Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1205

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Mačak
  • Zavarivač
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 2595
  • Gde živiš: Čačak

Монаси одбили напад побуњеника на сиријски православни манастир

http://fakti.org/orthodox-point/monasi-odbili-napa.....i-manastir

СИРИЈСКИ побуњеници, међу којима је било доста и џихадиста из других земаља, напали су православни манастир Светог Ђорђа (Мар Ђорђес) из четвртог века.

Монаси и „Снаге народне одбране“ успели су да одбију напад на овај манастир који се налази поред града Мармарити, 65 километара од Хомса.

Према првим подацима, погинуло је 11 бранилаца православне светиње, а губици нападача вероватно нису ништа мањи. Они су се на крају повукли према Ел-Хосну где се налазе остаци познатог крсташког замка Крак де Шаевалије.

Игуман овог манастира годинама је био садашњи Антиохијски патријарх Јован Десети.

Његовог рођеног брата - митрополита Алепског Павла Јазиџија - побуњеници су заробили 22. априла. Његова судбина је до данас неизвесна



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Naravno da je lapsus. Nije reč o Sadatu već o Asadu.



offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5467

@Itcolonel
Slažem se, cifra od 30-50 je realnost, ali se ne slažem oko mjerila prihvatljivosti. Izraelci iliti Židovi i Amerikanci nisu isto po tom pitanju. A možda ipak jesu...
Dali Amerikanci i dalje broje mrtve u Iraku i Afganistanu? Sad je to cifra koju na početku ni najveći pesimisti nebi naveli. Sve se svodi na interes u datom trenutku. Kad Izraelu bude interes da se riješi prijetnje kad ona postane prevelika, oni će napasti. Sada to ni približno nije i zato ne napadaju.
Zamislite da jedna generacija Židova stasa bez konstantnog osjećaja ugroženosti i straha.
Kad budu trebali oni će udariti. Iritira ovo pisanje pojedinaca koji bez imalo znanja i prakse...moram reći lupetaju bez veze. Kakav S-300, 500-1000, i šta ti ja znam...
Jedno je sigurno...ako je napadač znatno nadmoćniji, a branioc ima samo namjeru braniti se jer drugo ne može, ali bez dubine teritorije...povijest je pokazala da je ishod gotovo uvijek isti.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6531

Da se nadovežem,bez strategijskih(jakih)rezervi u ljudstvu,SRT,....Sirija ne smije zaratiti sa Izraelom ni pod tačkom razno.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2409
  • Gde živiš: South of Heaven

Iskander M ::versus ::Iskander M ::48 система Бук сваки носи по 4 што му дође 192 ракете које могу да се било у које доба испалити,да поделимо са 2 нек свака друга обори авион саму у првом таласу систем БУК би обори 96 авиона.

Ovo će se desiti kad i vojska sa 400.000 kalašnjikova (od kojih svaki u okviru ima po 30 metaka) ubije 1.200.000 neprijateljskih vojnika u prvom naletu (eto nek svaki 10ti metak pogađa).


Где сам погрешио,да можда модернизованом Буку треба 4 ракета да обори један авион,ајде објасни ми колико би то Сириски БУК могао да уништи авиона имају 48 система са по 4 ракете.

Na jedan avion se lansiraju barem 2 rakete (idiotluk je lansiranje samo jedne rakete,jer mu je kataloska efikasnost nn% po proizvodjacu,tj na "majke mi") radi povecanja mogucnosti pogotka genijalcu. Uz upotrebu ometaca (na koje je Buk osetljiv,u odnosu na neke druge sisteme,sam vrabac je to rekao) njegova efikasnost i domet se bitno smanjuju,tako da prestanes da dadavis vise ljude mastanjima i forsiranjem gluposti za cinjenicu...
Isto sam ti spominjao i za Sirijsku avijaciju i operativne vazduhoplove...
Pitao si u cemu gresis? Gresis sto se petljas u nesto sto neznas...

