Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1645

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1459
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 06 Jul 2024 14:57

panzerwaffe ::
Ako me pamćenje dobro služi, Rusi nisu stigli do višespratnica Ugljedara nego samo do onog naselja od dača prekoputa.
Možda i grešim.


Tako je. Nekoliko puta su prilazili i povlačili se. Čak je i poslednja Dragon-ova + mapa jedno vreme pokazivala netačnu situaciju oko Ugledara, a i na drugim linijama. Tamo krajem februara 2023., stigli su poslednji put do tog nekog vikend naselja preko puta i kasnije se povukli.
Na tom mestu se mogao snimiti nastavak američke filmske sage "Sletanje na mesec".




________________________________________________



Citat:Situacija severno od Harkova: Ukrajinska vojska je ponovo zauzela novu poziciju severoistočno od grada Vovčanska. U međuvremenu u centru severnih okruga ruska vojska je zauzela nove visoke zgrade istočno od Soborne ulice, dok su ukrajinske snage ponovo zauzele nove zgrade zapadno od iste ulice. Pored toga, nastavljaju se sukobi između obe strane u fabrici Agregata.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....41156&z=15 ]


https://t.me/Suriyak_maps/3182

______________________________________________

Sit se isplakah na ovu patetiku...



Citat:
„Udaramo na Krim jer tamo ima građana Ukrajine, moramo da ih branimo“
Ukrajinski viceadmiral Najžpapa iznosi veoma bizarnu tvrdnju


https://t.me/Slavyangrad/102963

Dopuna: 06 Jul 2024 15:17

Citat:Napredovanje ruskih oružanih snaga jugozapadno od Voskoda.



Dopuna: 06 Jul 2024 15:23

Citat:Glubokoe. Neprijatelj je probio u severni deo sela. Neprijateljske snage se uništavaju.



https://t.me/zovpobedy/12423



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 188

amilutinovicc ::
To je tačno, ali...
Što se tiče nafte, obim trgovine cevovodima koji je najprofitabilniji je drastično opao zato što su glavni uvoznici, pre svega Nemačka skoro potpuno obustavili uvoz. Cevovodima sada nafta ide uglavnom u Mađarsku i Slovačku. Cena prevoza tankerima je ojko 5- 20$ po barelu za Kinu i Inidiju dok naftovod za evropu košta oko 1-2$.

Postoji i ESPO cevovod koji ima kapacitet od 1.6 miliona barela, a ne ide u Evropu. Shocked
Dugorcni ugovori ne znace da je cena kostanja fiksna, vec su unapred odredjene formule kostanja za duzi period vremena. Ne postoje samo dve spot cene, ali se one najvise spominju kao referentne. Trgovina naftom je previse komplikovana i da pokusam da napisem vise o tome trebalo bi mi nekoliko strana. A nije ni tema. Trenutno vecinu prihoda vezanih za prevoz nafte kupe same RUske kompanije jer uz regularnu flotu imaju i oko 420 tankera za prevoz nafte i produkata u shadow floti. Osiguranje izdaje Ingosstrakh (Ruska drzavna kompanija). To za posledicu ima da dobijas "cudne" fakture u kojima je prenaduvana cena prevoza (cest primer je Ural koji ide iz Novorosijska za Izmit). Rezultat je da novac ide iz levog dzepa u desni. Zasto nisam spomenuo gas, a jesam naftu? Zato sto trenutno nafta ima mnogo vecu ulogu u finansiranju budzeta zbog promene strukture (povecanja) prihoda po barelu nafte.
amilutinovicc ::
Mnogo bitnije od toga je što se se nafta normalno većinom ne prodaje po spot cenama, nego dugoročnim ugovorima koji su preferirani način trgovine (cash flow, investiciije, da ne ulazim u tu temu). Trenutno oko 80% nafte ide Kini i Indiji i taj obim njima daje ogromnu mogućnost uticaja na cenu.

To se cesto spominje u klasicnim medijima, ali osim za prvih par meseci naftnog embarga (i to vazi samo za Indiju), nije tacno. Vec sam i previse otisao u O/T.



