Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1509

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Finalna bitka za osiguranje aerodroma
******************************

25.10.2013. - Hteitat Turkman, selo kraj Damaska --- Najmanje 100 terorista ubijeno, a 150 ranjeno u oslobodilačkoj bitki za selo Hteitat Turkman -
strateški veoma važno, jer njegovim oslobađanjem potpuno je očišćena prometnica koja povezuje Damask s glavnim aerodromom.

Od Obame darovano oružje zapljenjeno u ostavljenim skladištima - među njima i 23milimetarski protu-avionski topovi...

Sile mraka odbačene u planine Qalamon, na samoj granici s Libanonom, gdje će Sirijska Arapska Armija nastaviti lov na spodobe uzgajane u labaratorijima vrhunskih umova neoliberalizma

- u kojeg se kunu i veleizdajnicki zastupnici (Ne)Hrvatskog Sabora.


- Tony


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6nazgGS_mcA






http://www.balkan-express.org/index.php/video-bex-.....hitcount=0

ФБ

Al-Otaibeh , Damask

SAA vrsi tarapanu

http://www.youtube.com/watch?v=H04aW_uij_o&feature=player_embedded
ФБ

Borbe kod Idliba, autoput

http://www.youtube.com/watch?v=NdrLSnxUmQs&feature=player_embedded

-Tony
ФБ



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6531

Da sad ne citiram sve navode i odgovore itd,ali mi se namece misao da bez kontrole zauzetih pozicija rat nece nikada zavrsiti.Hit and run je opcija,ali ne za rat ovog inteziteta.



offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3375

Или се мени чини или се понављају снимци?

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4068

SAA ne zauzima nove teritorije.To je teritorija Sirije, a ne neke druge drzave.
Oni oslobadjaju naseljena mesta.
Ako je vecina stanovnika na strani legalne vlade a oruzane snage smatraju za svoju vojsku - sto I jeste,
onda nema potrebe od nepotrebno angaziranje vojnih potencijala u ociscene od terorista naselja. Valjda je ova drzava imala svoju policiju, miliciju, ili zanzadrmeriju, koja moze da obezbedi mir .
narod koji shvata I gleda da teroristi gube a armija gazi, sto iz straha sto zbog bezizlazne situacije a najvise zbog toga sto su umorni bezanije i rata, od nenormalne uslove za zivot i opasnosti svakog dana,
nece ( najverovatnije) da dozvole gubljenje mira ( kakvog-takvog)
verujem da vojska iza sebe ostavlja dovoljno sigurnost - da se bilo kakve pojave terorista mogu resiti uz pomoc milicije , naoruzanih gradjana, dobrovoljaca i vojske ako je u blizini..

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

Citat:RT: Leader of al-Nusra Front killed in Syria – state TV

Leader of the al-Nusra Front, an Al-Qaeda affiliated fighting force in Syria, has been killed, state television reported.

According to reports Abu Mohammad al-Golani, has been killed in the Western province of Latakia.

Syrian State TV did not provide any further details. There has been no immediate comment from the opposition groups.

Latakia, largely loyal to government forces, has seen the recent advance of rebel forces.

Al-Golani, the leader of al-Nusra, is known for his efforts to overthrow the Syrian government and impose Islamic Sharia law. The armed rebel group that has carried out numerous attacks in Syria was formed in January 2012. It was designated as a terrorist organisation by the United Nations and the United States.

According to US State Department, Abu Mohammad al-Golani sought assistance from Al-Qaeda in Iraq to carry out terrorist acts, namely suicide attacks in Syria. He has also publically pledged allegiance to Al-Qaeda leader, Ayman al Zawahiri.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2013
  • Poruke: 139

Citat:
Sa poroznim granicama, nemoguće je držati/kontrolisati prostor.

Uhm…..Amerikanci u Afghanistanu, Iraqu….Britanci za vrijeme “Troubles” u Sjevernoj Irskoj….Izraelci na granicama sa Libanonom i Sirijom…?
Drzati kljucni teritorij sa vlastitim elementima drzavne vlasti, ostali teritorij kontrolirati zasjedama, patrolama, osmatracnicama (uvezanim u system art/avio podrske i brzim snagama za intervencije…… blah……blah….blah….).
Citat:
Vjerovatno nemaju dovoljno kvalitetnih trupa za držanje prostora i vjerovatno su im kvalitetne trupe potrebne za hit and run. Za hit and run kvalitetne trupe moraju biti grupisane, a ne rasute.

