Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1297

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 2403
  • Gde živiš: mirna bačka

Evo šta misli jedna moja FB drugarica,i kako me ubedjuju i većina amera...
"Geez it seems like Muslims run all the conveinent stores by me and it gives me the creeps... This morning I stopped at one and one of them had this strange music on and was doing this strange chanting... I was waiting for a tribe to come out to do some kind of ritual dance... They are probably making money so they can send it to Obamas friends the freedom fighters.."



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Lokalni politikant
  • Pridružio: 24 Jan 2012
  • Poruke: 640
  • Gde živiš: Sever

Spremni su:

http://www.specijalac.net/bh-selefije-spremne-za-p.....og-rezima/



offline
  • Pridružio: 27 Okt 2011
  • Poruke: 1286

Američki ratni stroj toliko se zahuktao da više ne može stati, jer ako stane to je kraj američke globalne dominacije - Analiza izvanredne konferencije Johna Kerrya: "Moramo kazniti Assada, u pitanju je naš kredibilitet"


Tekst je jako dug, pa ću staviti link...

offline
  • Loes 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Jun 2013
  • Poruke: 1216

@Itcolonel

Krstarecim raketama sto se tice PVO mogu samo da gadjaju poznate polozaje koje imaju betonsku armiranu infrastrukturu i fiksne radarske polozaje, aerodrome(ako oni spadaju u PVO gledano ulogu avijacije kao odbrane od avio napada) i slicne infrastrukturne objekte drugih grana Sirijske armije kao sto su komandna mesta, skladista, kasarne, komunikaciona cvorista ...

Sigurno da nece krstarecom raketom gadjati Pancir koji se krece po terenu ili pokretni Scud lanser.


Sada da se malo osvrnem na nesto sto je uglavnom izostavljano iz svih tih analiza o mogucim reakcijma Sirije na napad koje su se pojavile u zadnjih nekoliko dana.

Ono sto je meni interesantno je da se u svim tim analizama zaboravlja veliki raketni potencijal Sirijske armije u vidu taktickih raketa(Scud B/C/D, M-600 i drugi).

Iako neprecizni (CEP ide i do 500 metara) ispaljeni u salvama od recimo 10-12 projektila na neki veci cilj kao sto je aerodrom mogu biti sasvim uspesno korisceni. Ako se ispali jednovremeno veci broj protivnicka PRO nece moci lako da unisti sve cak sta vise zamislite pritisak na posadu PRO Patriot ili nekog drugog sistema koja detektuje recimo tri jednovremena napada na razlicitih cioljeva prema kome istovremeno putuje 10-12 raketa.

Kolega Su-27 se kratko osvrnuo na moguce ciljeve jednog takavog napada a ja sam pre dva dana radi sebe i sopstvenih interesovanja krenuo da pravi jednu analizu mogucih desavanaj u ratu protiv Sirije i u okviru nje malo proucavao koje bi to fiksne mete ne ukljucujuci Izrael mogle uspesno biti napadnute scud i slicnim raketama pa evo da podelim to i sa vama:







M-600 ili Fateh-110A u naoruzanju Sirijske vojske:


Rakete Scud u akciji





Kao maksimane domete u razmatranjima sam uzeo za Scud-B 300km, za Scud-D 700km i za m-600 210km. Imajte u vidu da na krajnjim dometima je takodje povecana nepreciznost.

Najvecu opasnost ove rakete bi predstavaljale ako bi bile naoruzane glavama sa hemijskim bojnim otrovima ali mislim da je ta varijanta malo verovatna sem u pravcu Izraela kao neki krajnji odgovor na njihove napade na Siriju koji bi mogli da se dese ako bi bili velikog inteziteta poput neke velike ofanzive koju bi Izrael pokrenuo prema Siriji.

Uzeo sam da je reon baziranja lansera scud za tri cilja koja sam uzeo u razmatranje a koji mogu biti u dometu negde neodredjeno ali u blizini glavnog grada Sirije jer smatram da su tu na pocetku rata najsigurniji sto se tice pocetnog dejstva protivnicke avijacije i pobunjenika.
Naravno mobilni lanseri mogu da se krecu i setaju po Siiji i mozda stave u domet i druge ciljeve ali ne bas slobodno imajuci u vidu i pobunjenike tako da to treba uzeti u obzir.

