Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1367

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 01 Sep 2011
  • Poruke: 440

Slobodarko ::Sabab drekavci na gomili u Hriscanskom gradu Ma'Loula ! Dzaba su se trudili i govorili " ostace ziv svako ko se preobrati u pravi Islam " kad ono na kraju svi zivi sem njih

http://www.liveleak.com/view?i=51b_1379024024


ne sporim nista...ali kad vidim ove golobrade mladice od 18 ili 19 godina, evocira mi neke ruzne uspomene, a i nesto mi ne uliva povjerenje



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99753

Australian jihadist blows himself up near a Syrian military airport

Citat:An Australian jihadist fighting in Syria has reportedly blown himself up in a suicide bombing near a military airport in the country's east.
Citat:According to various jihadi websites, at 5:45am on Wednesday the Australian known as Abu Asma al Australi drove a truck loaded with 12 tonnes of explosives into a checkpoint close to the Deir Al Zour military airport.

The website reports say the checkpoint, considered to be the first line of defence for the airport, was completely destroyed and 35 soldiers from the Assad regime were killed.


Arrow http://www.abc.net.au/news/2013-09-13/reports-of-a.....ia/4957222



offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 14 Sep 2013 13:48

Vladimir Petrovic 3 ::Za Deir al Zor bi voleo da vidim izvor ali mi to ne zvuci realno.
Mada je moguce da ce ofanziva koja krenula smirivanjem tenzije oko mesanja Amerike dati rezultate.

И мени звучи нереално,али видеће мо у наредним данима. САА није користила артиљерију нити авијацију када је претња америке била на врхунцу тј када се напад очекивао сваког момента,а сада је прича потпуно другачија САА је поново кренула свој снагом напред јер од напада нема ништа.


Dopuna: 14 Sep 2013 13:51

12.13 - Постигнут договор о контроли сиријског хермијског оружја, каже Џон Кери, преноси Ројтерс.
ФБ

Dopuna: 14 Sep 2013 13:52

Sukobi među sirijskim pobunjeničkim grupama

Sirijski pobunjenici koji se povezuju sa Al Kaidom pokrenuli su "ofanzivu" protiv pobunjenika druge dve (opozicione) frakcije uz sve primetnije nesporazume i sukobe među različitim pobunjeničkim grupama u Siriji, javlja agencija Rojters.
http://www.021.rs/Info/Svet/Sukobi-medu-sirijskim-pobunjenickim-grupama.html

Dopuna: 14 Sep 2013 13:54

Сиријски војник са остацима бисте Девице Марије, након што су је исламистички терористи уништили током свог продора у ово место. А4



Фб

Dopuna: 14 Sep 2013 13:57

Ево каква је разлика у изјави оног ког заступа амерички народ и самог америчког нерода,и толико о њиховој демократији
ово је текст Џон Мекејна
Вашингтон – Текст руског председника Владимира Путина објављен у „Њујорк тајмсу” у којем се Америка и њен председник подучавају међународном праву и омаловажава „америчка изузетност”, била је овде накратко тема дана и подстакла велику дебату у „блогосфери”, мада је углавном игнорисана у јучерашњим штампаним издањима америчких новина.
Сам Барак Обама игнорисао је питање репортера о колумни руског председника, али је његов секретар за штампу Џеј Керни рекао да Бела кућа „није изненађена” његовим есејом.

„То што је Русија данас најбоље је објашњење зашто је Америка изузетна. За разлику од Русије, Сједињене Државе се залажу за демократске вредности и људска права у целом свету”, додао је Керни, уз додатно објашњење да и сама чињеница да је Путинов текст објављен истиче зашто је Америка јединствена.

Уз то, Русија је „изолована и сама” у својој тврдњи да би побуњеници могли да буду одговорни за прошломесечни напад сарином у предграђу Дамаска.