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Бук је подлежан ометању,али новије верзија Бук није толико,а Сирије располаже једним од тих. БУКM-2E није толико подложања ометању.
Maksimalni domet djelovanja je 45 kilometara po udaljenosti i 25 kilometra po visini. Prema tvrdnjama proizvođača, Buk-M2E ima učinkovitost od čak 90 do 95 posto protiv klasičnih ciljeva kao što su avioni i helikopteri. Ako djeluje protiv krstarećih projektila, učinkovitost mu je od 70 do 80 posto. No, ako djeluje protiv taktičkih balističkih projektila, učinkovitost mu se smanjuje na 60 do 70 posto.
http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/2642009/pzo2.asp

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2013
  • Poruke: 138
  • Gde živiš: Sarajevo, Jugoslavija

koliko bi NATO-u trebalo vremena da unisti sirijsku PVO do te granice da im ne predstavlja nikakvu ili vrlo malu opasnost?
s Libijom su se tukli 6 mjeseci, a libijska PVO je daleko slabija od sirijske.

jos jedno pitanje,
posto vidim da se vecina slaze da bi broj oborenih NATO aviona bio 30-50 interesuje me za koliko vremena bi mogli oboriti taj broj aviona?

sto se tice teritorije, od Dare do Hame je poprilicno kompaktna teritorija pod kontrolom SAA, sa nekoliko pobunjenickih dzpova. problem predstavlja sjever ali zasto braniti ono sto nije pod kontrolom Armije.

offline
  • Pridružio: 14 Avg 2011
  • Poruke: 6594

Koliko je NATO-u trebalo vremana da unisti Jugoslovensku PVO? Mi ovde samo nagadjamo, jer niti znamo stanje u Sirijskoj PVO, niti znamo koliko su Sirijci pametni. Da smo mi imali Buk 99. NATO avioni bi padali svakoga dana, jer je Buk u stanju da pogodi avion pre nego sto HARM pogodi njega (sto zbog brze rakete, sto zbog FAR radara koji smanjuje verovatnocu da se HARM zakaci na njega). Sada oni bi ometali, pa bi neke rakete isle u prazno, a i jurisali bi bombama na sisteme PVO, sto su radili i kod nas (jedno 3 lansera su nam tako skrljali). Ali kada Pancir prati Buk u povlacenju, moze i on da ozeze neki avion, pa ne bi bili toliko hrabri. Dakle ako su Sirijci pametni, ako se premestaju, kamufliraju, napadaju iz zasedi, sigurno mogu da ruse barem 1-2 aviona dnevno. 50 aviona je realno, jer ce ovi odustati od daljih vazdusnih napada kada izgube 50 aviona.
Dakle ako hoce da srede Siriju, morace da udare u isto vreme i kopnenim snagama i avijacijom. SAA jeste imala gubitke, ali je stekla borbeno iskustvo. A i znaju dobro sta se desilo Iraku koji se onako lako predao. Skupa bi to bila pobeda NATO snaga. A sta posle?
Mislim da ce nastaviti da dzakovima ubacuju dzihadiste i oruzje u Siriju sve dok jedna strana, SAA ili teroristi ne ostanu bez ljudi. U svakome slucaju zapadu je dobro, svidja se njima sto ovi teroristi ginu Mr. Green .

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2013
  • Poruke: 349

Ljudi,jeste da je OT ali kako stoji Izraelski PVO?Neko je pomenuo da je slab,ja sam bio u uverenju da je sa Ruskim najbolji na svetu i da Iron Dome lepo cisti one Qassam rakete palestinske kucne izrade ali i da ima jako veliki potencijal i da im je pokrivenost teritorije izuzetna?

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5467

Klavikula ::koliko bi NATO-u trebalo vremena da unisti sirijsku PVO do te granice da im ne predstavlja nikakvu ili vrlo malu opasnost?
s Libijom su se tukli 6 mjeseci, a libijska PVO je daleko slabija od sirijske.

jos jedno pitanje,
posto vidim da se vecina slaze da bi broj oborenih NATO aviona bio 30-50 interesuje me za koliko vremena bi mogli oboriti taj broj aviona?

sto se tice teritorije, od Dare do Hame je poprilicno kompaktna teritorija pod kontrolom SAA, sa nekoliko pobunjenickih dzpova. problem predstavlja sjever ali zasto braniti ono sto nije pod kontrolom Armije.


Sve se može promatrati kroz fizičke zakonitosti tako i ovo...
W=P*t (snaga je rad u jedinici vremena) pa sad sve od strategije kako će se koji parametar forsirati. Ishod isti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1031 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 985 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AC-DC, babaroga, bbogdan, Bobrock1, branko7, Dannyboy, Darkhunter, dragoljub11987, Dukelander, gorican, ivan1973, kripo, Krusarac, Kubovac, kybonacci, marsovac 2, mean_machine, mercedesamg, milenko crazy north, Miskohd, mnn2, Motocar, nenooo, oldtimer, Prašinar, raykan, ruma, S-lash, Sass Drake, shlauf, Sirius, Tragač, uruk, vlad the impaler, vladaa012, Yellow Pinky, |_MeD_|, 125