Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1685

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2492

nemkea71 ::

Ја нисам срео овакве изјаве; имаш ли некакав линк ка њој/њима?

П.С. Шта уопште значи да ће гледати на њих као на нуклеарну претњу?


Званично саопштење Министарства иностраних послова Руске федерације из маја ове године:

https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1948486/

Део текста са линка:

Citat:В ближайшее время ожидается появление на украинском ТВД многофункциональных самолётов F-16 американского производства. Как неоднократно указывалось с российской стороны, мы не можем игнорировать тот факт, что данные авиасредства относятся к платформам двойного оснащения – неядерного и ядерного. Самолёты именно этого типа долгие годы составляли основу авиапарка, который задействуется в так называемых «совместных ядерных миссиях» НАТО. Безотносительно того, в какой именно модификации будут поставляться данные самолёты, будем воспринимать их как носителей ядерного оружия и рассматривать этот шаг США и НАТО как целенаправленную провокацию.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1602
  • Gde živiš: Beograd

Gricnuli i Ukri parče teritorije:




Citat:Oružane snage Ukrajine ponovo su preuzele kontrolu nad uporištem kompanije u Verhnekamenskom




Citat:Pokrovski pravac. Kuće u zapadnom delu Jevgenovke, malo izolovane od ostatka sela, takođe su došle pod kontrolu Oružanih snaga Ruske Federacije.

https://t.me/divgen/50997



offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1371

Сједињене Државе раде са Украјином на снажном одговору на напад на Окматит“, рекао је Бајденов саветник.
▪ „Радимо са Украјинцима како бисмо се изборили са овим нападом и одговорили на њега силом и снагом“, рекао је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан на самиту НАТО-а у Вашингтону.
https://t.me/RVvoenkor/72284

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2270

babaroga ::+ Opis ukro ofanzive iz juna prosle godine, mikro takticki nivoHa! Da smo se mi ovoliko bavili detaljima ti bi nas nazvao ne mikrotaktičarima nego nanotaktičarima. Wink

Šalim se naravno. Nego, i ova RUSI-jeva analiza liči mi, makar po tonu, na onu Chatham House-ovu, samo sa malo više faktografije. Na isti način, sve greške sa njihove strane nisu greške NATO već Ukrajinaca koji, bože moj, nikako da dostignu potreban nivo obuke. I (u uvodnom delu) na isti način Ruse opisuju kao brljive i nesposobne ali lukave (sposobne za adaptaciju). Stereotip.
Kada opisuju samu bitko to je još i prihvatljivo, samo što tek na jednom mestu pominju da je uzimanje tih par sela trajalo par nedelja (plus nije pomenuto da je još koja nedelja bila potrebna za Makarovku i Staromajorsko). I sve predstavljaju kao uspeh iako su pomenuta sela bila tek istureni položaji. Do prvih zmajevih zuba ostalo je bar desetak kilometara. A, sudeći po rasporedu položaja, Rusi su čak verovatno očekivali da će se povlačiti do Staromlinovke. A Ukrajinci se zaglaviše već u Urožajnom. Dakle, ili je ovo "coping" ili oni uopšte nisu ukapirali ruske namere, što mi je teško da prihvatim.

I ničeg posebnog nema u ovom tekstu što ovde na forumu nismo već uočili i prodiskutovali. Dobro, saznao sam koji je bio procentualni utrošak dimnih granata, neka se nađe i to.

Al' ajde, više volim ovakve tekstove nego ona politička naklapanja i bezvezarije ili, s druge strane, prepisivanje tablica i lirske vinjete. Jedino što me uvek iznervira jeste ta njihova arogancija koju nisu kapac obuzdati. A siguran sam da bi bilo koja NATO vojska, u takvim uslovima i sa takvim odnosima snaga (naročito sa nedostatkom vazdušne podrške) prošla pet puta gore nego Ukrajinci. Ukrajinci njima treba da drže lekcije, ne obrnuto.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2270

Oko najavljenih F-16, ...
Potpuno je irelevantno čiji će piloti leteti (a i, kao što neko već reče, ne treba potcenjivati ukrajinske pilote), bitno je šta će ti avioni uraditi tj. šta realno mogu uraditi. Četiri stvari mi prve padaju na pamet.
1. Napadati Krim. Supresija ruske PVO tamo je najintenzivnija i najistrajnija. To ne može biti slučajno.
2. Oboriti bar nekog Rusa u vazdušnoj borbi. To zbog propagande. Ako i ne obore, reći će da jesu.
3. Ostati živ. Više će oni paradirati nebom iznad zapadne ukrajine nego što će se približavati frontu. Osim kad treba...
4. ... podržati neki veći ukrajinski napad. I to će biti uglavnom stand-off projektilima ali dovoljno da po zapadnim masmedijima razviju priču o wunderwaffe game changer-u.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 175
  • Gde živiš: Zvezdara

