Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1636

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2469

Denaya ::
Ka putu T0504.


Иначе, иако је на Гуглу означен као Т-05-04, тај пут правно, а и на свим другим мапама носи ознаку Н-32 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/55-2019-%D0%BF#Text.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1611

Bolje sam savladao toponimiju Donbasa od Srbije, još i oznake puteva. Do mojega, bilo bi previše. Very Happy

Hmmm, zanimljivo. Taj put T0504 (H-32) se kod Berestoka odvaja od puta H-20 kojeg Google označava pravilno sa H-20. Zbog čega Googl ima takva različita označavanja puteva? Jedne označava pravilno, dok neke označava sa T i broj u nastavku.

Čak u onom popisu označavanja puteva uopšte nema oznake T-05-04, već kreće od T-05-05. Možda se taj put nekad tako označavao pa unapredjen/dogradjen/proširen i promenjena oznaka u H-32 a T-05-04 ukinuta. A Google zadržao stare oznake.



offline
  • Struna 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 02 Jul 2024
  • Poruke: 2

Srle993 ::🇷🇺 Путин: Русија озбиљно схвата Трампову изјаву да може да заустави сукоб у Украјини
t.me/rtbalkan/41566


Mnogo puta sam ovde pročitao: "Nemojte verovati da će Tramp ako dođe na vlast išta promeniti." i slažem se sa tim, te tako i prognoziram sve hipotetičke perspektive njegove eventualne pobede.

Međutim, lagao bih kad bih rekao da prognoziram identične frekvencije u međusobnom odnosu Rusije i SAD kakav je trenutno, gotovo nepostojeći sa trenutnim američkim establišmentom, sa onim koji bi bio sa Trampom.

Mislim da prosta "matematika" nalaže tako; senilni Bajden kao glasnogovornik celokupne američke duboke države je Putina ostrakizovao iz tog kvazi zapadnog pojmljenja slobodne i demokratske misli koju onu proturaju kao normu civilizacijskog postanja, tako da sa njima nema kud svakako.
Tramp ipak gaji određenu dozu otpora i prgavosti naspram čistog figuriranja predsednikom SAD, ima ego, kakav god da je...
Dovoljno za opipavanje međusobnog pulsa sa Rusima.

A i čovek je budala za svoj gušt, za razliku od Bajdena koji je za tuđi.

U nekom suludom scenariju mogao bih da zamislim Trampa kako "pali" Air Force One i sleće u Moskvu a potom u Kijev, ne uradi faktički ništa, ali kaže to je taj power move koji ja umem. 😁

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 671

Ka Boga vas sve molim nemojte o oznacavanju puteva.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 275

A sva ta prica oko Trampa i zaustavljanju sukoba nista ne mora da znaci , ni za jedne ni za druge . Ukrajina tesko da ce pristati na uslove koje Rusi traze , a Rusi ako pristanu na manje od onoga zbog cega su i krenuli u ovu operaciju je u sustini poraz . Bilo koja vrsta zamrznutog sukoba nista nece donijeti osim dodatnog nauruzavanja i jednih i drugih , mada mislim da su Rusi trenutno u puno boljoj poziciji i sto se tice ljudstva i tehnike , tako da bi bila ludost dati sansu da se ukrajinska vojska dodatno nauruzava i podmladjuje .

Uopste ne vidim moguci mirovni plan koji bi potpisali i jedni i drugi ...

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33234

Evo vam jedna FAB 10 000 kao podarok od Putina Mr. Green
Президент Владимир Путин заявил, что Стамбульские договорённости по Украине «остаются на столе» и могут служить основой для продолжения переговоров./Председник Владимир Путин рекао је да Истанбулски споразуми о Украјини „остају на столу“ и да могу послужити као основа за наставак преговора.
Источник: https://rusvesna.su/news/1720098608

Украинский танкист Максим Лихачев, угнавший танк ВСУ, стал гражданином России.
https://t.me/RVvoenkor/71768

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 330

Ova priča VVja, da je Istambulski još uvjek neka osnova za pregovore je čista diplomatija za slušajuče na sastanu SCO i šuru svjetsku političku javnost... Jasno je Putinu, da trenutačno nema nikog tako u Ukrajini, kao i na zapadu, sa kojim bi bili neki pregovori moguči... A i ova priča o "Trumpovom mirovnom predlogu", je sad postala dosta prozirna i nebitna.. Pokazalo se, da taj predlog Trump nikad nije odobrio, kao ni nitko iz njegovog štaba... Ovaj predlog su sastavili neki "prijatelji od prijatelja", po principu,, da bi to tako nekako bilo s obzirom, kako Trump razmišlja... Tako, da je sve skupa prilično gubljenje vremena, barem, negdje do januara 2025, što se USrA tiče a što se tiče Ukrajine, sve, dok neko legitiman ne smeni Zelenskog...

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2469

Napisano: 04 Jul 2024 18:15

Denaya ::Čak u onom popisu označavanja puteva uopšte nema oznake T-05-04, već kreće od T-05-05. Možda se taj put nekad tako označavao pa unapredjen/dogradjen/proširen i promenjena oznaka u H-32 a T-05-04 ukinuta. A Google zadržao stare oznake.

Da. I meni se čini da je tako.

Dopuna: 04 Jul 2024 18:19

Shinobi ::Ka Boga vas sve molim nemojte o oznacavanju puteva.