На Капитол хилу конгресмени нису сакривали свој бес због Путинових порука. Председавајући Представничког дома Џон Бејнер, трећи у хијерархији америчких лидера, био је „увређен”, уз напомену да су сада његове сумње у мотиве Путина и сиријског председника Башара ел Асада само ојачане.

Роберт Мендез, демократа из Њу Џерсија, председник Комитета за међународне односе Сената, изјавио је Си-Ен-Ену да му се после читања Путиновог коментара „скоро повраћало”. „Он је човек који малтретира свој народ, хоће да истополне односе прогласи кривичним делом и нема поштовања за људска и грађанска права.”

„Текст је увреда интелигенције сваког Американца”, поручио је у свом „твиту” познати јастреб међу конгресменима сенатор Џон Мекејн.

Колумниста „Вашингтон поста” Дејна Милбанк настојао је да у свом реаговању, насловљеном „Одговор америчког народа Путину”, буде циничан: „То што сте нам рекли да Американци нису ’изузетни’ заиста нас је погодило. Изненађен сам овим лапсусом, јер сам мислио да сте нас ’укапирали’. Кад смо видели ваше слике без кошуље у Сибиру, подсетили сте нас на једног од најславнијих америчких конгресмена Ентонија Винера (онај који је поднео оставку због твитовања својих ласцивних фотографија). Кад смо посматрали како заобилазите руске законе да бисте остали на власти, то нас је подсетило на још једну суштински америчку личност, Рода Благојевића. ’Харли-дејвидсон’, црни костим, љубавница која је двоструко млађа од вас – па ви сте практично Американац...”

„Њујорк тајмс” је пак на свом онлајн сајту објаснио како је дошло до објављивања текста руског председника, с обзиром на то да ретко објављује колумне шефова држава.

„Сирија је велика тема, а Путин је у њој централна фигура”, рекао је уредник коментаторских страна Ендру Розентал. „Моје мишљење је да је текст добро написан и аргументован, а то што се ја не слажем са многим његовим тезама небитно је.”

Напомињући да су реакције неких читалаца биле веома оштре и да неки мисле да је објављивање Путиновог текста „помагање и подржавање дугорочног непријатеља САД”, Розентал је објаснио да сврха страна са колумнама није да помогне или нашкоди америчкој влади, већ да изнесе различите погледе, који могу да буду и супротни ставовима листа који су у уводницима.

Занимљиво је и како је текст доспео до уредништва најутицајнијег америчког дневника. Редакцији се обратила пи-ар фирма која заступа Русију, идеја је прихваћена, а текст је, пошто је прочитан, одобрен. „Волстрит џорнал” износи да је реч о компанији „Кечам” која је од стране руске владе ангажована још 2006, да, у аранжману који имају и многе друге земље, ради на побољшању имиџа Русије у Америци.

Влада и компанија „Гаспром” су досад за ове услуге платили близу 50 милиона долара, што је јавно доступан податак на основу закона о регистрацији „страних агената”.

Због тога што је Путинова колумна којом Америци оспорава „изузетност” ипак изузетна, он неће, како је изнео уредник Розентал, добити уобичајени хонорар.

Договор око нове мировне конференције о Сирији

Женева, Бејрут – Русија и САД сложили су се јуче да поново појачају напоре за одржавање међународне конференције посвећене заустављању грађанског рата у Сирији у тренутку када разговори о уклањању хемијског оружја подгревају наде у шире преговоре, јавља Ројтерс.

После новог сусрета у Женеви посвећеног плану Москве да Сирија под међународну контролу стави арсенале свог хемијског оружја, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери изјавили су да ће наставити заједнички рад како би се прекинуо сукоб који је поделио Блиски исток и велике силе.

Они ће се поново састати за отприлике две недеље, око 28. септембра током Генералне скупштине УН у Њујорку, и надају се да ће прогрес у Женеви око споразума помоћи да се одреди датум мировне конференције.