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1619

Ako se dobro sećam izveštaja iz tog perioda Januar-Februar 2023. Rusi su u sklopu jednog napada, moguće čak i onog prvog, najvećeg uzeli Daće. I prešli put i zakačili se za autobusku stanicu i prve zgrade. Medjutim Ukri su odradili kontru iz smera rudnika, pa se Rusi morali povući prvo iz tih prvih zgrada, potom i iz tog naselja. Ukri su mogli uraditi kontru pošto nije uspeo napad iz Mikoljska na rudnik.

Da ne bi ostali odsečeni, povlačenje sa one strane puta je uradjeno istog dana ili tokom noći. Mislim da su čak neki i ostali odsečeni u onoj velikoj kući sa južne strane izmedju autobuske stanice i benzinske pumpe.

Sećam se da se tad spominjala autobuska stanica i benzinska pumpa. Benzinska pumpa je iznad Daća a autobuska stanica je preko puta malo juogozapadno. Možda i grešim i Rusi nisu prelazili put a time ni ulazili u Ugljedar.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3072

Napisano: 06 Jul 2024 16:31

Руски обавештајци у рејону насеља. У јужној Одеској области откривени су борбени положаји батерије система ПВО СПАДА, заједно са радаром Жирафа и батеријом ПВО Патриот. Традиционално, Искандер ОТРК није дуго стигао.


https://t.me/divgen/50775

odose 2 lansera Patriota sa zirafom i ovim drugim sta god da je Ziveli
nije jos ostalo puno Patriota? Koliko su oni dobili 1 ili 2 baterije ?

Dopuna: 06 Jul 2024 16:43

uz to jos jedna zanimljiva vest:

Суми регион. Постоје подаци о раду наших ДРГ у селима Поповка и Александровка. Испитивање одбране непријатеља, а можда и нешто више, ускоро ћемо сазнати. За сада су села измештена у сиву зону.
https://t.me/zovpobedy/12424

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1459
  • Gde živiš: Beograd

@Denaya
To su jedni od onih izveštaja koji juče važe, danas ne važe, nekada ima i malo propagande, niko tu nije mogao ništa sa tačnošću da kaže. Desi se i da uđu negde i izađu isti dan pred kontrom protivnika.
Ovo je sva hronologija pomeranja od januara do marta 2023.godine, i sa zadnjim prodorom Ukra na leto, pa sad dal su prešli put ili nisu, mislim da nije ni bitno:



Mislio sam da će na proleće prošle godine da slome to otuđeno parče od sveta, da će probiti liniju ka rudniku gore, kad ono ni do danas ništa. Mene to mesto "žulja" od početka sukoba.
Poređenja radi, uporedni prikaz Ugledara i nekog NBG bloka, recimo 64., kako često volim da poredim:

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 275

zlaya011 ::
Pa kolega imali smo prilike početkom SVO da vidimo snimak borbe u tranšejama gde jedan, mislim da je bio Ukrajinac vraća 2 ili 3 bombe pošiljaocima pre nego ga jedna raznese.
Naravno da je sve velika "lutrija", ali neki ljudi brže reaguju neki sporije. U takvoj situaciji onaj ko razmišlja nema šanse.Kad ti padne naprava ili bomba pred noge ako reaguješ možda ti se posreći, a možda i ne, ali ako ne reaguješ sigurno gubiš.


Što jest, jest. Slažem se da je bilo takvih slučajeva. Procentualno, rekao bih da je jedan slučaj na 10 hiljada bačenih bombi. Ali, bilo kako bilo, to su ipak formacijska sredstva gde su nam poznati taktičko-tehnički podaci i može se ponekad desiti da se posreći i vrate pošiljaocu...
Međutim, prethodni post je govorio o improvizovanim i budženim minsko-eksplozivnim sredstvima.


A kada dotičemu temu " Urbana sredina u napadu i odbrani" da i ja dodam neko mišljenje.
Rusi su izbegavali odbranu u urbanim sredinama tokom ukrajinskih ofanziva iz nekoliko razloga:

Borbe u urbanim sredinama često rezultiraju većim gubicima za obe strane. Gustina zgrada, ulica i skrivenih mesta čini borbu teškom i nepredvidivom, što može dovesti do značajnih žrtava.

