Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1484

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2013
  • Poruke: 138
  • Gde živiš: Sarajevo, Jugoslavija

Pobunjenici uskoro ocekuju ofanzivu Armije na regiju Qalomoun, izmedju Damaska i Homsa. Strateski vazno podrucje i za jednu i za drugu stranu, za SAA bi to znacilo kompletiranje teritorije izmedju Damaska i Homsa, te Mediteranske obale, kao i potpuno zatvaranje Libanonske granice i prekid pobunjenickih veza sa gradom Arsalom u Libanonu, dok za pobunjenike je to kljucna regija za nastavak borbe na sjevernim i istocnim obodima Damaska, kao i vazna logisticka ruta.
Nakon poraza u Qusayru, vecina prezivjelih pobunjenika se probila u ovu regiju. Napad se ocekivao ljetos. Prema ovom izvoru, izvidjanje terena je provedeno od strane Hezbollaha pocetkom jula ove godine. Ipak, operacija je odgodjena, najverjovatnije zbog teskih borbi u juznim i istocnim dijelovima Damaska. Medjutim, operacija se sad cini sve izvjesnijom.
Prema pobunjenickim izvorima, glavninu snaga cine Jabhat al-Nusra, Ahrar al-Sham, Liwa al-Tawhid i Liwa al-Islam. Europska ambasada u Bejrutu u svom izvjestaju kaze da su pobunjenici prije nekoliko mjeseci brojali 5 000, dok sad imaju oko 40 000 boraca. Dobro su obuceni i relativno dobro opremljeni.
S druge strane, i SAA ima jake snage u ovom podrucju, te se ocekuje ucesce Hezbollaha.
Pobunjenicki borac Khaled istice da je vecina stanovnika Yabrodua uz Vladu u Damasku iako grad drze pobunjenici, kao i grad Flita.
Izvori bliski Hezbollahu, kao i oni bliski pobunjenicima vjeruju da kad ofanziva jednom pocne sukob ce se prenijeti i u Liban, odnosno grad Arsal, koji je sa sjevera, zapada i juga okruzen siitskim naseljima, gdje Hezbollah ima jaka uporista, te zauzimanjem Qalomoun podrucja od strane Vladinih snaga bi se ovaj sunitski, propobunjenicki grad nasao u okruzenju.

Nicholas Blanford, CS Monitor



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • su27 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2527

40.000 boraca koje su tu pare potrebne za hranu i naoruzanje sve i kad bi se dzabe borili...



offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3375

Јесте да је карикатура али одговара теми

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2013
  • Poruke: 312

Mislim da Slobodarko koji odlicno mnogo toga zapaza i zna gresi mnogo po pitanju JimmyNS.
Taj lik ocigledno ima dobre informacije i one su u najvecem broju ispale jako pouzdane ili bar saznamo gde se nesto dogadja.
Ako je angazovano po svemu sudeci bar 300 000 naoruzanih u Siriji a vidimo da je prostor otvoren uglavnom i da se masivno koristi artiljerija i rakete velike tezine i naravno avijacija sa bombama koje su na nekim mestima pravile pravi masakr onda mozemo kombinovanjem saznanja sa video snimaka i zvanicnih izjava da dodjemo do nekih podataka.
Svakako je tacno ako Asad kaze da je poginulo 15 000 njegovih ljudi,ali broj ovih ludaka niko ne moze znati.Eto vec imamo saznanja da roditelji traze sinove iz Saudije, a toga ima i iz drugih zemalja Magreba i mnogih drugih gde su se sve naselili ti islamski ludaci i primitivci.
Ako vec gledamo zlocine koje oni prave u siriji sigurno je da kamere zabeleze samo jedan delic svega toga ,ali ne vidjamo sta regularne snage rade ,a siguran sam da ima svega.
Tu mislim na sudjenja po kratkom postupku ili serijatu. Znaci vojnik koji gleda kako mu alah preko svojih ljudi unistava domovinu a mozda je i licno sahranjivao svoje najmilije kad ugleda drekavca odmah presudi po serijatu ali i po drugim zakonima sa jednim rafalom.
Sa druge strane gledali smo jednu masovnu sahranu drkavaca koja podseca na junastva hrvatskih franjevaca u Jasenovcu.
Pa ako saberemo topografiju terena ,ludacki fanatizam a vidimo cesto da njih gomila lako naoruzanih puca iza neke zgrade pa je lako zakljuciti da ce ih nekad stici neka granata onda nije cudo da ih u 30 gradova gde se sigurno vode borbe danas pogine po 5 ili 10.
Po stanju gradjevina mozemo da zakljucimo da su neke pogodjene na desetine puta,a da pomeranja granica ima cesto sto nas sve navodi na zakljucak da tu mora biti mnogo zrtava.naravno zrtve kod pobunjenika nece niko nikad ni prebrojati niti je to nekome bitno,oni sluze za gnojivo najrealnije gledano.
Nema sumnje da su slomljen otpor u nekim opkoljenim kvartovima mnogi platili zivotom,a da to ne zabeleze kamere jer vidimo da kamermani kod SAA rade to sluzbeno.Oni dodju kasnije i pokazu nam leseve spremne za agrarnu politiku.
Nikad ne dobijemo snimak same akcije,pa mozemo da kazemo da gledamo najbolje snimke od strane agrarnih sirovina,a znamo da su mnogi novinari vec uneli fisfor u sirijsku zemlju. Kalcijum ce da unose kad kosti dodju na red.

