Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1015

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2010
  • Poruke: 152

Alexander Nevsky ::Napisano: 14 Jun 2013 14:11

Увођење зоне забрањених летова изнад Сирије немогуће без одлуке Савета безбедности УН; тврди Француска. За сада, та опција није "на столу".

Tresla se gora,rodio se mis.

Dopuna: 14 Jun 2013 14:13

@ Bas celik, jes vala, SAD nece da napadnu Siriju jer im ne odgovaraju pobunjenici koje masovno naoruzavaju, a ona tri veta Rusije u SB UN nemaju nikakave veze s tim.... Bebee Dol


Pa, nato je NAS NAPAO bez podrške UN. Eno već danima Bil Klinton ponovo muljavi po američkim medijima u tom smislu.. Bar mi to znamo... U ovom trenutku se čini da ipak neće -- i to je baš vezano za vest koju si objavio.

Koliko ja vidim, na zapadu postoji veliki pritisak medija u korist intervencije, pa Obama nevoljno vrši neke korake u cilju da tim željama izađe u susret, a da se ne zaplete u novi sukob bez kraja.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

BasCelik ::Iskander M ::
Изгледа да не пратиш довољно међеунардне односе.
Прво однос САД- Грузија и Сирија- Русија нису исто.
Грузија је важна за САД у погледу опкољавања Русије и ништа више,они су Грзију гурнули и рат. Грузија је понуђено чланство у НАТО,али од њих нема ништа,на подручију бившег СССР се много променило у последњих неколико дана. Највећег флертера у бившим СССР република Каримова предсеника Узбекистана Русија је привукла на своју страну и ускоро би требало да се Узбекистан придружи царинском савезу,тако да су остале још Грзија(влада у Грузији је као и у Србији,ај мало овамо ај мало онамо) Азербејџан је највећи проблем,везан је за Русију о одбрамбеном делу,али опет политика је другачија много флертују са западом. Све ово иде лоше по САД,Грузију и Азарбјеџан,а и Украјни се колеба још би у ЕУ али се види да нису добродошли.

Односи Сирија Русија су нешто друго. Асад је 100% уз Русију "Интереси Русије су и наши интереси" довољно говори. Русија има ту једину базу у средоземном мору,а за две године они праве Средоземну флоту,а пошто другу базу немају онда им Сирија остаје једина,а можда добију и део Либану место да направе неку.


Uz dužno poštovanje, ti pričaš da će Liban napasti NATO zbog Sirije, a uopšte ne znaš da Liban preti vojno toj istoj Siriji i pomaže pobunjenike.

Da ne govorim o uverenju da će zbog Sirije Iran napasti Izrael i ući u otvoreni sukob sa NATO.

Ključno je ovo "Aсад је 100% уз Русију "Интереси Русије су и наши интереси" довољно говори." .. To isto su govorili i Gruzijci za Ameriku. I Amerikanci su imali svoje trupe na Gruzijskoj teritoriji, preko hiljadu vojnika-- i to samo par dana pre početka ruskog napada... Pa su brže-bolje pobegli, čim su rusi napali.

I jedna i druga država su, prosto, sile koje u svim stvarima gledaju vlastiti interes - nema tu nikakve ljubavi ni altruizma.

Rusija će, naravno, podržavati Asada oružjem -- kao što NATO i njegovi saveznici već čine sa pobunjenicima. NATO ne interveniše vojno -- ne zato što mu Rusija ne da, niti zato što bi Sirija napala Izrael raketama ... šta li - već prosto zato što NATO-u ne odgovaraju ni oni koji se protiv Asaada bore.. Bilo kako bilo -- ko god da pobedi u ovom sukobu, taj nesrećan narod će morati da nastavi da živi zajedno. Bolje bi bilo i Rusima i Amerima da pritisnu svoje "pulene" da naprave politički dogovor i prekinu krvoproliće -- inače će biti sasvim sve jedno ko je pobedio.


Да ли ти сваташ једну ствар САД у Грузији нема базу,а Русија у Сирији има, са тобом је немогуће да се расправља. Лепо сам ти објаснио да однос САД- Грузија и Сирија- Русија не можеш упоређивати и ти опет исто. Нигде нисам реко да ће Либан напасти они не могу ништа,али Иран може,сад је питање дали жели да се брани у Сирији или у Ирану,друго и Ирак је на страни Асада и ако САД тамо има још војнике,и ако је САД у Ираку,а Ирак од Русије купује оружије вредно 4 милијарде...

