Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1633

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 476

mgolub ::Dobro jutro
Videh na linku ka nekim ruskim novinama naslov da je Lavrov izjavio kako je Srbija obmanula Rusiju. Da li je to klik-bejt, ili stvarna izjava?
Tražio sam, ali imam samo mobilni telefon, nešto mi ne ide, dete sam prethodnog milenijuma, kad su se sms-ovi pisali bacanjem kamenčića u prozor...


Na Russia Today piše da je Vučić jučer u USA ambasadi povodom prijema za današnji Dan nezavisnosti izjavio da su Citat:Serbia and US are ‘historical allies’
nakon toga ide podnaslov Citat:"25 years before the Serbian president’s statement, Washington was bombing Belgrade" iako na kraju teksta piše da je rekao da očekuje dobru suradnju s NATO blokom zbog stabilnosti na Kosovu i na kraju navode njegovu izjavu kada je rekao da vjeruje da NATO nikada ne bi napao da je 99. Putin bio predsjednik.

https://www.rt.com/news/600388-vucic-us-serbia-allies/

Možda i izađe to od Lavrova, ali mislim da su svjesni da je Srbija okružena NATO-m i da mora balansirati.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • nekdo 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 25 Jan 2022
  • Poruke: 10

yrraf ::Otkad je počeo rat po podacima svetske banke Rusija je prešišala i Nemačku i Japan po realnom BDP (PPP). Meni zvuči potpuno neverovatno, naročito za Japan, obzirom da imaju oko 125 miliona stanovnika, što znači da nisu naročito jači ni kad pogledaš BDP PPP po glavi stanovnika, Nemaca je ipak dosta manje, ali opet, četvrta ekonomija sveta po realnoj ekonomaskoj snazi, usred rata i sankcija zapada. Uopšte nisu za potcenjivanje.


Hvala yrraf, o tome sam pričao u poslednjoj poruci, samo još nisu bili zvanični podaci objavljeni. Da pridodam tome (ponovim) još nešto: u izveštaju svetske banke napominju, da je ruski bdp umanjen (nisam uspeo da nadjem taj dokument ali prenosim izjavu Alexandra Mercuriusa, koji je po meni pouzdan izvor) i da je realniji broj oko 9 in ne 6,5 triliona. I kad se to normalizuje na broj stanovnika, Rusija je u paritetu sa SAD, što je značajno (a ne jedino) objašnjenje, kako je mogla Rusija, da se nosi sa kolektivnim zapadom.

I još nešto. To umanjenje BDP-a je nešto što se pojavlja i u vezi sa kineskim BDP-em. Naime, prema kineskom shvatanju je osnova BDP-a inudstrija, a usluge su sekundarni deo ekonomije, koje služe kao potpora industriji. Zbog toga kinezi sistematski umanjuju udeo usluga u bdp-u (što je potpuno suprotno tome, šta radi zapad), i zato su bdp-i npr. kine i sad neuporedivi (u kinesu korist). Tu je bilo i neki ćarki izmedju kineskog i (ako se dobro sećam) američkog statističkog zavoda i onda kinezi malo popustili, ali je još uvek segment usluga u bdp-u značajno umanjen. (I kad se pogleda serija prozivodnih kapaciteta kine i sad, jasno je, da u tom bdp-u nešto ne valja. Npr, proizvodnja čelika, betona, automobila itd... sve se to u kini prozvodi oko 10x više nego u sad - a bdp-i slični?)

Sve u svemu, kolekitvni zapad je u još većem problem napram BRICS-u nego izgleda, što i daje indkacije za pojašnjenje, zašto kolekitvni zapad ne može da napravio dovoljno granata (što bi još dve godine nazad zučalo neverovatno).

ikan ::Nego, Mariupolj se solidno oporavlja, a jel neko zakačio vest kako je stanje sa obnovom gradova Severodonjeck, Rubižne i Lisičansk? Radi li se šta tamo?

Evo, taj dečko mi se mnogo svidja, do sad je pravio reportaže iz Mariupolja, a u poslednjem videu obečao je reportaže još iz ostalih većih gradova iz DNR, koji su pod nadzorom Rusije.

youtube.com/@VideosfromMariupol



offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 476

Srle993 ::🇷🇺 ZALA Group iz Rusije povećava domet loitering projektila Lancet na 65 km

🔸Kompanija ZALA Group iz Rusije saopštila je da je proširila domet svog loitering projektila Lancet, koji je široko korišćen tokom ukrajinskog rata, na 65 km – što je povećanje od 15 km.

🔸Kombinacija izviđačkih dronova Z-16 ili Z-20 sa Lancetima omogućila je efikasne operacije protiv artiljerijskih položaja. Lancet projektili su nadograđeni termalnim kamerama za noćnu upotrebu i modernizovanim sistemom za vođenje, čime je povećan domet Izdeliye-51. Ove nadogradnje omogućavaju izvođenje borbenih misija uprkos intenzivnim elektronskim protivmerama neprijatelja.

