Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1286

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Ulični Alhemičar
  • Pridružio: 20 Jan 2012
  • Poruke: 139
  • Gde živiš: Kuba

Sirija ima nešto modernog oružja ali otpor njene armije će biti sporadičan. Ne verujem da će uspeti da obore i jedan avion. Prateći štampu došao sam do zaključka da postoji velika verovatnoća da će odmah krenuti i kopnena ofanziva, pošto su šanse da Sirija pruži veći otpor od Iraka 2003 nikakve. Kopnema ofanziva bi bila opravdana činjenicom da u Siriji vlada sveopšti haosu. Ukoliko se dopusti da pobunjenici sami savladaju SAA (što će se nesumnjivo i desiti kao u Libij) to će biti masakar ravan genocidu i zapad će za to biti odgovoran. Na žalost Obama i Kameron nikada neće dospeti u Hag. Rusi se neće umešati a i zašto bi. Njihova pozicija u celoj priči je jasna. Rusi ne trebaju nikoga, oni imaju energente i sve druge prirodne resurse na svojoj teritoriji, imaju kosmodrom i imaju odlične naučnike za razvoj novih tehnologija. Arapima trebaju Rusi da bi držali balans prema zapadu. Bez prisutva Rusa na bliskom istoku svi Arapi morali da igraju kako Ameri kaži ili "Simon Says : jump in the air" ili ono što ih najviše muči "Simon Says: King Abdullah to step down". Zato Rusi i neće da isporuče ništa besplatno, a čak im se može da ne isporuče i ono što je plaćeno.
P.S
Smatram da za poređenje reakcije Rusa u slučaju Sirijie sa reakcijom u slučaju Srbije 1999, koji neki ovde potežu, nema osnova jer ne zaboravite da je naš tadašnji predsednik u Rusiji podržao one ( Beli Dvor) koji su hteli Jelcina da linčuju na Crvenom Trgu.Praktično Sloba je ko Gadafi mislio je da ima podršku zapada sve dok oni nisu rešili da ga maknu. Mene iskreno čudi što su nam Rusi na čelu sa Jelcinom i onoliko pomogli.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23405
  • Gde živiš: Beograd

Iskander M ::Ragnarok ::Sirijci bi trebalo da imaju petnaestak SMT-a? Ima li podataka koje su naoružanje uz njih dobili?
P.C. Nisam pratio temu od početka, možda je neko već naveo...


Колега колико је мени познато Сирија нема МИГ 29 СМТ,та информација пише на Википедији,али немој се много ослањати на тај извор увек погледај и извор на који се позивају. Колико сам ја тражио ради неких дискусија овде нигде нисам налетео на информацију да Сирија има МИГ29СМТ,сем на Википедији.


Немој бити толико сигуран.

У званичном извештају компаније РСК МиГ стоји да је одређен број сиријских авиона МиГ-29 доведен на стандард СМ.

А имамо и слику сиријског МиГ-29 са носачем АПУ-170 за ракету Р-77.



offline
  • Cigi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Jan 2011
  • Poruke: 2866
  • Gde živiš: Novo mesto

Germany not keen to join France and UK on Syria strike
Arrow http://euobserver.com/foreign/121216
Citat:Germany has indicated it will not take part in any military strike on Syria, as France and the UK signal readiness to join a US-led intervention.
Philipp Missfelder, the foreign affairs spokesman for German Chancellor Angela Merkel's CDU party, said in the Leipziger Volkszeitung daily on Tuesday (27 August) that: "The [German] army has, through its current international operations, already reached the breaking point."

Citat:He also said military action without a UN mandate is "hard to imagine."
Citat:Despite Missfelder's statement, Merkel in recent days joined British and French leaders in giving credence to reports the Syrian regime has used chemical weapons to kill hundreds of people on the outskirts of Damascus.
Nemci nisu protiv ali njihovog oružja tu ne bude.

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3131
  • Gde živiš: Kragujevac

Iskander M ::Ragnarok ::Sirijci bi trebalo da imaju petnaestak SMT-a? Ima li podataka koje su naoružanje uz njih dobili?
P.C. Nisam pratio temu od početka, možda je neko već naveo...