„Посвећени смо покушају да заједнички радимо, почињући овом иницијативом о хемијском оружју, у нади да ће се ти напори исплатити и донети мир и стабилност ратом растрзаном делу света“, рекао је Кери новинарима на заједничком брифингу.

Вашингтон и Москва још морају да раде како би нашли заједничку основу, рекао је Кери поводом међусобних разлика које имају ехо времена хладног рата.

Лавров је рекао да ће рад на споразуму о хемијском оружју трајати паралелно са припремним радовима за одржавање мировне конференције у Женеви.

Русија одбија позив сиријских побуњеника и лидера Запада да се Асад склони и препусти власт прелазној влади, док његови противници и њихови западни савезници кажу да не виде место Асаду када се рат прекине.

Кери је после састанка са Лавровом у четвртак упозорио да САД и даље могу да остваре претњу удара на Асада уколико Вашингтон не буде задовољан одговором Сирије.

Док се дипломатска офанзива настављала у Женеви, Асадове снаге су уз подршку авијације и артиљерије предузеле офанзиву на положаје побуњеника у предграђима Дамаска.

„Тајмс”: Инспектори УН криве Дамаск

Дамаск, Њујорк – Сиријска опозиција саопштила је јуче да је „дубоко скептична” у погледу одлуке режима да прихвати забрану употребе хемијског оружја, а лондонски „Тајмс” пише да ће инспектори УН за напад хемијским оружјем од 21. августа директно окривити управо званични Дамаск, преноси Танјуг.

„Такав гест долази мало прекасно да би се спасили цивили од убилачких намера режима и очигледно представља покушај да се избегне међународна акција”, навела је опозициона Национална коалиција након што је сиријски режим обећао да ће се решити хемијског оружја, јавио је АФП.

Сиријска опозиција истиче да је од „пресудне важности да претња силом остане на столу” и позива да се усвоји оштра резолуција УН.

Истовремено, лондонски „Тајмс” пише да ће се у извештају инспектора УН, који би требало да буде објављен у понедељак, наћи „мноштво доказа” да је нервни агенс употребљен у Сирији у нападу у Дамаску прошлог месеца и да је сиријска влада одговорна за тај напад.

Поред тога, „Волстрит џорнал” раније је јавио да је сиријска војска преместила хемијско оружје на најмање 50 места у земљи како би америчке обавештајне службе тешко откриле њихову локацију.

Милан Мишић

(Политика)
http://www.nspm.rs/hronika/dzon-mekejn-putinov-tek.....kanca.html

После чланка Владимира Путина објављеног у листу The New York Times код 80% Американаца се побољшао однос према Русији. Становници САД су подржали руског председника у мирном регулисању сиријског конфликта. О овоме се може судити на основу коментара интернет-корисника које су оставили у друштвеним мрежама.
Чланак Владимира Путина је изазвао масу дискусија међу грађанима САД. Судећи по коментарима на интернету већина америчких корисника подржава став Русије и Владимира Путина у вези с учествовањем САД у сиријском конфликту. Коментари се углавном понављају. Ево само неких од њих који се могу прочитати на фејсбуку.


(https://www.facebook.com/ adam.sierz/posts/ 10201931408590264 )

„Занимљиво је сазнати да Путин за заштиту Америке чини више него наша сопствена влада. Скидам Вам капу, Путине.“

(https://www.facebook.com/ joshua.tackett.7798/posts/ 10201912807412859)

„Ево, тако је Путин окончао Обамин рат. Путин који је бивши сарадник КГБ спречио је добитника Нобелове награде за мир да започне рат у којем би погинуло на хиљаде људи. Занимљив случај, зар не?“

(https://www.facebook.com/ joyce.harris.35/posts/ 10201096769838636 )

„Што више читам и слушам о Путину тим је јачи утисак који оставља на мене.“

(https://www.facebook.com/ stephen.witmer.1/posts/ 628494002561)

