Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1636

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Eris 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Okt 2013
  • Poruke: 0

Dixy ::
medjutim dobra stvar ovog napada je sto smo konacno dobili potvrdu da SAA kontrolise ovo mesto wikimapia.org/#lang=en&lat=35.372185&am.....14&m=b

kao i vrlo verovatno ovo: wikimapia.org/#lang=en&lat=35.391849&am.....14&m=b

e sad ako neko ima mozda neku dodatnu potvrdu za ova 2 mesta, neka napise....



Gledajuci po karti Oktobar 20, 2013 SAA kontrolise ta dva mjesta
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/arch.....011%29.svg
Kontrolise i planinu Deir Rumman vazno mjesto, mozda najvaznije, da bi se sacuvalo skladiste municije, procito sam negde za to skladiste da je trece po velicini u Siriji. Prvo skladiste je svega 1km od Deir Rumman a drogo mozda 2km vazdusne linije.

Mapa: wikimapia.org/#lang=en&lat=35.363313&am.....15&m=b

Video: sa iste planine, vidi se da imaju tesko nauruzanje, ali cini mi se da nisu bas dobro ukopani
youtube.com/watch?v=jhtgz8vueb8

Interesanto stvar vezana za ovu planinu, Ovde je trebo da bude jedan moderan shoping centar ili hotelski kopleks ili obadvoje, ako se mapa dobro zumira, vidjece se da su radovi vec poceli, ali su najverovatnije stali zbog rata.
wikimapia.org/#lang=en&lat=35.359046&am.....18&m=b


Evo i par slicica kako bi trebalo izgledati kad se zavrsi, ako se ikad zavrsi








Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 14 Dec 2013 4:19

Вероватно ће се тај хотел завршити док се буде обнављао град и земља јер велики инфраструктурни пројекти су Сирији сада неопходни ради брзог опоравка,а сваки хотел и шопиг центар доноси огроман новац. То сада није тема.

Dopuna: 14 Dec 2013 11:03

Ево за колегу Dixy још једна информација да људи са Фб баш и не лупају глупости за Судиску арабију,данас је их је САА 20 потаманила у Дамаску.

20 Saudi militants killed in Syria army op

At least 20 Saudi militants have been killed in a military operation by the Syrian army against the al-Qaeda-linked groups of Jaysh al-Islam and al-Nusra Front in the industrial town of Adra, northwest of the capital, Damascus.
http://www.presstv.ir/detail/2013/12/14/339887/20-.....a-army-op/

Dopuna: 14 Dec 2013 11:04

Иза напада хемијским оружјем у Сирији, између осталог у Гути 21. августа, стајала је опозиција, која је покушавала да испровоцира војну интервенцију западних земаља, изјавио је стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин, говорећи на затворном састанку Генералне скупштине светске организације.

Чуркин је такође, нагласио да би америчка обавештајна мрежа на територији Сирије (за коју се сазнало на основу открића бившег агента ЦИА Едварда Сноудена) унапред упозорила на припреме за напад, у случају да се Дамаск спремао да употреби хемијско оружје.

http://serbian.ruvr.ru/2013_12_14/Sirijska-opozici.....ervenciju/

Dopuna: 14 Dec 2013 11:06

Na vidjelu: Katar obučava ratnike smrti za rat u Siriji



IRIB – Sada je očiglednije nego ikada prije da Katar igra glavnu ulogu u potpirivanju haosa rasturajući Siriju.

Iz pouzdanih izvora se saznaje da se u srcu Dohe nalaze centri za obuku ubica različitih nacionalnosti koji su poslati u Siriju da se bore protiv vlade Bashara al – Assada. Ove buduće ubice su podvrgnute vojnoj obuci poput vehabijske.

Zapravo, katarski elementi su blokirali svoje aktivnosti u nekoliko zemalja uključujući Afganistan, Pakistan, Jemen, i Čečeniju te su počeli sa intenzivnom regrutacijom pripremljenih ratnika. Regrutovanje provode tajne organizacije koje rade pod parolom ''centri zapošljavanja za strance.''

Istina je da su očima Državne bezbijednosti Katara poslužile zemlje kao dobra tržišta za ratnike smrti. Za žitelje Katara, vehabijska podučavanja su prvi prioritet. Nakon regrutacije, ovi ljudi se prebacuju u centre za obučavanje u Dohi u trajanju od sedam dana gdje su podvrgnuti vojnoj obuci i ideološkoj indoktrinaciji, pod nadzorom katarskih specijalnih snaga.

Osnovana u junu 2004. godine spajanjem bivšeg generala obavještajne službe (mukhabarat) i Državne agencije za istrage i zaštitu (mubahith), Državna bezbijednost Katara ima za zadatak da nadgleda ove centre te da usko sarađuje sa službenicima koji su bili u vojsci Baath Sadama Huseina. Tada su sirijski ratnici ubačeni na sirijsko tlo kroz Libiju, Tursku i Jordan.

