Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1360

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Dragan Mačak Damljanović ::Руски адвокат предлаже да се покрене кривични поступак против Обаме

http://ruskarec.ru/news/2013/09/12/ruski_advokat_p.....24839.html

Interesantno.


Taman da bude kolektivac sa Klintonom , Solanom i ostalom bandom koja je na trecem opstinskom sudu u Beogradu osudjena na 15-20 godina Mr. Green

Vrhunac Americkog bezobrazluka je sto pricaju " mi insistiramo da se sve drzave pridrzavaju odluka medjunarodnog suda ali gradjani Amerike ne spadaju pod njihovu nadleznost a USA vojnici , oficiri i linija komande ka gore do Vasingtona ne priznaje MS "



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 12 Sep 2013 14:22

Vojska preuzela inicijativu u ruralnom delu Homsa!


http://www.liveleak.com/view?i=0b1_1378946510
fb

Dopuna: 12 Sep 2013 14:23

NDF gazi u Homsu,teroristi pokusali da pridju aerodromu u Deir el Zoru,pokusali i pokajali se!


http://www.liveleak.com/view?i=4dc_1378952672

fb

Dopuna: 12 Sep 2013 14:24

Borbe u Darai su se intezivirale ovih dana,teroristi na sve nacine pokusavaju da odseku grad kako znaju i umeju sa severne strane,ali trpe ogromne gubitke!


http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=JkXLOxBHl0Y
fb

Dopuna: 12 Sep 2013 14:25

Zarobljeni placenik Al Kaide prica svoju pricu


http://rt.com/news/syria-foreign-fighters-mercenaries-706/

fb



offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2999
  • Gde živiš: Zemlja čuda

@Vladimir
Ja sam govorio o ratu u Siriji i ne širi priču na druge teme.
Btw.
Ne zanima me tvoj stav.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 12 Sep 2013 14:27

Sirijski teroristi nastavljaju s masakrima: Ubili 12 civila u selu kod Homsa

http://www.vaseljenska.com/svet/sirijski-teroristi.....-kod-homsa
fb

Dopuna: 12 Sep 2013 14:29

Iranian air defense team which was revealed two Americas drone moved to Syria

According to informed sources , a delegation of Iranian experts in air defense systems arrived in Damascus a few days ago to provide
Assistance to the Syrian army .

The sources told the newspaper the "future" of Lebanon published on Wednesday that "the Iranian delegation includes technical experts specialized networks air defense arrived a few days ago to Damascus to provide expertise Iran in the face of any air attacks U.S. in the framework of an agreement of military cooperation between Syria and Iran."

She pointed out that " other experts in the terms of reference and camouflage military communications , reconnaissance and naval forces will arrive successively to Damascus to help the Syrian army in the face of any possible military strike ."

The sources revealed that " the technical team , which has forced Iranian drone planes to land in Iran before the period is arrived in Damascus ," asserting that " Iranian experts took place in special military operations center in Damascus to follow up on any development in Syria."

The sources pointed out that "the Iraqi government gave assurances to Tehran to continue to provide military aid economic and political to the Syrian regime, where he was the government official television Iraqi official newspapers in addition to the channels of the parties, the Shiite alliance to broadcast television programs and meetings extended to support the view of Iran, Syria and Iraq to reject the U.S. attack

Sham times

M.D
fb

Dopuna: 12 Sep 2013 14:33

Ratnici iz senke(4 deo)

Ultimativni ratnici-britanski SAS

Nijedna specijalna jedinica na svetu nije bila toliko citirana i spominjana kao britanski SAS,naravno u superlativu!Sve ostale specijalne jedinice su manje-više uzimale šablon pripreme vojnika za ono što će on kasnije postati-a to je vrhunska mašina za ubijanje,ali ne otvoreno!Specijalac Britanskog SAS je vrhunski ratnik iz senke,da tako kažemo ultimativni ratnik!Ne znate gde su,ne znate kada su bili tu,ne znate kada su otišli,ali ujutru prepoznajete njihov rad!Tihi kao noć,smrtonosni kao kraljevska mamba,protivniku ne ostavljaju ni najmanju šansu.

