Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1438

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2013
  • Poruke: 349

dragon986 ::Ovde u ljudi dosta pogrešno shvata situaciju oko strane vojne intervencije u Siriji. Nije ameriku sprečio ruski stav koji je kako se svi sećamo bio dosta mlak kada se spremala inetvencija pre mesec dana. Razlozi zbog odustajanja od napada su stav Britanije da ovaj put ne krene u vojnu intervenciju


Jeste zbog zene Misel i zbog irelevantnih Britanaca,Amerika je odlucila da ne napadne. Bebee Dol



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

Citat:Sjever Sirije: 6 pobunjeničkih brigada traže prekid unutarnjih sukoba i odlazak ISIL-a iz pograničnog grada Azaz

U tijeku je pokušaj zaustavljanja sukoba između pobunjenika i pripadnika Al-Qaede na sjeveru Sirije - 6 pobunjeničkih brigada jučer je zatražilo od Al-Qaedinog ogranka ISIL (Islamska Država Irak i Levant) da napuste grad Azaz u blizini sirijsko-turske granice te da se prestane s unutarnjim sukobima. Prethodni pokušaji za organiziranjem primirja između međusobno suprotstavljenih skupina na sjeveru Sirije su propali.

Pobunjenici u poruci traže prekid vatre i rješavanje svih sporova na "islamskom sudu u Aleppu", koji se nalazi oko 30 kilometara južnije. "Tražimo od naše braće iz ISIL-a da odmah" povuku svoje snage i oružje natrag u svoje baze", navodi se u jučerašnjoj poruci koju potpisuju brigade: Ahrar al-Sham, Liwa al-Tawhid, Jaysh al-Islam, Suqur al-Sham, Furqan i Liwa al-Haq. U poruci se ne ističe što će napraviti ukoliko se ISIL ne povuče.

"Ovu deklaraciju potpisuju najveće pobunjeničke brigade u Siriji. Poruka je jasna", rekao je jedan pripadnika skupine Ahrar al-Sham.

Razne militantne skupine na sjeveru Sirije se sukobljavaju zbog ideoloških razloga, ali još i češće oko teritorijalne i logističke podjele. Pobunjenici iz grada Raqqa ističu kako su pripadnici ISIL-a uništili drevne islamske kipove tvrdeći kako se radi o "idolopoklonstvu".

Početkom ovog tjedna iz ISIL-a su objavili audio poruku u kojoj kritiziraju pobunjenike (opširnije u tekstu: Sirijska vojska preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom Khanasser u provinciji Aleppo).

Do eskalacije unutarnjih sukoba došlo je nakon što su neke od vodećih brigada FSA ušle u savez s pripadnicima Al-Qaede te time ojačali njihovu ulogu na terenu, u isto vrijeme okrećući leđa SNC-u u Turskoj. No, pojedini izvori sugeriraju kako je zbog toga došlo i do tajnih pregovora između sirijskih vlasti i pobunjeničkih skupina koje su odbile pridružiti se radikalnim frakcijama (vidi: Robert Fisk - potajno počeli pregovori između Damaska i pobunjenika koji se ne žele prikloniti Al-Qaedi, u provincijama Homsa već prekinuti sukobi).



offline
  • vrabac 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2010
  • Poruke: 4963

Ух кад би јавили још и време састанака па да се попн(к)у на Елбрус...

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

jazbar ::Iskreno ja sam iznenađen kakvom brzinom napreduje SAA u urbanim sredinama. Uopšte mi nije jasno kako uspevaju zadržati osvojene pozicije jer se noču ladno mogu ubacivati teroristi u ruševine predhodno danju več osvojenih delova grada. Gledam one video uradke agencije ANNA gde 5 tenka i 2 BVP te nekoliko desetaka vojnika SAA osvajaju delove grada. Kako toliko malo vojske može održati kontrolu nad osvojenim teritorijem? A da im se teroristi noču opet ne ubace tamo gde su ih danju isterali, pa onda jovo na novo? Da ima mnogo mrtvih terorista razumeo bih, nemogu se popuniti, ali ovako kad ukokaju samo nekoliko njih mora da i tih terorista nema baš na stotine hiljada kako se spekuliše.

U Damasku teroristi ne mogu da vrate teritorije jer je SAA prvo zatvorila spoljni prsten oko grada i zatvorila priliv terorista u grad i vise tesko da ce vise teroristi u Damasku nagurati odnos 3-5:1 koliko im treba za ofanzivne akcije da bi mogli nesto da urade ka naprijed a SAA planski cisti grad i pegla linije pa ako je u Avgustu bilo npr 35 km fronta danas ima 25 a broj vojnika je isti i nije bas mali.
Osim toga , teroristima jos mnogo stvari ne ide u korist jer nemaju vise dubinu , ne mogu da rade pripremu i granatiraju mjesto gde zele da prodju, nemaju uslova da lece ranjene , ne mogu da manevrisu a da ih SAA nema kao na dlanu , vjerovatno ne stoje sjajno ni sa municijom, medicinom , hranom jer se trosi a ne ulazi spolja.
Zamisli kakav im je moral kada sigurno 20-30 dana kopaju one tunele po 3-4 km i nadaju se spasu pa onda to izgube u pola sata i kad im je nada u to da poginu brzo umjesto da se ranjeni usmrde u nekom podrumu .

offline
  • vrabac 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2010
  • Poruke: 4963

Pridružujem se tvojim lepim željama za ove.
Nego el nisu uspeli u ovim napredovanjima oko Dare na jugu da otvore neki koridor ka Damasku sa pravca istoka ?

