Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1249

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Rohoje  Male
  • Zaslužni građanin
  • Iztok
  • management
  • Pridružio: 12 Avg 2011
  • Poruke: 561
  • Gde živiš: Slovenija

Alexander Nevsky ::Warrior ::
Pa ono jes, nikad nikog nisu napali bez saglasnosti Saveta bezbednosti Smile

Jesu, samo sto je od tada proslo 10-15 godina u toku kojih se odnos snaga u svijetu promijenio.


http://www.blic.rs/Vesti/Svet/401338/Hejg-Nije-potrebno-jedinstvo-UN

"Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je danas da diplomatski pritisak nije uticao na sirijsku vladu i naglasio da je odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji moguć i bez potpunog jedinstva u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija."

Neki izgleda ne misle tako. Biče interesantno posmatrat reakciju Rusije, ako se to desi. Da se ji uzima jedino uporište i ponizi na ravan neke marginalne sile. Rekao sam par stranica nazad, da je ovo sve "test", koji če pokazat, šta je Rusija danas; velik igrač, koji se vrača na svetsku scenu, ili ono drugo.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

U SB nije potrebno jedinstvo da bi se izglasao napad na nekoga. Dovoljno je da jedan bude za, ostali uzdrzani.



offline
  • Pridružio: 27 Okt 2011
  • Poruke: 1286

Ključni američki zastupnici: "Očekujemo napad uskoro", Britanija: "Ne trebamo odobrenje UN-a", britanski brodovi priključuju se američkim, u tijeku dogovor o potencijalnim metama, Rusija: "Ekstremno opasne posljedice"


Američki CNN prenosi kako dvojica ključnih američkih zastupnika ističu kako očekuju napad SAD-a na Siriju uskoro. Kao što smo već i nebrojeno puta svjedočili, kada je riječ o američkoj agresivnoj vanjskoj politici, Demokrati i Republikanci savršeno se slažu.

Senator Bob Corker, republikanski zastupnik i jedan od vodećih ljudi u Vijeću za Vanjske Poslove pri američkom Senatu, rekao je: "Vjerujem kako ćemo odgovoriti kirurškim načinom i nadam se kako će predsjednik, čim stigne u Washington, tražiti autorizaciju Kongresa da se učini nešto jako kirurški i proporcionalno. Nešto što će im privući pažnju, nešto zbog čega će shvatiti da mi više nećemo trpjeti ovakve aktivnosti".

Glavni demokratski zastupnik u istom Vijeću, Eliot Engel, ide i korak dalje te ističe kako Obama ne treba čekati na autorizaciju Kongresa. "Kongres treba biti uključen, ali možda ne od početka. Predsjednik može početi s napadom i onda neka Kongres kasnije se bavi time. Ne možemo sada mirno sjediti. Moramo djelovati i moramo djelovati odmah", rekao je Engel.

Britanija: UN odobrenje nije potrebno za napad

Britanski ministar vanjskih poslova, William Hague, nastavlja sa svojom intenzivnom militarističkom retorikom. Istaknuo je kako je napad na Siriju moguć i bez odobrenja UN-a. "Argumentiram da je to moguće, u suprotnom bi bilo nemoguće odgovoriti na ove strašne zločine i smatram kako to nije prihvatljiva situacija", rekao je Hague u razgovoru za BBC radio na pitanje da li je moguće odgovoriti na uporabu kemijskog oružje bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti.

U isto vrijeme dolaze informacije kako se britanska mornarica raspoređuje zajedno s američkim brodovima za potencijalni napad na Siriju u narednim danima. Bebee Dol Citirajući vladine izvore, britanski list The Telegraph prenosi kako se vojni zapovjednici upravo dogovaraju o popisu potencijalnih meta.