„Знате коме реално верујем? Момку чистих намера и с јасним схватањем морала. Ономе ко се стварно брине за срећу Америчких Држава – Владимиру Путину!“

У чланку који је био објављену четвртак шеф руске државе се директно обратио америчком народу и објаснио је да нико не сумња у то да је у Сирији примењен отровни гас. Међутим, постоје све основе да се сматра да га није употребила војска владе, већ да су то учиниле снаге опозиције. Терористи су предузели овај корак како би изазвали интервенцију у земљи. Удар Вашингтона ће довести до великог броја невиних жртава. И само одустајање од војне операције ће помоћи да се спасу животи Сиријаца и да се учврсти међусобно поверење у међународним односима, каже се у чланку. Већина Американаца дели мишљење руског председника, истиче политиколог, потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григорије Трофимчук.

Путинов чланак у New York Times је утицао на ситуацију – створио је могућност за то да Американци не нанесу ударац Сирији. Чланак је звучао занимљиво, убедљиво. Притом су у њему поменути крајње важни моменти. Један од њих је о изузетности америчке нације. Све ове ствари заједно су имале одређеног утицаја на америчко друштво.

Широк одјек у јавности САД изазвала је и изјава Владимира Путина о томе да су сви народи једнаки и да у међународним односима нема претензија на искључивост. Амерички интернет-корисници су се с тим сложили. Ево само једног од коментара: „Путин је у праву – нисмо „изузетни“. То је једноставо Обамина пропаганда која нас одваја од народа из осталог света. Треба да будемо свесни да смо сви међусобно повезани и јединствени.“

Чланак се није свидео једино америчким политичарима. Сенатор-републиканац, представник државе Аризоне, Џон Мекејн је чланак руског председника назвао „увредом интелекта свих Американаца“. Истина, сами Американци нису тог мишљења, истиче главни уредник портала „Тера Америка“ Борис Межујев:

Има много добронамерних оцена, и то од људи од којих се то није очекивало. Доналд Трамп је, на пример, неочекивано изразио симпатије о овом чланку. Русија има права да тако говори зато што је учинила нешто реално како би спречила војни сукоб, а што је главно, извела је америчку политику из ћорсокака. Обама није знао шта да ради.

Након што је Русија предложила план о предаји сиријског хемијског оружја под контролу међународне заједнице појавиле су се реалне шансе да САД не бомбардује Дамаск. Желели бисмо да верујемо да ће америчке власти искорисити ову могућност.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Obichni-Amerikan.....-o-Siriji/

Добар пример да оно што политичари сматрају испирањем мозга обични Америкаци то подржавају.

Dopuna: 14 Sep 2013 14:12

Могуће је да се део оружја налази у рукама опозиције, изјавио је данас државни секретар САД, Џон Кери након преговора са министром спољних послова Русије, Серегејем Лавровим, у Женеви.

''Потребно је успоставити контролу над свим хемијским оружјем'', - рекао је државни секретар САД.

Истовремено, министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров изјавио је да је реализација руско-америчког плана за хемијско оружје у Сирији важан корак на путу формирања зоне на Блиском Истоку, која неће имати оружје за масовно уништење.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Keri-priznao-da-.....o-oruzhje/

Министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров на прес конференцији након преговора са државним секретаром Џоном Керијем, у Женеви је изјавио да је ''циљ, коју су поставили лидери Русије и САД, Владимир Путин и Барак Обама достигнут'' и да ''циљ подразумева решавање проблема постављања сиријског хемијског оружја под међународну контролу''.

Сада ће на основу плана, које су разрадиле Русија и САД, бити разрађена и резолуција СБ УН.

Реализација плана Русије и САД ће избећи војни сценарио, изјавио је Лавров. ''Подразумева се да у усаглашеним плановима речи није било о употреби војне силе'', - рекао је дипломата.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Lavrov-Ni-o-kakv.....ne-govori/

Фото: EPA
Министар спољних послова Русије,Сергеј Лавров и државни секретар, Џон Кери у суботу ујутру почели су преговоре у вези хемијског оружја у Сирији, саопштио је новинарима представник америчке делегације.