Ako postoji jedan od najpoznatijih britanskih brendova,to je definitivno britanski SAS!

Početak

Klauseviceva definicija da je rat produženje politike drugim sredstvima,a vojska je njen instrument.Tako je i sudbina Britanske vojske usko vezana sa širenjem uticaja Britanskog Carstva.Gde se Britanski uticaj nije mogao sprovesti na"miran"način,korišćena je vojska Njegovog Visočanstva da ostvari zadate ciljeve!Samim tim,jačanjem vojske,jačala je i potreba da Kruna dobije niz instrumenata koji će odradjivati posao nečujno,tiho i efikasno!

Za vreme ll svetskog rata,preduzimljivi major Krune David Stirling je započeo projekat formiranja malih ali ubojitih jedinica koje će biti sposobne za obavljanje čitave lepeze zadataka iza neprijateljskih linija,od obaveštajnog rada,preko prikupljanja informacija o protivniku,do diverzantskog,gde se protivniku trebao naneti što veći gubitak,koji bi kod protivnika trebao imati jak psihološki uticaj.
Stirlingovi momci su dovodili do ludila Romelove momke.Iznenadnim napadima Stirlgovi specijalni vojnici su naoružani posebno naoružanim američkim džipovima vršili udare po nemačkim linijama snadbevanja nanoseći im velike gubitke u pozadini.
Stirlingov recept za uspeh je predočen tadašnjim glavnokomandujućim generalima koji,i pored svoje krutosti i averziji prema takvim jedinicama,ubrzo su shvatili prednost takvih jedinica.Poštedeću čitaoce plejade uspešnih ili neuspešnih akcija britanskih komandosa u II Svetskom ratu,mi ćemo se ipak baviti"širenju britanskog ekonomskog uticaja"širom sveta posle završetka II Svetskog rata.

Za datum formiranja SAS uzima se 1.januar ili 01.01.1947.godine. usled negativnih tendencija po britanske interese širom sveta.Ovi ratnici su bili Elita,najbolji od najboljih!
SAS ili Special Air Servise(Specijalne Vazdušne Snage) su već govoljno govorile.To je bila jedinica koja je bila specijalizovana za ubacivanje iz vazduha,putem diverzija korišćenjem vazduha ili zemlje.Cilj ove jedinice je bio i ostao zaštita Kruninih interesa širom sveta gde god su oni bili ugroženi.
SAS je bio podeljen u 3 puka,svaki jačine oko 600-800 ljudi koji su bili aktivirani po potrebi problematike angažovanja.
Postoje 21.,22. i 23 puk SAS.
21.puk se nalazi stacioniran u Londonu,22.puk se nalazi u Kredenhilu i 23.puk se nalazi u Birmigemu.Mi ćemo se uglavnom baviti sa 22.,elitnim pukom SAS,za kojeg su najviše i vezani epovi o nepobedivim ratnicima iz senke Njegovog Visočanstva.

Akcije

Posle II Svetskog rata,Krunini interesi su najviše bili ugroženi delovanjem komunista i njihovih gerilskih jedinica koje su se borile protiv uticaja SSSR i komunističke Kine najpre u Koreji tokom Korejskog rata u kojem je Kruna učestvovala posle završetka II Svetskog rata.
Tokom rata u Koreji,Britanski SAS je stekao prekopotrebno iskustvo o dejstvima u svim vidovima borbi,od frontalnog,diverzantsko-izvidjačkog,obaveštajnog itd.Treba napomenuti da je većina akcija iz tog doba i danas-dan velika nepoznanica,a verovatno će tako i ostati.
Treba napomenuti da su tada bili formirani takodje i malajski i rodejziski puk SAS koji je služio kao instrument za gušenje gerilskih pokreta u Malaji koji su bili zahvatili te prostore u Indokini,i direktno ugrožavali interese Krune.Samo zbog toga su i formirani dva zasebna puka u Australiji i Novom Zelandu,koji de fakto nezavisni,ipak bili pod direktnim uticajem Krune.
Sledeća akcija SAS je bila zabeležena u Omanskoj pobuni.
Na jednoj strani su se borili Omanska vojska(arapski plaćenici),Iran koji je tada bio pod Američkim uticajem,Britanska vojska,Jordanska vojska i par odreda Ujedinjenih Arapskih Emirata.Sa druge strane je bio zastupljen gerilski arapski pokret koji se u periodu od 1962-68 zvao DLF,od 1968-74 PFLAG,od 1974-76 PFLO,do njegovog potpunog gušenja.Tu je obaveštajno-protivgerilski način rada dao potpune rezultate.SSSR je nastojao da istera uticaj Britanije iz Omana,a samim tim i proširi uticaj na Bliski Istok.Na strani pobunjenika su bili SSSR,Kina i Južni Jemen.Pobuna u Dofaru se završila potpunim slomom pobunjenika što je rezultiralo pogibijom 2000 i zarobljavanjem 2000 pobunjenika.SAS je odradio zadati zadatak.