Kao potencijalne ciljeve van Izraela a imajuci u vidu maksimalan domet od 700 km u razmatranje sam uzeo tri cilja:
1.Turska US AB Incirlik
2.Kipar RAF Akrotiri
3.Jordan KASOTC

-Napad na Incirlik je pre svega najinteresantniji jer je to SAD baza u Turskoj u kojoj u proseku boravi oko 5000 osoblja i jedini prakticni cilj koji Sirija moze da direktno napadne taktickim raketama a da kaze da je napala SAD. Medjutim napad na ovu bazu bi mogao biti protumacen kao napad na NATO sto postavlja pitanje da li Sirija u trenutku kada su mnogi neodlucni da uzmu ucesce u napadima na nju zeli da im da odgovarajuci povod i da time neodlucne prebaci u tabor napadaca. U slucaju otvorenog rata izmdju Sirije i Turske bilo bi sasvim moguce videti ovakvo dejstvo kao i dejstva protiv drugih ciljeva u Turskoj nevezanih za US.

-Napad na Kipar i RAF bazu se mozda nece desiti jer Britanja ko sto vidimo se povlaci a i postoji faktor zvani kiparsko stanovnistvo koje nije za intervenciju protiv Sirije te neverujem da ce se pribeci meri koja moze da izazove civilne zrtve drzave koja je protiv napada na Siriju(moze uvek da se desi da jedan od recimo 12 scud raketa padne u civilno naselje). Kipar nije u NATO- tako da slucajan pad rakete u nekom delu van baze nece povuci i rekaciju ostalih clanova po automatizmu mada baza Akrotiri ima svoj poseban status kao Britanska teritorija u okviru NATO-a.

-Cilj u Jordanu je izabran na bazi raspolozivih podataka da se tamo trenutno nalaze US specijalne snage koje obucavaju pobunjenike i koje mogu pored pobunjenika biti upotrebljene u napadu na Siriju. Takodje Jordan iako je izzjavio da ne zeli da se uplice u rat protiv Sirije moze lako postati pravac napada Sirijskih snaga ako US bude insisirao da Jordan postate primarna baza za pobunjenike i specijalne snage US armije kako rat bude odmicao. Medjutim pored koriscenja taktickih raketa ciljeve u Jordanu Sirija moze napasti i preko mreze svojih agenata za koje se procenjuje da ih ima oko 4000 u tzv spavajucim celijama. Jordan nije u NATO sto daje vecu mogucnost u slobodi odabira takvog cilja. Pored ovog cilja u Jordanu moguc je i lak odabir drugih ciljeva u Jordanu imajuci u vidu domet raketa i mogucnost baziranja lansera.


Kako Sirija nema rakete u arsenalu veceg dometa od Scud-D(pricam o raketama za koje se pouzdano zna da ih imaju a ne o nagadjanjima) drugi interesantni ciljevi koje bi SAA mogla mapasti u nekim arapskim zemljama koje podrzavaju agresiju na Siriju kao sto su Kuvajt, Katar, UAE, Bahrein i Saudijska Arabija otpadaju. Sve ovo bi moglo drasticno da se promeni ako bi Iran poslao u Siriju Shahab rakete(neku od varijanti kao sto je 3B) ili Ghadr-110 dometa preko 1000km kao vojnu pomoc.

U tom slucaju kao potencijalno najinteresantniji cilj ja bi izdvojio bazu Al Udeid u Katru dom prednjeg staba US Centralne Komande, glavni stab US Vazduhopovne centralne komande, 83 Air grupe RAF-a i 379 Vazduhoplovnog ekspedicionog krila USAF-a u kojj se stalno nalazi 10.000 US osoblja a koja je oko 1470km od Sirijske granice(a da se lanser nalazi jos uvek u koliko tolikoj dubini od barem 20km od same granice sa drugom drzavom zbog sigurnosti i operativnosti) . Da bi napad na ovu bazu bio uspesan potreban je plotun od vise raketa lansiranih jednovremen ili izuzetno kratkom vremenskom razmaku kao sto rekoh zbog savladjivanja PRO koji bi trebalo da ima minimalno 6 a optimalno 12-24 rakete jednovremeno lansirane.



Napad na tu bazu na pocetku rata bi uneo puno pometnje u strukturu US komande a napadi na civilne ciljeve poput rafinerija i naftnih terminala i busotina u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu bi napravio pravi dar mar globalno gledano sto se nafte tice.