Od 03. januara 2012. do aprila 2013., katarski vojni avioni izveli su 90 letova u Libiju, Tursku i Jordan i prebacili obučene ratnike u Siriju kroz navedene zemlje.

Treba napomenuti da je Katar dugo vremena bio posrednik u ratu u Siriji i zahvaljujući njegovim neumornim naporima Sirija je zanemarena i razrušena.

Sićušni emirat, bogat naftom i plinom, isporučivao je oružje sirijskim pobunjenicima koji su se borili protiv vlade predsjednika Bashara al – Assada od 2011. g.

Obavještajni stručnjaci tvrde da je Katar, od početka 2011. g., koristio ''tajnu oružanu mrežu da isporuči makar dvije pošiljke raketa vojnicima u Siriji te da ih oni upotrijebe protiv Assadovih zrakoplovnih snaga.''

Prema zapadnim zvaničnicima, rakete je osiguravao Katar, koji ih je kupio od nepoznatog prodavača i donio u Tursku.

Još nije sasvim jasno kakve namjere ima na umu mali emirat da rasipa naftne dolare i bogatstvo arapskog naroda na pregršt vojnika, sa ispranim mozgovima u Siriji i kakvu korist će dobiti na duge staze.

Ove činjenice na stranu, ima tu pitanja kojima treba posvetiti više pažnje: Zašto bi Katar bio toliko zainteresovan za sudbinu zemlje koja, ni u kom slučaju, ne predstavlja opasnost za njega? Zašto on bez rezerve posmatra kako njegov novac i oružje idu u ruke takfirijskih grupa poput brigade al – Nusra koja je svima poznata kao pripadnica Al – Kaide?

Sve što možemo učiniti da bismo razumjeli motiv Katara jeste da se uključimo u neku vrstu pogađanja.

Ovdje se može pretpostaviti da se radi o političkom gušenju Irana preko Sirije, ali još veća je mogućnost za sijanje zlog sjemena u plodno svjetsko tlo, sistematska i postepena vehabizacija svijeta.

(Presstv.ir)



offline
  • Pridružio: 01 Sep 2011
  • Poruke: 440

@Iskander

to sto citiras FB stranicu, neku medijsku kucu ili neku stranicu koja podrzava Asada, ne znaci automatski da je to sto si naveo istina.
Istina je negdje izmedju, a @Dixy pokusava upravo da utvrdi to izmedju...

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 43
  • Gde živiš: ZG

Klavikula ::cemu trolanje teme. bio sam sasvim jasan.

Pa i ja,ako su stanovnici Yabrouda pro-režimski naklonjeni...misliš da su ih talibanjosi odveli na sigurno,recimo aranžman skijanja na platicama Tora-Bore? Vjerovatno se par glava kotrlja a još više njih sa metkom unutra

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 14 Dec 2013 14:15

Sonyboy ::@Iskander

to sto citiras FB stranicu, neku medijsku kucu ili neku stranicu koja podrzava Asada, ne znaci automatski da je to sto si naveo istina.
Istina je negdje izmedju, a @Dixy pokusava upravo da utvrdi to izmedju...


Па не мора да вређа никог,не видим шта он покушава сем да понизи. Они претерују са бројка и то јес истина нигде не тврдим да не лупетају и претерују са бројка,али када видиш неку нелогичну бројку прескочиш је и видећеш да има доста истине у ономе што пишу,само што су претерано еуфорични,али у већини случајева преносе вести из САНА и других провладиних извора где има итекако надуваних бројки,али ето само данас и јуче испоставило да је стварно велики број Саудиских војника и официра,о чему су они писали,али он то демантовао и правио људе будалама,синоћ је тврдио како Војска није ушла у јабруд и да Џими не лупа више него боље да пише како су Адру освојили Дрекавци како се војска морала повлачити. О чему има ту да се пише не разумем рат мора нешто да се изгуби нешто да се освоји и толико. Према Адри се упутила велики број војника и оклопа са јасном наредбом нема заробљених,а прљав посао ће обавити Ирачани,Иранци и Хезболах.