Drugi zadatak SAS u Indokini je odradila australijska postava SAS,australijski SASR,koji se borio u južnom Vijetnamu punih 11 godina,gde su vršili diverzije i obaveštajni rad protiv Vijetkonga.Zavrsena epizoda u Vijetnamu je dobila epilog potpunim napuštanjem Vijetnama 1975 godine.Iako se rat u Vijetnamu završio porazom i povlačenjem,treba napomenuti da je SASR imao izuzetno male gubitke,izgubili su tek nekolicinu ljudi,a izveli na stotine operacija,pri čemu treba napomenuti da su odradjivali dosta borbenih misija uz nanošenje velikih gubitaka gerilcima Vijetkonga.

Jedna od najdužih angažovanja SAS je Severna Irska.Punih 50 godina je SAS bio angažovan na uništavanju ćelija Irske republikanske armije,koja se borila za odvajanje Severne Irske od Velike Britanije i njegovom prisjedinjenju Ujedinjenoj Irskoj.Sve akcije SAS su obavijene velom tajne.

Njihov epitet nepobedivih boraca je dokazan u ratu za Folkland 1982 godine.
Najpoznatija akcija SAS je akcija male grupe koja se sastojala od 3 odelenja po 8 ljudi,sve zajedno 24 čoveka,koji su se iskrcali na obalu Foklanda,izvršili opkoljavanje jednog manjeg argentinskog bataljona.Napad je bio iznenadan da i toliko vešto izveden da su argentinci pomislili da ih je napao-bataljon!Napad se završio pogibijom oko 40 argentinskih vojnika i zarobljavanjem kompletnog bataljona,čime su pripadnici SAS oslobodili prostor za bezbedan desant britanskih vojnih snaga koje su uzrokovale i porazom Argentine.Glavni razlog konflikta oko Foklandskih ostrva je zapravo bio uticaj i prevlast nad naftom i gasom koji se nalazio ispod Foklanda.

Dve akcije koje su SAS izbacile na sam vrh elitnih jedinica su bile akcije u Mogadišu prilikom oslobadjanja nemačkih putnika iz Lufthanzinog aviona 17.oktobra ili 17.10.1977. u Mogadišu gde su pripadnici SAS vršili direktnu asistenciju nemačkom GSG-9(Grupa za obezbedjenje granica 9).Akcija je izvedena uspešno,od 6 otmičara,5 je likvidirano,dok je preživela jedino Palestinka Lejla Sulvahi.Iako je lovorike pokupio pukovnik Veneger,direktna zasluga pripada pripadnicima SAS oko organizacije akcije spasavanja talaca.
Druga akcija spasavanja talaca je bila akcija u iranskoj ambasadi,gde su izveli akciju spasavanja.
Akcija je u početku krenula traljavo,ali je 35 pripadnika SAS svoj posao odradilo maksimalno profesionalno.Talačka kriza iz iranske ambasade iz 1980 godine likvidacijom većine terorista(jedan terorista je preživeo),i jednim poginulim taocem pre akcije,i jednim za vreme akcije.