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Prvo je SAA potpuno opkolila teroriste otprilike na potezu Damask - aerodrom - Adra i na sjeveru planine iznad Dume pa su im "grickali" teritoriju sa svake trane po koje selo i peglali linije pa su onda posli u ovu ofanzivu sto ANNA prati 20-30 dana. Probali su teroristi da se ubace nekolko puta u velikim grupama iz pravca Adre pa je SAA od toga napravila propagandni uspjeh jer su ih u nekolko navrata snimali poredjane u gomilama po 50-70 i cak je neki Sirijski Radovan na snimkama objasnjavao o pustanju u potkovicu .

Svaki konj svoju potkovicu hvali

offline
  • Pridružio: 23 Apr 2011
  • Poruke: 1361
  • Gde živiš: Brcko

Асад: Турска ће скупо платити подршку побуњеницима
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D.....D0%B0.html

offline
  • HAGER 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 24 Jan 2013
  • Poruke: 18

U podrucjima Homsa i Damaska je SAA u ofanzivi i tu imaju napredak i to je fakta,ali im napredovanja u ostalim djelovima nisu tako izrazena.Alep Hama Idlib Latakija Dara Deir El ZOR su podrucja gdje se pobunjenici dobro drze i mislim da ce jos puno snage trebati da se oni do kraja poraze,osim ako ne dodje do totalnog unutarnjeg kolapsa istih.Na primjer Damask ciste ok al sta je sa Därom pa ona nije predaleko od Damaska a tu stanje nije dobro il САА не напада ни са трећином снеге са којима располаже

offline
  • Pridružio: 26 Jan 2013
  • Poruke: 46
  • Gde živiš: Near to Hell, near to Heaven, far away from all delusion!

U vezi hemijskog napada u okolini Damaska, konačno je neko konkretno optužen:





- po više izvora i po više svjedoka sa opozicione strane koji žele da daju svoj iskaz predstavnicima međunarodnih organizacija, diplomatskim misijama u Siriji i inspektorima UN, prema ruskim diplomatskim izvorima, iza napada u Guti, Damask, stoji teroristički - "Saudi black op team", potpomognut terorističkom grupacijom iz "Liwa Al-Islam group";

- o ovome svjedoče različite grupe uključujući i svjedoke iz opozicionih krugova:

Citat:“Syrians of various political views, including some opposition fighters, are seeking to inform diplomats and members of international organizations working in Syria what they know about the crime and the forces which inspired it,”

- Inače, "Liwa Al-Islam" 'operiše' u okolini Damaska i predvođena je sinom saudijskog salafističkog klerika. Na sebe su preuzeli odgovornost za autobombu koja je likvidirala ministra odbrane i još nekoliko vladinih zvaničnika, a njihova grupa je prvoosumnjičena za likvidaciju provladinog sunitskog imama šejh Butija.

- Sada je ova grupacija imenovana kao saradnik saudijskog black op teama koji je, prema više izvora, počinio ovaj monstruozni zločin u Guti, koji je svijet doveo do najvećih turbulencija poslije kubanske krize.


IZVOR


Klupko se polako odmotava, javljaju se svjedoci sa svih strana, da vidimo kako će sada Obama da tumačiti "prelazak crvene linije" svojih saveznika na Arabijskom poluostrvu i u samoj Siriji.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Latakiju , Hamu i Ildib teroristi mogu da vide jedino putem malih ekrana ili na internetu a za ove 2,5 god su na jugu u gradu Daara napravili strasan pomak. Juce sam procitao da od prvih polozaja Jordanske armije ( sa Jordanske strane granice) pa do najisturenijeg teroristickog polozaja u gradu Daara ima 6000 METARA ! Za skoro 1000 dana su uspjeli da predju 6000 metara sto znaci da nema niti teoretske sanse da stignu do Damaska. Ako ih ne ubije SAA , ubice ih starost na pola puta Smile

Syrianglobalarmy imaju akciju prodaje majica i dukserica i sva zarada ide sa pomoc porodicama stradalih SAA vojnika. U jednom natpisu na majici spominju i Srbiju .

http://syrianglobalarmy.spreadshirt.com/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 923 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 894 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, Ben Roj, Boris90, BORUTUS, Cobi026, deLacy, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, DPera, Excalibur13, GandorCC, Kubovac, Lieutenant, lord sir giga, milenko crazy north, moldway, nemkea71, procesor, t84dar, Tvrtko I, Vlada78, vladetije, vukdra, W123, 125