Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1635

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1395
  • Gde živiš: Beograd

A je li taj, u svetu filma anonimni režiser i po sekundarnom zanimanju bivši zatočenik ruskog režima, izneo na papir šta posle tih 10 godina ?

_____________________________________

187 ::Ovi rusi su potpuno otkaceni.
Nijedan avion cak ni iza Kijeva,VaP Ukrajine potpuno prazan a ovaj pilot malko vise votkice srknuo?




Zato što nije tačan položaj aviona, već smo objašnjavali 50 puta na ovoj temi, greška u proračunu leta na samom sajtu flightradar prikazuje nekad letelicu na poziciji na kojoj nije. A zasigurno neće leteti iznad ratnog područja.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Cigi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Jan 2011
  • Poruke: 2846
  • Gde živiš: Novo mesto

How Europe’s diverging artillery munitions complicate Ukraine support
Arrow https://www.defensenews.com/global/europe/2024/07/.....e-support/
Citat:n the end, we managed to deliver those framework contracts with industry – issuing requests for information, addressing the relevant industrial actors. It covers four types howitzers. You have the French Caesar, Polish Krab, Slovak Zuzana and German Panzerhaubitze 2000. There is not a ‘one-size-fits-all’ solution.

And within those, you have two types of projectiles: longer range and higher explosive. Plus, there are four components, as few producers are able to deliver complete, all-up rounds.


If you put all this together, you have a matrix of 36 slots. And for those, we have concluded those 60 framework contracts. And all this is done with around 12 people.

It’s a bit like member states getting a menu where you have starters, main courses, etc, complete with prices, delivery times and all that. Member states have all this. And it’s on them now to pick up those framework contracts and use them.

Have member states done that sufficiently?

There are spare capacities. Our framework contracts were based on an initial request for information and still have the potential to contract for up to €1 billion worth of 155mm ammunition. And we’re not talking about buying off-the-shelf, we are talking about production. What we contract today would be delivered in 12 to 24 months.

Logistika NATO 155 municije.
Citat:How much does a 155mm round cost?
There is fluctuation. But it’s definitely much more than before the war started. There isn’t a unit price. It could be from €4,000 to €10,000.
And your agency has all the industry information to determine what is a fair price?
There is nothing like fair price, there is a market price.

Organizacija, vlastništvo proizvodnje oružja u Rusiji je kao u USA u WWII.
Na Zapadu je sada kao u Njemačkoj WWII. Gleda se profit.



online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1395
  • Gde živiš: Beograd

Opet jedno izviđanje po dubini i dejstvo raketne artiljerije:



Citat:
Juče je šef Poltavske OVA rekao da je izvršen udar na objekat u regionu, a kasnije je obećao detalje. Na kraju nije izneo nikakve detalje, a Vazdušna komanda Vostok je čak objavila da je raketa Ks-59 oborena. Pošto ukrajinske vlasti ne mogu da odluče gde je „gore, a gde dole“, mi ćemo im pomoći u tome.

Prema informacijama izvora, rezervoari sa gorivom koje su isporučene za potrebe nekoliko velikih grupa Oružanih snaga Ukrajine, pogođeni su raketnim udarom 3. jula. Raketa je stigla do cilja, uništivši pumpnu stanicu i zapalivši cevovod zajedno sa jednim od rezervoara. U ovom trenutku rezervoari još uvek gore i to potvrđuje ukrajinsko Ministarstvo energetike.


video: https://t.me/divgen/50678

________________________________


Citat:
Zelenski je najavio kada će biti nova kontraofanziva
Prema njegovim rečima, to će početi kada ukrajinske oružane snage dobiju oružje.
Sada imamo 14 brigada u rezervi – i one nisu popunjene. Oni nemaju oružje.


https://t.me/belarusian_silovik/37255

______________________________

Citat:NJ. Naše trupe su napredovale i probile se do Petrovske planine u Njujorku. U toku su bitke.
Napredovanje do dubine od 650m.



https://t.me/zovpobedy/12413

_____________________________

Citat:Neprijatelj priznaje značajno napredovanje ruskih oružanih snaga u severozapadnom delu Krasnogorovke. Grad i dalje polako ali metodično dolazi pod kontrolu ruskih oružanih snaga.



__________________________

Još jedno precizno grupisanje jedrećih FAB-ovki:

Citat:Avioni grupe „Sever“ nastavljaju da uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. Na snimku se vidi dolazak dva FAB-a iz UMPC-a tačno duž šumskog pojasa Oružanih snaga Ukrajine. Sa takvim pogocima, verovatnoća da preživite ili ostanete zdrava je izuzetno mala. Jedina 100% šansa za vojnika ukrajinskih oružanih snaga je predaja.


video: https://t.me/warriorofnorth/1322

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5021
  • Gde živiš: Novi Sad

Podsetnik

1. Nemojte da uploadujete snimke koje ste skinuli sa telegrama ili twittera na server foruma.
2. Kada citirate poruke, ne citirajte poruke koje već sadrže citat. Citirate samo deo na koji odgovarate
3. Suzdržite se od pisanja humorističkih odgovora koji nemaju veze sukobom

