Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1696

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Jel bio ovaj klip: [Syria] Джобар. Тяжелый день для танкистов. Полная версия | Jobar. A hard day for tankmen (Full)

http://www.youtube.com/watch?v=JTprrCVhRSM



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2013
  • Poruke: 312

ISIS je SAD istalirala jos dok je bila u Iraku. Posle raznih dogovora sa Iranom koji traju mesecima sto znaci da to nije samo hocu ili necu nuklearni program ISIS je pusten niz vodu.Sto se tice samoubica to samo pokazuje da nisu vise pod nadzorom i da sa grcevito bore za opstanak. SAA nista ne kalkulise i ne ceka da se izmire razne teroristicke grupe. Gde imaju mogucnosti oni osvajaju teren.

Neko je pisao da se radi o socijalnom buntu i osiromasenju seotskog stanovnistva te je to napravilo uz ekonomsku krizu nezadovoljstvo ovih prigradskih i seoskih sredina.
Naravno da to nema veze sa zivotom. Kad BDP za 10 godina poraste sa 17 na 64 milijarde dolara i kad je godina krize donela 5% privrednog raste sve price o tome su smesne. Privreda koja poraste za 5% je u velikoj ekspanziji i ona pravi mnogo novih poslova i radnih mesta ,kao i osnova za oporezivanje.Uz to na snimcima nigde ne vidimo pastire sa kozama i ne satore ili neke koce od blata kao npr u Jemenu. Ustanak je montiran isto kao i u Libiji i nije pametno sto neki previse mastaju kad su usamljeni jer ima previse dokaza o cemu se ovde radi.



offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 43
  • Gde živiš: ZG

Rekoh prije par strana da bi bilo logično da SAA ispomogne ISIS u ovom sukobu. DAli se to događa ili ne,mislim da to nikad nećemo saznati Smile

offline
  • Pridružio: 18 Jan 2012
  • Poruke: 634
  • Gde živiš: Split

vrabac ::Purke meni je tvoj sarkazam razumljiv i simpatičan, mada ga ignorišem, jer se uglavnom vežem za potku koju taj sarkazam često daje. Ali nisam siguran za ostale.

Mislim da ga svi razume. Kako ja vidim situacija teroristi nemaju apsolutno nikakve šanse i bez obzira o kojima se radilo će svi većim dijelom bit pod zemljom do kraja 2014-e. Inače 2014-a je jako dobro počela .... situacija se razvija nevjerovatno dobro.

Kraj Aleppa su umalo u okruženju Very Happy ... Kurdi su na Sjeveru ojačali svoju poziciju znatno .... Iračka vojska više neće stat šta će trajno crpit teroristima resurse ali i veći dio resursa će morat preusmjerit za borbe u Iraku. Padne li Erdogan šta bi lako moglo bit, teroristima će se po hitnom postupku pozabavit Turska vojska bez obzira ko doša na vlast. Egipat je out. Libanon je osiguran, Iračani mlate teroriste dobro i ostaje Jordan.

Na drugu stranu baš sa strane Jordana Sirijska vojska stoji dobro i situacija se s vrimenom sve više stabilizira na štetu terorista.

