Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1323

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2838
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

castro36 ::http://redicecreations.com/article.php?id=26737


Prijatelji, ima li smisla ova teza??


Syria’s ’chemical weapons’ turn out to be sodium fluoride - as used in the U.S. water supply!

Nista me ne bi cudilo



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Jun 2013
  • Poruke: 138
  • Gde živiš: Sarajevo, Jugoslavija

danas u Deir ez Zoru bombardovane cetvrti Al-Hweqa, Shiek Yaseen i Al-Ardi.

LINK
LINK

bilo bi lijepo kad bi neko stavio mapu stanja u ovom gradu, ili napisao gdje su linije Ziveli



offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

Sim.a ::Na početku priče o upotrebi bojnih otrova u Siriji bilo je polemike da li je toga uopšte i bilo ili je priča izmišljena kako bi dala povod za napad. Sad se pojavljuju podaci iz Vašingtona, Moskve, Londona da je upotrebe otrova bilo. Spore se o tome ko je odgovoran za napad ali kao da sad više nema osporavanja da je upotrebljeno nešto. Kažem "kao" jer takav utisak sam stekao.
Ipak je priča promenjena u odnosu na pre neki dan.


Ако је и било употребе хемијског оружја,не би то било први пут овде,а о масакру да и непричам. Но сад се оће изгурати своје. Wink

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2013
  • Poruke: 138
  • Gde živiš: Sarajevo, Jugoslavija

Citat:19:45 Postoje velike šanse da poslanici u američkom Predstavničkom domu glasaju protiv upotrebe vojne sile u Siriji, pokazuju rezultati posljednjih istraživanja.

Prema rezultatima analiza organizacije "Fink progres", većina poslanika u Predstavničkom domu protiv je udara kao kazne režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada zbog navodnog hemijskog napada.

Na internet stranici ove organizacije navodi se da se očekuje da će 199 poslanika biti protiv bilo koje vrste akcije protiv Sirije, a 49 za intervenciju.

"Fink progres" ističu da posljednji rezultati ukazuju na drastičnu promjenu, koja se desila gotovo preko noći.

Prema podacima njihovih istraživača, 30 novih poslanika sada će vjerovatno biti protiv udara, dok je grupacija koja će glasati "za" dobila samo tri nove pristalice.

Posljednji rezultati analize "Fink progres" objavljeni su samo nekoliko časova nakon što su predstavnici Predstavničkog doma i Senata diskutovali o akciji.

Odbor Senata za spoljne poslove juče je podržao upotrebu vojne sile u Siriji, ali se o tome mora izjasniti pun saziv ovog doma.


LINK

offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16103
  • Gde živiš: Lublana

Teroristi nastavljaju sa upotrebom bojnih otrova.

offline
  • Mačak
  • Zavarivač
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 2595
  • Gde živiš: Čačak

И "Змај са истока" шаље бродове ка Сирији

Ратна Морнарица Кине према обалама Сирије упутила групу амфибијских бродова Type 071. Према речима руских морнара, кинески бродови су се изненада појавили из правца Суецког канала.
Кинески медији су изненадну појаву својих бродова у жаришту потенцијалног сукоба објаснили потребом праћења ситуације у том делу света.
Type 071 је амфибијско транспортни брод великог капацитета, и налази се у РМ Кине од 2007 године. Дугачак је преко 200 метара са депласманом од готово 30000 тона.
Способан је да носи 800 маринаца или 20 оклопних возила. Наоружан је бродским топом кал 76мм и са 4 ротациона 30мм топа.
Предпоставка је да је појава ових великих траснпортних бродова заједничка стратегија Русије и Кине у циљу наоружавања Башара Ал Асада за предстојећи напад САД и да су крцати којекаквог оружја...

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99753

Obama naredio: Više meta u Siriji

Citat:Prema pisanju tog lista, Obama se na takav potez odlučio nakon saznanja obaveštajnih službi da su vojne trupe Sirije izvršile premeštaj sa jedne na drugu lokaciju.

To znači da će se lista od prvobitnih 50 meta sada proširiti, a u igri je i korišćenje ratnog vazduhoplovstva, pored ispaljavanja raketa Tomahavk sa nosača aviona.

