Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1657

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1629

Baš za te budževine bi se mogao koristiti. Kad već vojnik prilazi objektu i izlaže se dodatnoj opasnosti. Ovako mali, lako prenosivi, dometa 20-30ak metara bi bilo dovoljno. Sa podesivom polugom za direktno ili izbacivanje pod većim iglom. Ufff....odo sad u OFF.

Kao što je neko već napisao, ne verujem da se ove PT mine budže na licu mesta. Tako da neko ko donese/doveze te mine na prvu liniju, može i taj katapultić. Tehnologija i materijali (opruge, vitla) su toliko napredovali da ne bi bio problem napraviti neki mali katapult, male težine koji bi 8kg lako bacio na daljinu od 20-30metara. Pa čak i više. Odlična naprava koja bi razne improvizovane MES mogla komotno prebaciti preko krovova kuća, krošnji drveta i drugih prepreka.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25878
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Frunze
Citat:E brate Orbane, razočara me. Reče, iznenađenje. Za mene ovo uopšte nije bilo iznenađenje, sasvim očekivano. Mr. Green

Наравно и логично. Било која иницијатива је боља од пасивног програма и чекања да неко други започне...



online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1543
  • Gde živiš: Beograd

Dijametralni stavovi, dva zvaničnika iz Evrope:

Citat:Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u rusko-ukrajinskom ratu. Zato sam došao da se sretnem sa predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, samo dva meseca nakon njegove zvanične posete Budimpešti“, napisao je Orban na Tviteru.


A za to vreme, lajalo Stoltenberg:


https://mondo.rs/Info/Svet/a1949625/stoltenberg-o-ratu-u-ukrajini.html

Pa sad vidite...

offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 719

https://x.com/i/status/1810225209544245408

Kijev isamaran jutros

online
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 285

vathra ::Ljubacv,



Зато је далеко реалнији сценарио да су по откривању дејства Патриота послате БПЛ да открију његов тачан положај и затим дејствовано одговарајућим средством, Искандером,Торнадом или чиме већ.

Већ вам је објашњено да сте погрешно повезали ова два догађаја, а ви пишете километарске постове и жалите се на рад уредништва.
Затрпавате тему глупостима.


Моје поштовање уважени колега,

Апсолутно ми је позната она узречица о бику и Јупитеру, али свеједно ћу себи дозволити да реплицирам упркос томе што сам реако да је за мене ова тема енде. У реду, редакција је увек у праву и не пише свашта а понајмање затрпава тему. С тим у вези, све што си написао у свом полукилометарском посту ми је апсолутно јасно. Међутим, изгледа да вам није јасно да и ти и колега којег заступаш пишете ништа краће постове, хватајући се за један обичан лапсус.Понављам лапсус.

У тексту се спомиње уништење система ПВО, додуше без прецизирања којег, тако да није тешко повезати ове ствари.

Када смо већ код тога, нећу помињати магију, још мање реч "глупост" у случају "реалнијег сценарија". То ми не дозвољава васпитање, али свакако би требало разјаснити један мали детаљ.

У овом "реалнијем сценарију" са слањем дрона нешто баш и не функционише најбоље. Ако узмемо у обзир логику и неспорну чињеницу да је лансирање извршено са даљине од 60 или 80 км, за разлику од ракете која ту даљину пређе за око минут (што се може и видети на поменутом аудио-запису), дрону са максималном крстарећом брзином од рецимо 150 км/ч потребно је од 20 минута до пола сата да стигне до претпостављеног места лансирања. Можда рачунамо да су они толико глупи да ће остати на месту да сачекају посету. Таман имају времена и кафу гостима да скувају.
Или можда чај? Знамо да је здравији. У сваком случају, срдачно вас поздрављам и надам се да ћемо се у будућности бавити важнијим темама од лова на лапсусе.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2424

Sledeća stanica je amerika.
Sad su objavili madjari. Verovatno ide kod trampa. Sa demokratama ne verujem da ce razgovvarati.