Podsjetimo, Hague je jučer istaknuo kako iza napada sigurno stoji "Assadov režim". Također je unaprijed odbacio rezultate UN istrage tvrdeći kako su dokazi uništeni u granatiranju ili kako je pak "prekasno" pošto je prošlo već nekoliko dana od navodnog napada. Njegov komentar nema argumenata - podsjetimo, UN tim je stigao prošlog tjedna u Siriju kako bi istražili navodni napad kemijskim oružjem koji se dogodio još u ožujku ove godine u naselju Khan al-Assal, u blizini Aleppa. Dakle, od tog napada je prošlo već više od 5 mjeseci, a od aktualnog u okolici Damaska manje od 5 dana. Iz toga možemo zaključiti kako su komentari Williama Hagueu dati isključivo u ratno propagandnu svrhu kako bi se opravdao napad na Siriju kojeg upravo pripremaju.

Ako se napad zaista dogodi, opravdanja neće biti. A ako se dogodi napad bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti, onda se radi o kršenju međunarodnog zakona i ilegalnoj stranoj agresiji za koju netko mora odgovarati pred relevantnim međunarodnim tijelima. Tako bi trebalo biti, no pošto je međunarodno pravo samo mrtvo slovo na papiru, ne treba se nadati takvom ishodu. Generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, poručio je danas iz Seula kako je "korištenje kemijskog oružja zločin protiv čovječnosti kojeg se treba kazniti". CNN prenosi: "Washington se možda priprema preuzeti ulogu kaznitelja, ako se izvještaji o uporabi kemijskog otrova protiv civila od strane sirijske vlade potvrde". Drugim riječima, komentar generalnog tajnika već se koristi kao "mig" za vojni udar na Siriju.

Moskva: "Ekstremno opasne posljedice"

Rusija upozorava SAD da ne "ponavljaju stare pogreške". U izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova se ističe: "Sve ovo podsjeća na događaje prije 10 godina, kada je SAD - koristeći pogrešne informacije koje su govorile kako Iračani imaju oružje za masovno uništenje - zaobišao UN i počeo s planom čije su nam posljedice danas itekako svima poznate".

Rusija također ističe kako je istraga UN-a na terenu od velike važnosti, no iz SAD-a istu već odbacuju ističući kako istraga dolazi "prekasno da bi bila kredibilna". Washington i London u isti glas tvrde kako su "dokazi uništeni" artiljerijskim granatiranjem te kako je prošlo "previše vremena" od napada.

Prema zadnjim informacijama telefonski su razgovarali ruski MVP Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry. U razgovoru Lavrov je upozorio na "ekstremno opasne posljedice" ako SAD odluči vojno napasti Siriju. "Sergej Lavrov je obratio pozornost na ekstremno opasne posljedice moguće vojne intervencije za cijeli Bliski Istok i prostor Sjeverne Afrike", ističe se u izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Kaćuša ::Do kad će nikad isprobani s-300 imati taj status svemoćnog oružja koji može spriječiti i invaziju svemiraca..? Bebee Dol

Dokle god samo posedovanje tog sistema bude dovoljno da niko ni ne pomislja na agresiju. U tome je citava poenta jer se niko nikada nije usudio da podje na drzavu koja poseduje S-300 a taj sistem je trn u oku svima koji imaju aspiracije na tudje. Ili oni nemaju pojma pa ne cackaju drzavu koja ima S-300 ili ipak imaju pojma pa ni ne pomisljaju da se priblizavaju VP tih drzava ?

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3395
  • Gde živiš: Makedonija

Није чуду да оној њиховој луци Тартус или како с евеч зове да су однели С-350.
ово је време да се све испроба.
и нажалост звецкање оружја.

США готовы вторгнуться в Сирию: http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201308260918-cjat.htm

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 5404

Sve mi se cini da ce Sirija da dobije demokratizaciju bombama, a da ce Rusija po obicaju ostro da protestvuje.

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2012
  • Poruke: 58

Alexander Nevsky ::Lox ::Naravno da neće Izrael sudjelovati u napadu, zašto bi. Pretpostavljam da će ameri i francuzi biti nositelji, vjerovatno i britanci. Turci će napasti dio uz granicu da naprave sigurnu zonu.
E sad stvarno ne mogu vjerovati da ima onih koji misle da će ameri polomiti zube na Siriji?! Nevjerovatno čudo bi bilo da im sruše koji avion ili, još veće, da pogode brod i ubiju kojeg mornara. To bi samo okrenulo javno mijenje u Americi u korist intervencije.

