Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1330

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2012
  • Poruke: 351

Мирослав Лазански

Николај Иванович и Сирија



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6531

Evo nešto iz pera Miroslava Lazanskog.
POLITIKA,07.09.2013.

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ

Николај Иванович и Сирија
Када једном неопрезно паднете са степеника, тешко се на њега враћате

Зрикавог Кољку упознао сам пре скоро тридесет година поред казанске железничке станице у Москви. Зрикавом Кољки је са очима све у реду, заправо, не зна се због чега је Николај Иванович својевремено добио тај надимак, који је срастао са својим власником толико да се и овај тешко сећа свог правог имена. Али зато ми је неколико пута испричао своју биографију, наравно уз гутљаје вотке. Кољка је рођени Московљанин, имао је стан и жену, из глупости се потукао и осуђен је. Затим су догађаји кренули по хиљаду пута поновљеном сценарију.

Николај Иванович је за шест месеци изгубио дозволу боравка у Москви, две године касније жена му се преудала и, када је Николај Иванович изашао из затвора, није имао ни куће ни кућишта. И при томе је „раније осуђиван“. Упутили су га у Калињинску област да тамо живи и поштено ради. Отишао је. Тамошњи реонски инспектор једва да му је и погледао документа: „Не надај се, нећемо ти дати дозволу боравка. Имамо и превише својих разбојника.“ Николај Иванович је у себи рекао да је од сада човек другог, па и трећег реда. Пробао је још неколико пута да негде пусти корење. Сваки пут се сударао с истим неразрешивим проблемом: стан.

Мучио се тако Николај Иванович извесно време док није схватио: неће се вратити на онај степеник са којег је својевремено неопрезно пао, судбина је таква, не може да живи као сви нормални људи. Тако се претворио у зрикавог Кољку. Три дана је седео са шеширом за просјаке поред казанске железничке станице, три дана је пио.

Сетио сам се Николаја Ивановича док сам ових дана шетао Москвом. Нема више просјака, Москва је данас сређена, умивена, блештава ноћу као Лас Вегас, препуна кафића и луксузних ресторана. Нигде папирића ни пластичне кесе на улици, метро савршено чист и тачан, паркови неговани, тргови милиметарски поплочани. У Тверској улици бутици свих светских модних кућа, истина цене су астрономске, али су и плате у Москви солидне: учитељица има 1000 евра, шофери по 1500 евра, чланови надзорних одбора банака имају плате неколико пута веће и од плате Владимира Путина. Додуше и станови су јако скупи.

На улицама је млади свет обучен по последњој моди, у метроу и млади и стари зуре у своје „ајфоне”, „ајпеде”, у мобилне телефоне, тек понеко чита књигу. Улицама Москве јуре најлуксузнији аутомобили: „бентли“, „ферари“, „ламборгини“, џипови свих светских марки. Никољска улица, Стари и Нови Арбат живе 24 сата, преко пута зидина Кремља најмодернија робна кућа са француским парфемима у излозима, преко пута старе зграде КГБ на Тргу Феликса Ђержинског, чија се фасада сада обнавља, нови је суперлукусузни хотел.

Гледам сву архитектонску раскош позлаћених купола данашње Москве, тај свет богатства и сјаја, капитализма на руски начин и сетих се Николаја Ивановича. Је ли његова судбина, заправо, судбина државе? Када једном неопрезно паднете са степеника, тешко се на њега враћате. Односно данашња Русија и некадашњи Совјетски Савез?

Некадашњи је СССР уочи четвртог арапско-израелског рата 1973. године испоручио Египту и Сирији тада најновије ракетне ПВО системе „куб“, односно СА-6, те обучио арапске посаде за руковање тим средствима. У прва три дана тог рата Египћани и Сиријци оборили су ракетама више од 100 израелских борбених авиона. За Американце и Израелце то је био шок. Када су у противнападу војници генерала Аријела Шарона успели да пређу на другу страну Суецког канала, напипавши слаби спој између египатске 2. и 3. армије и када су израелски тенкови стигли тачно на 101 километар од Каира, Москва је упутила јасан ултиматум и Израелу и САД: ако се израелски тенкови моментално не зауставе, Совјетски Савез ће послати у помоћ Египту и Сирији пет својих најелитнијих ваздушнодесантних дивизија.