Slazem se.
Jedino ne vidim te kvalitetne trupe nigdje; kvalitetu na visini koju vidimo u “line infantry” u razvijenim zemljama.
Citat:
Vjerovatno im se ne isplati da stvaraju/gomilaju vojne jedinice slabih kvaliteta koje ne bi izdržale u kontroli teritorije, a postale bi potencijalni izvor za snadbjevanje pobunjenika, barem municijom.

Slazem se.
Isto tako ostaje to pitanje, zasto nakon tri godine krvavog rata, raspolozivih materijalnih sredstava i mocnog sponzora SAA jos nema (a, logicno, ne moze vise imati) kvalitetnu pjesadiju.
Srz problema…….bez kvalitetne pjesadije nema kontrole teritorije.
Bez kontrole teritorije nema uspostavljanja vlastite vlasti.
Bez uspostavljanja vlastite vlasti……..”Nature abhors vacuum”….neka druga vlast ce tamo doci, a u uslovima kaosa vlast obicno preuzima najbolje organizirana banda.
Citat:
Vjerovatno su hit and run likvidacijom ključnih terorističkih grupacija i njihovih poznatijih vođa želi dobiti rat bez pokretanja megalomanskih vojnih operacija kroz koje bi se važniji pobunjenici provukli.
Eliminacijom važnijih pobunjenika i njihovih grupa "splašnjavaju" i ovi manji hajduci i sami se "čiste" sa sirijske teritorije.

Ima tu “negative flip side”:
Tesko je unistiti kljucne elemente neprijatelja u naseljenom mjestu upadom/prepadom cistog oklopa.
Slijedi, ti se neprijateljski elementi ne unistavaju, vec eliminira topovsko meso (literalno…hehe) doturano izvana. Takvih ima milijune…………..
Taj oklop, gedajuci snimke, jednostavno tuce gdje posumnja, svih kalibrima.
Kad isprazni B/K i/ili procijeni da je vrijeme izvlacenja, natrag na polazne polozaje.
Ponovi……
To ostavlja prazan teritorij (nitko pametan tamo ne zeli zivjeti).
Teritorij u koji se manje grupe pobunjenika lako ponovo infiltriraju.


Citat:
Asad ne zauzima nove teritorije jer nema dovoljno ljudstva za to - slično kao kada su se frontovi stabilizovali za zapadnom frontu u 1. sv ratu ili u Bosni. Sa druge strane ima prednost u teškoj tehnici i unutrašnje linije komunikacija. Kada bi zauzimao nove teritorije raštrkavao bi snage a strateški ne bi dobijao ništa jer pobunjenicima ne može da prekine snabdevanje pošto se ono vrši iz skoro svih okolnih država a posle ovolko godina rata jasno je da nema podršku stanovništva u oblastima koje pobunjenici kontrolišu što bi iziskivalo ili odvanjanje silno jakih pozadinskih snaga (skupo u ljudstvu), ili konc. logore (skupo jer treba hraniti sve te ljude koji ništa ne rade) ili politiku istrebljivanja (dilovi između Rusije i NATOa su prvenstveno bili usmereni na eliminaciju te mogućnosti, da ne spominjemo da je loše za moral i međunarodnu reputaciju).