Kao moguća opcija pominju se B-52 bombarderi i B-2 stelt letelice koje nose satelitski navođene bombe.


Arrow http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&....._id=750503

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6531

U susret povijesnoj odluci američkog Kongresa: Obama naglo gubi potporu zastupnika, većina javno istupa protiv rata, znatan broj još uvijek neodlučno
Antun Roša 06. 09. 2013 | 09:00
Ono što se prije 10-ak dana desilo u britanskom parlamentu mnogi su nazvali trijumfom demokracije nad militarističkim jednoumljem. Jedan od najvećih neprijatelja Sirije, premijer David Cameron - koji je vidno uživao za vrijeme posjeta razrušenoj Libiji prije dvije godine, doživio je povijesni poraz od strane britanskih zastupnika koji su oborili njegove planove sudjelovanja u vojnom napadu na Siriju.

Ovaj događaj neminovno je snažno utjecao na konačni ishod najavljene agresije protiv Sirije. Nakon britanskog "ne" američki predsjednik Barack Obama i njegovi ratni planeri našli su se u izuzetno delikatnoj situaciji. Imajući vječno usta puna demokracije sada su zbog britanske odluke - i zbog drugih razloga - morali odustati od već pripremljenog plana brzog napada. Obama, kao i Cameron, ne krije svoje želje - javno je istaknuo kako želi napasti Siriju, no u istom govoru također je potvrdio kako će za napad tražiti odobrenje Kongresa. Prema američkom Ustavu, to je morao učiniti i 2011. kada je pokrenuo napad na Libiju, no nije to učinio. Ovog puta situacija je daleko delikatnija, riskantnija, opasnija, do te mjere da Obama radije ne bi bio odgovoran za potencijalno katastrofalne posljedice koje bi mogle proizaći iz ovakve kriminalne agresije.

Oči svijeta biti će kroz koji dan uprte u američki Kongres. Obama, Kerry i drugi najavili su kako će glasanje o napadu na Siriju biti održano "početkom idućeg tjedna". Glasanje će se vjerojatno održati već u ponedjeljak. Drugim riječima, pred nama je možda i zadnji "mirni" vikend - no, još nije sve gotovo. Naime, unatoč činjenici da su Obami podršku dali vodeći predstavnici Republikanske (John Boehner) i Demokratske (Nancy Pelosi) stranke u Kongresu, mnogi zastupnici protive se napadu na Siriju, a još veći broj njih je - i zbog toga će neizvjesnost biti sve do samoga kraja - neodlučan.

Podsjetimo, američki Kongres sastoji se od dva tijela: Senata i Predstavničkog Doma. Senat ima 100 članova, dok Predstavnički Dom ima 435. Da bi plan prošao Obama mora dobiti potporu i od Senata i od Predstavničkog Doma. Ono što se u ovom trenutku može zaključiti iz brojnih analiza u medijima, Senat će vjerojatno - mada ni to još nije sigurno - glasati za Obamin plan napada na Siriju, no, predsjednik će imati daleko veće probleme u Predstavničkom Domu - Obama ovdje treba najmanje 217 glasova kako bi njegov plan napada prošao.

Kako stvari stoje u Predstavničkom Domu? Brojke poprilično variraju od medija do medija. No, u svim analizama velika većina, za sada, ističe kako će glasati "protiv" rata. Prema CNN-u: 109 zastupnika planira glasati "protiv", svega 23 "za". No,čak 280 zastupnika u ovom trenutku izjašnjava se kao "neodlučno". Ovo može biti problematično, jer Obama - zajedno sa suradnicima i svom raspoloživom medijsko-propagandom artiljerijom - žestoko će lobirati za rat.

No, kako smo i rekli, analize variraju od medija do medija. Tako primjerice ABC News danas piše kako je "preko 200 zastupnika u Predstavničkom Domu protiv ili naginje protiv uporabe sile". Ako su ovo točne informacije, to bi bile iznimno pozitivne vijesti.