Logistički Problemi i snabdevanje i kretanje trupa u urbanim sredinama je mnogo teže nego na otvorenom terenu. Uske ulice i uništena infrastruktura otežavaju dostavu municije, hrane i medicinske pomoći.

Veća izloženost civila jer borbe u gradovima često dovode do većeg broja civilnih žrtava i destrukcije imovine, što može stvoriti negativnu percepciju i političke pritiske, kako domaće tako i međunarodne.

S druge strane, Ukrajinci slabije stoje u odbrani kada se Rusi dokopaju urbane sredine zbog nekoliko faktora:

Rusi često imaju nadmoćnost u teškom naoružanju, kao što su tenkovi, artiljerija i vazdušna podrška, što im omogućava da dominiraju u urbanim borbama.

Ukrajinci možda nemaju dovoljno resursa, opreme ili podrške da izdrže dugotrajne borbe u urbanim sredinama, što ih čini ranjivijim kada Rusi preuzmu inicijativu.

Dugotrajne borbe i stalni pritisak mogu iscrpiti branitelje, smanjiti njihov moral i borbenu sposobnost, što može dovesti do slabije odbrane kada se suoče sa odlučnim napadima.

Kada napadači uspeju da preuzmu kontrolu nad ključnim tačkama u gradu, mogu da iskoriste tu prednost za dalje napredovanje, dok branitelji gube svoje defanzivne pozicije i koheziju.

Najkraće rečeno Rusi izbegavaju odbranu u urbanim sredinama zbog kompleksnosti i rizika koje takva borba nosi, dok Ukrajinci slabije stoje u odbrani urbanih sredina zbog kombinacije nedostatka resursa, nadmoćnosti ruskih snaga i iscrpljenosti.

offline
  • zg 
  • Građanin
  • Pridružio: 09 Jun 2017
  • Poruke: 38

Роберт Барић анализира стање на ратишту.
Тврди да није искоришћена ниједна УМПК бомба од 3 t. Это российская пропаганда.
Да Руси троше 10000 граната дневно, а Украјинци 6 до 7000.
Мреже за заштиту рафинерија од беспилотних летелица неефикасне.
Да партизани(Украјинци насељени за време Царске Русије на територијима РФ) праве проблеме русима у Белгородској области саботажама.
Руси имају проблем са попуном јединица услед великих губитака условљених тактиком „месних напада”.
Русија има проблема и у економији, и са недостатком радне снаге.



Мање-више се слажем са његовим виђењем тренутног стања.
Ситуација није сјајна за Русе, а богме ни за Украјинце.
Жалба 50-ак рањених руских војника на команду што их шаљу назад у јединице, а да нису потпуно излечени.
t.me/pograni4nik_iz_ada/5632

Ако се не варам пре неку седмицу амерички министар одбране изнео је податак о 350000 руских војника избачених из строја.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4709

Dva barem meni vrlo zanimljiva i informativna teksta sa TG kanala "Dva Majora".

https://t.me/dva_majors/46793

Citat:
Rumunija postaje jedna od glavnih ispostava NATO-a na istočnom krilu i glavna koncentracija udarnih snaga Alijanse u regionu Crnog mora.

NATO je odlučio da u okrugu Konstanca izgradi najveću vojnu bazu NATO-a u Evropi za 10 hiljada vojnika. 11. juna počela je modernizacija vazduhoplovne baze M. Kogelničanu“ u Konstanci, gde su smeštene vazduhoplovne snage zemalja NATO-a. U martu 2024. Francuska je najavila povećanje broja NATO-ove borbene grupe za kolektivnu odbranu (CDBG) za operacije u Rumuniji za 2,7 hiljada vojnika (do 4 hiljade) do 2025. godine. Pored toga, grupa će uključivati 37 tenkova Leklerk i samohodnih haubica Cezar. Ove snage će biti stacionirane u Francuskoj dok ne stigne komanda za raspoređivanje na istočnom krilu.