Mislim da je u ovom slučaju bitno znati da se za taj put koriste dve različite oznake (nebitno koja od dve), da ne bi dolazilo do zabune, jer će neko upotrebljavati jednu, a neko drugu oznaku. O njemu se pričalo dosta prilikom oslobađanja Bahmuta (tad sam prvi put primetio različite oznake), a polako se linija fronta približava drugom kraju ovog puta, te će se sigurno dosta puta pominjati.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1611

Verovatno se neki pitaju zašto sam zapeo toliko za Progres i njegov plato. Zašto toliko potenciran da se Rusi zavuku tu i krenu sa zapadne strane Vovče da se spuštaju dole ka jugu. A nekima igram i po živcima sa tim. Neki možda smatraju da Progres nije toliko bitan za prelaz reke Vovče.

Ako se vratimo u period daleko pre početaka operacije Avdejevka pa posle pogledamo razvoj dogadjaja posle nje, jasno se uočava šablon delovanja. Taj deo oko Avdejevke, kao uostalom i ogroman deo Donbasa i Ukrajine je prošaran mnogobrojnim jarugama. U toku pripremnih borbi za Avdejevku i posle nje, Rusi su samo dva puta uradili direktni prelaz preko jaruge. Prvi prelaz kod sela Vodjane i Opitne. Dugo vremena bili zaglavljeni na samom prelazu. Dugo se mučili da osiguraju mostobran. Izgubili dosta oklopa i ljudstva u tim pokušajima.

Drugi prelaz se desio dosta posle toga. Jaruge je predjena izmedju Orlovke i Semenovke. I opet se nisu dugo mrdali u Semenovci. Pomeranja se dešavaju tek kad su Ukri počeli pucati na drugim mestima linije. Čak je i Berdiči uzet zahvatom od pruge sa severa a ne prelazom jaruge. A to je omogućilo Rusima da tek tad aktiviraju i adekvatnije uporebe taj prelaz. Ukrajinci su sa razdaljine od svega 2-2,5km od Semenovke i tog prelaza odradili onu zasedu i osakatili Ruse pri napadu iz Tonjeke ka Umansoju. Ali Umanskoje je uzeto napredovanjem severnom stranom jaruge iz pravca Semenovke a ne prelaskom jaruge.

Sva ova sela koja se sad zauzimaju zapadno od Očeretina, se napadaju po pravcu prostiranja jaruga. Čak su i Novokalinovo i Keramik uzeti tako. Jaruga se ne prelazi ni kod Nevelska ni kod Netajlova ka Karlovci. Tu je uspostavljena linija sa obe strane. Ni gore kod Arhangelskoja se ne prelazi jaruga, niti se zavlači u onaj prostor oivičen dvema jarugama kod Kalinova. Već se pokušava prostorom izmedju Novoaleksandrovke i Arhangelskoja obuhvatiti Kalonove i te jaruge. Jer napad na Kalinove sa juga i jugozapada iziskuje prelazak jaruge. Znači jaruge su prirodne prepreke koja usmeravaju i ograničavaju polje i pravce napada.

A sad pričamo o reci. Doduše ne nešto velikoj ali sa solidnim plavnim područjem. Močvarno tlo, teško prohodno priobaje. Gledali smo snimke gde je oklop sklizao sa mostnog prelaza kod Vodjana i ostajao zaglavljen. I to ne jednom. A to je potok u odnosu na Vovču.

Druga otežavajuća okolnost je tempo napredovanja. Rusi trebaju napadati na obalu koja je višlja i daje prednost braniocu. Rusi i da predju reku, trebaju osigurati mostobran. Npr kod Mežove. Zašto Mežova? Pa tu reka još uska,mala, plavno područje usko. Sve nizvodno je teže. A tempo do sad je takav da bi ovladali u najboljem slučaju do kilometar dva u dubinu. Ako bi uspeli i toliko, jer kod svakog iole pogodnog mesta za prelaz, postoje dobro utvrdjene otporne tačke sa one strane višlje obale. Malo, veoma malo je to za osiguravanje mostobrana i prelaza. Taj prelaz bi bio toliko ranjiv da ne treba objašnjavati šta bi se dešavalo u tom slučaju. Druga stvar bi bila kad bi Rusi prešli reku i u sklopu istog napada, napravili mostobran dubine bar 5-10km sa isto tolikom širinom. To je druga pesma. Ovako, ako bi ostali na tih kilometar dva, bojim se da bi se provodili isto kao Ukrajinci u Krinkiju.

Da sad ne prterujem sa dužinom posta, drugom prilikom o opcijama posle Progresa.

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2469

Orban nakon Kijeva danas stigao u Moskvu, naizgled bez znanja EU aparatčika. Sutra se sastaje sa Putinom. EU aparatčici na aparatima na twitteru. Mišel naočarko kaže da rotirajuće predsedništvo EU nema mandat da pregovara sa Rusijom u ime EU. Meni ovo sve deluje na nekakvu inicijativu ekipe oko Trampa. Videćemo šta se dešava.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 687 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 9 sakrivenih i 633 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, Areal84, avijacija, babaroga, bobomicek, bojankrstc, bokisha253, DejanSt, Denaya, DH, dika69, Fog of War, Frunze, Gargantua, goxin, goxsys, HogarStrashni, ILGromovnik, Jahorina, JOntra, Kruger, laki_bb, Luka1998, mercedesamg, moldway, mustangkg, nenooo, opt1, Panter, panzerwaffe, pein, Prašinar, raptorsi, Sirius, Srle993, t.mile, trutcina, Tvrtko I, vathra, virked, Vlada1389, wizzardone, zdrebac, zodiac94, 79693