Dopuna: 14 Dec 2013 14:38

Провинција и град “Дамаск“
Град Дамаск
У пронвинци и самом граду Дамаск још се воде тешке борбе и ако је САА имала значајног напредка у последњих неколико месеци ситуација и даље тешка.
Што се тиче самог града Побуњеници под својом контролом самосталном контролом немају ништа у самом граду трпе велике нападе војске присутни су у следећем местима: „Barzeh, Al-Qabun и Tadamon“ где нон стоп САА притиска терористе.
Провинција Дамаск
У провинцији Дамаск ситуација се мало променила од последњег напада Дрекаваца где су заузели неколико насеља,али врло брзо поново опкољени што је САА дало благо предност јер не мора да да велике снаге пошаље на једно место већ ће бити довољно неколико мањих групи који ће обавити исти посао,али ће обруч тиме бити јачи.
Терористи тренутно држе источну Готу где трпе непрестане нападе САА. Сем источне Готе терористи држе делове „Darayya“ где војска притиска Дрекавце са свих страна,а тренутно су на том подручију појачани напади из ваздуха, затим у рукама Дрекаваца се налази и град“ Assal al-Ward“ који је такође опкољен и трпи јаке нападе САА.
П.С. Сва насеља која држе терористи у предграђу Дамаска су окружена и после успешног доласка терориста из Јордана преко пустиње обруч је доста ојачан,а правац преко пустиња додатно обезбеђен.
Планине Калумоун
САА је покренула изузетно јак напад на овим планинама са циљем да у потпуности затвори границу са Либаном и онемогући Терористе да се снабдевају из суседног Либана оружијем и људством. Напад је био брз и врло добро испланиран што је за последицу имало врло брзо ослобођње неколико градова од којих свакако највећи Ал Набк. После ослобођења Ал Набк војска је покренула и напад на највеће упориште терориста на планинама Јабруд,тренутно војска само што је ушла у град и креће се са ка центру града. Између ова два града опкољена су још три мања насеља,а до потпуног затварање границе са Либаном остало је да се ослободи још десетак мањих насеља која су далеко слабије брањена од Ал Набка и Јабруда.
Нажалост у нападу Дрекаваца уз помоћ локалног становништва војска је била принуђена да се повуче из Адре која се налази на путу Дамаск –Хомс тако да је пут поново затворен. После уласка Терориста у сам град десио се велики покољ локалног становништва који су подржавали Башара ал Асада,што је влада искористила и према Адри се је упутило велики број војника који су добили наредбу да нема заробљеника тако да се у наредним данима спрема велика журка у којој ће вероватно бити кажњени и сами становници Адре који су помогли Терористима да уђу у град.

Dopuna: 14 Dec 2013 14:43

Провинција „ as-Suwayda“
Што се тиче ове провинције ту је мирно војска држи 95% овог подручија,а Терористи су једино присутни у једном малом насељу дубоку у унутар те провинције тачније у градићу „As-Suwayda G.“.
Голанске висоравани
Овај део Сирије изузетно важан да САА што пре блокира јер се у Израелу налази главни штаб побуњеника који предводи борбе у Дамаску,а Израел је такође врло дарежљив по питању помоћи како рањеним терористима тако и у оружију,а освајањем овог дела Сирије САА ће већину границе са Израелом држати у својим рукама.
Војска је покрену акцију за затварање границе са Израелом. Тренутно стање на том делу фронта је доста добро војска је покренула напад на Khan Arnabah и још шест градова уз само границу,а војска је такође опколила још пет градова на подручију. Војска тренутно на том делу фронта држи „Quneitra“,док Терористи у свом рукама имају само три градића која САА још није напала или опколила.

Провинција и град „Daraa“

Град „Daraa“
У самом граду се воде огорчене и врло тешке борбе,где се САА налази у самом центру града и где држи два коридор за снабдевање својих војника,а са свих страна трпе нападе Терориста,али се са великим успехом бране од истих. Најаче нападе трпе близу авио базе ту их Дрекавци нападају из два правца,али се војска добро укопала и ни једни ни други немају никаквог успеха у напредвању,следећи правац напада је правца Ал Маншијаха на пут 109,такође Терористи нападају из правца дела центра града који они држе ка месту укрштања путева 109 и 105,затим можда и најачи напади су из правца Наима прама центру града паралелно са путем 109,сладећи јак напад долази и из правца пута Наиме- Умм ал Мајадин близу самог града Умм ал Мајадин ког Терористи и нападају, а још један правац напада иде из правца Атман уз пут 5,а још додатни напад је из правца војне базе која се налази близу пута 5
Ова провинција је карактеристична по томе што се овде воде константне борбе високог интезитета,где терористе предводе официри војске Саудиске Арабије и амерички инструктори.Можда највећи проблем САА не представљају они већ близи Јордана одакле Дрекавци добијају велику помоћ у оружију и људству јер у Јордану се налазе можда и највећи центри за обуку терориста.
Ситуација овде доста сложена војска у својим рукама има следеће градове: „ Izra, Al-Sanamayn, Kafr Shams, Nawa“ и још не колико мањих места. Дрекавци у својим рукама овде држе следеће градове и то: „ Da'el, Al-Hirak, Jamla“ и још десетак мањих градића уз саму границу са Јорданом и Израелом.
Изузетно тешке градске борбе се воде у следећим градовима: „ Daraa, Bosra, Busra al-Harir, Inkhil, Jasim, Al-Shaykh Maskin, Outside of listed towns in Daraa G.“ и још неколико мањих градова.