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1395
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Ukrajinska vojska je zvanično potvrdila gubitak mikrookruga „Kanal“ u Časovom Jaru

– Govornik grupacije trupa AFU „Horticija” Nazar Vološin pokušao je da se opravda da je navodno „necelishodno” držati susedstvo, a ukrajinski položaji su tamo uništeni.
– Pre 1,5 dana se saznalo da su ivanovski padobranci zauzeli „Kanal“, a kasnije su gubitak tog područja prijavili Deep State i pojedini vojni oficiri AFU.


https://t.me/Slavyangrad/102787

_________________________________

mali off

Kada se zapadnim evropskim političarima deo ovog iznetog čini normalnim, jasno se vidi zašto cela ta družina nije u vinklu:

Citat:Bivši francuski premijer Fransoa Fijon:

Da li sam se suočio sa stranim mešanjem u svoj politički život, posebno kada sam bio u vladi? Da jesam. Uglavnom je to bilo od prijatelja i saveznika, a to su Sjedinjene Države. Vaš komitet radi na pitanju stranog mešanja. Mogu da vam kažem da smo, na primer, predsednik Sarkozi i ja bili pet godina prisluškivani od strane Agencije za nacionalnu bezbednost. Saznali smo za to kada su procurila dokumenta američke obaveštajne službe. Svi su se fokusirali na to da Agencija za nacionalnu bezbednost prisluškuje gospođu Merkel, ali prisluškuje i sve članove francuske vlade i svakako drugih evropskih zemalja.
Ovo je zapravo prilično uobičajena praksa među velikim silama. Ali postoji jedan oblik američkog mešanja sa kojim se ne slažem i koji smatram najozbiljnijim po posledicama po ekonomski život naše zemlje, a to je princip eksteritorijalnosti američkog pravosuđa, koji omogućava američkoj pravdi i često američka administracija da se meša u poslove evropskih kompanija, ne poštujući, po mom mišljenju, principe međunarodnog prava.


https://t.me/Slavyangrad/102786

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4702

Dimitrij Medvedev o nekim sličnostima...

https://t.me/medvedev_telegram/513

Citat:
4. jul je praznik za Amerikance. Na današnji dan 1776. godine usvojena je Deklaracija o nezavisnosti Sjedinjenih Država od Britanske imperije. Planiran je uobičajeni set zabave uz dim od roštilja, šareni vatromet i tužno pretenciozne govore.
Danas se u Americi mnogo manje i tiše priča o samom građanskom ratu, koji je trajao od 1861. do 1865. godine. Iako je ovo pravi istorijski događaj, a njegovi rezultati su mnogo važniji za prosečnog prekookeanskog građanina. Zašto? Uključujući i zato što su mračne paralele sa današnjicom previše vidljive. Uključujući „predosećaj građanskog rata“. Samo pogledajte njihov nedavni film „Građanski rat“. Ali ima i drugih, takođe krajnje neprijatnih asocijacija.
Na kraju krajeva, mnogima je postalo jasno da iskustvo duge konfrontacije između severnih država Sjedinjenih Država i južne (robovlasničke) Konfederacije ima poprilične sličnosti sa ukrajinskim sukobom. Razlika između severa i juga u industrijskom potencijalu i ljudskim resursima bila je približno ista kao između Rusij i bivše Ukrajine. Istovremeno, ideali protivnika su se oštro razlikovali. Severnjaci su imali imaju jednakost, slobodu, jedan zakon za sve. A Konfederati su imali neljudski, gust rasizam. Isti su strani nitkovi kao i danas – kao i obično, to su Engleska i Francuska – drsko su se i bez ceremonije umešali u tok događaja, želeći pobedu Juga. Podržavali su robovlasnike na isti način kao što sada pomažu nacističkom Kijevu, zajedno sa modernim Sjedinjenim Državama.
Paralele su više nego transparentne, a samim tim i neprijatne za liberalno-levičarski establišment, koji vodi medije u Sjedinjenim Državama. Američke novine su čak ponekad počele da porede predsednika Rusije sa Abrahamom Linkolnom. Tipičan naslov: „Vladimir Linkoln je napao Ukrajinu da bi sačuvao jedinstvo Unije“. Mnogo je aluzija koje su neprijatne za Vašington u političkim i diplomatskim aspektima specijalne vojne operacije i Građanskog rata 19. veka, kao i u rezultatima ovog drugog.
Kao što znate, republikanski predsednik Linkoln je na kraju pobedio. Za razliku od svog lidera, senilni Bajdenovi drugovi u Demokratskoj stranci još nisu potpuno izgubili pamćenje. Oni znaju da je Linkolnova borba postala deo svetske istorije. I njegovo ime je poštovano u Evropi, Latinskoj Americi i Africi. I za stvarne zasluge. I nikako zato što je njegov portret na novčanicama. Međutim, sadašnji blesavi u Beloj kući, poput nekog osrednjeg Blinkena, kao i sumorni starci u Senatu, ovo ne mogu ni da sanjaju.
Bezumna i impotentna propaganda današnje Bele kuće takođe očajnički traži inspiraciju u istorijskim knjigama. Razbacuju se teze da se Ukrajina ponaša kao Velika Britanija 1940–1941. Mali čovek sa strelovitim crvenim pacovskim očima u neurednoj zelenoj majici zove se novi Čerčil. Zahtevaju da stari čovek koji jedva stoji na nogama poluotvorenih usta postane novi Ruzvelt, nagoveštavajući da će budući predsednik SAD najverovatnije vladati u invalidskim kolicima zbog zdravstvenih razloga. Ali starac sa demencijom nije FDR. Zato se javnost mršti i ne veruje.