Колега колико је мени познато Сирија нема МИГ 29 СМТ,та информација пише на Википедији,али немој се много ослањати на тај извор увек погледај и извор на који се позивају. Колико сам ја тражио ради неких дискусија овде нигде нисам налетео на информацију да Сирија има МИГ29СМТ,сем на Википедији.


MA kakav crni SMT. trebali su da nabave M2 kaošto ćemo mi ali nije još realizovan taj ugovor.
Sirija ima trenutno eskadrilu 9-12 koja je malo "upgrejdovana" koliko znam,produzen resurs i to je to.
NAdam se da im ,za razliku od nasih migova 99 -te , rade radari i ozračivači iako i u top "formi" nemaju puno šansi protiv Nato lovaca ,odnosno aim-120 + Awacs...biće glineni golubovi nažalost..


offline
  • Lokalni politikant
  • Pridružio: 24 Jan 2012
  • Poruke: 640
  • Gde živiš: Sever

Rusija šalje dva broda u istočni mediteran:

www.blic.rs/Vesti/Svet/402017/Rusija-na-oprezu-zbo.....-Mediteran

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6531

@NMSyria: Sources in the opposition and local residents also claim that most of those at the Army HQ in Damascus have left the compound.

Upravo sa twitera

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

Бродовима руске морнарице у Средоземном мору ће се најближих дана прикључити још један ратни брод Северне флоте, а нешто касније и ракетна крстарица Црноморске флоте „Москва“. Најесен ће допловити и крстарица „Варјаг“.

Америчка штампа је раније писала да је ратна морнарица САД у Средоземном мору узела под своју контролу територију Сирије, односно да је у зони домета њеног оружја. Америчке планове за напад подржавају Париз и Лондон.
http://serbian.ruvr.ru/2013_08_29/I-Rusija-jacha-snage-u-Sredozemnom-moru/

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

Austrija neće dozvoliti prelet avionima NATO koji idu na Siriju
http://www.pressonline.rs/svet/globus/284433/austr.....iriju.html

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2007
  • Poruke: 733

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&....._id=747602

Citat:AP: Tanki dokazi o upotrebi gasa

Vašington -- Iako se ratni obruč steže oko sirijskog predsednika, AP tvrdi, pozivajući se na obaveštajne zvaničnikeSAD, da dokazi protiv Asada uopšte "nisu sigurna stvar".

Obaveštajni izvori su američkoj agenciji kazali da nema nepobitnih dokaza koji povezuju sirijskog predsednika Bašara Asada ili njegov uski krug ljusi sa navodnim hemijskim napadima.

Oni tvrde i da još nije jasno ko kontroliše deo zaliha sirijskog hemijskog oružja i da je pitanje da li je Asad lično naredio takav napad.

U izveštaju Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe navedeno je da su Asadove snage najverovatnije odgovorne, ali se, takođe, ističe da "postoje praznine u američkoj obaveštajnoj slici", prenosi AP.

AP podseća da je američki predsednik Barak Obama objavio da je sirijska vlada nesumnjivo odgovorna za upotrebu hemojskog oružja, od kog je, kako tvrde sirijski pobunjenici, stradalo preko 1.000 ljudi, i priprema za vojnu intervenciju u Siriji postaje pitanje trenutka. Ipak, Obama je istakao da još nije doneo konačnu odluku.

Takođe, juče su istražitelji UN koji ispituju da li je u Siriji korišćeno hemijsko oružje 21. avgusta, kazali da dokazi do kojih su oni došli ukazuju na to da je u napadu u Siriji korišćena "neka hemijska supstanca" kojom su ubijene stotine ljudi. Međutim, dodaje se da će im trebati nekoliko dana da ispitaju sve i donesu zaključak.

Britanija, koja je takođe bila među prvim zemljama koje su zagovarale intervenciju u Siriji, sada se suočava sa oštrom debatom u parlamentu. Opozicija ne namerava, kako prenose tamošnji mediji, da podrži plan premijera Kamerona za intervenciju u Siriji.