Najveće angažovanje SAS doživljava za vreme Prve Iračke Kampanje(Zalivska Oluja).SAS je tom prilikom bio angažovan u severozapadnom Iraku u operaciji BRAVO TWO ZERO,gde su imali cilj pronalaženja iračkih raketa SCUD dometa 250 km,prilikom čega je iračka vojska uspela da pronadje jedinicu od 8 ljudi u svojoj pozadini.Tom prilikom je poginulo 3 pripadnika SAS,dok su 2 zarobljeni,i kasnijom prilikom i oslobodjeni tokom razmene zarobljenika izmedju britanske i iračke vojske.Vodja ove jedinice je bio čuveni Andy McNab.

Najviše akcija britanski SAS je imao u gradjanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji.SAS je direktno zaslužan za prikupljanje podataka i organizovanjem trupa RH u akciji"BLJESAK" i "OLUJA"u Hrvatskoj.Takodje su bili zaslužni za spasavanje kapetana Američke avijacije,Skota O'Grejdija,čiji je F16c oboren od strane Vojske Republike Srpske sa SA-6.
SAS je takodje bio angažovan na Maglaju gde su organizovali muslimansku teritorijalnu odbranu u gradu u sukobima sa VRS.
Jedna od akcija SAS je bila i u navodjenju avio udara na položaje VRS oko grada Goražda.Tom prilikom je bio oboren i jedan britanski SEA HARRIER.SAS je tom prilikom izveo akciju izvlačenja pilota RV na sigurno.
Jedna od najtamnijih stranica boravka SAS u BIH predstavlja Srebrenica.Prema pouzdanim informacijama,medju holandskim pripadnicima UN su se nalazili i pripadnici SAS.Oni su direktno odgovorni za prosledjivanje informacija muslimanskim formacijama u enklavi.Direktno su odgovorni za pokolj 3500 Srba u Bratunačkoj opštini,i rukovodili su akcijom uništenja 200 srpskih sela.Pre početka akcije VRS u Srebrenici i Žepi,svojim autobusima i oklopnim vozilima izvlače odred Nasera Orića i 300 pripadnika odreda najodgovornijeg za zločine u Bratunačkoj opštini.SAS je mogao da naredi preventivne udare na VRS kao sto su to uradili i u Goraždu,ali nisu.Svesno su ostavili muslimane u enklavi da budu pobijeni od strane VRS jer su onda imali sredstvo za ucenu sa kojom su kasnije ucenjivali Republiku Srbiju punih 15 godina.Kruni nisu bitni mrtvi i pravda,Kruni su bitni samo njeni interesi.

Još veći zločin je bio sproveden u Sijera Leoneu.Posle otkrića velikih nalazišta dijamanata,kreće masovna eksploatacija koja je većinu stanovnika ove afričke zemlje ostavilo mimo ovih tokova novca.Da bi lokalizovali bes gradjana Sijera Leonea,potpiruju i stvaraju Revolucionarni Ujedinjeni Front(RUF) preko SAS-ove firme koja angažuje bivše pripadnike SAS-SANDLINE INTERNATIONAL koja je bila direktno umešana u trgovinu dijamantima,oružijem i drogom.Samo podatak da je u susednoj Liberiji zabeležen obrt kapitala u dijamantima 1997 godine,vredan 2 milijarde dolara,što je kasnije veći deo tog novca isplaćen manje kroz novac a više kroz drogu i oružije.Na žalost,ceo narod Sijera Leonea je platio previsoku cenu poseda vrednih dijamanata u svojoj državi.
Od početka krize u Sijera Leoneu(KRUNIN privatni rat!)SAS je imao na terent angažovanih 800 pripadnika,40 pripadnika operatera Specijalne Vazdušne Službe,i 600 pripadnika kraljevskih marinaca.
Najpoznatija akcija SAS iz Sijera Leonea je Operacija Baras.
5 pripadnika padobranskih jedinica iz 1.padobranskog puka je upalo u zasedu West Side Boys-ima,pobunjeničkoj frakciji koja je kontrolisala te predele.
Por.John Holmes je zajedno sa svojih 4-oro ljudi i prevodiocom odveden u Rokel Krik,gde su ih pobunjenici držali kao taoce.
SAS je pokrenuo akciju spasavanja britanskih vojnika.Pomoću satelitskog telefona su uspeli da lociraju tačnu poziciju pobunjenika.U akciji spasavanja je učestvovalo 150 pripadnika SAS i asistenciju su im vršili pripadnici 1.padobranskog puka.Akcija spasavanja padobranaca je prošla glatko,ali je zato akcija izvlačenja 3 džipa Land Rover potrajala punih 6 sati.Krajnji epilog akcije je bio 1 poginuli pripadnik SAS,dok ih je 12 bilo ranjeno.Pobunjenici su imali 25 poginulih,dok je veći broj civila izgubilo živote.