I sta ko misli o broju poginulih Cecena ili Iracana ?

Ima li neko da javi njihovim roditeljma da prave slavlje jer su dobili sehida?

Po izjava da je i SAD zabrinut za humanitarno pravo u opkoljenim enklavama mozemo da zakljucimo da se tu svasta zbiva ali to ce mnogo da gane vojnike SAA koji ce sasvim sigurno da nastave sa cesljanjem juznog dela Damaska.

Vidimo da se sve vise povezuju putevi i da je odradjena ofanziva u okolini Alepa bez najave. Znaci da su u SAA vec provalili da drekavci dobijaju informacije od raznih strana o pokretima SAA i da sada znaju to da rade vojnicki ,tajno,krisom i da iznenada napadnu.

Jako je zanimljiva informacija da Turska hapsi one koji dolaze da pomognu alahu u Siriji. Turci su se zakovali sa Sirijom pa je njihov ucinak minus beskonacno.
Nisu se resili Kurda ,nisu dohvatili ni jedno naftno polje u Siriji,nema nista od postavljanja svoje ili prozapadne vlade.
Shvatili su da im je avijacija poslaba i prestara i sigurno imaju privrednih problema zbog gubitka velikog trzista.
Erdogan je bukvalno ispao najveci magarac kad se se amerikanci kurvinski izvukli i odusevili saradnjom za Lavrovom jer su tako nasli jak razlog da spase zivu glavu a mozda i da spasu svoje strateske bombardere,avakse ili brodove.
jedino je Izrael uvek na dobitku.Oni su sad objasnili Obami da se ne sali sa njihovim bankarskim potencijalom te da ce SAD da bankrotira kada god oni to pozele i da im tu Kina i Rusija nece biti od velike pomoci oko finasiranja javnog duga, a nemaju vise mocnu sirijsku vojsku na granici sa okupiranim teritorijama.
jedino imaju malo nelagodan osecaj kad pomisle da ce Asad da pobedi i da ce im prekaljena i mocna SAA doci na granicu Golanske visoravni. E zato ce se oni truditi da rat potraje sto duze i da ce njihovi veliki prijatelji arapi-patrioti da se bore do zadnjeg sehida Ti patrioti su uvek selafije suniti koji su ujedno i najbolji borci za sigurniji Izrael.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2013
  • Poruke: 138
  • Gde živiš: Sarajevo, Jugoslavija

Napisano: 20 Okt 2013 12:56

su27 ::40.000 boraca koje su tu pare potrebne za hranu i naoruzanje sve i kad bi se dzabe borili...
iako je izvor Europska ambasada u Bejrutu, licno ne vjerujem da je u pitanju 40 000 boraca. sumnjam da su uspjeli uvecati svoje snage za 800%.
mozda nekih 10ak hiljada boraca i da ima, al vise od toga ne.

sama SAA na Damasku nema vise od 100 000 ljudi.

Dopuna: 20 Okt 2013 13:35

Video izvjestaj Press TV-a o pripremi bitke za Qalamoun

Ali Rizk, Press TV, Beirut

ispravite me ako grijesim, ali ovaj teren bi trebao vise odgovarati SAA - jake oklopne jedinice i uvjeti otvorene borbe.

offline
  • Pridružio: 26 Avg 2010
  • Poruke: 131
  • Gde živiš: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building

Pera Ždera ::Јесте да је карикатура али одговара теми



Koja ironija od slike i naziva sajta koj ije na nju nalijepljen. Bebee Dol

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Nakon poziva SAD-a, UN traži da se odmah prekinu sukobi u predgrađu Damaska gdje su pobunjenici opkoljeni

http://www.advance.hr/vijesti/nakon-poziva-sad-a-u.....opkoljeni/

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 307

A da nece mozda da ih bombarduju ako ne poslusaju?!
Koja arogancija kao da SAA prima naredjenja iz pentagona a ne od sirijskih generala...
Gdje god teroristi stoje slabo tu je odmah humanitarna kriza.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

^^^Pa tako to ide. Samo se pitam kakav ce izgovor sada da nadju. Ispucali su sve mogucnosti.

Aljbanez poziva na dzihad Smile
http://www.youtube.com/watch?v=QUpR6Slkrn0&feature=youtu.be

offline
  • Pridružio: 04 Okt 2013
  • Poruke: 359
  • Gde živiš: Smederevska Palanka

Gama ::Nakon poziva SAD-a, UN traži da se odmah prekinu sukobi u predgrađu Damaska gdje su pobunjenici opkoljeni

http://www.advance.hr/vijesti/nakon-poziva-sad-a-u.....opkoljeni/

У преводу: "Да се моментално престане са убијањем наших клијената! Знате ли ви колико смо ми пара спуцали да доведемо толке плаћенике и уништимо вашу земљу?"

Кад видиш овакву ароганцију одмах ти постане јасно каква су то говна на западу Mad

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1069 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 1030 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksa 3215, AleksSE, bladesu, darkangel, DeerHunter, dejoglina, DonRumataEstorski, Dukelander, Jeremiah, kikisp, kybonacci, ljuba, mercedesamg, milutin134, MiroslavD, moldway, nenad81, novator, Oscar, Panter, Parker, pein, pera12345, royst33, ruger357, sasa87, sokars, solic, Srle993, stankolich, stegonosa, Stoilkovic, YU-UKI