Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1624

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3049

Napisano: 02 Jul 2024 18:40

Koji je ovo FPV dron: https://t.me/front_channel_sr/22949

Dopuna: 02 Jul 2024 18:45

kunktator ::Front zapadno od Avdejevke, Rusi su prišli i poslednjem većem rovovskom sistemu. Reklo bi se da Vashod i Jevgenovka neće dugo potrajati. A Rusi će uskoro izaći na reku. Ako je to uopšte bitno u ovom momentu.



Video potvrda:
Предњи положај Оружаних снага Русије јужно од села Восход је под ватром беспилотне летелице Оружаних снага Украјине.
Напредовање Оружаних снага РФ је око 2 км и јуришне трупе стижу до 1. линије Восход – Новоселовка.

48.2159, 37.53819
https://t.me/creamy_caprice/5954

Karlovka:
https://t.me/creamy_caprice/5957

Bredli cao, jos neki sam video negde listajuci telegram, al me mrzi da delim stalno Laughing dosta ih strada, vise i nije neka ekskluziva:
https://t.me/creamy_caprice/5955



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 330

https://www.bignewsnetwork.com/news/274440299/russ.....world-bank --- Izveštaj Svjetske banke, koja sad Rusiju svrsta u "high incom states", što bi značilo po nama bližoj nomenklaturi među razvijene zemlje... Inače WB mjeri razvijenost po "Atlasovi metodi", gdje među razvijene zemlje dolaze sve, koje imaju mislim, da više od 14 000 $$ GDP, per capita ( po glavi stanovnika ) .. U 2023 razvoju i rasti je poleg vojnog najviše doprinjela trgovina ( + 6,8 % ), financije ( + 8,7 % ) i građevina ( + 6,6 % ).... Inače, bi bilo dobro i vidjeti kako na ekonomskom planu Ukrajini u ova vremena.. Sigurno isto dobro, pošto jim je što kažu moral na zavidnom nivoju...



offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2529
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Otkad je počeo rat po podacima svetske banke Rusija je prešišala i Nemačku i Japan po realnom BDP (PPP). Meni zvuči potpuno neverovatno, naročito za Japan, obzirom da imaju oko 125 miliona stanovnika, što znači da nisu naročito jači ni kad pogledaš BDP PPP po glavi stanovnika, Nemaca je ipak dosta manje, ali opet, četvrta ekonomija sveta po realnoj ekonomaskoj snazi, usred rata i sankcija zapada. Uopšte nisu za potcenjivanje.

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3049

На снимку се види данашњи напад ОТРК-а Искандер на аеродром Оружаних снага Украјине у Полтави. Традиционално, руски дрон мирно снима позадину и изводи ракетни удар. Овога пута мета је био хеликоптер Ми-24 Оружаних снага Украјине, као и јединица за подршку опреми која је остала на аеродрому.

Према информацијама извора, у сито је претворено:
🟠 Хеликоптер Ми-24 - 1 ком.
🟠 аутомобилска опрема - 4 ком.
🟠 Специјалисти Оружаних снага (инжењери, техничари, посада) - до 20 људи.

https://t.me/divgen/50588

Opet slicna scena kao u Mirgorodu

online
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 260

panzerwaffe ::
Moja tvrdnja, pratim i ukro kanale, njihov stav o ratu je mnogo pozitivniji nego zimus.
Dok su Ameri izigravali sa doturom pomoći opšti moral je bio na najnižim granama od početka rata.
Pad Očeretina je bio baš veliki šok za njih, i očekivali su mnogo veću eksploataciju proboja od Rusa.
Ali kada su Rusi usporili, a naročito kada su im počeli džigericu vaditi sa ATACMS onda se poboljšalo solidno, još dok iščekuju F-16 ihaj.
Nije kao Maj 2023., ali nije ni tako loše.
Moje viđenje, biću prezadovoljan ako sam pogrešio.