Jako dobar post, IMHO (sa druge strane…hehe…a koji sam ja to autoritet da sudim koji je post dobar a koji nije, a).
Par primjedbi/pitanja:
Zasto nema dovoljno ljudstva?
Iskander je to par puta objasnio, no, ipak…..prioriteti.
Sto je bitnije, odrzavati ekonomiju (do kada..?), ili smrviti pobunu u slijedecih 3-6 mjeseci?
Za one koji poznaju stanje na terenu, jednostavno pitanje:
Da li je atmosfera u podrucjima gdje se ne puca kao kod nas za vrijeme nasih igara, kao, na primjer u Zagrebu, Beogradu?
Ili, kao, za vrijeme Drugog Svjetskog u Londonu, Berlinu?
Odnosno, ukratko, da li je rezim na ratnoj stazi (potpun napor dijela drustva koje podrzava Asadov rezim), ili, neki gube glave u borbenim vozilima a neki piju kavu na promenadi?
Citat:
Dakle pametnije mu je da pokuša da se zgrči i ide na iznurivanje protivničkih ljudskih resursa, a ne materijalnih.
Drugim rečima na povoljan odnos gubitaka.

Ha….je li pametnije?
Kako iscrpiti resurse koji stoje iza pobune?
Materijalne, znamo da je nemoguce.
Ljudske, pa, sve je vise omladine na samom Zapadu koja je spremna umrijeti za Jihad, da ne govorimo o masama unutar samog regiona.
Citat:
Pokušao je da pridobije vernost naroda u početku ali nije uspeo, a posle ovoliko dugog i krvavog rata kasno je da se na to vraća. Nalazi se u vrlo nezavidnoj strateškoj poziciji sličnoj onoj u kojoj su se Amerikanci našli u Južnom Vijetnamu.
Od terena koji bi imao smisla da zauzima su tu samo ključna mesta na komunikaciji Latakija-Damask koje drže pobunjenici, tj da zaokruži front. en.wikipedia.org/wiki/Cities_and_towns_during_the_Syrian_civil_war

Slazem se.
Sustina pitanja (za malo ozbiljiniji razgovor…..hehe…).
Prva recenica me je iznenadila, da budem iskren (naime, ja ipak ne pratim detaljno ovaj rat, samo neke njegove elemene). No, zato smo ovdje, da nesto pametno pokupimo.
Ako je tako, onda, u trenutnoj geopolitickoj slici svijeta, pa, njemu ne prestaje drugo nego da “parcelira” drzavu ?!?
Kako rece, ne moze sve kontrolirati (tipa Afghanistan), ne moze konc logore (cak i one “humane” kojima je slomljena Boer Republics….hehe…..), ne moze genocide….pa…hehe…ostaje mu..ahm…jedino ”humano preseljenje stanovnistva” i dio trenutne drzave (mini-Syria plus mini-Kurdistan plus mini-AjmeMajkoAkoNisiIslamista komadici)?
Citat:
S obzirom da pobunjenici drže dobar deo okoline Damaska ili se bore za njega, a nemaju vidnu vezu snabdevanja sa pobunjeničkim delovima Sirije, biće da narod gubi veru u njega, a i vernost nekih od trupa mu je pod pitanjem. Odakle pobunjenicima snabdevanje za te borbe oko damaska kad nemaju avijaciju

Dobro pitanje.
Citat:
To sam pitanje kolega ja davno potezao ali mi je odgovoreno da je besmisleno drzati ljude na rusevinama i izlagati ih sajperima. Ali da se ogradjuju citavi kvartovi koji su osvojeni.

Slazem se.
Besmisleno je ako imas losu pjesadiju.
Ako imas dobru pjesadiju (uvezanu u sistem osmatranja, vatre, reakcije) onda se to upravo tako i radi.
Poanta je da vlastiti snajperi (i ostala sredstva, ukljucujuci avijaciju) vladaju terenom.
Opet, Amerikanci, Britanci….Izraelci….upravo tako rade.
Ostali iz razvijenih zemalja slijede, manje ili vise.
Citat:
O isturanju oklopa se vodi dobar dijalog ali ce to biti i tema koja ce se analizirati u vojnim stabovima godinama.

Postoje dostupni materijali (problem/ljepota sa Internetom i “private consultancy” kad se napusti aktivna sluzba…hehe) koji su taj problem, uglavnom, rijesili.
Zna se kako se oklop treba koristiti u ovakvoj situaciji. Ne koristi se, a mi nastojimo vidjeti zasto, i koliko je to pametno.
Citat:
Svakako vidimo na mnogo snimaka da pogodjen tenk nastavlja dalje ,a sigurno je da remontni centri rade kako je i po planu za ratno stanje, nikako ne zavise kako neki neupuceni forumas pise od pomoci za svaki pokavren tenk od Rusije ili Irana.