Sledeća stanica je bila Kosovo i Metohija.SAS je aktivno učestvovao u formiranju Oslobodilačke Vojske Kosova,njihovom organizovanju i rukovodjenju.SAS je aktivno saradjivao sa albanskom vojskom u sadejstvu protiv Vojske Jugoslavije.
SAS je bio takodje aktivan prilikom albanske pobune u Makedoniji 2001 godine,kada je makedonska vojska opkolila albanske teroriste u selu Aračinovu.Tom prilikom je izvedena akcija"ĆILIBARSKA LISICA"kada su Albanci izvučeni na sigurno na područije Kosova i Metohije.

Sledeće angažovanje SAS je imao posle 11.09.
Tada su prve jedinice SAS i australijskog SASR bile upućene da uspostave kontakt sa pripadnicima Severne Alijanse.Tom prilikom SAS-ovci upadaju u teško puškaranje sa talibanima i tom prilikom su 4 pripadnika SAS-a bila ranjena.Oni su još i dobro prošli ako se zna da su Američke Delte imale u prvoj akciji protiv talibana 12 ranjenih.
SAS je posle toga bio angažovan u gušenju pobune talibana u srednjovekovnom zamku na severozapadu Afganistana,u gradu Mazar-i-Šarifu.Tada su usled ispitivanja,talibani napali agente CIA-e i tom prilikom je poginuo operativac CIA-e,Džon Majkl Spun.Borbe su vodjene celi dan i noć,i smatraju se za najbrutalnije tokom cele afganistanske kampanje.Tom prilikom je poginulo oko 400 talibana,i po prvi put su operativci SAS izbili na pred tv ekrane.Potpuno obuzeti borbom,vojnici iz SAS su bili potpuno nesvesni da ih je snimala od početka jedna TV ekipa.Kasnije je taj snimak obišao sve televizijske stanice.

Druga Iračka Kampanja

Tokom druge iračke kampanje,SAS je težište svojih borbi strogo skoncentrisao na jug Iraka,pre svega na grad Basru,gde su se neočekivano dugo zadržali,puštajući Amerikance da zagrizu najveći zalogaj-Bagdad.
Koliko je SAS dobro odradio posao na Basri govori podatak da je britanska vojska imala samo dva poginula pripadnika tokom svih borbi oko grada i u samom gradu Basri.I tokom borbi sa šiitskim milicijama,kao i protiv Al Kaide,Britanci su se pokazali mudrim što su Amerikancima prepustili Bagdad i centralni Irak.Amerikanci su za vreme cele Druge iračke kampanje imali preko 4200 poginulih,preko 60000 ranjenih,dok su gubici Britanske vojske bili desetostruko manji.

SAS i "ARAPSKO PROLEĆE"

Koliko je SAS duboko upleten u priču oko Arapskog proleća ne treba puno trošiti reči,ali treba napomenuti da su pripadnici SAS direktno odgovorni za obuku,trening i logistiku libijskim"pobunjenicima".Da je SAS dobro prisutan dao je potvrdu snimak iz jednog kampa pored Bengazija,gde su pripadnici SAS-a,zajedno sa 400 egipatskih komandosa direktno odgovoran za prvo raspirivanje sukoba,a kasnije i za sam rat u Libiji.SAS-u se direktno pripisuje koordinacija pobunjeničkih frakcija u Libiji,kao i navodjenje avio bombi u ratu protiv vojske Libije.