Pratim i ja mnogo rusko-jezičkih TG kanala,i nekako se potrefilo da baš utrči (kao kec na jedanaest)jedna priča o moralu UKR..Glasi ovako:
U jednom malom selu u Ukrajini, smještenom između zlatnih polja pšenice i krivudavih potoka, živjela je skupina neustrašivih Ukrajinaca koji su odlučili da će prkositi svim zakonima fizike i logike. Njihov moral je, naime, bio na višem nivou nego ikad prije, unatoč svim nedaćama koje su ih snašle.

U središtu sela nalazila se mala, neugledna krčma zvana "Kod Neuništivog Kozaka". Tu su se svakodnevno okupljali seljani, diskutirajući o svemu i svačemu, od najnovijih vijesti iz Kijeva do toga zašto se Vasja opet napio i zaspao u kokošinjcu.

Jednog hladnog zimskog jutra, kad je snijeg prekrio selo poput belog čaršava, selo je pogodila vijest o ekonomskom slomu. "Ma kakav crni slom," reče stari Ivan, mještanin poznat po svom vječnom optimizmu i sposobnosti da vidi srebrnu liniju čak i u najsivljim oblacima. "Naš moral je viši nego ikad! Čak i viši nego zimus, kad je stvarno bio opasno nizak."

Svi su se prisjetili prošle zime, kada su morali peći korijenje da bi imali što za jesti, a grijali su se tako što su se međusobno trljali vunenim čarapama po glavi. No, uprkos tome, smijeh i šale nikada nisu napuštali selo. Ivan je bio taj koji je svakodnevno nalazio načine da digne moral svojim sumještanima, bilo da je pričao viceve o političarima ili imitirao pijetla koji je jedini znao kukurikati u pogrešno doba dana.

"Ovog proljeća", nastavio je Ivan, "svi smo naučili kako saditi povrće na način koji čak i zemlju bez vode pretvara u plodno tlo. Naša polja cvjetaju, naša stoka je sita, a mi smo jači nego ikad. Pogledajte samo Vasju – prošle zime se budio u kokošinjcu, a sada je ponosan vlasnik kokošinjca sa najviše jaja u selu!"

Svi su se nasmijali, a čak i Vasja, s rumenim obrazima i osmijehom na licu, podigao je čašu u znak slaganja. "Istina je," rekao je, "naš moral je sada na vrhuncu. Kada možeš pronaći sreću u kokošinjcu, znaš da ništa na ovom svijetu ne može te srušiti."

Seljani su nastavili slaviti svoje uspjehe, smijući se i pričajući priče o tome kako su prebrodili najteže dane. Svaka nova prepreka bila je samo još jedan izazov kojeg su rješavali s osmijehom na licu. Tako su, unatoč svim nedaćama, u selu "Kod Neuništivog Kozaka" svi vjerovali da je njihov moral jači od bilo kojeg ekonomskog sloma ili zimskog očaja.

I tako, u tom malom selu u Ukrajini, moral je bio na višem nivou nego ikad prije, a svi su se složili da, bez obzira na sve, smijeh i zajedništvo su njihova najveća snaga.
Čiča miča i gotova priča.....

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1364
  • Gde živiš: Beograd

panzerwaffe ::
Moja tvrdnja, pratim i ukro kanale, njihov stav o ratu je mnogo pozitivniji nego zimus.
Dok su Ameri izigravali sa doturom pomoći opšti moral je bio na najnižim granama od početka rata.
Pad Očeretina je bio baš veliki šok za njih, i očekivali su mnogo veću eksploataciju proboja od Rusa.
Ali kada su Rusi usporili, a naročito kada su im počeli džigericu vaditi sa ATACMS onda se poboljšalo solidno, još dok iščekuju F-16 ihaj.
Nije kao Maj 2023., ali nije ni tako loše.
Moje viđenje, biću prezadovoljan ako sam pogrešio.


Nemoj mnogo obraćati pažnju na "comment" sekciju i tastatura ratnike, po pravilu, njima je moral izuzetno visok.
Pritom mislim na obe strane.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25860
  • Gde živiš: I ja se pitam...

panzerwaffe
Citat:Moja tvrdnja, pratim i ukro kanale, njihov stav o ratu je mnogo pozitivniji nego zimus.