Dopuna: 14 Dec 2013 14:47

Провинција и гада „Хомс“


Град Хомс
После битке за Кусаир и победе САА је кренула свом силом на град и провинцију Хомс. Више од 90% главног упоришта побуне је ослобођено остало је нешто врло мало да се ослободи,а и та неколико насеља су под сталним нападом САА тако да тренутно војсци је циљ само да умори Дрекавце и да они потроше муницију коју имају јер су доста дугу већ опкољени. У самом граду Терористе не држе ни једно насеље у путпуности већ су присутни у следећим:“ Homs – Ghouta, Joret al-Shayyah, Homs - Old City, Qusour“. Можда најтеже за ослобођење САА представља стари део града тако да ће по неким претпоставка он чистити задњи када морал Дрекаваца буде низак јер тај део града карактеришу изузетно уске улице и оклоп је ту беспомоћан,а такође јат део града се мора пажљиво чистити како неби претрпео велика оштећења јер важан историски споменик културе.

Провинција Хомс
У провинцији Хомс стање по дрекавце није обећавајуће. Борбе се воде у Ал Растану највећем упоришту терориста у овом подручију,али нису претерано интезивне борбе пре свега због недостатка војника јер су сви градови које држе Дрекавци у провинцији Хомс опкољени и херметички затворени како би се терористи исцрпели. Градови које држе Терористи су „ Ал Растан, Houla, Talbiseh“. „ Ал Растан и Talbiseh“ су главни градови истоимених области провинције Хомс у коме Дрекавци држе већину градова. Као што сам већ рекао сви градови су опкољени и чекају се људи са Каламуна како би се провинција Хомс довршила.
Једини проблем САА у целој провинцији Хомс је језеро поред Ал Растана којим Дрекавци покушавају доставити помоћ опкољеним саборцима у самом граду.

Проивинција и град „ar-Raqqah“


Ово провинција је по свему судећи жртвована јер присуство САА је симболично у неколико војних база које су потпуности окружене. Овде се борбе воде имеђу ФСА и Ал-Каидиних фракција. Што се тиче Курда у овој области и њихово присуство је симболично,тако да можемо рећи да је ово једина провинција кују Дрекавци 100% држе у својим рукама.

Dopuna: 14 Dec 2013 14:54

Провинција и град „Хама“

Град Хама
Град Хама је веће неколико месеци у рукама САА и то је највећи град који САА у потпуности држи под својом контролом. Важно је истаћи да је цела околина града Хаме у рукама САА тако да њој не прети никаква опасност.

Провинција Хама

Проивиција Хама је такође у последњих неколико недеља опет активирано борбама. Ситуација слична као у Хомсу у два града се воде жестоке борбе и то: „Суран“ и један мањи градић близу њега. Остали градови као што су: „ ar-Raqqah, Al-Lataminah, Qalaat al-Madiq, Qastun“ су већ дужи временски период опкољени и чекају се додатне снаге како би се и они напали,а провинција Хама потпуно очистила од Пацова.

Провинција Латакија и Градови Латакија и Тартус

Градови Латакија и Тартус су мирни од почетка рата једино је Латакија доживела краткотрајни напад у околини града и ништа више,већ 3 године рата Дрекавци не могу да приђу тим градовима тако да је приобална провинција Сирије мирна,што омогућава коришћење Аеродрма и лука поред тих градова што је и главна рута доставе помоћи како цивилима тако и САА из Русије и Ирана.

Провинција Латакија

Како би успорили напредовање војске у провинцији Хомс Терористи су лансирали напад не Алветско подручије провинције Латакија који јр био некон пада Кусаира. Силина самог напада је била велика чак су били на самом прагу да угрозе град где је сахрањен Асадов отац Хазиф Ал Асад. Пошто је цела породица Асад из Латакије и Алевтског порекла самим тим напад је био унапред осуђен на пропаст јер како што је познати револуционар Чегевара написао „Свака револуција је осуђен на пропаст,ако нема подршку локалног становништва“ тако да је и ова пропала. Терористи су успели да уђу град „Salma“ где су се у великом броју укопали,а због сталних борби на остатку фронта САА нема људи да пошаље да се очисти већ је само опколила терористе,а пошто ништа важно не угрожавају у самој провинцији Латакији онда војска и нема неки приоритет да покреће велики напад на њих.
Овај напад се десио из правца Турске тако да је војска додатно обезбедила само границу распоређивањем специјалних јединица САА.