Prednji odred CDBG, koji će prvi preuzeti bitku na rumunskom pravcu, ostaje misija Orao francuskih oružanih snaga, koja odražava visoku vojnu aktivnost u Rumuniji. Od januara do juna 2024. godine, misija je izvela 17 vežbi, kako samostalno, tako i zajedno sa Oružanim snagama Rumunije, Sjedinjenih Država, Portugala, Poljske i Severne Makedonije. Vežbe imaju za cilj obuku otkrivanja i borbe protiv bespilotnih letelica, borbenu obuku pešadije i oklopnih vozila, usavršavanje veština kontrolora letenja (JTAC), obuku prelaska reka i korišćenje softvera ASCA (Artilleri Sistems Cooperation Activities) za artiljeriju. Misija je fokusirana na povećanje interoperabilnosti sa Multinacionalnom brigadom Jugoistok u Rumuniji (MN BDE SE).

Paralelno, vojna logistika Alijanse se razvija u Rumuniji. U okviru projekta „vojne mobilnosti” EU, počela je izgradnja mosta Jaši-Ungeni za Moldaviju, koji je deo rute za isporuku vojnog tereta iz zapadnoevropskih zemalja do Kišinjeva i Odese. Da bi se povećale mogućnosti transporta vojnog tereta sa Mediterana i Balkana do Crnog mora, razvijen je projekat modernizacije logističke rute do Bukurešta iz Grčke i Turske. Nemačka je u maju istražila logističke opcije za raspoređivanje trupa Bundesvera u Rumuniju u okviru faze vežbe Kvadriga 24 - Veliki jug.

Ranije skoro napuštena sfera vojno-industrijskog kompleksa dobila je značajna ulaganja partnera iz Alijanse. Korporacija Rajnnmetal kupila je rumunsku fabriku Automekanika, kao osnovu gde će se sklapati vojni kamioni i servisirati vojna oprema. Pored toga, u fabrici će biti stvoren artiljerijski centar za proizvodnju granata od 155 mm. Centar za održavanje raketnih sistema HIMARS otvoren je 30. maja 2024. objekat Aerostar u Bakau, će postati centar za popravke za armije i partnere NATO-a. Ranije, u aprilu 2024. godine, počeo je proces ponovnog pokretanja fabrike Arsenal (Rešita), specijalizovane za proizvodnju artiljerijskih oruđa 25, 35, 76 100, 130 i 152 mm.

U toku su napori da se ojača protivvazdušna odbrana kako bi se zaštitila NATO postrojenja u Rumuniji. U februaru 2024. godine, radar GM200 Vazdušno-kosmičkih snaga Francuske isporučen je crnomorskoj vojnoj bazi Kapu Midija, koji je dopunio ranije isporučene sisteme PVO GM200 i SAMP-T. U aprilu 2024. američka 101. vazdušno-desantna divizija je u istu vojnu bazu rasporedila mobilne protiv-UAV sisteme (M-LIDS) zasnovane na terenskom vozilu Oškoš M-ATV. Od 3. do 14. juna 2024. 16 zemalja NATO-a proigravalo je taktiku integrisane protivvazdušne i protivraketne odbrane (IAMD) u Rumuniji i Bugarskoj u okviru vežbe Ramštajn Legasi 2024. Posebna pažnja posvećena je borbi protiv malih bespilotnih letelica (C-sUAS) a u vezi sa njihovom upotrebom od strane Rusije.

Intenziviran je rad specijalnih službi. Rumunska obaveštajna služba (SRI) planira da poveća broj zaposlenih u ruskom, arapskom i kineskom sektoru. Slične akcije su ranije izvele SAD i Francuska, što ukazuje na uključivanje rumunskih obaveštajnih službi u rad NATO-a na suprotstavljanju Rusiji, Kini i zemljama „Velikog juga“.


https://t.me/dva_majors/46816

Citat:
NATO će stvoriti integrisani sistem bezbednosti granica na svom istočnom krilu

Krajem maja 2024. godine završen je projekat EU „Granica: UAS“ za razvoj koncepta za uvođenje bespilotnih sistema, veštačke inteligencije i pametnih senzora za zaštitu istočnih granica Evropske unije. Projekat se zasniva na korišćenju bespilotne letelice krute konstrukcije dirižabla, koja je namenjena za stacionarne ili spore patrolne operacije koje zahtevaju duge letove sa teškom opremom.