S druge strane, svetski mediji prenose i da Rusi, kao i zapadne sile, gomilaju ratno naoružanje blizu Sirije. Rusija se inače protivi bilo kakvoj intervenciji u Siriji. Kako se navodi Rusija će poslati dva broda u istočni Mediteran kako bi pojačala prisustvo mornarice u tom delu sveta zbog "dobro poznate situacije" u Siriji, javila je agencija Interfaks.

Agencija se pozvala na izvor iz vrha vojske koji je rekao da će antipodmornički razarač i nosač raketa biti pućeni narednih dana zato što situacija "zahteva prilagođavanja" u mornarici, prenosi Rojters.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun tražio je danas još vremena da bi tim inspektora mogao da završi istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji.

On je rekao da treba saslušati sva mišljenja pre nego što bilo ko donese odluke o tome kako treba reagovati na navodne napade, preneo je AP. Ban je kazao da će inspekotri UN, koji sprovode istragu o tome, sutra otići iz Sirije, dok će njemu podneti izveštaj narednog dana.

offline
  • Pridružio: 27 Okt 2011
  • Poruke: 1286

Pozicioniranje američkih brodova za napad na Siriju – Harmerova revizija prvotnog plana


'Nikada nisam namjeravao da moja analiza udara krstarećim projektilima bude propagiranje, mada su je neki ljudi uzeli kao da jest', izjavio je Chris Harmer koga su zbog objavljene analize udara po Siriji već nazvali 'arhitektom ratnog plana za Siriju'.

U posljednjih nekoliko dana američki dužnosnici su u više navrata pozivali na 'kirurške udare' na sirijske vojne instalacije što je Harmer predložio prije gotovo mjesec dana. 'Harmerova 'low-cost' strategija , koja je prvi put izložena u detalje u studiji koju je objavio Institut za istraživanje rata, čini se da je izazvala veliko zanimanje kod grabežljivih zastupnika na Capitol Hillu', zaključuje iranski Press TV. Sažetak Harmerovog plana advance.hr objavio je u subotu (Američki "Institut za istraživanje rata": Harmerov plan napada na Siriju). Pošto se našao u poziciji da su ga američki jastrebi željni sukoba iskoristili kao argument za napad, Chris Harmer objavio je reviziju svog plana na devet stranica. Harmer piše s pozicije umirovljenog vojnog planera, oslanjajući se na vlastito iskustvo u američkoj vojsci i zaključke američkih obavještajnih službi.

Nedostatak strateškog cilja

Prije svega, Harmer je potvrdio pozicioniranje američkih brodova za napad. 'Sjedinjene Države čini se da pripremaju izravnu vojnu akciju u Siriji.' Takav napad može izazvati 'različite stupnjeve ograničenog oštećenja na sposobnost Assadovog režima…da nastavi učinkovite operacije protiv opozicije.' Harmer piše da napad ne može eliminirati vojnu sposobnost sirijskih vlasti 'niti uzrokovati više od privremene degradacije režimskih operacija'. Ono što je ključno za istaknuti: 'Takav udar biti će neučinkovit osim ako je dio koherentnog, ispravno podržanog napora prema postizanju jasno artikuliranog američkog strateškog cilja u Siriji'

Taktički cilj prvotnog Harmerovog plana bilo je trajno oštećenje sirijskih zračnih snaga i njihove infrastrukture, što bi u teoriji strateški trebalo dati pobunjenicima prednost na terenu. Očito da se Harmer boji da bi Sjedinjene Američke Države mogle pokrenuti napad bez jasno definiranih strateških ciljeva i bez preciznih udara na odabranu infrastrukturu, te da bi jedini stvarni cilj bilo pokazivanje odvažnosti što bi u praksi svelo udare na pražnjenja brodskih spremišta od projektila tipa Tomahawk. Zato Harmer piše:'Udar poduzet da se kazne (sirijski) vođe ne predstavlja strategiju, čak niti zvučan vojni cilj.'