У петак је у Женеви био одржан трилатерални састанак Лаврова, Керија и специјалног представника УН за Сирију, Лакхдара Брахимија.

Раније је Русија предложила да Сирија преда хемијско оружје које поседује под међународним надзором, а овај предлог су подржале сиријске власти.

УН и Бела кућа изјавиле су да ће размотрити ово питање.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Lavrov-i-Keri-po.....u-ZHenevi/

''Порекло нових ракета, које су коришћене у нападу хемијским оружјем код Дамаска, 21. августа, није познато. Дамаск тврди да не поседује такве ракете'', - написао је председник Међународног комитета Државне думе Русије, Алексеј Пушков на својој страници на Twitter-у. Посланик је такође подсетио да највеће залихе хемијског оружја на свету имају САД.

Он је такође нагласио, да захтев америчке стране за предајом хемијског оружја у Сирији, под међународном контролом за 2-3 недеље, није могуће испунити. ''У Сирији је најмање 42 складишта, део тога у борбеној зони'', - написао је Пушков.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Poreklo-hemijski.....nepoznato/

Амерички сенатор, Џон Мекејн изјавио је да ће објавити чланак, у руском листу ''Правда'', који ће бити одговор на чланак председника Русије, Владимира Путина у The New York Times, који је објављен 11. септембра, саопштио је портпарол сенатора.

У свом чланку, у америчком листу The New York Times, Владимир Путин је објаснио став Русије када је у питању сиријски проблем, критикујући ''покушаје војне интервенције у унутрашње конфликте'' од стране САД, Такође, руски председник је изразио незадовољство чињеницом што је председник САД, Барак Обама у свом обраћању америчком народу, назвао Американце ''изузетним''.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Mekejn-odgovorio-Putinu-u-listu-Pravda/

Борбена група у Сирији, ''Исламска држава у Ираку и Сирији'' из ''Ал-Каиде'', најавила је почетак борбених акција против својих бивших савезника – такозване Слободне сиријске војске.

Кампања ''Ал-Каиде'' под називом ''Борба против зла'' биће усмерена против сиријског режима и оних, у редовима Слободне војске, који организују нападе на активисте ''Исламске државе'', наводи се у саопштењу групе на једном од интернета сајтова екстремиста.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Al-Kaida-pochela.....opozicije/

offline
  • safra 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 26 Sep 2012
  • Poruke: 304
  • Gde živiš: Podgorica

Pao je "dogovor". Naredni period bice simpatican
http://www.advance.hr/vijesti/sad-i-rusija-postigl.....ko-oruzje/

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Споразум Русије и САД, који се односи на хемијско оружје у Сирији, се не односи на наоружану опозицију, која ће да наставља са покушајима да свргне председника земље Башара Асада, изјавио је у интервјуу за новинаре лидер вишег војног савета ''Сиријске слободне војске'', генерал Салим Идрис.

Власти Сирије су већ почеле да извозе хемијско оружје из земље, изјавио је Идрис. ''Ми смо добили информацију да режим Асада извози хемијско оружје у Ирак и Либан'', - рекао је он.

http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Sirijska-opozici.....ije-i-SAD/

Русија и САД договориле су се око предаје хемијског оружја Сирије под међународну контролу, изјавио је државни секретар САД, Џон Кери у суботу – на трећи дан преговора са министром спољних послова Русије, Сергејем Лавровим, у Женеви.

Према речима Керија, Москва и Вашингтон су се договорили о томе који тип хемијског оружја мора бити извезен и уништен из Сирије.

Дамаск мора у року од недељу дана да достави потпуни списак хемијског оружја који поседује.