Ni ja ne mogu vjerovati da ima pacijenata koji i dalje misle da će Ameri napasti bez saglasnosti SBUN-a.


Evo, ja sam taj pacijent. Wink Mislis li da je njima potrebna odluka utemeljena na Povelji OUN?
Da li je bila potrebna odluka SB Nato-u? Ne nije.Ako su odlucili da napadnu napasce i tacka.Briga nih za preporuke da se sedne za pregovaracki sto kad situaciju mogu resiti silom.Sve dok ne bude bilo konkretnog odgovora Rusije i Kine ici ce do kraja.Jednostavno moze im se.Briga njih za Iran i Sirijsku PVO.Da li ih brinu moguci veliki gubitci ? Naravno da da.Ali kada se sve sabere, posle silnih ulozenih para i energije oni mogu samo da dobiju.Taj dobitak je geostrateska pobeda na Bliskom istoku koja se ne moze meriti dolarima.Napadi Izraela su nista drugo do opipavanje Rusije.Da li se nesto strasno desilo u UN? Nije naravno.

offline
  • Pridružio: 27 Okt 2011
  • Poruke: 1286

Slobodarko ::Kaćuša ::Do kad će nikad isprobani s-300 imati taj status svemoćnog oružja koji može spriječiti i invaziju svemiraca..? Bebee Dol

Dokle god samo posedovanje tog sistema bude dovoljno da niko ni ne pomislja na agresiju. U tome je citava poenta jer se niko nikada nije usudio da podje na drzavu koja poseduje S-300 a taj sistem je trn u oku svima koji imaju aspiracije na tudje. Ili oni nemaju pojma pa ne cackaju drzavu koja ima S-300 ili ipak imaju pojma pa ni ne pomisljaju da se priblizavaju VP tih drzava ?



Budimo realni, koje države koje imaju taj sustav su bile/jesu trn u oku zapadnim imperijalistima?

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

Recimo, Bjelorusija.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

A sve se nesto plasim da je Izrael kec u rukavu Asada u slucaju da se ovi ne zadovolje sa raketnim napadima sa mora.

Saudi Arabija , Turska , Jordan , UAE , Katar i Kuvajt su ustupili amerima baze na svojoj teritoriji , otvorili im VAP i Ameri, UK i FRA tu imaju sasvim fin br aviona. Pa ako podju u neku ozbiljniju avanturu Asad sa 2-3 scud-a izmjesa karte i ponovo podjeli pa kad IDF digne F-15/16 na Siriju stoji rame uz rame sa krvnim neprijateljima koji ne da ne priznaju Izrael i mrze ga nego ne pustaju u svoju zemlju turistu koji u pasosu ima pecat da je nekada bio u Izraelu. Izrael je sada toliko silan , za razliku od Sadamovih scud-ova , da nema niti teoretske sanse da na samar nece odgovoriti pesnicom a to znaci kraj agresije ( makar sa teritorija tih drzava ) . I Asadu je sigurno jeftinije da mu Izrael naplati 10 puta tih nekoliko raketa nego da se ganja sa ovima nekoliko mes.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1072 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 8 sakrivenih i 1013 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Ben Roj, bojan_t, bokisha253, branko7, cenejac111, cikadeda, Dannyboy, Djokkinen, Dorcolac, Dr.Strangelove, draganca, Draganeli, DragoslavS, flash12, Fog of War, Georgius, hyla, ikan, Jeremiah, jukeboxer, kobaja77, Kubovac, kybonacci, laganini123, Litostroton, LUDI, Magistar78, mean_machine, mercedesamg, Metanoja, milenko crazy north, milimoj, MistaNo, nextyamb, oldtimer, Prašinar, prle122, raptorsi, Smajser, srbijaiznadsvega, Srle993, stegonosa, styg, trajkoni018, UAV operator, vaso1, vathra, Vlada1389, yrraf, šumar bk2