Rat u Siriji

SAS-ova,a pre svega Britanska uloga u ovom brutalnom ratu je nesumnjiva,kao što su poznati podaci da su pripadnici SAS-a direktno organizovali takfiriste u Libanu,kao i da vode obuku terorista u Jordanu i Turskoj.Direktno su odgovorni za formiranje odreda smrti koji su vršili stravične zločine u Iraku i Siriji.Nisu direktno umešani u sukob,ali poznavaoci prilika govore sa sigurnošću da su pripadnici SAS-a glavni koordinatori napada na terenu,pored američkih,jordanskih,izraelskih,turskih i francuskih komandosa.
Treba napomenuti da je obuka SAS-ovaca podeljena u dve faze,prva je rigorozan psihofizički test,gde se iz kandidata za pripadnika SAS-a izvlači maksimum,dok se u drugoj fazi kandidat za pripadnika SAS-a šalje u džunglu Bruneja na dalje usavršavanje.
Pored SAS-ovih pukova,Britanska vojska raspolaže sa još SBS,ljudima-žabama,podvodnim diverzantima,3 Commando Royal Marine,Commando unit 40,42 i 45,kao sa pripadnicima 16.vazdušno-jurišne brigade koja je brigada široke namene.

Who dares,wins-ko sme,taj i pobedjuje je njihov slogan,i zaista se nema šta reći za ove elitne borce Britanske Krune.Jedni su od najboljih,ali što se nas tiče sa ovih prostora,njihovog zanata smo se i previše nagledali,što bi se reklo,daleko im lepa kuća od naše.

JimmyNS
FB

Dopuna: 12 Sep 2013 14:58

Још један самар америци изгледа да због кризе амери спустили гард па их самара Кина,Русија,а сада и једна мала Сирија.
President al-Assad: We have agreed to put chemical weapons under international control because of the attitude of Russia and not the result of the threat of America

M.D
Fb

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1286

@Iskander Hehehe, fejsbuk, tačnije neki njegov korisnik koji se potpisuje samo inicijalima kao izvor vesti iz Sirije Mr. Green

Nemoj da te prevare na pijaci Wink

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Ako ne računamo vrištanje proameričkih drekavaca bilo je na ovoj temi vrlo dobrih analiza i predviđanja. U stvari nije ni bilo teško predvite ako se zna sledeće:
USAF u ovom momentu ima samo oko 40 skvadrona lovačke avijacijacije potpuno operativnih za ofanzivna dejstva (oko 3,5 puta manje nego 1999. godine). Prosečna starost američkih lovaca je danas oko 20 godina (čak i nešto više) a u vreme kampanje 1999. oko 7 do 8 godina
US Navy trenutno ima samo 4 do 5 stvarno operativna nosača aviona (oko 3 puta manje nego 1999) - samo kao primer za napd na Granadu su bile angažovane jače snage nego za napad na Siriju
Čak i da uzmemo zvanične podatke kao tačne ratovi u Avganistanu i Iraku su Ameriku koštali preko 6000 mrtvih, ali i preko 50.000 invalida i preko 250.000 ljudi koji se bolnički lečilo ili još uvek leči od postraumatskog sindroma i koji su zbog toga nesposobni za rad. Još oko 1,500.000 bivših vojnika prima razne vrste druge pomoći. Trenutna davanja ratnim vojnim invalidima i uopšte zbrinjavanje ratnih veterana iznosi već sad oko 1/3 američkog vojnog budžeta. Ako računamo centralnu državnu kasu u ovom momentu se na zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i uopšte veterana izdvaja oko 4 puta više nego za školstvo (doduše ovo drugo finansiraju i lokalne vlasti). Računa se da (ako ne bude drugih ratova u međuvremenu) da će Ameri oko 2025. godine morati da nađu smeštaj u raznim domovima i slično za najmanje 350.000 a možda i svih 500.000 veterana. Čak i za SAD je to preskupo.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 12 Sep 2013 15:17

То је група из Дамаска тако да извини пре ћу њима веровати него ББС, СНН и осталој западној пропаганди. Друго Асад је већ имао један говор или изјаву која је слична овој отприлике рекао нешто овако (Наш интерес је руски интерес) јбг Асад је школован на западу и зна како и где да удари да притом заболи запад,да у Русију добије додатне поене.