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2012
  • Poruke: 291

ОХЗЕНРАЈТЕР: „Сиријска опозиција” нити је опозиција нити је сиријска

СВЕДОЧЕЊЕ НЕМАЧКОГ НОВИНАРА И СТРУЧЊАКА ЗА БЛИСКИ ИСТОК КОЈИ САМО ШТО СЕ ВРАТИО ИЗ СИРИЈЕ




НЕМАЧКИ новинар и стручњак за Блиски Исток - Мануел Охзенрајтер - прокоментарисао је за руску глобалну телевизију Руссиа Тодаy држање и могућности сиријске такозване „умерене опозиције”, која се на Западу и даље спомиње као противтежа радикалним исламистичким формацијама као што су Џебхат ан-Нусра и Исламски Емират Ирака и Леванта.
Охзенрајтер се управо вратио из Сирије, а „умерени”, по његовом мишљењу, имају политичку потпору Западних држава, али немају никакав утицај на терену у поређењу са огранцима Ал Каиде.
РТ: Шта сте видели у Сирији? Јесте ли се осећали као да сте у земљи која је прожета потпуном кризом?
ОХЗЕНРАЈТЕР: То веома зависи од тога где се налазите у Сирији. Постоје прилично сигурна места, као што је главни град Дамаск, где се на улицама налазе бројни припадници снага безбедности, једино што чујете звуке рата из околине. Али, био сам у Малули, граду који се налази 25 до 30 километара од Дамаска, где траје рат. Знамо да се на северу Сирије воде жестоке борбе унутар Алепа и у његовој околини. Знамо и за раније жестоке нападе терориста на подручје Латакије и Тартуса, тако да заиста све зависи од тога где се налазите у тој земљи.
РТ: Опозиционе снаге истичу да још увек нису одлучиле хоће ли се појавити на предстојећој мировној конференцији у Женеви. Шта их задржава?
ОХЗЕНРАЈТЕР: Лично сматрам да је термин 'сиријска опозиција' потпуно погрешан. Те групације нити су сиријске нити су опозиционе. Њихови интереси нису интереси сиријског народа. Те групације су често под утицајем страних земаља, оне су као њихови гласноговорници. Стране милитантне формације унутар Сирије финансирају Запад, Турска и заливске монархије. Те групације уистину нису сиријске ни опозиција. То уопште нису политичке групације. То су понајвише криминалне банде, нешто као мафија - отимају људе, убијају цивиле, окупирају индустријске комплексе и продају индустријска добра другим земљама, као што раде у индустријској зони у Алепу. Ту су украли индустријске компоненте и продали их Турској.
РТ: Који је онда циљ нове мировне конференције у Женеви? Које уопште наде везујете за њу?
ОХЗЕНРАЈТЕР: Групације које тврде да представљају умерену опозицију или умерене побуњенике - немају никакав утицај на бојишту. Чак су и мејнстрим медији морали да прихвате истину да борбе на терену воде исламистички екстремисти, сунитски екстремисти и Ал Каидине групације. А „умерене групације” су фантомске, нису никада ни постојале. Један мој пријатељ, сиријски аналитичар, рекао ми је да је конфликт који данас пратимо заправо више-мање унутрашњи сукоб Ал Каиде. То нема никакве везе с политичким циљевима, већ се ради о утицају на украдених украдених добара, отмица и криминалних радњи.

Izvor: Tekst za link

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Sirija: pregovori oko primirja u Aleppu, ISIL osvaja prostor i ubija rivale u Raqqi - pogubljeno oko 100 militanata, uključujući i pripadnike Al-Nusra Fronta

http://www.advance.hr/vijesti/sirija-pregovori-oko.....ra-fronta/

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2013
  • Poruke: 122

@Dixy
U borbama za bazu brigade 80 nikako nije mogao da učestvuje "Islamski Front" a kamoli da bude udarna snaga "opozicije". Islamski Front je nastao 22. Novembra 2013. godine a višednevna krvava bitka za bazu brigade 80 se dešavala 15-20 dana ranije. Koliko se ja sećam, tokom te kontraofanzive na bazu brigade 80 je izginulo preko 100 članova ISIL-a. Stigli su navodno do nekog zida sa zapadne strane baze i tu ih je SAA poklopila artiljerijom i ojadila. Tokom bitke za Al Safiru, komanda ISIL-a iz Alepa je besnela na fantomsku FSA što su je olako izgubili a imali su dovoljno i ljudsva i MTS-a za dugotrajnu odbranu i time strateški ugrozili sam Alepo pod kontrolom "revolucionara".
Što se tiče "Crvenobradog" Čečena i njegove autonomije od ISIL-a, nemam pojma kako sada stvari stoje ali znam da je svoje jedinice do skora vodio pod identičnom zastavom kao što je nosi Bagadaijeva ekipa. Na "Severnom frontu" u poslednjih pola godine ISIL- ima na svom kontu nekoliko najznačajnihijih pobeda protiv SAA. Uz put je svako malo šamarala tzv. FSA, pa je na kraju general Salim Idriz spakovo kofere iz Sirije.
Ti pričaš o "moralnoj pobedi" "opozicije" u gradovima Qudsaya, Maydamiah i Berzah i da je to odraz nemoći Bašara i SAA. Ja sam sklon da je Challenger__ u ovom slučaju, najbliži istini. Znam ja da ti dobro pratiš i znaš smisao njegove teze, nebih sad da je u detalje opisujem. Suština je da Bašar ustupcima prema umerenim snagama tzv.FSA daje, ponekad gorke ustupke "opoziciji" za mir na terenu. Ova praksa ima u okolini Damaska perspektivu, nakon Qudsaya je Challenger__ na to ukazao i evo, dešava se i dalje. Ne bi me iznenadilo da se sutra na karti pojavi još pokoji gradić na mapi Sirije sa karakterističnim "krugom u krugu".
Ti ova gradova beležiš na konto poraza Bašara a ja se slažem sa Čelijem da je u pitanju njegova pobeda, gorka ali pobeda.
Na severu Sirije, gde je do juče ISIL bio glavna "revolucionarna" snaga, takvih arannžmana nema ni u pregovorima a kamoli u fazi realizacije. Trenutno "savezništvo" SAA i ISIL-a je sa moje tačke gledišta nepostojeće. SAA ima svoju agendu a ona je antipod ISIL-ovoj agendi, nepomirljivo načisto, to je moj utusak a ne tvrdnja, čemu si ti sklon.
I još jednom da pomenem Čelija, obrati pažnju na njegovu tezu o planu "A", "B" i "C" i trenutnoj sudbini ISIL-a u konstelaciji Iransko-USA detanta. Isto važi i za formaciju militantnu iransku grupaciju MEK za koju se traži "mesto pod suncem" (Rumunija). Izgleda da je i ona na Bliskom Istoku nepoželjna kao i ISIL. Polako, doći će red i na Nuronje, ne sekiraj se.
@vrabac
Mda..., vidim da "potku mog sarkazma" ignorišeš i pored toga što ti je simpatična i kapiraš je. Naročito kad se oplete bezpotrebna priča o simbolici boja na zastavama u vezi sa ideologijom "revolucije". To je po tebi mnogo važnije nego moja kontrateza da "sirijska revolucija" nije unutrašnja socijološka neminovnost, već strani virus.
Da li je Bašar kriv ili ne za natanak i razvoj sirijske kataklizme, vredi diskutovati o tome. Samo ne u stilu, da je Duško Dugouško (Bašar) skrenuo levo od Albukerkija , nebi bilo Hasan Seckati ( ISIL i Al Nusra) ili: Svega ovog nebi bilo da je Pera(Bašar) odmah otišao u policiju.