НАТО-у не одговарају ни они у Либији па је стао на страну тамошњих Дрекаваца тако да једни разлог што нато не уведе забрану летова у Сирији је Русија и Кина и ништа друго. То ти сви овде објашњавамо,али ти имаш своју илузију.



offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

@Bascelik
A odnos snaga u svijetu je danas isti kao i 90-ih?

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

BasCelik ::Alexander Nevsky ::Napisano: 14 Jun 2013 14:11

Увођење зоне забрањених летова изнад Сирије немогуће без одлуке Савета безбедности УН; тврди Француска. За сада, та опција није "на столу".

Tresla se gora,rodio se mis.

Dopuna: 14 Jun 2013 14:13

@ Bas celik, jes vala, SAD nece da napadnu Siriju jer im ne odgovaraju pobunjenici koje masovno naoruzavaju, a ona tri veta Rusije u SB UN nemaju nikakave veze s tim.... Bebee Dol


Pa, nato je NAS NAPAO bez podrške UN. Eno već danima Bil Klinton ponovo muljavi po američkim medijima u tom smislu.. Bar mi to znamo... U ovom trenutku se čini da ipak neće -- i to je baš vezano za vest koju si objavio.

Koliko ja vidim, na zapadu postoji veliki pritisak medija u korist intervencije, pa Obama nevoljno vrši neke korake u cilju da tim željama izađe u susret, a da se ne zaplete u novi sukob bez kraja.


До 2011 постојала је две сила и већина је била под њиховим утицајем од 2011 постоје четри две на западу САД и ЕУ и две на истоку Русија и Кина тако боло какво причање и поређење са бомбардовање СРЈ,Ирак Афганистан се не може поредити са овим.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

To su samo probni baloni i nista nece biti od NATO intervencije i direktnog upitanja zapada. Njima je cilj da to potraje da se pobije sto vise dzihadista i islamista ali i da se oslabi SAA , Hezbolah i sprijeci uticaj Irana. Slanje naoruzanja je najvise sto ce oni uraditi i to sa ciljem da rat potraje.Vise potencijalnih bombasa samoubca je ubila SAA nego onolka armija u Iraku , Afganistanu i Libiji. Jedini problem njima predstavlja sigurnost Izraela i cinjenica da je SAA danas mnogo efikasnija i jaca armija nego na pocetku rata ( sa manje efektive al sa ratnim iskustvom i SAA je danas za tri klase bolja od one SAA od prije 2 god sa 10-15% vise tehnike ). Takva SAA bi mogla postati simbol poput Hezbolaha nakon rata 2006.
Sa cim ce zapad na Siriju ? Sa 3 eskadrile F-16 u Jordanu koji naoruzani ne mogu da dosegnu Alepo da budu 2 min u borbenoj zoni i za povratak il sa F-18 sa nosaca koji imaju jos manji radius ( pogotovu sto nosac nece prici blize od 400km obali zbog oniksa ). Turska nula bodova a avijacija sa teritorije Izraela moze da znaci da islamisti na njih okrenu oruzije. Da danas donesu odluku pa im je potrebno min 100-120 dana da dovuku snage ( 99 su navlacili snage od Oktobra 98 iako su imali Bosnu i MKD).
Da ne spominjemo javno mijenje na zapadu jer 2/3 ljudi FSA smatra teroristima,dzihadistima i zlocincima i Obama je odavno pao ispod crvene linije kada je po pitanju Sirije ostao na podrsci 25% gradjana USA.
Jel realno da Obama udje u rat da pomogne organizaciju sa teroristicke USA liste ( njihove analize kazu da su radikali apsolutna vecina u FSA) i da ga kuci razapnu i da zbaci Kartera sa liste najlosijih prijedsenika il da proba da sprijeci brzu pobedu SAA tako sto ce slati naoruzanje i probati da stvori ravnotezu da rat potraje ?!
Igraju sah sa Rusima i Kinezima i to je to
Bitne stvari : 1. MMF nudi Asadu aranzman za obnovu Sirije. 2. U slucaju strane agresije Sirija ima pravo ( i najjavila je to kao mogucnost) da se hemijsko oruzije upotrebi protiv stranih snaga.

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2010
  • Poruke: 152

Iskander M ::
Нигде нисам реко да ће Либан напасти они не могу ништа


А мало пре си тврдио да Либан има толико ракета да Израле неће моћи ни да се одбрани:

Iskander M ::
Израел у домету Иранских, Либанских ракета,а и Сиријских,тако колико год моћан ПРО Израел имао не може да издржи такво лансирање.

