Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1349

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

Amerikancima smetaju sirijske hemikalije? A šta ćemo sa ovim?
http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Am.....ma.sr.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Dec 2012
  • Poruke: 52

Izrael iz Sirije jedino plasi hemija i nije cudno ako su pokrenuli sve ovo da bi pod kontrolu UN stavili to oruzje i obezbijedili sebe. Za tu svrhu su mozda povukli za rukav citav svijet, posebno dva kljucna igraca Rusiju i Amere. Sada i jedni i drugi rade na tome, da se sirijski otrov stavi pod kontrolou a 2+2 daju obicno 4. Nastradao je jedino sirjski narod.



offline
  • HAGER 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 24 Jan 2013
  • Poruke: 18

Svi mi znamo da su to sve samo farse,jer zasto asad i bacuska nisu sa tim predlogom izasli pre recimo mjesec ili dva a ne sad u zadnji momenat kad Obama na sve strane navaljuje.I sad u ovom momentu dok se dobija na vremenu to se oruzje izmjesta na sigurne lokacije a jedan dio mozda 10% recimo se ostavi da se preda.Zar i kloster bombe nisu zabranjene ili kasetne kako se vec zovu pa se koriste normalno a sta je tek sa skudovima,pa zar i oni ne ravnaju citava naselja.

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

Ako se taj predlog Putina usvoji, to ne znači oduzimanje hemikalija Asadu već dovođenje UN posmatrača da nadgledaju da Asad hemikalije ne upotrebi u građanskom ratu. To nipošto ne znači da Asad hemijsko oružje ne bi mogao da upotrebi u slučaju da ga napadne Izrael. Uostalom, sama Rusija bi mu tada dala zeleno svijetlo da upotrijebi sve svoje adute.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Русија ће у најскорије време представити јасан план за регулисање проблема са хемијским оружјем у Сирији, изјавио је данас шеф МСП РФ Сергеј Лавров.

„План ће бити направљен заједно са сиријском страном и предат свим заинтересованим странама, укључујући и САД“, додао је он. „Државни секретар Кери и ја смо у сталном контакту. Између осталог, синоћ смо телефоном разговарали на ову тему“.

Истовремено су представници сиријске опозиције изјавили да одбијају идеју предаје хемијског наоружања под међународну контролу.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_10/Rusija-ce-u-najs.....-u-Siriji/

Значи Русија још нема званичан план и тек се договарају Сиријци и они дајте охладите мало са том причом око хемикалија да видимо шта ће се одговорити.

ЕУ подржава предлог Русије
Европска унија поздравља иницијативу РФ о предаји сиријског хемијског оружја под међународну контролу.

„Ми са великим интересом проучавамо предлог“, изјавио је Мајкл Мен, прес-секретар шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.

Према његовим речима, ЕУ позива све заинтересоване стране да одговорно размотре иницијативу Москве. ЕУ, је са своје стране спремна да „помогне на било који начин“ мирном решењу кризе у Сирији.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_11/Evropska-unija-p.....-o-Siriji/

Такође и Јапан подржава исти предлог Русије

Премијер Јапана Шинзо Абе је у уторак изјавио да подржава предлог Русије о предају сиријског хемијског оружја под међународну контролу.

„Ми (власт Јапана) позитивно оцењујемо план Русије по питању Сирије и подржавамо га. Ми пажљиво пратимо да ли је режим Асада искрен по питању овог плана“, рекао је он.

„Јапан ће активно учествовати у политичким преговорима, доприносити побољшању и нормализацији ситуације у Сирији“, додао је премијер.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_10/Japanski-premije.....-o-Siriji/
Џон Кери не подржава предлог Русије,док Пентагон подржава изгледа да ће Кери камењем на Сирију
Државни секретар САД Џон Кери је изјавио да САД неће чекати док председник Сирије Башар Асад преда хемијско оружје међународним посматрачима.

Према његовим речима, варијанта са предајом хемијског оружја би био дефинитвно решење проблема, али он се може растегнути.

Кери сматра да би било идеално диплоатско решење уз помоћ Савета безбедности УН, чије одлуке блокира Русија.

Истовремено, шеф Пентагона Чак Хејгел сматра да би предаја хемијског оружја решила све проблеме.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_10/Keri-SAD-nece-ch.....o-oruzhje/

Руси предлажу мирно решење они су као мирптворици,а шаљу још својих бродова.

Патролна фрегата Црноморске флоте „Сметливи“ ће испловити из Севастопоља и кренути ка обалама Сирије 12. септембра.

17. септембра ће у регион источног Средоземља стићи и крстарица „Москва“, а 29. септембра у регион сиријске обале стижу и два брода Црноморске флоте РФ: ракетни чамац „Ивановец“ и мали ракетни брод „Штиљ“.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_10/Smetlivi-krece-prema-Siriji-12-septembra/

Dopuna: 11 Sep 2013 0:33

Огласиле се и заливске земље
Ministri spoljnih poslova zalivskih zemalja ocenili su u Džedi da ruski predlog o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu neće zaustaviti krvoproliće u Siriji.

"To neće zaustaviti prolivanje krvi u Siriji", izjavio je šef diplomatije Bahreina Haled al Halifa na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova zalivskih zemalja.

On je dodao da nije reč o samo jednoj vrsti oružja. "Prolivanje krvi traje već dve godine i mi tražimo da to prestane. Umorni smo od odugovlačenja", kazao je Halif.