Dopuna: 14 Dec 2013 14:57

Провинција и град „Idlib“

Град „Idlib“
Само град Иблид је у рукама САА и ту се борбе више не воде,једно време је град био под сталним нападима Дрекавца и мислило се да ће град врло брзо пасти у руке Терориста,али је САА добила неколико хиљада војника што јој је омогућило да из правца провинције Алеп и из самог град лансира неколико великих напада на оближње градове и планину што је за последицу имало додатно обезбеђивање града тако да му тренутно не прети никаква опасност и ако је са свих страна окружен Дрекавцима.
Тренутно стање ју овом граду је као у биоскопу САА једе кокице док се ФСА која тако речено више и не постоји и Ал каидине фракције млате међусобно.

Провинција „Idlib“
Као што сам већ рекао после покретања офанзиве САА војска је преузела неколико важних упоришта Дрекаваца и очистила околну планину одакле су нападали дрекавци и сада САА једе кокице јер се Дрекавци међусобно млате. Проблем САА је овде био за све три године рата граница са Турском одакле су стизале огромне количине оружија и људи као испомоћ дрекавцима. У последње време када је ФСА изгубила сваки значај и када више немају тако речену никакву улогу Турска армија неретко бомбардује положаје Терориста у пограничном делу ове провинције.
Војска држи следеће градове: „ Arihah, Jisr al-Shughur, Al-Fu'ah, Khan Shaykhun“ и још неколико мањих градова што је укупно 20% површине провинције.
Борбе САА и терориста се воде у следећим градовима: „Hish и Abu al-Thuhur“.
ФСА држи следеће градове „Maarrat al-Nu'man, al-Alani, Armanaz, Azmarin, Darkush, Kafr Nabl, Al-Janudiyah, Qah, Salqin, Saraqib, Sarmin, Taftanaz, Yakubiyah“
Ал-Каидини борци држе следеће градове“ Maarrat Misrin, Al-Dana, Binnish, Bab al-Hawa Border Crossing, Harem“

Град и провинција „Аl-Hasakah“
Ово пре свега Курдски регион је у великој мери очишћен велике заслуге ту припадају Курдима,али и САА која им је пре свега помагала оклопом тако да су овде Терористи имали горак укус пораз и ништа више. Провинцију преко 90 % држе Курди и војска ,а само неколико мањих насеља у својим рукама имају Дрекавци и то:“ Ash-Shaddadeh, Shaddadeh, Tal hamis“ и још неколико мањих места.
Војска у својим рукама држи делове „Qamishli, Al-Hasakah“а у потпуности држи град „Qamishli Border Crossing“
Војска у осталим градовима није распоређена јер по договору владе и Курда војска се повукла из свих насеља где су Курди једно је присутна тамо где Курди желе да се обезбеде у два највећа града провинције „Аl-Hasakah“.

Dopuna: 14 Dec 2013 15:00

Провинција и Град „Deir ez-Zor“
Град „Deir ez-Zor“
Војска и Дрекавци овде воде жестоке борбе од самог почетка рата. Војска је једно време има успеха и избацила терористе из града али у контра нападу терористи су повратили старе положаје. Тренутно ситуација је следећа војска држи 50% града као и Дрекавци.
Терористи су једно време нападали из правца реке према пустињи у три правца,али војска је успела да сломи офанзиву Дрекаваца и и да поврати нека делове града која је предходно изгубила. Војска је овде у солидном положају са једне стране излази на пустињу што јој је гарант да Дрекавци одатле не могу напасти јер ће авиони да их потамане као пацове.

Провинција „Deir ez-Zor“

У остатку провинције војска није присутна а Дрекавци држе следеће градове „Abu Kamal, Mayadin“и још неколико мањих градова. Ова провинција се наслања на границу са Ираком што је извор сукоба са друге стране границе,јер је Ирачка влада на стани Асада па терористе који се налазе на Ирачкој страни тамани као зечеве.