Да не говорим о томе како су Израелци већ три пута бомбардовали сирију, па им ништа не фали.

Не знам ни одакле да почнем. Прво,Ирак ни не постоји као организована држава. Aсада подржава Ал-Малики, Ирачки премијер - али он не контролише ни целу територију Ирака, да не говорим о томе како добрим делом и сам зависи од америчке подршке... Иран сигурно неће интервенисати у Сирији јер има доста својих проблема. . Амерички утицај у већини арапских земаља је изузетно јак и даље итд....

Русима је важна база. Али јој је сигурније оних 100 милијарди долара размене којих има само са Немачком, да се не говорим о осталим земљама НАТО.

offline
  • vrabac 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2010
  • Poruke: 4963

Rusija nije mogla mnogo više kao ni Iran jer se ne graniče sa Sirijom i nemaju slobodan siguran kopneni koridor za nju. I morski i vazdušni tokovi su igra živaca, pravo je čudo da su ih i do sada održali a oni su ograničeni u vojnom smislu.
Jedinstveni suštinski način da spreče pobedu pobunjenika je u suštini da izdiluju dogovor sa Izraelom. Ako Izrael pristane da Rusija obezbeđuje Golan ali time i garantuje bezbednost Izraela sa te strane, ima neke šanse. Neprijatno po Rusiju ali i Asad i šiti i 75% sirijskih sunita su zaslužili da se Rusija stavi makar i u tako neugodan položaj.
U suprotnom, prevagnuće želja Šerifa Rijada za Damaskom, stalni san, jedno vreme i ostvaren na početku Islamske ere. Jednako kao i Bagdad. Izrael je svestan da je pad Asada za njega povoljniji na kratke staze od Asadovske Sirije ali je isto tako svestan da je možda mnogo gori na duge staze.
Direktno američkoj administraciji koilko god bila pod upravom Jevreja pa čak i uprkos tome jer mnogi od njih ne mare baš ultimativno za Izrael, takav razvoj NE ODGOVARA jer im je važniji dil sa Šerifom Rijada.
Time će se ako Izrael pokuša tu opciju doći do situacije da u samoj Americi dođe do sukoba dva interesa i čini mi se da će tu Izrael izgubiti ako pokuša tu opciju.
Verovatno to i Izrael zna.
Zapad je međutim potpuno upropastio pobunu svojim diletantskim procenama. Sistem negativne selekcije je i kod njih počeo da uzima danak masovno.
Ako sada intervenišu i dovedu pobunjenike na vlast, izazvaće genocid većih razmera od Jermenskog Genocida početkom prošlog veka ili Genocida Srba u prvoj polovini prošlog veka ili Kmera u drugoj polovini. Zapravo po razmerama takav genocid bi možda bio abnormalan i verovatno najveći *terenski* genocid svih vremena, ne računajući Mongolske pohode.
Šerifu Rijada pa i Hašemitima on na žalost odgovara a možda i celom Zapadu.
Pitanje je samo da li imaju *kojones* za tako nešto i da li imaju ekonomsku moć jer ih kriza drma, ali zna se šta svaka kriza generiše, veliki rat, ali tek posle prelaska kriitčne linije koja na zapadu možda nije dostignuta. Pare Arabijskih ležišta bi sigurno bile najveći izvor finansija ali da li dovoljan za tako veliku operaciju, PA PO MOM MIŠLJENJU DOVOLJAN.
Si dobijaju, SAD, EU, SA i njeni sateliti, čak i Turska može da se snađe i izvuče nešto eventualno.
A gube Rusija i Iran.

Ne vidim vojnu opciju koja ih može zadržati ako krenu.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Moscow unconvinced by US evidence of Syrian chemical weapons use

http://rt.com/news/syria-chemical-weapons-moscow-692/

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

Armed Forces Restored Security and Stability to Abu Jbeilat Village in Hama Countryside; eliminating terroirsts from Jabhet Al-Nusra.

The Syrian Arab Army together with National Defense Forces have extended their complete control over the Village of "Um Mail" in rural Eastern Hama, following violent clashes with Terrorists, which resulted in many dead and wounded ...

Syrian Perspective

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 43
  • Gde živiš: ZG

Dixy ::Mudzahedin sa Kosova, o svojim iskustvima u ratu u Siriji:

balkaninsight.com/en/article/kosovo-mus.....syrian-war


samo premium članovi...možeš li postaviti quotani članak?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 676 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 672 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, FileFinder, Libertas, Rotacioni