Za to vreme u budimpesti im neki glavonja drzi konferenciju za stampu gde je jasno izjavio da nemaju nikakav plan, idu do vecih igraca pa sta ispadne.
Usput dizu razne poreze, plus multinacionalne kompanije banke i energetski sektor ce morati da placa dodatne namete u neki "ratni /mirovni" fond.
Pricaju o miru a rat u svakoj rečenici.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1543
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 08 Jul 2024 9:26

Kijev, snažni udari:

video: https://t.me/divgen/50832
Citat:
Evo prvih rezultata.
1) Kijev: „Stanica metroa Lukjanovskaja se evakuiše.“ Ako ništa drugo, preko puta je odbrambeni pogon "Artjom", kroz koji su već proleteli 4 puta (fotografija 1).
2) Dnjepropetrovsk. Mapa požara prikazuje nenormalne izvore toplote na lokaciji TS 330 kV Pečnaja (slika 2)


https://t.me/treugolniklpr/43901

Dopuna: 08 Jul 2024 9:31



Video: https://t.me/intelslava/62757

Video: https://t.me/divgen/50838

Citat:Ukupno od današnjeg napada do sada:

1. Kjev - nekoliko dolazaka (minimalno 3)
2. Dnjepropetrovsk - nekoliko dolazaka (minimalno 3)
3. Krivoj Rog - nekoliko dolazaka.
4. Kramatorsk - 2 dolaska.
5. Poltavska oblast - nekoliko dolazaka.
6. Sumska oblast - 2 dolaska


https://t.me/the_Right_People/36102

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1543
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Zapadni izvori objavljuju satelitske snimke Ukrajine na kojima se vidi koliko je jasno vidljiva linija fronta.



https://t.me/belarusian_silovik/37394

__________________________________________
Vesti iz više ruskih izvora:

Citat:Ukrajinski obaveštajci su hteli da otmu ruski avion sa nuklearnim oružjem, navodi se na snimku koji je dostavio FSB.
Od pilota Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Kijevu su želeli da dobiju podatke o ruskim borbenim avionima, uključujući repne brojeve, a pretili su i njemu i njegovoj porodici, zahtevajući da zapale vojne letelice, prenela je ruska obaveštajna služba.


https://t.me/divgen/50822

Citat:FSB je zaustavio pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu operaciju otmice strateškog bombardera dugog dometa Tu-22M3 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a otkrivena je i umešanost specijalnih službi zemalja NATO-a u njenu pripremu i sprovođenje, saopštilo je rusko odeljenje.
Napominje se da je ukrajinska obaveštajna služba nameravala da regrutuje ruskog vojnog pilota za novac i italijansko državljanstvo kako bi on odleteo u Ukrajinu na raketnom nosaču.
Tokom operativne igre, ruski kontraobaveštajci su dobili informacije koje su pomogle Oružanim snagama Rusije u nanošenju vatre na aerodrom Ozernoje Oružanih snaga Ukrajine, dodaje FSB.


Citat:
Inače, Ozerni (aerodrom kod Žitomira, gde je na Su-27 stacionirana 39. brigada taktičke avijacije) je remek-delo. Potom se pojavila vest da Vazduhoplovstvo planira da otme ruski Tu-22M3. Planirano je da se angažuje pilot (2 miliona $ i italijansko državljanstvo) i da slete u Ukrajinu, tačno na Ozerni. Kao rezultat toga, umesto Tu-22, tamo je letelo nekoliko Ks-101. Znate li koja je najbolja šala? Ovo je već 2. put. Potpuno ista priča desila se 2022. godine, kada su hteli da otmu Su-34 u Kanatovu, ali se nekoliko kalibara srušilo kada su izašli u susret. Kao rezultat toga, tamo je ubijen ceo viši komandni štab, uključujući i načelnika vojne jedinice Kanatovo Vladimira Marčenka, a uništeno je 5 aviona.

Neki ljudi ništa ne nauče, ili ne žele da uče...

Update: U Ozjornom sačekajte danas „Vesti o dolasku“

https://t.me/treugolniklpr/43898

____________________________



Citat:Poslanica Marijana Bezuglaja, članica ukrajinskog komiteta za nacionalnu bezbednost, potvrdila je gubitke OSU
u avionima i sredstvima PVO i ponovo kritikovao komandu Vazduhoplovstva, pozivajući na njihovu ostavku.