Biden, ako ostane do kraja u trci, Trump ne mora ni da se cima oko izbora

Dame i gospodo...
youtube.com/watch?v=ZG-xrqaq3zw

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 35
  • Gde živiš: Imperija Lazi

" Poštovanje, uvaženi kolega,

Neću ulazeći u to da li je na snimku ruski ili ukrajinski vojnik, i da li su u pitanju napadna ili odbrambena dejstva. Takođe, pretpostavljam da ste služili u američkoj vojsci, ako sam dobro shvatio. Zato bih želeo da sa tog aspekta prokomentarišete moju sledeću konstataciju:

"Od vremena Dejvida Kroketa pa na dalje, američka vojska prilikom formiranja baze, logora, bivaka, tvrđave, obavezno počisti svo rastinje i objekte u širokom krugu. U Vijetnamu, koliko sam čuo, koristili su napalm da sprže džunglu i formiraju uporište. U nekim drugim situacijama, recimo Irak i Afganistan, logori (ili kako ih već zovete) formiraju se malo dalje od naseljenih mesta. Ako baš moraju biti uz naseljeno mesto, obližnji objekti se malo 'dorade'. Da ne bude zabune, mislim na postupke u ratnim situacijama."

Ja lično da sam komandir jedinice koja je zaposela ,recimo,takvo naseljeno mesto i formiram odbranu naredio bih rušenje svega što ne mogu da branim a neprijatelj može da iskoristi u napadu.

Sve je isto, samo su alati drugačiji. Možemo reći da je modernizacija učinila svoje – pre su koristili mačete, sad koriste napalm i PT mine. Ako ništa drugo, rekao bih bar su dosledni u pristupu! "



Hvala za komentar kolega. U pravu ste sluzio sam u "U.S Army" kao "Cavalry Scout" ili na nasem jeziku izvidjac mehanizovani i onaj sto ide pjeske. Sto se tice vase konstatacije u vezi eliminisanja objekata u okolini utvrdenja, baza i slicnih stvari..... Pa kolega zavisi od situacije. Taktike koje se koriste za suzbijanje Partizanije i gerile (counter-insurgency) malo, ali bas malo, veze imaju sa ovakvim "pravim" ratovanjem vojnih sila sa ovim vojnim potencijalom. U vojnoj doktrini NATO, teren na koji je nemoguce da se dejstvuje direktno, ili vrsi obzervacija se zove "mrtvi prostor" (dead space). Znaci ti objekti ili prirodne prepreke se moraju oznaciti na mapi dejstva "range card", i nekako absolvirati ili indirektnom vatrom (minobacac, tromblon) ili sto NATO zove "grazing fire" ili vatra pod uglom da odbija zrna od jednog objekta na drugi. A sad ako nemas direktnu obzervaciju, moze da se koristi dron ili razlicite naprave koje se mogu postaviti u okolini tog prostora (nagazne mine, "ground surveillance radar", svijeltlece mine itd." To je sve lijepo napisano u TM (Technical Manual) a sad u praksi je druga prica. Ako ti neprijatelj baci dimne granate u toku napada, ili je magla, ili pozar ili snijeg pada onda nemas koristi od obzervacije, nego pucas na slijepo, i to je to. Rat je zajebana stvar kolega....

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1602
  • Gde živiš: Beograd

amilutinovicc ::Biden, ako ostane do kraja u trci, Trump ne mora ni da se cima oko izbora

Dame i gospodo...
https://www.youtube.com/watch?v=ZG-xrqaq3zw


Car je bacio kletvu: "zvaće te imenom mojim"......(kao u nekoj poeziji).
Mislim da će Volodimiru zvoniti uši do sutra u podne...
Toliko se to ime često pominje u u ovalnom kabinetu da ovaj senilni starac ne može da ga izbije iz glave.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6411

Evo švabe paranoišu o mogućem atentatu na šefa Rajnmetala, naravno u organizaciji Rusa

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1646

To parče što su Ukrajinci "gricnuli" nije ni bilo pod Ruskom kontrolom. Rusi jesu u par navrata se zakačili za taj sistem rovova, čak i upadali u njega ali nikad ga nisu očistili.

Bataljon K-2 redovno izbacuje snimke.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 693 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 7 sakrivenih i 658 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, croato, doloress, DPera, francis begbie, Fructo, Hans Gajger, ivan979, Još malo pa deda, Karla, kolle.the.kid, Lazarus, Lieutenant, Marko Marković, marsovac 2, mercedesamg, Metanoja, panzerwaffe, pein, raptorsi, stegonosa, Suva planina, Trpe Grozni, vathra, wizzardone, wolverined4, zastavnik, Zmaj001