Dopuna: 14 Dec 2013 15:11

Провинције и Град Алеп

Град Алеп
Ово је највећи индустриски најачи град у Сирији до почетка рата. У првим данима рата Алепо је био поштеђен напада,али када је било јасно да од од пада Дамаска нема ништа Терориристи покрећу напад на Алеп. И освајају већи део града,а војска је остала у подређеном положају. Ово је трајало све до времене напада хемиским оружије на Готу(Дамаск) 21.Августа који су извели терористи на своим снагама и окривили владу,али после истраге је доказано да влада у Дамаску нема ништа са тим ово је тек потврђено са пре неколико дана. Напад хемиским оружије Дрекавци су извели како би испровоцирали западне силе да крену на Сирију,али је у дипломатској борби Русија успела да победи САД и до напада није дошло. Све та игра око напада трајала је око месец дана што је Асад искористи и подигао још око 50 000 људи који су прошли много сложенију и бољу обуку која служила да САА припреми за борбу са НАТО-ом јер се знало да од ваздушних напада нема неке велике користи да ће лако десити да НАТО и војском уђе у неке пограничне делове Сирије. Све те припреме су биле узалудне по питању интервенције НАТО-а,али влада одлучује да убризга и тих 50 000 војника у сукобу са терористима. Војска распоређује војску тако да по 10 000 људи шаље у провинцију „Idlib“ и 10 000 људи на Голанску висораван да затворе границу са Израелом,а 30 000 шаље у провинцију Алеп. Напад је започет из правца провинције Хомс према граду Алеп. Војска у самом граду је после ослобађања Ал Сафире и осталих месета до улза у град покренула операције и у самом граду како би се спојила са снага у центру град које су биле изоловане дужи временски период. После брзих акција у самом граду војска заузима бази 80 што је био велики шок за Терористе,затим обезбеђује аеродром у Алепу започињу нападе на терористе на из правца базе 80 преко Јабал Бадро део Ханано који се наслања на Сакхур и наравно насеље Сакухр који и даље трају где ће тако део Дрекавце опколити у потпуности и где ће их полако уништавати. Војска је имала огромне успехе и у индустријском делу Алепа и у правцу централног затвора и болнице Кинди где после дугог време блокада тих места је угрожена и где су храбри војници САА успели да се одбране од различитих врсте напада јер је у једном тренутку централни затвор напале 3 бригаде АЛ Нусре Фронт,али је затвор одбрањен,а убрзо после тога је војска напала Ал Сафир где су две бригаде Ал Нусре послане да бране град. Ова два града пре свега су важна места за морал војске,а не толико стратешки битна.
Сем војске и Дрекаваца део Алепа држе и Курди и то: „Sheikh makqsood и Rasafeh“.
Тренутно Војска чека реакцију Дрекаваца и њихових Саудиских заповедника. Борбе се и даље воде у индустријском делу града.

Провинција Алеп
Град „Afrin“ и његова шира околина као и цео дистрикт „Afrin“ су у рукама Курда који је се у неколико мањих градова боре са Дрекавцима,али ту област која је се наслања на границу са Турском држе у својим рукама курдске јединице.
Град“ Ayn al-Arab“ и његова околина као и цео дистрикт „Ayn al-Arab“ се налазе у рукама Курда.
Главни место за стационирање оружија из Турске је био град Азаз,али након његовог пада у руке терориста град је изгубио сваки значај,пре неколико дана ФСА коју су успели да униште изгубила још неколико важних делова у том делу сирије и довела у питање помоћ САД-а и ЕУ јер су због њиховог унутрашњег распада Терористи докопали новог оружија које може угрозити НАТО мисију у Афганистану,а пре свега се ту мисли на ПВО ракете које су терористима неопходне за обарање хеликоптера у Афганистану.
Војска је поправила процентуално своје присуство у провинцији Алеп горе описаном акциом где је напада почео из правца провинције Хомс преко Ал Сафира па до болнице Кинди и централног затвора.
Војска држи следеће градове: “ Al-Safira, Nubl, Al-Zahraa“ и још десетак мањих градова и насеља.
ФСА у својим рукама има следеће градове:“ Dayr Hafir, Anadan, Deir Jamal, Khan Tuman, Mare', Al-Muslimiyah, Sarrin, Tishrin Dam, Urum al-Kubrah и Urum al-Sughrah“ још неколико мањих насеља.
Ал каидинине јединице држе следеће градове “ Atarib, Azaz, Al-Bab, Jarabulus, Manbij, Darat Izza и Tell Rifaat“
Тренутно у Алепу Курди имају највише територије јер држе укупно 50 насеља,следећа ФСА са око 30 насеља,па САА са 30 насеља и Ал каидине јединице са 25насеља.

Dopuna: 14 Dec 2013 15:18

Закључак
После извештаја УН-овог тима за хемисико оружије,а после тога су уследиле и отворене оптужбе Русије да су у Гути 21 августа терористи извели хемисики напад,а и криве их за остала четри која су се десила. До сада са запада нема демантија нити контра оптужбе да је напад извела Влада у Дамаску. Ова реакција запада значи да је УН окривио Терористе за хемиске нападе што ће бити изузетно интересантно како же се одвијати дипломатска борба између Русије и Ирана једне стране и САД-а и ЕУ са друге стране. Интересантно је и у коме ће се смеру састанак Женева 2 који ће неће одржати у Женеви јер тамо нема довољног броја хотела отићи јер сада Русија,Иран и Сирија имају могућност уцене терориста, а САД и ЕУ су све руке везене. Асад се одрекао хемиског оружија,Ун је потврдио да су Терористи извршили нападе и тако САД и ЕУ су остали без маневарског простора.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2013
  • Poruke: 19

Napisano: 14 Dec 2013 18:48

fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-.....3683_n.jpg

Dopuna: 14 Dec 2013 18:49

facebook.com/photo.php?fbid=1804147554.....nt_count=1

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2709

Ruska zima u Siriji Smile

Citat:
Komandant pobunjenika u Siriji umro je od posledica smrzavanja tokom talasa hladnoće koji je zahvatio tu zemlju ove sedmice, saopštili su u subotu opozicioni aktivisti.