И израелски су тенкови стали. Има индиција да су делови совјетске 103. гардијске ваздушнодесантне дивизије тада већ били стигли на аеродром Батајница. Јер, Тито је тада отишао у Москву на позив Леонида Брежњева на хитан састанак свих шефова комунистичких партија и држава поводом тог рата. Није ми то причао Николај Иванович, знам то поуздано из других извора. Али би Кољка данас вероватно рекао: „Била су то друга времена.“ Времена када Москва није била инфериорна, када те 1973. године није била војно понижена употребом совјетског оружја у арапско-израелском рату. Леонид Брежњев, ма колико био тада стар, није дозволио потпуни тријумф америчке моћи на неколико стотина километара од својих граница. Али тај исти Леонид Брежњев послао је мог познаника Кољку у затвор.

Не знам како ће Владимир Владимирович Путин објаснити евентуални крах сиријске ПВО у судару с америчким ракетама и авионима? Да ли је напустио свог сиријског савезника и јефтино продао руске интересе на Блиском истоку или је на време наоружао Сиријце?

Мирослав Лазански
објављено: 07.09.2013.



offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

RiV ::Gospodin-BP ::Ja mislim da to sa kineskim brodovima nije istina. Pa Advance.hr bi to prvi jedva čekao da prenese. A i šta će kineski brodovi tamo? Nelogično mi je to totalno...


Nelogicno Bebee Dol


Зашто је нелогично. Слично су јавили и неки руски сајтови. Као и сви велики играчи, и Кина, вероватно жели да буде близу, како би видела и чула како функционишу њихова средства. Не заборави, да Сирија има неколико радара кинеске производње.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

Руска флота окупља у Средоземном мору највеће снаге од времена распада СССР. Шта може да учини руска оперативна ескадра у случају заоштравања ситуације?
Тражење могућности
Заоштравање сиријске кризе и врло реална перспектива скорог почетка рата захтевају од Русије благовремену реакцију на дешавања и присуство ратних бродова у овом случају значи више од једноставног „показивања заставе“.
Који инструменти могу да повећају ефикасност присуства руске ратне морнарице у кључним рејонима Светског океана? Тренутно је у Средоземном мору окупљена групација РМ Русије, која броји преко 10 бродова и непознати број подморница. Оволико бродова под руском заставом налази се у Средоземном мору први пут за две деценије после расформирања 5. (медитеранске) Оперативне ескадре РМ СССР у децемебру 1992. године.
Пре свега, привлачи пажњу велики број ВДБ – великих десантних бродова. У Средоземном мору се налази 7 ВДБ под руском заставом, укључујући два тихоокеанска, два балтичка и три црноморска. Неки од њих се у овом мору налазе већ прилично дуго – тако је „Александар Шабалин“ напустио Балтијск још у децембру 2012. године.
Присуство ВДБ се објашњава неколиким узроцима. Један од основних је тај да ови бродови обезбеђују канал за пружање руске помоћи законитој влади Сирије у њеној борби против тероризма. Како су недавно саопштиле руске информационе агенције позивајући се на изворе у војном надлештву, ови бродови су коришћени за допремање наоружања како би се избегло понављање инцидента с теретним бродом „Алеад“, чији је прелазак у Сирију с хеликоптерима који су се на њему налазили, заустављен у лето 2012. године.