Utjecajna politička stranica Think Progress prenosi svoje zaključke - ističu kako se doslovno "preko noći" dogodio veliki preokret te kako je, prema njihovoj detaljnoj analizi, sada 199 zastupnika u PD-u "protiv", dok je svega 49 zastupnika "za". Isti izvor prenosi kako se Republikanci u Predstavničkom Domu masovno protive ratu, 149 su protiv, dok ih je samo 13 za. Prema istoj analizi 36 demokrata je za rat, dok ih je 51 protiv.

U njihovom izvještaju otkrivaju se veliki kontrasti: "2002. Demokrati su bili opozicija Bushu i ratu u Iraku, no većina Demokrata (61%) ipak je podržala rat. No, tada je svega 6 Republikanaca u Kongresu glasalo protiv rata u Iraku".

Najnovije prognoze (5.9.2013) o tome kako bi Predstavnički Dom mogao glasati po pitanju napada na Siriju (izvor: thinkprogress.org)
Obama se trenutačno nalazi na summitu G20 gdje lobira kod svjetskih lidera da podrže njegov plan napada na Siriju, no u isto vrijeme - izgleda - jako brzo gubi potporu u Kongresu. Mnogi su razlozi koji trenutačno dovode do ove situacije. Kerry, Hagel i Dempsey održali su 4-satno izlaganje pred zastupnicima ove srijede. Njihov nastup bio je poprilično loš. Postalo je očito kako Obamina administracija želi samo jedno - rat. Nemaju plan, ili ga barem ne znaju artikulirati, po pitanju koliko će napad trajati, hoće li biti kopnene invazije ili ne, da li je opozicija "umjerena" ili ekstremna, kako će to spriječiti buduće kemijske napada, kako će reagirati Rusija, koliko će sve to koštati itd.

Izuzetno je važan i stav Rusije, kao i izjave Vladimira Putina koji je otvoreno jučer prozvao Johna Kerrya da "laže" kada govori kako je opozicija u Siriji umjerena (vidi: Vladimir Putin: "Kerry laže i zna da laže" - osim ruskog predsjednika i američki obavještajni izvještaji potvrđuju kako Kerry laže).

Mnogi analitičari se slažu kako je ogromno protivljenje američkog naroda ratu ipak jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg bi mnogi zastupnici mogli glasati "protiv". Anti-ratni prosvjedi u SAD-u nisu masovni, no informacije govore kako Amerikanci itekako djeluju protiv rata - neprestano nazivaju svoje predstavnike u Kongresu i traže od njih da ne prihvate Obamin plan rata. Pritisak je znatan i mogao bi biti presudan.

No, Obama još nije izveo svoje glavno "oružje" na ovaj povijesni front, a mogao bi to učiniti već ovog vikenda. Mnogi su možda odmah pretpostavili koje je to "oružje" - upravo to, obraćanje naciji iz Ovalnog ureda. Ovo će biti Obamin zadnji pokušaj utjecaja i na zastupnike i na naciju. Nema sumnje kako njegovi autori već sastavljaju adekvatan govor - kao što su pripremili i sve njegove govore do sada - Obami je samo da nauči napamet od riječi do riječi te izvede dobru prezentaciju.

Kada smo već kod Ovalnog ureda, jučer je objavljena fotografija na stranicama Bijele Kuće za koju mnogi ističu kako je "gaf". Naime, na fotografiji Obama priča na telefon i drži jednu nogu na stolu. Stol u Ovalnom uredu ima povijesni značaj, darivan je od Kraljice Viktorije 1880. Čak je i izgradnja stola specifična - izgrađen je od drveta s potonulog arktičkog broda HMS Resolute. Pojedini mediji opisali su sliku kao neukusnu i kao gaf. No, teško da službene stranice Bijele Kuće u ovom trenutku rade foto-gafove. Ovom slikom očito se nastoji prenijeti nekakva poruka.

Obama jednom nogom na stolu - gaf ili poziranje?
John Kerry već je najavio kako će se predsjednik gotovo sigurno obratiti naciji iz Ovalnog ureda. Nema sumnje kako će to biti jedan od najvažnijih govora ne samo njegove karijere, već novije povijesti SAD-a. Nemojmo zaboraviti kako su stotine zastupnika još uvijek neodlučne. Ovaj govor mogao bi imati znatan utjecaj na njih i jasno je kako Obama računa na to.