U nedostatku raketa vecih dometa Sirija moze jedino jos da koristi vazduhoplove starijeg tipa(MiG-21 na primer koji ima i dosta mali radarski odraz pa bi njegovo uocavanje bilo otezano na ekstemno malim visinama ili MiG-23, Su-22) kojih ima dosta u arsenalu a koje bi poslali u samoubilacke misije u niskom preletu do cilja. MiG-21 postoji vec dugo u varijantama kao daljinski upravljan dron tako da ga je u danasnej vreme bez nekih vecih teskoca moguce konvertovati u tu svrhu gde bi leteo bez posade u jednom ravcu kao krstareca raketa sto je naravno spekulacija ali ne i nemoguce.

Celokupno naoruzavanje skad i slicnim taktickim raketama Sirija je dugo vremena unazad sprovodila imajuci u vidu Izrael kao prvenstvenog neprijatelja tako da arsenal od oko 700 raketa(pitanje je koliko je dostupno tj. nije unisteno ili lansirano da sada u borbama protiv pobunjenika i operativno) pre svega ce biti najverovatnije upotrebljen protiv Izraela mada nisu nemoguca i neka iznadjenja koriscenja tih raketa prema na primer 3 cilja koji sam opisao.

Ja bih pre svega neke Sirijske napade van Izraela ocekivao nekim nekonvecnionalnim metodama kao sto je primer navedenog koriscenja vazduhoplova kamikzae ili kroz divrezantsko teroristicke akcije njihovih agenata u zemljama u kojima su dugo vec u statusu spavanja ili kroz ubacivanje i stvaranje novih grupa uz podrsku teroristickim skupinama koje se tek formiraju u tim zemljama(da upotrebe razmisljanje onih koji su to njima uradili posebno u navedenim arapskim zemljama koje su bliske SAD-u)

Naravno sve su ovo hipoteze i pretpostavke a vreme ce da pokaze sta je tacno ili netacno....

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

Citat:Dizdarević: Ovo je kraj jedne ere na planetu

Bašar al-Asad nije cvijeće. On je diktator. Ali što mi, koji gravitiramo prema zapadnim medijima ujedinjenima protiv sirijske legalne vlasti, uopće znamo o represiji koju provodi nad svojim narodom? Dok se najjače vojne sile spremaju za napad na Siriju i dok se govori o globalnim promjenama do kojih će to dovesti, razgovarali smo s jednim od najkvalificiranijih ljudi na Balkanu za pitanja Bliskog istoka – Zlatkom Dizdarevićem.

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

Обама ће консултовати конгрес пре доношења одлуке о војној операцији у Сирији
http://serbian.ruvr.ru/2013_08_30/Obama-ce-konsult.....-u-Siriji/

A onda će Kongres da glasa protiv kao i britanski parlament, a Obama će morati da "poštuje volju američkog naroda".

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Assadov sin se trenira na fejsbuku da zameni tatu jednog dana :

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-eas.....91340.html

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2013
  • Poruke: 157

je mi može netko objasniti što je ovo ---

youtube.com/watch?v=BdmB-VyD3lU

offline
  • Pridružio: 08 Feb 2011
  • Poruke: 154

,,Puškov je rekao da je prvo lansiranje američkih raketa na Damask moguće već u periodu od 31. avgusta do 4. septembra, ocenivši da ti datumi predstavljaju kritičnu zonu, prenela je ruska agencija Itar-Tass.

- Sjedinjene Američke Države će verovatno čekati dok inspektori Ujedinjenih nacija ne napuste Siriju (31. avgusta) i otpočeće operacije pre početka samita G20 u Sankt Peterburgu 5. i 6. septembra, čime bi se svi učesnici stavili pred novu realnost - smatra Puškov.,,

blic.rs/Vesti/Svet/402397/Ruski-zvanicn.....-septembra

dakle znamo otprilike i kad pocinje agresija....

offline
  • ccane 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 18 Feb 2009
  • Poruke: 4
  • Gde živiš: Zemun

Mislim da ce Kongres da ga podrzi.
Jer u ovoj situaciji kad mu se osipaju saveznici potrebna mu je neka podrska da pred americkom javnosti ima opravdanje sto krece u rat....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 771 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Asparagus, bladesu, DH, Leonov, Niko Bitan, pacika, Srki94, Trpe Grozni, šumar bk2