Други задатак ВДБ у овом рејону јесте да се у случају потребе обезбеди евакуација из Сирије руских држављана – упућених на рад из Русије и оних који стално бораве у Сирији.
Посматрање и не само?
Међутим, евентуалном евакуацијом се задаци флоте не завршавају, што потврђује присуство у Средоземном мору ратних бродова РМ Русије. У току наредних дана у источни Медитеран треба да стигне ракетна крстарица „Москва“, која је пре тога у Атлантику и Тихом океану посетила Кубу и Никарагву. Овај брод треба да представља језгро јединице захваљујући свом моћном радиолокационом комплексу и ПВО великог домета. Групација, којој у појачање стиже „Москва“ моћи ће да реши низ битних задатака већ у случају почетка рата.
Као прво, могућности крстарице, појачане опремом бродова за обавештавање, омогућиће да се стекне потпуна и веродостојна слика о дешавањима захваљујући „покривању“ радиолокационим пољем целог источног Медитерана. Други задатак ће флоти поставити руководство земље и Оружаних снага. Коначно, информације о откривеним америчким крилатим ракетама у случају да САД отворе ватру по Сирији могу се преносити не само у Москву, већ и у Дамаск и тако се може олакшати обарање ракета од стране сиријске ПВО.

Поред свих могућности руских бродова групација у целини има прилично ограничен потенцијал, то се пре свега односи на ваздухопловну и амфибијску компоненту. Руски ВДБ који се у овом случају користе за транспорт, не представљају алтернативу пуновредним универзалним десантним бродовима који могу да обезбеде дуготрајно присуство на ТВД групације морске пешадије с ваздухопловном подршком.
То што у Средоземном мору у саставу флоте постоје 1-2 УДК типа „Мистрал“ могло би квалитативно да појача групацију, али се главни брод овог типа „Владивосток“ засад још увек тек гради у Сен-Назеру. Још ефикаснију подршку флоти би могао да пружи носач авиона, али једини брод овог типа у саставу РМ Русије ће у поход у Средоземно море изаћи тек у децембру 2013. године. Izvor >glas Rusije

Jedna dilema. Sta ce 7 VDB kod Sirije? Ako prenose naoruzanje,onda bi treba li da se vrate u Rusije posle ,,isporuke,,. Kolika je verovatnoca da se na njima nalaze s-300 i mig-ovi i da se ceka politicka odluka?

offline
  • Pridružio: 21 Jan 2012
  • Poruke: 92

Nova mapa

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

versus ::vranjanac29 ::
Ako je ovo istina u vezi upotrebe avijacije a narocito bombaredara a jos i upletanje Kineza u sukob dolazim do zakljucka, da ce scenario biti slican kao u Koreji samo se nadam da ovg puta nece biti podele teretiroje na dva dela.


Severna koreja se graničila sa Kinom, a ona sa Sovjetskim Savezom. Postojao je siguran logistički put za stizanje vojne pomoći. Na teritoriji Kine (Andun) su bile bazirane i sovjetske lovačke jedinice.

Kojim putem će da stignu Ruske i Kineske jedinice da brane Siriju ako Ameri odluče da udare blokadu Sirije? U takvoj situaciji sva licemerna priča o međunarodnom pravu i zakonu pada u vodu i bitno je samo ko je jači.

Kada prebrojimo Američke i Ruske baze u regionu (NATO preko Turske može zatvoriti Bosfor pa bi čak i Sevastopolj bio u pitanju kao pomorska baza za operacije oko Sirije), vidimo koliko i kojih brodova i aviona bi u slučaju maksimalnog angažovanja u SUKOBU (dakle ne kao sada u mirnodopskom režimu) mogla da na bojište iznad Sirije i istočnog sredozemlja mogla da pošalju Rusija i Kina a koliko SAD i Francuska jedini mogući zaključak je da se može očekivati epilog sličan Kubanskoj krizi.

Gde bi bila bazirana ruska ili kineska avijacija koja bi poletela dabrani Asada? Sa Kavkaza preko Gruzije i Turske ili iz zapadnog Irana preko Turske ili Iraka? Nije realno to su oblasti koje Ameri drže, taktički veoma nepovoljno.


Да ли мислиш да Руски брод тражи нечије одобрње да прође Босфор или Дарданели или неки други мореуз довољно је да почну звецкају оружијем за нуклаерно оружије и проћиће сваки.

offline
  • Lokalni politikant
  • Pridružio: 24 Jan 2012
  • Poruke: 640
  • Gde živiš: Sever

Nasa juzna pokrajina je Sirija:

http://www.vestinet.rs/stav/kosovo-je-sirija

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

Citat:Intervju s borcem Hezbollaha u Libanu

Ekipa Al Jazeere uradila je u Libanu intervju sa pripadnikom Hezbollaha, borcem iz Qusayra, o trenutačnoj mobilizaciji njihovih snaga za borbe u Siriji.