Amerika je zemlja sa kratkom istorijom, ma koliko to bilo uvredljivo za Amerikance, iako ima i svetle stranice. Jedna od njih je građanski rat, tokom kojeg je ropstvo poraženo. Iz ovog ugla preko okeana trebaju sagledavati naša događanja: u suštini građanski rat jednog naroda, u kojem je većina prinuđena da brani svoju nezavisnost sa oružjem u ruci u borbi protiv novih nacista, koje opet podržavaju korumpirana Evropa i američki vojnoindustrijski kompleks. A rezultat ovog rata, kao i u SAD u 19. veku, trebalo bi da bude ujedinjenje naše zemlje. Preporod Velike Rusije!

P.S. Hej Amerikanci! Da parafraziram vašeg Trampa,
Učinite Rusiju ponovo velikom!

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 27

190 hiljada ljudi je potpisalo ugovore sa MOR.
Medvedev.

online
  • Pridružio: 04 Maj 2024
  • Poruke: 50

Citat:Zasto se jedan reziser uzima kao relevantan izvor za nesto sto nije filmska umetnost?



Редитељ, јер се по једном од амбциознијих тумачења играју Бога а некада је цела Европа ослушкивала шта ће рећи један Ками или Пазолини а говорили су ретко.
Данас није тако, нема питког извора у мочвари.
Сем једног форума.
Wink

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3057

🇷🇺 Путин: Русија озбиљно схвата Трампову изјаву да може да заустави сукоб у Украјини
https://t.me/rtbalkan/41566

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1611

Posle pada Očeretina, postojala je jedna nedoumica. Da li će Rusi ići na sever, preko Arhangelskoja i Kalinova i tako doći Torecku na bok sa zapadne strane, ili na zapad ka Progresu. Iako sam prvo pisao o mogučnostima tog severnog pravca, iz nekih razloga sam više naginjao i mislio da će ići na zapad. Ka progresu. Sve zbog dešavanja južnije od Avdejevke.

Za zakašnjenjem ali sa velikom sigurnošću mogu konstatovati da su Rusi za sad odabrali zapad. Ono što će se desiti u veoma skorije vreme je izbijanje Rusa na reku Vovču od Progresa do Karlovke. Postoji težnja da se dostigne obala Vovče i dalje, sve do Kurahova. Preko Krasnogorovke i Maksimilijanovke.

Uzimanjem Progresa i tog platoa, jedno je sigurno. Rusi će narušiti kontinuitet i vezu izmedju dve odbrambene linije. Pisao sam o tome. Medjutim otvara se nova dilema. Šta i kuda dalje? Da li će nastaviti dalje i pokušati se zavući iza linija na Vovći. Takodje pisao nešto šturo o tome. Da li će stati posle Progresa i okrenuti na severni pravac. Preko Arhangelskoja i Kalinova u onaj prazan prostor. I tako pritisnuti Ukrajinsku odbranu zapadno od Torecka. Pripomoći ovima koji su prodrli u predgradja Torecka. Ugroziti to zapadno krilo Ukro odbrane.

Ili će na severozapad. Ka putu T0504. Mislim da je ova opcija najmanje verovatna i još suviše rano za nju. Da bi Rusi dosegli taj put a potom se učvrstili na njemu, trebaju dosta proširiti taj deo oko Novoaleksandrovke. Najmanje pre prelaska Bučok reke uzeti Vozviždenku, Lozuvatskoje, Timofejevku, Baranovku. Mislim da će se Rusi za sad zadovoljiti istočnom obalom reke Bučok kod ovih sela bez obzira da li će na sever ili nastaviti dalje zapadni pravac.

Kao što mi je posle Očeretina, taj zapadni pravac bio veća opcija, nekako mi sad zbog ovih dešavanja kod Njujorka i Torecka, taj severni pravac deluje kao opcija koja bi mogla uslediti posle Progresa. Idealno bi bilo kad bi Rusi mogli uporedo gurati oba. Dalje preko Progresa niz zapadnu obalu Vovče ka Mežovu i gore na sever da ugroze zapadni bok Torecka. Jeste da bi uzimanje Progresa značajno uticalo na taj spoj dve odbrambene linije, nekako mi posao ne bi bio završen.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 428 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 2 sakrivenih i 412 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, bbogdan, ccoogg123, cenejac111, Milometer, minmatar34957, Mixelotti, pein, Prašinar, umpah-pah, Vatreni Zmaj, wolverined4, Zvrk, šumar bk2