Ovaj rat mogu zaustaviti anti-ratni Demokrati i "tea party" Republikanci. Ovo je poprilično neprirodna koalicija izraženije američke desnice i ljevice, no očigledno je kako je liberalni centar u današnjem vremenu najratoborniji.

No, upravo zanimljivi presedani mogli bi zaustaviti ovaj rat. Tako su primjerice jučer još trojica zastupnika iz Teksasa poručila kako se protive ratu: Pete Sessions (Dallas), Kenny Marchant (Coppell) i Louie Gohmert (Tyler). "Administracija nije pokazala jasan cilj koji bi se postigao ovom predloženom vojnom strategijom", rekao je utjecajni Sessions. "Kao i većina Amerikanaca, ne vjerujem kako je predsjednikov aktualni plan u najboljem interesu američkog naroda ili nacionalne sigurnosti", rekao je.

Sličnog je stava i Marchant koji ističe: "Dokazi koje je predsjednik Obama predstavio Kongresu nisu dovoljni da prevladaju moje zabrinutosti. Previše je neodgovorenih pitanja i nejasnih ciljeva".

Američki zastupnici imaju povijesnu priliku zaustaviti svog ratobornog predsjednika. A ako ga zaustave, razumno bi bilo - mada neočekivano - pokrenuti odmah proces za njegov opoziv i organiziranje prijevremenih izbora. Ovog puta bi američki narod možda čak imao i adekvatnije kandidate - one koji će stati iza njihovog odbacivanja novih ratova. Obama je svojom eskalacijom pokazao da je preopsan da vodi najveću svjetsku vojnu silu te bi zbog toga morao biti razriješen dužnosti na funkciji predsjednika. Potpuno je nerealno očekivati tako nešto, no bilo bi posve logično.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3395
  • Gde živiš: Makedonija

Dragan Mačak Damljanović ::И "Змај са истока" шаље бродове ка Сирији

Ратна Морнарица Кине према обалама Сирије упутила групу амфибијских бродова Type 071. Према речима руских морнара, кинески бродови су се изненада појавили из правца Суецког канала.
Кинески медији су изненадну појаву својих бродова у жаришту потенцијалног сукоба објаснили потребом праћења ситуације у том делу света.
Type 071 је амфибијско транспортни брод великог капацитета, и налази се у РМ Кине од 2007 године. Дугачак је преко 200 метара са депласманом од готово 30000 тона.
Способан је да носи 800 маринаца или 20 оклопних возила. Наоружан је бродским топом кал 76мм и са 4 ротациона 30мм топа.
Предпоставка је да је појава ових великих траснпортних бродова заједничка стратегија Русије и Кине у циљу наоружавања Башара Ал Асада за предстојећи напад САД и да су крцати којекаквог оружја...

Ако може линк за ову добру вест.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2012
  • Poruke: 899
  • Gde živiš: Beograd

IZVOR: TANJUG
Moskva -- Rusija šalje veliki vojni transportni brod "Nikolaj Fičenkov" ka sirijskoj obali, prenela je ruska agencija Interfaks, pozivajući se na neimenovane izvore.
"Brod će pristati u Novorosijsku, gde će na njega biti ukrcan specijalni teret, odakle će krenuti ka određenoj oblasti u istočnom Mediteranu", naveo je Interfaks, ne precizirajući o kakvom je teretu reč.
Rusija, glavni međunarodni saveznik Sirije u sadašnjim sukobima u toj zemlji, premešta svoje brodove u Mediteran iz, kako je navela, bezbednosnih razloga.
U četvrtak su tri ruska ratna broda prošla kroz Bosforski moreuz, na putu ka istočnom Sredozemlju, u blizini sirijske obale.
Brod obaveštajne službe SSC-201 "Priazovje", u pratnji brodova "Minsk" i "Novočerkask", prošli su kroz Bosfor, uprkos strahovanjima u regionu zbog mogućeg vojnog udara zapadnih zemalja, predvođenih SAD na Siriju, najavljenog kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem koji je sirijski režim izvršio u Damasku, preneo je AFP.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&....._id=750558

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 719 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 716 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Koridor, vukovi