• Al Jazeera: Mobilizirate li se ovih dana?
- Da. Pripremamo se za veliku bitku i vjerujemo da ćemo pobijediti jer to je volja Božja. Mi ne želimo borbe i rat, ali to je neizbježno i to dolazi!
• Al Jazeera: Ima li ikakve koordinacije između Sirije, Irana i Hezbolaha?
- Naravno, mi smo na istom putu. I Rusija je uz nas. Ako rat počne, zahvatit će cijeli Bliski Istok. Bog zna što će biti. Mi moramo čekati i vidjeti.
• Al Jazeera: Imate li dovoljno oružja?
- Više od oružja imamo vjere i doktrine.
• Al Jazeera: Trebate li više?
- Mi ne trebamo ništa, hvala Bogu. Imamo svega dovoljno i mi smo u svakom trenutku spremni kad nas Hassan Nasrallah (lider Hezbollaha) pozove.

Video

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

momiroquai ::Evo pregleda komponenti sirijske vojske za masovnu destrukciju, prema procenama iz 2006godine
http://cns.miis.edu/wmdme/syria.htm
Možemo samo još dodati poznato i nagađati šta su novo navukli od Ruja, pa da vidimo da amerima neće biti lako da se zaj...ju sa Sirijom


Na tom spisku nema nicega a) sto vec nije poznato, b) sto nemaju i druge zemlje na svetu - ili imaju slicno i c)nema dokaza da zaista proizvode i lageruju bojne otrove.

Sirija je, kao i svaka zemlja, imala nekakvu proizvodnju hemijskih proizvoda. Treba li zbog toga, srusiti svaku fabriku vestackog djubriva u svetu, zato sto se uz vestacko djubrivo, ili od njega, moze proizvoditi eksploziv?

Zasto je sirijski, ruski, tuareski, tunguzijski ili bilo ciji eksploziv "oruzje za masovno unistavanje", a englezerski i amerikenjski nije?

Uostalom, zar jedna takva i tolika zemlja, kao sto je amerikenjija do sada nije mogla da predstavi dokaze o proizvodnji i "distribuciji" hemijskog oruzja.
Koje je, ubr, upotrebljeno u vreme kada vladinim snagama to nije potrebno, a po "neengleski" govorecim sajtovima se srecu izjave da su celo s.... napravili drekavci, pokusavajuci da naprave bojni otrov.
Cak je i lepotica Karla dala izjavu da je hemijski napad izvela neka od bandi drekavaca.

Ovde se radi samo i jedino o opravdanju za potencijalno krsenje medjunarodnog prava, kao bajagi u zastitu prava gradjana, a u stvari radi se o slamanju jednog rezima (koliko god on bio los, radi se o rezimu koji je narod izabrao) koji ne igra kako amerikenjija svira, ili se bar trudi da ne igra.

Izvoli, dragi kolega, pre nego sto bilo sta ponovo citiras (naravno, ako zelis da ti verujem) objasni mi samo jedno - kako je to al kaida koja ubija amerikenjce prikazana kao banda zlih decaka sa repovima i rogovima, a ista ta al-kaida koja ubija Sirijce prikazana kao deciji crkveni hor.
Objasni, pa da pratim i dalje tvoje postove. Nema ih mnogo, ali mogu da budu informativni.

offline
  • Aleksandar
  • Pridružio: 30 Okt 2012
  • Poruke: 899
  • Gde živiš: Kraljevo

Intervju s borcem Hezbollaha u Libanu

Pripremamo se za veliku bitku i vjerujemo u pobjedu, kazao je borac Hezbollaha reporterki Al Jazeere Mirjani Hrgi.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/intervju-s-borcem-hezbollaha-u-libanu

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 706 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 1 sakriven i 704 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Koridor