Harmer opravdava udar na Siriju, no traži od predsjednika Obame da jasno i uvjerljivo objasni što želi učiniti, dakle on je više nezadovoljan odsustvom jasno definirane pozadine mogućeg napada, nego samom mogućnošću napada. 'Poduzimanje vojne akcije kako bi se dokazalo da Amerika neće lijeno stajati po strani također ne predstavlja strategiju. To čak nije dobra smjernica za operacijsko planiranje jer ne nudi vojnim planerima završno stanje kojem oni mogu težiti' tumači Harmer.

Snage na poziciji i snage u blizini

Četiri američka razarača trenutno se nalaze u poziciji za napad na Siriju. 'Iako mornarica ne otkriva točan miks projektila utovarenih na razmještene brodove, s obzirom da američka mornarica ispucava tomahavke na redovnoj osnovi, razumno je pretpostaviti da kod četiri razarača klase Arleigh Burke u istočnom Mediteranu, vjerojatno polovicu od njihovih 90-96 ćelija vertikalnih lansirnih sustava, čine tomahavci. Ako je ta pretpostavka točna, svaki od četiri američka površinska ratna broda, trenutno bi imao oko 45 tomahavka na brodu, što ukupno čini njih 180.' On pretpostavlja da su razarači upareni s dvije napadne podmornice od kojih svaka nosi 12 tomahavka ili pak s jednom podmornicom Ohio klase specijaliziranom za napad krstarećim projektilima koja može nositi 154 projektila tipa tomahavk.

U prvom slučaju ukupno bi bila dostupna 204 krstareća projektila za napad. Za usporedbu, u raketiranju SR Jugoslavije ispaljena su 238 projektila tipa tomahavk. Harmer piše: 'Ovaj broj je više nego dovoljan za izvedbu napada srednjeg intenziteta protiv različitih ciljeva. Brodovi se mogu povući u luku dok se nalaze u ratnom teatru da uzmu dodatne zalihe krstarećih projektila/brodskog streljiva…S mogućnošću da ponovno puni krstareće projektile na ratištu, mornarica također može provesti kampanju, ako joj je naređeno da to učini, da drži 2-3 razarača/podmornice na vatrenoj liniji nasuprot sirijske obale, dok će 1-2 ići u luku po streljivo.' S obzirom na malu udaljenost ratnog teatra od dostupnih luka 'mornarica bi mogla držati kontinuiranu kampanju niskog intenziteta od 20-25 udara krstarećim projektilima dnevno kroz nekoliko tjedana, bez bilo kakvih dodatnih brodova koji se rotiraju u ratnoj zoni'.

Naravno, sve ovo treba izvesti iz dovoljne udaljenosti pošto protubrodski sustav P-800 Yakhont kog Sirija ima na raspolaganju ima domet od 180 nautičkih milja, tako da američka mornarica treba pomaknuti vatrenu liniju izvan te opasne zone. Cijeli napad se bazira na ogromnom dometu tomahavk projektila od 1000 nautičkih milja. S druge strane to Sirijcima daje vrijeme i mogućnost za bolju reakciju pri otkrivanju i rušenju projektila.

Uz spomenute snage koje se nalaze u Mediteranu, američka mornarica u Crvenom moru ima nosač zrakoplova USS Harry Truman sa dvije prateće krstarice i dva razarača. Ove snage također su opremljene projektilima tomahavk i mogu ih lansirati iz Crvenog mora - ako SAD za to dobiju dopuštenje - preko zračnog prostora Saudijske Arabije i Jordana. Po potrebi ove snage mogu zajedno s nosačem zrakoplova ući u Mediteran. U prvoj analizi Harmer je spomenuo mogućnost udara iz pravca Perzijskog zaljeva u čijoj se blizini nalazi američki nosač zrakoplova USS Nimitz.

Potencijalni ciljevi

U prvoj analizi Harmer je odredio infrastrukturu sirijskog zrakoplovstva kao primarni cilj. U nedostatku službenih izjava od američke administracije oko mogućih ciljeva napada Harmer razrađuje i druge opcije. Pošto Sjedinjene Države misle napasti Siriju pod izgovorom da je Assad počinio kemijski napad, moguće opravdanje za taj napad bilo bi ciljanje sirijskih skladišta kemijskog oružja, kažnjavanje Assada, gađanje raketa i zrakoplova koje mogu nositi kemijsko oružje itd.