Problem za mehanizirane snage su posade vise nego tehnika.
Problem za oruzane snage (SAA) je sto, izgleda, nemaju kvalitetnu pjesadiju, a time ni sadejstvo, plus, nemogucnost kontrole teritorija.
Problem rezima je sto ne kontrolira teritorij.
Citat:
Cak pamtim da je neki rastorojeni forumas nazvao JimmyNS sirijcem ili tako nesto slicno,kao sto mene neki vehabija proziva a ja sam 1992 imao 26 g ,a trenirao sam streljastvo od 10 god ali nema smisla da ovde kacim slike diploma sa takmicenja niti iz JNA.

Pa, ti onda znas kako se kontrolira urbani teritorij, koliko tu snajperi/spoteri/osmatraci, uvezani u sistem, znace i mogu.
E, sad, tu treba rada, finese, sitnih detalja koje, izgleda, SAA nema.

Citat:
Ali i kad bi znali da ih nikada necemo sve unistiti i da ce mo biti porazeni mi bi se opet borili do kraja.

Ovo je tipicno siitska intonacija jer to je religija koja gaji kult mucenistva.

Pa, nakon sto se dogodilo Slobi, pa Sadamu (i sinovima), a posebno Gadafiju (i obitelji), moze Asad (i obitelj) biti i Budist, ne ostaje mu drugo…..
Zlikovci…ah….sorry, my mistake entirely, I meant “international community”…sorry…sorry…..ocito idu na krv, do kraja.
Samo ludjak bi se prestao boriti.
E, sad………to sa kemijskim oruzjem.
Lijepo je to sto su Rusi ucinili, pa garantiraju, pa Asad kaze da ima i efikasnije odvracanje (kao…sto…..weaponized ebola…..?)……….no, nesto je tu “sivo”.
A sto ako Izraelci i Turci udare, Rusi ne ulete na teren, a Asad nema (vise) kemijsko oruzje?

Citat:
@PetarN mislim da treba prestati porediti Siriju i Irak konkretno Faludža, na jednoj strani je bila strana agresija a ovde imamo građanski rat.

Taktika i operatika se uvijek mogu porediti, to mi, iz “struke” (bivsi i, nadamo se sadasnji) znamo.
Nije ni Rim bio Yugoslavija pa sam ja morao na ispitima znati za Kanae i concept bitke za unistenje (davno je bilo, ne vucite me za jezik i pravilne termine…borba/boj/bitka….hehe…).
Faluja je “blueprint” za US, a time i saveznike/satellite, model bitke za naseljeno mjesto.
Citat:
Već sam ranije rekao mislim da kraja ovom sukobu nema dok ne odustane ekipa koja stoji iza svega ovoga. Jugoslavia, Irak, Avganistan i sad Sirija recept je isti i kuvar je prepoznatljiv...

Slazem se u potpunosti.
Hajdemo ovako…..recimo (pazi sad, pola forumasa ce mi od sada j*%$*i majku…hehe….) da smo mi ovdje “dobrovoljna grupa savjetnika” za gospodina Asada.
E, sad……..sto bi mi to njemu savjetovali (naravno, uz pretpostavke da znamo sto pricamo i da mu stvarno zelimo pomoci….hehe….).?

offline
  • Pridružio: 04 Okt 2013
  • Poruke: 359
  • Gde živiš: Smederevska Palanka

Iskander M ::
Колега тамо где може САА заузима положаје и градове,а тамо где за то нема тренутне потребе она само пошаље специјалце који потамане Дрекавце у одређеном броју и одма се повлаче,а притом град држе изолован од остатка Сирије и мало по мало Дрекавци троше муницију и људе и на крају када се поклопе коцкице САА улети у већ добро очишћен град. и то је то.