Komentarišući nedavne ruske udare na Mirgorod,
izjavila je:
„Samo tokom proteklog dana u Poltavskoj oblasti slobodno su leteli ruski izviđački dronovi, a naša PVO i avijacija su uništeni ležerno, kao u streljani ili kompjuterskoj igrici.

Objasnila je i zašto:
izgubljena su dva sistema Patriot.

„Prvi Patriot je uništen jer uopšte nije pomeren, iako tako piše u svakom vojnom priručniku. Posle toga je uništen drugi Patriot jer je retko pomeran i nije kamufliran, a to se desilo nakon što je prvi uništen. Lokalno stanovništvo je znalo gde se nalazi,
a mere nisu preduzete“.

Pored toga, rekla je ona, „uopšte nisu razvijeni načini suprotstavljanja neprijateljskim bespilotnim letelicama koje sada lete preko stotinu kilometara“.

Ona je takođe optužila komandanta Vazduhoplovstva Oleščuka za naduvavanje ruskih gubitaka.

Kada Rusi lansiraju pet Šaheda tokom napada, oni nisu oboreni, a komanda izveštava celu zemlju da
deset je lansirano, a pet je oboreno
“.
Prema njenim rečima, Generalštab takođe registruje oštećenu rusku opremu kao „uništenu“.

Druga optužba iz Bezuglaje je korupcija u Vazduhoplovstvu.
„Za određenu naknadu može neko da bude raspoređen u jedinice PVO, doplati da bude uvršten na spisak, a da se tamo ni ne pojavi. Istovremeno, pravi specijalisti se masovno prebacuju u pešadiju, što samo dovodi do besmislene smrti. “, piše Bezuglaja.
Ona navodi da postoje slučajevi da su specijalisti za zapadnu PVO prebačeni u pešadiju nakon što im je oprema uništena.

Kao rezultat, „dominacija Rusije u vazduhu se povećava, to su najnoviji pristupi, sa dronovima, izviđanjem, koje su razvili pored svojih klasičnih resursa sa avionima, PVO, satelitima“.

Ona poziva rukovodstvo vazduhoplovstva da podnese ostavku „posle Jurija Sodola“ (nedavno smenjenog na mestu komandanta Združenih snaga).


https://t.me/CyberspecNews/57594

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2448

@vathra

Cisto sumnjam da gasenje radara dovodi do "pravolinijskog promasaja". Mozda 90ih stare verzije HAARM-a ali danas bih ocekivao da se moderne PRR navode i na koordinate (gps) utvrdjene triangulacijom tako da je pomjeranje vazno koliko i iskljucivanje.

Nesto razmisljam o subsonicnoj pr raketi sa tv ili ir vodjenjem koja bi imala mogucnost da u zavrsnoj fazi leta malo "razgleda" oko radara i pronadje lansere te promijeni cilj na iste (stoji ipak da je radar vrijedniji cilj)...ili da prva prr "javi" drugoj i trecoj lokacije lansera te da one zavrse posao.
Tesko pjesadincu...i zivom stvoru na danasnjem i buducem frontu.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5389

@koridor

Postoje već razvijene protivradarske rakete AARGM sa aktivnim radarskim samonavođenjem u završnici. ZA sada, samo kod Amerikanaca, ali razmišlja se i o tom pravcu razvoja. Imamo negde temu....

Pisano još 2019. godine, verovatno ima i stvari koje bi sada trebalo promeniti, ali svakako je informativno:

AARGM

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 704 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 2 sakrivenih i 662 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, Andrija357, bojank, Boris Bosiljčić, ccoogg123, chichabg, Dannyboy, DeerHunter, Dogma21, DPera, dule10savic, Excalibur13, Georgius, gomago, goxin, ILGromovnik, Koridor, ladro, ljubacv, Mercury, Metanoja, mihajlo.hrin, Mixelotti, moldway, nemkea71, pacika, Parker, Penzula, Prašinar, raptorsi, rasok, saxone, Smiljke, stegonosa, Tandrkalo, theNedjeljko, W123, šumar bk2, 1107