'Mete izabrane jednostavno da se kazni Assadov režim imati će mali utjecaj na strateški ishod', piše Harmer. 'Assadov režim je pokazao sposobnost da izdrži ogromnu količinu kažnjavanja bez vidljive promjene politike ili postupaka.' Pod izgovorom da uništavaju kemijsko oružje u Siriji Amerikanci bi zapravo napali sirijsku vojsku s ciljem njezinog slabljenja i degradiranja njezinih vojnih sposobnosti.

'Ako je željeni cilj smanjiti sposobnost Assadovog režima da nastavi borbu protiv pobunjenika, taj efekt može se djelomično postići sa spremnim tomahavcima, a koji su trenutno u postavljenoj poziciji protiv postrojba sirijske vojske, opreme i opskrbnih skladišta. Potpuno uništenje konvencionalnih vojnih sposobnosti sirijskih vlasti bi zahtijevalo veće zalaganje od korištenja tomahavka, uključujući značajne obavještajne operacije za lociranje vojnih formacija, vozila itd., kao i mnoštvo letova s ljudskom posadom.'

Isto tako, to bi zahtijevalo i degradaciju sirijske protuzračne obrane koju Harmer nije originalno predlagao, a za što, kako kaže, ima dovoljno krstarećih projektila, iako bi za potpuno uništenje sirijske protuzračne obrane trebale dodatne snage i dodatni napori. Svaki napad s ciljem degradacije konvencionalnih snaga sirijskih vlasti 'imao bi mnogo više smisla ako je usko koordiniran sa operacijama sirijskih pobunjenika (i stranih džihadista) koji se bore protiv vlasti na terenu', piše Harmer, te dodaje: 'Ali čak i nekoordinirani veliki poremećaj u sposobnosti sirijske vojske da funkcionira, stvoriti će mogućnosti koje bi pobunjenici mogli iskoristiti, moguće da ostvare strateški značajne učinke.'

Stvarni razlozi zbog kojih bi SAD intervenirale u Siriji prema Harmeru su jačanje Iranaca i Hezbollaha s jedne, te Al-Qaide i sličnih organizacija s druge strane. 'Onemogućavanje sigurnih utočišta Iranu, libanonskom Hezbollahu, Al-Qaedi, Al-Nusra frontu i ISIS-u u Siriji i njihovih utjecaja na budućnost Sirije jest, ili bi trebao biti , strateški cilj SAD-a. Svaka akcija u Siriji od strane američkih snaga trebala bi služiti ovom strateškom cilju, a ne simboličkom cilju kažnjavanja Assadovog režima zbog korištenja kemijskog oružja.“

Harmer s jedne strane zagovara koordinaciju s 'pobunjenicima' dok s druge strane predstavlja njihove udarne trupe kao neprijatelje zbog kojih su Sjedinjene Američke Države zabrinute. Imamo živi primjer Libije gdje je svrgnut Gaddafi i gdje Al-Qaida i slične džihadističke organizacije upravljaju zemljom i Sjedinjene Američke Države ni ne pomišljaju na napad krstarećim projektilima. S druge strane dostupno je na stotine izvještaja o tome kako džihadističke organizacije ulaze u Siriju iz okolnih zemalja koje su ne samo u prijateljskim odnosima s SAD-om, već su američki protektorati. Moguće da Harmer i ljudi iz američke vojske zaista vide džihadiste kao neprijatelje zato jer je američka vojska institucija koja je bila u izravnim okršajima s njima, jednako tako očito je da džihadisti služe američkim sigurnosno-obavještajnim službama za postizanje njihovih ciljeva, u ovom konkretnom slučaju za rušenje Assada.

advance.hr

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 901 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 5 sakrivenih i 880 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Belac91, DENIRO, dragoljub11987, HogarStrashni, LUDI, m0nstrum_, Marko Marković, mercedesamg, Metanoja, Rocky I, saputnik plavetnila, SR-3m, theNedjeljko, Trpe Grozni, uruk, šumar bk2