Dopuna: 12 Sep 2013 15:26

Ruska raketna krstarica Moskva, "Ubojica nosača zrakoplova", prošla je Gibraltar i kreće se prema istočnom Mediteranu
Ruska raketna krstarica Moskva, koju je NATO prozvao "ubojicom nosača zrakoplova", prošla je kroz Gibraltar te se upravo kreće prema istočnom Mediteranu gdje će preuzeti vodstvo nad ruskom pomorskom flotom koja je tamo već stacionirana. Ruska mornarica potvrdila je kako je krstarica Moskva prošla Gibraltar 10. rujna. Novinska agencija Interfax prenosi kako Moskvom zapovijeda kapetan Sergej Tronev te kako krstarica sada ima "dovoljno manevarskog prostora".

Očekuje se kako će Moskva stići na odredište 15-og ili 16-og ovoga mjeseca. Nakon dolaska preuzeti će vodstvo nad flotom koju sada ima anti-podmornički brod Admiral Pantelejev. "Oružje i tehnička oprema su u operativnom stanju. Posada je spremna izvesti borbene misije", ističe izvor.

Raketna krstarica, koju su zapadne obavještajne službe prvotno upoznale kao "Slava", pokrenuta je 1979. i službeno ulazi u sastav tadašnje sovjetske mornarice 1983. Kasnije, 1955. mijenja ime u "Moskva". Brod je izrađen s ciljem da može uništavati nosače zrakoplova. Na sebi ima 16 protubrodskih lansera P-1000 Vulkan.
Vojni izvori za rusku novinsku agenciju Interfax ističu kako je zadatak ruske flote na prostoru istočnog Mediterana "kompleksno nadziranje" situacije oko Sirije.

Visoka prisutnost ruskih vojnih brodova u neposrednoj blizini Sirije izuzetno je važan u aktualnoj situaciji. Nitko ne tvrdi da će ruska pomorska snaga "djelovati" u slučaju američkog vojnog napada na Siriju, no također niti ne tvrdi ni da neće. Samim time prisutnost ruskih brodova ima snažan efekt, što se moglo vidjeti i za vrijeme izlaganja američkog načelnika glavnog stožera, generala Martina Dempseya, pred Kongresom, kada je istaknuo kako je "sve moguće" u slučaju konflikta sa Sirijom.

Rusija traži i preferira diplomatsko rješenje za sirijski sukob i upravo je pokrenut plan prema kojem bi Sirija svoje kemijsko oružje stavila pod međunarodni nadzor.

Vezano uz temu:
Ruska raketna krstarica Moskva početkom prošlog mjeseca je posjetila Kubu:
Ruski ratni brodovi uplovili na Kubu po prvi put nakon raspada SSSR-a, u Havani organiziran svečan doček
http://www.advance.hr/vijesti/ruska-raketna-krstar.....editeranu/

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1286

@ltcolonel:

Citat:Pazite se, isto kao sto ne trebate da nasedate na bajke blic-a, nemojte nasedati ni na bajke raznih ljudi koji se ovde na forumu pojavljuju (a imalo ih je na stotine do sad) i pricaju neke bajke i prave se misticni i pretvaraju se da oni nesto znaju ili da su u toku, pa ubacuju neke "ali vise ne smem da vam kazem, mogu samo ovoliko da vam kazem"..a pogotovu ne ako pocnu da iznose cele gotove planove sta ce se sve raditi, kupovati, proizvoditi, onda odma znajte da su u pitanju bajke...vrlo lako se vidi ko zna o cemu prica a ko izmislja. Imamo par ljudi koji su u toku i koji su nam dali neke detalje o razvojima (np bumbara ili laste itd), i 50 puta toliko ljudi koji izmisljaju i lupaju.

copyright Marecar

http://www.mycity-military.com/Blog/Ruski-oklopnja.....l#p1291696

Potpisujem i ja.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2013
  • Poruke: 312

Napisano: 12 Sep 2013 16:14

peca invalid ::После ове исцрпне стручне анализе, не смем више у клоњу да идем, да ми не искочи неки ЅАЅ-овац из шоље. Има ли фотографију тај ЏимиНС, да је урамим?