"Telo komandanta pobunjenika koji je krenuo iz severozapadne provincije Idlib prema Homsu u centralnoj Siriji je pronađeno. On je preminuo tokom snežne oluje", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, javio je AFP.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da na njegovom telu nije bilo rana od vatrenog oružja i da se on smrzao.

Abdel Rahman nije imenovao komandanta koji je imao četrdesetak godina, ali je naveo da je pripadao islamističkim brigadama Sukur al-Šam.

Opservatorija je takođe saopštila da su pronađena smrznuta tela dvojice muškaraca u provinciji Homs, naveo je AFP.


Arrow Novosti.rs

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2013
  • Poruke: 19

Napisano: 14 Dec 2013 18:51

fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-.....0434_n.jpg

Dopuna: 14 Dec 2013 18:52

fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-.....7981_n.jpg
Stigla sitska pojacanja sa sjevernog pola

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 14 Dec 2013 19:16

" Hemijski inspektori " Ujedinjenih nacija objavili su da je u Siriji primjenjivano hemijsko oružje " kućne izrade " .

Izvješće koje su sačinili generalnom tajniku Ban Ki Moonu osobno je predao njihov šef - švedski profesor kemije Ake Selstrom .

U samom izvještaju se navodi da su bojni otrovi primjenjivani ne samo u Guti ( kod Damaska ) 21. augusta 2013, nego iu Han - El - Asalah 19. ožujka , Sarakebu 29. travnja , Džobaru 24. augusta iu Ašrafije - Sahnaje 25. kolovoza .

Navodi se također da su " hemijske bombe " pravljene ručnim električnim varenjem ispod razine industrijskih standarda , ali s pažnjom i solidnom kvalitetom . To navodi na zaključak , ocijenili su inspektori UN , da su ih pravili visoko kvalificirani majstori .

Takve bombe - kontejneri u nekim slučajevima bile su bacane iz helikoptera . Neke su bile mješavina sarina i suzavca .

Izvještaj opet ne ukazuje ko je stajao iza pobrojanih hemijskih napada - pobunjenici ili sirijska regularna armija , ali ukazuje da su njihove žrtve bili i civili i vojnici jedinica lojalnih šefu države Basharu Assadu .

Stalni predstavnik Rusije pri Vijeću sigurnosti UN Vitalij Čurkin , ocijenio je da novi izvještaj " hemijskih inspektora " potvrđuje da su za napade sarinom kod Damaska i Alepa odgovorni pobunjenici .

" Izvještaj je dodatno potvrdio ono što je Rusija govorila od samog početka : da su za hemijske napade odgovorni ustanici , a ne vlada u Damasku . Rusija će nastaviti to i dalje dokazuje , iako je teško očekivati da se naši zapadni partneri s tim slože , jer se od njih objektivnost povodom Sirije ne može očekivati " .
Солидан добар извештај али у неким деловима нема везе са везом Сирија има хемикалије још од 80-тих и сада ће да праве Сарин кућне израде и бомбе испод индустриског нивоа израде,а имали неколико фабрика за производњу истих,праве ракете домета 400 км,а не могу да направе бомбу.
Са друге стране морамо бити и презадовољни овим извештајем јер смо на својој кожи осетили како изгледа када запад 100% прекрива истину.

Dopuna: 14 Dec 2013 19:17

"Sirijska vojska već je stavila pod kontrolu sjeverni dio Adre"

Dopuna: 14 Dec 2013 19:20

NOVINAR RASKRINKAO ZAPADNU PROPAGANDU

Novinar Seymour Hersh, dobitnik Pulitzerove nagrade, koji je već 2007. godine upozorio na američko- izraelsko-saudijske planove korištenja Al Qaede radi svrgavanja sirijske vlade, objavio je još jedno revolucionarno izvješće pod naslovom “Čiji Sarin?”, piše Tony Cartalucci, a prenosi GlobalResearch. U njemu Hersh tvrdi (naglasak dodan):