Zalivske zemlje traže da "prestane patnja sirijskog naroda", rekao je Halif.

Zemlje članice Saveta za saradnju u Persijskom zalivu (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Oman) podržali su ideju o američkoj intervenciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/343345/Zali.....rvoprolice

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2012
  • Poruke: 700

I da, molio bih forumske političke analitičare da ohlade s kritikovanjem svakog poteza Rusije. Ako mislite da Rusija na pogrešan način brani Siriju ili da je nedovoljno brani, onda fino pušku ruke pa za Damask.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1286

Ameri će po svemu sudeći da otežu sa bilo kakvim direktnim napadom na Siriju u želji da ga izbegnu. Tako su i nama pre početka bombardovanja skoro celih godinu dana prazno zveckali oružjem u nadi da im Sloba popustiti onoliko koliko oni žele bez da potroše milijarde na vazdušnu kampanju i usput pogoršavaju svoj imidž pred svetskom javnosti. U Asadovom slučaju će pre biti da igraju na kartu slamanja morala kod njegove vojske i bliskih saradnika (koji bi se mogli izvući prebegom na pobunjeničku stranu) posle tri godine rata. Na neki način im je to i kod nas uspelo kombinacijom ratova i izolacije - i vojnom i policijskom vrhu se na kraju, kao i narodu, smučilo otvoreno a beznadežno konfrontiranje sa zapadom i Sloba je pao.

Ako Asad Rusima plaća materijal koji mu doturaju jasno je da se Rusima isplati da to rade bez obzira na krajnji ishod. Ali ako išta investiraju u Asada, u nadi da mogu da zadrže strateškog partnera, mislim da su ušli, pre bih rekao ludo nego hrabro, u bitku iznurivanja sa NATOom i njihovim bogatim arapskim satelitima koju će na kraju izgubiti jer je na nepovoljnom terenu. Zapad ima kudikamo bolje pozicije i veće resurse da utiče na ukupnu situaciju u Siriji od Rusije.

Bolje nek investiraju u sigurno i trajno partnerstvo sa Turkmenistanom koji bi im poslužio kao most kojim bi mogli spasiti Iran od opsade u koji NATO nastoji da ga stavi još od Avganisatana i Iraka (i to usput dobro naplatiti). Doduše mislim da to već i rade.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Sto se tice "slamanja morala" slomilo se sta se imalo slomiti, otisao je ko je otisao. Da se sistem bolje vodi, jasno je i po tome sto vojska napreduje ili barem svakodnevno ima vise uspeha.

Po tome kako drekavci kukaju za sve vrste pomoci, vidi se da im nije lako. Vidi se i po tome sto sve manje javljaju o svojim uspesima. Sada je uspeh ako i osvoje neko selo. Strategijsko selo (a koje to nije?), ali ipak - samo selo.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

versus ::Ameri će po svemu sudeći da otežu sa bilo kakvim direktnim napadom na Siriju u želji da ga izbegnu. Tako su i nama pre početka bombardovanja skoro celih godinu dana prazno zveckali oružjem u nadi da im Sloba popustiti onoliko koliko oni žele bez da potroše milijarde na vazdušnu kampanju i usput pogoršavaju svoj imidž pred svetskom javnosti. U Asadovom slučaju će pre biti da igraju na kartu slamanja morala kod njegove vojske i bliskih saradnika (koji bi se mogli izvući prebegom na pobunjeničku stranu) posle tri godine rata. Na neki način im je to i kod nas uspelo kombinacijom ratova i izolacije - i vojnom i policijskom vrhu se na kraju, kao i narodu, smučilo otvoreno a beznadežno konfrontiranje sa zapadom i Sloba je pao.

Ako Asad Rusima plaća materijal koji mu doturaju jasno je da se Rusima isplati da to rade bez obzira na krajnji ishod. Ali ako išta investiraju u Asada, u nadi da mogu da zadrže strateškog partnera, mislim da su ušli, pre bih rekao ludo nego hrabro, u bitku iznurivanja sa NATOom i njihovim bogatim arapskim satelitima koju će na kraju izgubiti jer je na nepovoljnom terenu. Zapad ima kudikamo bolje pozicije i veće resurse da utiče na ukupnu situaciju u Siriji od Rusije.

Bolje nek investiraju u sigurno i trajno partnerstvo sa Turkmenistanom koji bi im poslužio kao most kojim bi mogli spasiti Iran od opsade u koji NATO nastoji da ga stavi još od Avganisatana i Iraka (i to usput dobro naplatiti). Doduše mislim da to već i rade.


Колега да ли стварно мислиш да би Русија лудо улетела у рат,ма ајде,друго Иран је спреман да пошаљ 12 милиона својих војника из паравојних јединица.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Moram da kažem da je ova tema stvarno postala humoristička. Umirem od smeha od ljubitelja lika i dela ujka Sama na ovom forumu koji se ubiše da "objasne" neviđenu blamažu SAD, sigurno najveću od Drugog svetskog rata. Nešto što se iz aviona vidi da je rusko spasavanje ono malo obraza Amerikancima što im je preteklo objašnjava se ne znam kakvom genijalnošću američkog uma.
Ej ljudi jel ne shvatate koliko ste smešni.
Njihovi najverniji saveznici peru ruke od njih ko Pontije Pilat jer ne žele da učestvuju u ovoj blamaži al na ovom forumu imaš ljude koji su veći Amerikanaca od samih Amerikanaca.
Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 857 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 851 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., DragoslavS, Lazarus, loon123, zeo