Ne bih preporucio da svako polemise sa JimmiyNS.
Svi koji znaju nesto drugaciju istinu neka istupe sa konkretnim podatcima.

Akcije gde gine i po 50 SAA vojnika ne izvode ovi sto vriste alah uegber i sto pucaju iza coska.

Kod nas nema potrebe da dolaze sve posleove ce da odrade nasi Svilanovici,Perisici,Stanisici.

JimmyNS je vrlo strucan i znam sta je sve napisao o Siriji tako da polimiku sa njim mogu neki mnogo upuceniji od vas i od mene da vode.

Dopuna: 12 Sep 2013 16:21

ltcolonel ::Ako ne računamo vrištanje proameričkih drekavaca bilo je na ovoj temi vrlo dobrih analiza i predviđanja. U stvari nije ni bilo teško predvite ako se zna sledeće:
USAF u ovom momentu ima samo oko 40 skvadrona lovačke avijacijacije potpuno operativnih za ofanzivna dejstva (oko 3,5 puta manje nego 1999. godine). Prosečna starost američkih lovaca je danas oko 20 godina (čak i nešto više) a u vreme kampanje 1999. oko 7 do 8 godina
US Navy trenutno ima samo 4 do 5 stvarno operativna nosača aviona (oko 3 puta manje nego 1999) - samo kao primer za napd na Granadu su bile angažovane jače snage nego za napad na Siriju
Čak i da uzmemo zvanične podatke kao tačne ratovi u Avganistanu i Iraku su Ameriku koštali preko 6000 mrtvih, ali i preko 50.000 invalida i preko 250.000 ljudi koji se bolnički lečilo ili još uvek leči od postraumatskog sindroma i koji su zbog toga nesposobni za rad. Još oko 1,500.000 bivših vojnika prima razne vrste druge pomoći. Trenutna davanja ratnim vojnim invalidima i uopšte zbrinjavanje ratnih veterana iznosi već sad oko 1/3 američkog vojnog budžeta. Ako računamo centralnu državnu kasu u ovom momentu se na zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i uopšte veterana izdvaja oko 4 puta više nego za školstvo (doduše ovo drugo finansiraju i lokalne vlasti). Računa se da (ako ne bude drugih ratova u međuvremenu) da će Ameri oko 2025. godine morati da nađu smeštaj u raznim domovima i slično za najmanje 350.000 a možda i svih 500.000 veterana. Čak i za SAD je to preskupo.


Ovo treba usijane glave da procitaju bar 10 puta pa da onda pricaju kako je Asad bivsi.
I kako su Rusi vojska koja moze izdrzati 2 dana rata.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 12 Sep 2013 16:23

versus za tebe ne znam da li poznaješ prava imena i prezimena ljudi na ovom forumu al ja znam i znam da na ovom forumu ima desetak ljudi koji se profesionalno bave bezbednosnom problematikom. I još nešto vrlo malo je ljudi u Srbiji (pa i okruženju) koji se time ozbiljno bave tako da mi bez problema poznajemo stil pisanja svakog od nas i da se ne potpišemo punim imenom i prezimenom.
Amater od profesionalca se najlakše prepozna po korišćenju izvora. Za amatere su izvori samo internet. Ko je od vas koristio recimo publikacije Royal United Services Institute for Defence and Security Studies. Čuveni RUSI. Ili sličnog francuskog Instituta za strategijske studije. Al njihove ozbiljne tekstove ne možeš da linkuješ.

Dopuna: 12 Sep 2013 16:26

PS
Ima dvojica ili trojica koji daju dobre komentare vidi se da su verovatno profesionalci al još ne mogu da provalim ko su.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 894 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 889 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., darkojbn, Lazarus, zeo