Захваљујем. Немам ништа против личног става и промишљања; напротив. Зато и постоји форум. Ти си своју процену засновао на својим искуствима и перцепцијама и то је ОК. Шта ће стварно бити и шта стварно јесте, сигуран сам да ни већина Украјинаца не може тачно рећи, али то је већ ноторна ствар.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1364
  • Gde živiš: Beograd

Vrlo zanimljiva hronologija napada na aerodrom u Mirgorodu:



Citat:Ukrajinski šok:
Neprijatelj objavljuje hronologiju napada na vazdušnu bazu Oružanih snaga Ukrajine u Mirgorodu, gde su uništeni lovci ratnog vazduhoplovstva Ukrajine

▪ Bivši portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat takođe je potvrdio gubitak aviona na vojnom aerodromu do sumraka.
▪A detalje objavljuju privatni resursi Oružanih snaga Ukrajine, šokirani činjenicom da je ruski dron više sati lebdeo iznad baze Vazduhoplovstva i izveo udare:

11:15 Neprijateljska izviđačka bespilotna letelica deluje iznad Mirgoroda
20 minuta
11:35 Raketa za Mirgorod.
30 min
12:00 Raketa za Mirgorod.
3 sata 38 minuta
15:38 Balistička raketa u pravcu Mirgoroda sa Krima
10 min
15:48 Balistička raketa u pravcu Mirgoroda sa Krima

U periodu od 11:00 do 16:00, neprijateljska bespilotna letelica je radila na aerodromu Mirgorod“, žale se iz Oružanih snaga.

▪„Između prvog otkrivanja ruske izviđačke bespilotne letelice u zoni aerodroma i prvog raketnog udara prošlo je 20 minuta.“

„Loša stvar je što su bila dva naleta i posle prvog nisu mogli da polete... drugim rečima, bili su oštećeni i jednostavno su raspršeni Ukupno - 7 strana minus, razgovara se o stepenu oštećenja “, komentariše naš drug.





https://t.me/RVvoenkor/71628

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3049

✈🇺🇦 Кијев: први вишенаменски ловачки авиони F-16 (*фото као илустрација) постаће део украјинског ратног ваздухопловства већ овог месеца - изјавио Вадим Ивченко члан Комитета Врховне раде који је задужен за послове одбране.
→ Према његовим речима летелице ће искључиво бити употребљене за заштиту украјинског ВаП и неће бити кориштене за ударе по територији Русије.

https://t.me/borbeni_efektivi/28311

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14939

На основу снимка напада на аеродром Миргород се могло закључити да се ради о средњој БПЛ која је снимала са веће висине и даљине. Има добру стабилисану зум оптику. На неким снимцима у кадар улазе и делови летелице, претпостављан фиксни стајни трап.
То није мала БПЛ која може да избегне пажњи ПВО система. Зато сам и раније написао да је то био највећи проблем у овом нападу.

У овој хронологији има занимљивих ствари.
Из снимка је било јасно да је БПЛ летела дуго, довољно да осмотри циљ, јави координате, види удар и сними последице. Али овде наводе да су била укупно 4 удара која су коригована, и да је БПЛ изнад аеродрома провела пет сати.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1278 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 8 sakrivenih i 1222 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., amstel2, babaroga, Belac91, bojank, Boskovic, celik, DejanCG, Denaya, djboj, djo97, DonRumataEstorski, Dragan1998, Dukelander, Dzoni90, Excalibur13, Georgius, Istman, kikisp, Kubovac, kuntalo, Lazarus, ljubacv, mane123, mercedesamg, milimoj, MiroslavD, novator, ObelixSRB, oldtimer, opt1, Panter, randja26, raptorsi, rodoljub, rovac, sevenino, Srle993, umpah-pah, Vendox, Vl veliki, vladulns, vobo, YugoSlav, zastavnik, šumar bk2, 223223