи лепше од овог, хм, званичног израза.
А у контексту овог рата, лесопосадка је део пејзажа карактеристичан за тај простор тамо и није грешка користити тај израз. Исто као што терен по Нормандији називамо њиховим локалним изразом "бокаж" (bocage) а не "ливаде испресецане живицама".

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1599

Po ovome Rusi teže da što pre udju u urbane borbe u mestu Pivnečne. Podigli su dobar deo Ukro linije.



https://x.com/Pouletvolant3/status/1806967449469768037/photo/4

Nisam baš očekivao da će ovako relativno lako podignuti ovaj deo stare linije. Više sam mislio da će ići ka Družbi i kanalu.

Ono što smo malo, ustvari nikako prokomentarisali razlog ovog uspeha Rusa. Ako se ne varam, već kod prvih vesti o proboju, išla je informacija da su Rusi ovaj uspeh ostvarili u trenutku rotacije Ukro jedinica. Ovo je već 3-4 put u poslednjih par meseci, da Ukrima pucaju linije kao posledica rotacije jedinica. Jedan od pokazatelja da kod OSU postoji ogroman jaz u spremnosti i sposobnostima izmedju jedinica.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4689

Dimitrij Medvedev o trojcu u vrhu EU i NATO...

https://t.me/s/medvedev_telegram

Citat:
U NATO-u i Evropskoj komisiji postoji divno trojstvo. Mark Rute, Ursula fon der Lajen i Kaja Kalas. Nove i stare vođe, svaka lepša od druge.
Broj jedan. Mark Rute, bivši premijer Holandije, a sada generalni sekretar NATO-a. Veoma poseban momak. Za relativno kratko vreme, ova umerena figura, koju sam jednom sreo na samitu, pretvorila se u strastvenog rusofoba i upornog atlantistu. Nećemo nagađati koje su supstance iz amsterdamskih kafića izazvale tako oštru promenu u njegovom raspoloženju. Holanđani su jedinstven narod čak i u poređenju sa ostatkom slobodne Evrope. Razmetljiva skromnost u svakodnevnom životu kombinovana je sa besom na političkoj platformi. Već neko vreme žestoko mrzi našu zemlju. Pristalica je sve oštrijih sankcija. Očigledno će ispravno pratiti kurs klasika paranoidnog atlantizma.
Broj dva. Poznato, starije, iznemoglo lice je Ursula Gertrude fon der Lajen. 65 godina. Neljubazna belgijsko-nemačka politička baba. Spolja slična bodorki iz Volge srednje veličine.
Tokom pandemije došlo je do dobrog porasta kupovine Fajzer vakcina po naduvanim cenama. Čak je se i uobičajeni liberaloidi „kao muškarci“ u Evropskoj komisiji očigledno plaše. Štaviše, njen radni staž uključuje i funkciju ministra odbrane Nemačke, tokom koje je takođe postala heroina korupcionaškog skandala oko milionskih ugovora sa „spoljnim konsultantima“. Već sam se spremao za sramnu ostavku, ali osušena bodorkica ne tone. Ursula je od 2019. godine postala šefica Evropske komisije, gde kao muškarac obučava svoje komesarke sa nebinarnim rodnim identitetom. Istovremeno, ona je mazohistički odana svojim prekookeanskim gospodarima i spremna je na svaki oblik ispoljavanja ljubavi prema gerontološkim plejbojima iz Vašingtona. Stalno izbacuje zlonamerne gluposti o Rusiji, ne birajući reči.
Broj tri. Kaia Kalas, 47 godina. Ona će umesto mlohavog Borelja postati visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost. Za sada je, premijer jedne supersile - strašne Estonije. Jasno je da takva zemlja ima i takvog premijera. Kaja savršeno kombinuje dve najvažnije osobine uspešnog evropskog političara: nuklearnu rusofobiju i beskrajnu žeđ za profitom. Dok je ona histerično vrištala na celu zemlju o ruskoj pretnji, njen sopstveni suprug Arvo Halik, jedan od vlasnika transportne kompanije, poslovao je sa ruskim kompanijama sa priličnim profitom. A u periodu 2022–2023 sakupio je oko 1,5 miliona evra. Inače, svojevremeno je i sama žena uložila 350 hiljada evra u posao svog muža (prema njenoj verziji, „pozajmila“). Kada su sve te činjenice isplivale na površinu, a razjareno estonsko društvo pokušalo da pozove lukavu gospođu na odgovornost, ona je mirno lagala uvaženu javnost da „ništa ne zna i da joj je jako žao“, ali ipak nije dala ostavku. Nekako ti treba novac. Dobro je upućena u zaštitu ljudskih prava. Autor je čuvene nacističke fraze „posetiti Evropu nije pravo, već privilegija“.
Takođe je veoma hrabra – nije se uplašila da legalizuje istopolne brakove u već demografski propaloj Estoniji. Nije ni čudo što je sada štićenica Ursule fon der Lajen i što će uskoro postati njena desna ruka.
Generalno, ozbiljnije govoreći, evropski frik šou postaje mnogo uzbudljiviji: što dalje ide, učesnici postaju ružniji. Čekamo da se neki Penivajz pojavi direktno preko okeana.

Novoimenovanim želim sve najbolje.
To je – prevedeno sa diplomatskog – maksimalni neuspesi i monstruozni problemi u vršenju njihovih visokih ovlašćenja! U tome ćemo vam pomoći na svaki mogući način!


Bodorka - vrsta rečne šaranske ribe.
Penivajz (To) - demon-klovn iz romana Stivena Kinga

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 411 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 407 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Marko Marković, MilosKop, opt1, RED4G-304