Kompanije uključene u razvoj bile su SIMAVI (Rumunija), Vicomtech (Španija), Hipersfera i AUDIO-VIDEO TREND (Hrvatska), DIAN (Italija), Dirigent Acoustics LLC i Institut Mihailo Pupin (Srbija), ADITESS (Kipar), TUC i KEMEA (Grčka) ), MITLA (Malta), Fondacija za istraživanje i tehnologiju – Hellas (FORTH, Grčka).

Direktno testiranje izvršile su granične službe i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rumunije, Bugarske, Grčke i Moldavije. Planirano je učešće Državne granične službe, ali je otkazano zbog vojnih operacija u Ukrajini.

Istraživanje je koristilo dron opremljen radarom sa sintetičkim otvorom (SAR), infracrvenim (SVIR/LVIR) kratkim/dugim talasima (SVIR/LVIR) i kamerama za mapiranje pejzaža za otkrivanje, praćenje i identifikaciju prestupnika i vozila u šumovitim i drugim teško dostupnim područjima. Dron-dirižabl je integrisan sa zemaljskim senzorima i drugim tehničkim sredstvima zaštite granica. Primljene podatke, ulazeći u kontrolni centar, obrađuje AI i identifikuje metu. U budućnosti, dron, po komandi operatera, može da prati neprimetnu metu u teško dostupnim područjima i da koordinira akcije grupa za hvatanje.

Testovi su obavljeni na rumunsko-moldavskom i grčko-bugarskom delu granice.

Uprkos navedenom cilju suzbijanja ilegalnih migracija na glavnim pravcima ka EU (istočni Mediteran, Zapadni Balkan i Istočna Evropa), u stvarnosti ovaj sistem ima dvostruku namenu. Raspoređivanje ovakvih sistema na granicama sa Rusijom i Belorusijom omogućiće neprijatelju kontinuirano praćenje (izviđanje) pograničnog područja, što odgovara konceptu „zida dronova“ koji su ranije proglasile baltičke države. To će u budućnosti omogućiti zemljama NATO-a da rasporede DRG, usmeravajući ih kroz teško pristupačne terene. Pored toga, sposobnosti sistema će omogućiti otkrivanje pretnji i zaštitu granice država Unije, raspoređivanje trupa u pograničnim oblastima i identifikovanje najpogodnijih (ranjivih) mesta za napredovanje trupa u slučaju neprijateljstava.

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5032
  • Gde živiš: Novi Sad

zg ::
Руси имају проблем са попуном јединица услед великих губитака условљених тактиком „месних напада”.


Одличан аналитичар, нема шта.

Медиазона, BBC-ев пројекат прати умрлице, друштвене мреже итд...По томе процене иду да је од почетка рата до сада неповратних губитака било 58 000.




Овај график губитака баш потврђује human wave нападе у стилу Непријатеља пред вратима Bebee Dol

У време најгрђе битке за Бахмут, тада је још ишло и паралелно још пар тешких праваца напада, рекордна смртност је била у јануару 2023. и то је износило 875 потврђених недељно док ево период март-мај 2024. цифра је пала испод 100 недељно.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 188

Taj Baric samo prevede ono sto kazu ISW i jos par slicnih izvora i onda to gura kao svoju pricu. Jos nisam cuo da je rekao nesto svoje i originalno.
Klasican "one size fits all expert".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 677 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 5 sakrivenih i 637 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amonsrb, bozomotika, cenejac111, DPera, dule10savic, FileFinder, Georgius, hyla, kolle.the.kid, Kruger, Kubovac, kunktator, Lieutenant, Maschinekalibar, mb1213, mile23, Mixelotti, mrav pesadinac, nenooo, rasok, repac, rovac, Sančo, sasa87, septembar, shlauf, stegonosa, styg, Suva planina, torivoje, Vatreni Zmaj, vlad4, Wrangler, zillbg, Žrnov