Barack Obama nije ispričao cijelu priču ove jeseni, kada je pokušao prikazati da je Bashar al-Assad odgovoran za napad kemijskim oružjem u blizini Damaska ​​21. kolovoza. U nekim slučajevima izostavio je važne podatke, a u drugima je predstavio pretpostavke kao činjenice. Ono što je najznačajnije, nije priznao nešto poznato američkim obavještajnim zajednicama: da sirijska vojska nije bila jedina u zemlji, koja je u građanskom ratu imala pristup sarinu, nervnom plinu koji je kako je studija UN-a zaključila – bez procjene odgovornosti – bio korišten u raketnom napadu. U mjesecima prije napada, američke obavještajne agencije proizvele su niz vrlo klasificiranih izvješća, što je kulminiralo u službenom „Operations order“ – planskom dokumentu koji prethodi kopnenoj invaziji – navodeći dokaze da je al-Nusra Front, jihadska skupina povezana s Al-Qaidom, ovladala mehanikom stvaranja sarina i da je bila sposobna proizvoditi količine. Kada se napad dogodio al-Nusra je trebala biti osumnjičena, ali administracija je selektivno odabirala dokaze da bi opravdala napad protiv Assada.

Poduži izvještaj ide dalje u detalje, pokazujući način na koji su zapadni lideri namjerno manipulirali ili čak otvoreno izmišljali podatke kako bi opravdali vojnu intervenciju u Siriji – jezivo slične laži rekli su kako bi opravdali invaziju i okupaciju Iraka i eskalaciju rata u Vijetnamu, nakon incidenta u zaljevu Tonkin. Izvješće također otkriva da su Al Nusru, ogranak Al-Qaide u Siriji, još davno identificirale američke obavještajne agencije za posjedovanje kemijskog oružja. To su isti oni na koje je Hersh upozorio u svom članku 2007. pod naslovom “Preusmjeravanje: Ide li nova politika administracije u korist našim neprijateljima u ratu protiv terorizma?” u kojem je proročanski napisano (naglasak dodan):

“Da bi potkopali Iran, koji je pretežno šijitski, Bushova administracija je odlučila, ponovo promijeniti svoje prioritete na Bliskom istoku. U Libanonu, administracija je surađivala s vladom Saudijske Arabije, koja je sunitska, u tajnim operacijama koje su namijenjene oslabljenju Hezbollaha, šijitske organizacije koja ima potporu Irana. SAD su također sudjelovale u tajnim operacijama koje su bile usmjerene na Iran i njegovu saveznicu Siriju. Nusproizvod ove aktivnosti je jačanje sunitskih ekstremističkih skupina koje podržavaju militantne vizije islama, koje su neprijateljski raspoložene prema Americi, a simpatiziraju Al Qaidu.”

Hersh je sada upozorio javnost na zavjeru korištenja terorista kako bi se svrgnula suverena vlada Sirije (koja se odvijala točno onako kako je predvidio prije nekoliko godina), kao i njihovu uporabu kemijskog oružja. Također je razotkrio sustavan način na koji je zapad lagao o plinskom napadu u Damasku 21. kolovoza 2013. godine. Čak je i sirijska redovnica Agnes Mariam Al-Salib posramila administraciju SAD-a, istraživanjem koje pokazuje da su video klipovi, koje je zapad koristio kao „dokaze“ protiv sirijskog predsjednika i gradio konsenzus za napad, režirani. Ovo je samo jedna dimenzija prljavštine rata, koju ne smijemo zanemariti ako želimo razumjeti stvarnost. Zapad je napustio svoje planove za vojnu intervenciju u Siriji, jer je svijet odbacio njihovu priču i unatoč uvjeravanjima da je zapad imao čvrste podatke, nakon što je prošlo par mjeseci, još uvijek nisu napali Siriju. Jasno je da je zapad htio vojnu intervenciju na najgori način, te da je posjedovao čvrste podatke koji povezuju napade sa Sirijskom vladom, kao što su tvrdili, sigurno bi ih otkrili. Kao što Hersh ističe, oni nikada nisu imali takve dokaze, te su ovisili isključivo o svojoj sposobnosti da javnosti prodaju još jedan paket laži.
Pripremio: Jakov Perica,
foto: Wikimedia Commons

Dopuna: 14 Dec 2013 19:25

Извор за горњи текст о новинару
http://www.udarno.com/pulitzerom-nagradivani-novin.....propagande

offline
  • Pridružio: 23 Apr 2011
  • Poruke: 1361
  • Gde živiš: Brcko

Meni lico ovo u SIriji postaje cudno kolkiko mogu da primetim borbe se vode vecinom oko istih kvartova i gradova , snimci ANA pokazuju da se stalno tuko skoro oko istih kvartova ovi drekavce isteraju iz kvarta i odu a drekavci se ponovno vrate i tako u krug zar ne cuvaju te kvartove i gradove kad ih zauzmu .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 726 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 717 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: djordje92sm, Hans Gajger, LUDI, MilosKop, nemkea71, Shilok, VJ, wizzardone