Није то баш тако једноставно али једна ствар је тачна а то је да САА нема потребу да нешто претерано маневрише или води офанзивни рат већих размера. Једино на шта они циљају је да униште непријатеља тако што ће побити што је могуће више дрекаваца и лишити их што више муниције и тежег наоружања. За њихову ситуацију је тактика сасвим адекватна али да се ја питам, ја би то мало другачије решио. То што се "демократија експрес" окренуо и отишао не значи да је опасност прошла, сада највећу претњу миру у региону представљају тензије између шија и сунита муслимана. Веровали или не, Сирија може постати потпуно нови сценарио сличан сукобу између Ирака и Ирана, само овог пута много већи(као да онај није био довољно крвав). Као што сам већ био напоменуо, Саудијска Арабија и њена браћа по вери су јако забринути јер je сунитски Иран постао веома моћан и проширио утицај на запад. Ирак, Сирија, Либан... лако се може десити да дође до новог рата чисто због политике(неће бити ни први ни последњи пут у историји) Exclamation

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7157

Sirija kao i većina tih država na Bliskom nam Istoku nije simbol kvaliteta ali je činjenica to da joj je nametnut jedan veoma opak rat koji bi i za mnogo "kvalitetnije" bio težak.
Amerikanci u Iraku i Avganistanu nisu uporedivi sa drugima dok su Britanci u suzbijanju problema u Sjevernoj Irskoj imali podršku i same Irske.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2013
  • Poruke: 312

Napisano: 25 Okt 2013 23:52

Citat:
Vjerovatno su hit and run likvidacijom ključnih terorističkih grupacija i njihovih poznatijih vođa želi dobiti rat bez pokretanja megalomanskih vojnih operacija kroz koje bi se važniji pobunjenici provukli.
Eliminacijom važnijih pobunjenika i njihovih grupa "splašnjavaju" i ovi manji hajduci i sami se "čiste" sa sirijske teritorije.

Ima tu “negative flip side”:
Tesko je unistiti kljucne elemente neprijatelja u naseljenom mjestu upadom/prepadom cistog oklopa.


A da li su Rusi mozda radili nesto slicno svojim vehabijama?

Da li su mozda uspevali da ubiju uvek glavne igrace i vodje?

Mozda moze to i Asad cim smiri malo rat?

Dopuna: 25 Okt 2013 23:56

_Hoplit_ ::Iskander M ::
Колега тамо где може САА заузима положаје и градове,а тамо где за то нема тренутне потребе она само пошаље специјалце који потамане Дрекавце у одређеном броју и одма се повлаче,а притом град држе изолован од остатка Сирије и мало по мало Дрекавци троше муницију и људе и на крају када се поклопе коцкице САА улети у већ добро очишћен град. и то је то.

Није то баш тако једноставно али једна ствар је тачна а то је да САА нема потребу да нешто претерано маневрише или води офанзивни рат већих размера. Једино на шта они циљају је да униште непријатеља тако што ће побити што је могуће више дрекаваца и лишити их што више муниције и тежег наоружања. За њихову ситуацију је тактика сасвим адекватна али да се ја питам, ја би то мало другачије решио. То што се "демократија експрес" окренуо и отишао не значи да је опасност прошла, сада највећу претњу миру у региону представљају тензије између шија и сунита муслимана. Веровали или не, Сирија може постати потпуно нови сценарио сличан сукобу између Ирака и Ирана, само овог пута много већи(као да онај није био довољно крвав). Као што сам већ био напоменуо, Саудијска Арабија и њена браћа по вери су јако забринути јер je сунитски Иран постао веома моћан и проширио утицај на запад. Ирак, Сирија, Либан... лако се може десити да дође до новог рата чисто због политике(неће бити ни први ни последњи пут у историји) Exclamation



Kolega imas lapsus pa ga ispravi.

"sunitski Iran"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1037 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 4 sakrivenih i 998 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksa 3215, AleksSE, bladesu, darkangel, DeerHunter, dejoglina, DonRumataEstorski, Dukelander, Jeremiah, kikisp, kybonacci, ljuba, mercedesamg, Michellefromrezistance, milutin134, MiroslavD, moldway, Motocar, nenad81, novator, Oscar, Panter, Parker, pein, pera12345, royst33, ruger357, sasa87, sokars, solic, Srle993, stankolich, stegonosa, Stoilkovic, YU-UKI