🔸Zahvaljujući povećanom dometu, Lanceti su sposobni da napadnu ukrajinske avione na aerodromima udaljenim najmanje 65 km od linije borbenog kontakta, prema tvrdnjama proizvođača, kompanije ZALA Group. Ovaj domet je značajno veći od prethodno zvanično deklarisanih 40 km.

https://t.me/front_channel_sr/22997


Ima puno ljudi koji na rat nažalost gledaju samo kao na dobar biznis i evidentno je da su Ameri uboli zlatnu žilu ovim ratom koliko oružja će prodati u EU, ali mislim da će i Rusi izvući dosta od ovoga.
Puno stvari poput npr. Lanceta se samo mogu nastaviti proizvoditi i nakon rata u ovim većim količinama i definitivno neće faliti interesa u zemljama Globalnog juga.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33233

Вражеские операторы FPV заехали и отъехали. 3x FAB UMPK po zgradi
https://t.me/boris_rozhin/128833

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1394
  • Gde živiš: Beograd

Srle993 ::🇷🇺 ZALA Group iz Rusije povećava domet loitering projektila Lancet na 65 km

🔸Kompanija ZALA Group iz Rusije saopštila je da je proširila domet svog loitering projektila Lancet, koji je široko korišćen tokom ukrajinskog rata, na 65 km – što je povećanje od 15 km.....

https://t.me/front_channel_sr/22997


Taj kanal izbacuje članke iz dosade, ovo je mogla da bude vest za septembar 2023.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1394
  • Gde živiš: Beograd




Citat:Непријатељ је избачен са Воскода

url]
Citat:Руска војска напредује ка селу Лозоватскоје јужно од Новоалександровке.



Citat:Оружане снаге Русије поправљају своје позиције на Торецком правцу.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3057

Na Toreckom pravcu je vrlo bitno uzeti sto pre one Terikone dok Ukri nisu dovukli rezerve dosta, to je dosta visa pozicija od svega okolo, a ima ih 3 u tom delu. Moze se lako desiti da kontriraju Ruse i izbace iz grada.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5021
  • Gde živiš: Novi Sad

Human wave napad članak 145

https://www.b92.net/info/svet/36938/rusi-koriste-j.....ovora/vest

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7061

@Leonov
Postoji izjava Lavrova iz 2023. da je Zapad obmanuo Srbiju o ZSO (koja je realna) a iz 2024. sa tim ključnim rečima vest gde se pominju Lavrov, Srbija i obmana Rusije postoji neka opskurna vest, gde neki naši prenose neki ruski sajt abnews.ru/, koji opet prenose neku kinesku vest gde se iščuđavaju da Srbija izvozi oružje ka SAD i Evropi, posebno što se deo sigurno koristi protiv Rusije i čudi ih blaga reakcija Rusije... Tralala u suštini, posebno kad se uzme da je sajt Baijiahao na koji se pozivaju i oni i neki drugi zapravo Baidu Blog platforma a ne medij. To je na dan 25.06.2024. godine.

Na dan 30.06. konstruišu vest na istom tom abnews.ru/, pozivajući se na kineski Soho, koji isto nije medij, kako je Lavrov blokirao pristupanje Srbije BRIKSu izjavom da neće u skorije vreme primati nove članice, kako je to kazna za naše ponašanje (samo ne znam što bi kaznili čitav svet zbog nas) a kako mi eto gorimo od želje da se priključimo Briksu pa nam se on kao osvetio i zalupio vrata ispred nosa (i ostatku svet izgleda). Iliti, kao što rekoh, čudna neka propaganda gde niko nije rekao ono što mu se pripisuje a izvori praktično nepostojeći, odnosno iskonstruisani.

Više vremena mi trebalo da ovo otkucam nego da proverim vest i izvore, toliko o novinarstvu...

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3057

Napisano: 04 Jul 2024 11:06

Ударац бомбом од три тоне на непријатељске положаје у околини Волчанска.

https://t.me/divgen/50666

Dopuna: 04 Jul 2024 11:08

04,07,24 Оцхеретино - Лозоватскоие

Активна непријатељства на северном крилу Авдејевке.
Напад Оружаних снага Русије западно од Новоалександровке. Оштећена опрема Оружаних снага Русије у околини Лозовацког.
Напредовање Оружаних снага Русије више од 1,5 км у правцу Покровска.

48.27143, 37.52955

https://t.me/creamy_caprice/5974


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 455 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 1 sakriven i 435 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BratSrpska, darkangel, DPera, dragoljub11987, ILGromovnik, Kubovac, Marko Marković, milenko crazy north, Panter, pein, RED4G-304, robert1979, septembar, Sir Budimir, Steeeefan, UAV operator, Vatreni Zmaj, vladulns, zixmix