Такође, у свом традиционалном суботњем обраћању Американцима, председник САД, Барак Обама је рекао да је у случају регулисања ситуације у Сирији дошло до прогреса.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/Dzon-Keri-Rusija.....-Sirije-1/

Према мишљењу Вашингтона, у Сирији се броји 45 објеката који су повезани са хемијским војним програмом, саопштио је високи амерички званичник САД новинарима мало након објављивања вести склапања споразума о предаји хемијског оружја Сирије под међународну контролу, који је постигнут у преговорима државног секретара САД, Џона Керија и министра спољних полова Русије, Сергеја Лаврова, у Женеви.

По речима извора, претпоставља се, да су сви објекти сада под контролом снага Башара Асада.

Русија се сложила са проценом САД о томе да Сирија располаже са 1000 тона борбених хемијских материја.
http://serbian.ruvr.ru/2013_09_14/SAD-hemijsko-oruzhje-u-Siriji-1000-tona/

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 14 Sep 2013 18:31

I tako Rusi prodadoše Asada.
Bebee Dol
Kao uvek.
Wink
ranije se govorilo: šta sve trpi jadna hartija, danas možemo da kažemo šta sve trpi jadan kompjuter.
GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

Dopuna: 14 Sep 2013 18:34

Bre ima nas koji još pamtimo Sajgon 1975. godine. Bio sam uveliko gimnazijalac. Evo kako se Ameri odnose prema svojim saveznicima:
http://youtu.be/3AiyFF9qOls

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

^^^Ma da nije ovaj "izvoz" u Irak i Liban neki trik. Tipa, sva ona hemijska imovina na teritoriji Sirije mora da se unisti, ali ne i ona koja se nalazi van nje... Nekako mi mirise na to. Nisu Sirijci sisali tarabu...

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

@ ltcolonel

Vjerovatno nisu svi ti koji sumnjaju u iskrenost Rusa zlonamjerni i price o Ruskoj izdaji i o tome kako prodaju prijatelje su mnogo svezije od Vijetnamskog rata :

http://www.youtube.com/watch?v=BCm8aBlUNzQ

Da ne spominjem ono zlatno pravilo iz RS " ako hoces pomoc pitaj Francuze - ako imas para da kupis pomoc pitaj Ruse ".

Ovi drugi su zlotvori ( Ameri) pa niko ni ne ocekuje njihovu pomoc ali nakon Pristine 1999 ,sankcija SRJ (Rusi zaboravili veto ), bombardovanje RS ( ponovo zaboravili veto) , SA 92 ( prelazak na Grbavicu je kostao 15 000 dm - Rusi na mostu ; Francuzi su izvuklji hiljade Srba i svi ih dizu u nebesa da niko nije trazio ni dinara niti je uzeo kada su ljudi nudili za ulazak u transporter , medicina kod Rusa po tarifi a Francuska medicina je spasila hiljade i hiljade zivota pa ako nemaju onda medjusobno skupe novac i kupe od Rusa ) , odbijanje prodaje PVO sistema SRJ 98-99 , povlacenje sa Kosova , koriscenje Kosovskog presedana za svoj cilj u Osetiji ...

P.S. I ja sam u neku ruku Rusofil koji vjeruje u pan Slavenstvo , Rusku dusu , prijateljstvo i da su Rusi imali kretensku vlast i bili u teskoj situaciji ali su ovo gore cinjenice zbog kojih mnogi sumnjaju u Rusku iskrenost

offline
  • Pridružio: 08 Feb 2011
  • Poruke: 154

Rusi izdali Siriju ??? NEMOGUCE Mr. Green

offline
  • EOD 
  • Legendarni građanin
  • UES
  • Pridružio: 03 Okt 2011
  • Poruke: 3580
  • Gde živiš: Tanhauser Gate

da se razumijemo, francuzi su pomagali svima, a rusi i ukrainci prodavali čak i zalihe hrane i gorivo iz agregata.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 880 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 874 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., darkojbn, DragoslavS, Lazarus, zeo