offline
  • Pridružio: 26 Jan 2013
  • Poruke: 46
  • Gde živiš: Near to Hell, near to Heaven, far away from all delusion!

Diksić je sjajan rovokopač vjerodostojnih izvora, samo je, čini mi se, postao žrtva emocije pa nekritički reciklira besmislicu (imaginarni savez SAA i ISIS) koja se plasira od Ankare (Davatoglu) preko Rijada do glasila "opozicije".

Međutim...

Ima jedna druga stvar, a ona leži s one strane politički korektnog mišljenja. Politički korektno mišljenje u osnovi jesu poluistine, stereotipi i nerijetko notorne gluposti koje nam nude mainstream telali, a oni, u centar svega stavljaju "zapad". To je ona lascivna zapadocentrična narcistička konstrukcija koja hoće reći da su tzv. "zapadni faktori" sve i svja, alfa i omega svih dešavanja, pa tako, oni i njihove službe diktiraju dešavanja, njihov početak, tok i kraj, a Sirija, kojoj se radi o glavi i njeni saveznici (Iran, a posebno Rusija) sjede skrštenih ruku. MALO SUTRA.



Naravno da ne sjede i sasvim je za očekivati da je njihov doprinos u stvaranju animoziteta, antagonizama unutar antivladinih frakcija solidan, da ne kažem - kapitalan.

A majstorstvo te vrste se nikada nije zvalo "savezništvo".

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2013
  • Poruke: 312

U kakvi ste komplikovani karakteri.
Prvo ne razume vas niko.
Drugo nisam ni ja znao kakva nauka stoji iza ovih terorista.
Neko rece i za Mirzu da je obrazovan jako.
E da su takvi filozofi ratovali mi bi zaista osvojili i Japan.
Kako se Zapad nije igrao sa Jugoslavijom ,kako nije sa Libijom i jos bezbroj drugih intervenicija je bilo u blizoj i daljoj proslosti.eto oni su stvorili Albaniju pre 100 godina,pa kasnije i Siriju.
Jedino sto je sad Putin na celu Rusije a Rusija napokon koristi svoje prirodne resurse pa je mocna u svakom pogledu.
Ali sta tu sad ima novo da treba da se prica o tome?
Najbolje da pocnete da citirate Njegosa i Andrica i svima ce biti sve jasno.
Eto provuceno je da je ISIL ostavljen u svetlu pregovora sa Iranom i za sad je dosta.
Zanimljivo je pratiti kakvi ce razultati svega toga biti.
A svakako je dobro da se sami pobunjenici tuku za nas koji navijamo za SAA.
Za neke ovde su pobunjenici filozofi i eksperti koji sve rade na visokom intelektualnom nivou.
Pogotovo su strucnjaci za boje na zastavama.
Meni se svidjaju te sto me podsecaju na Crnobradog i Jednookog gusara.
Purke nemoj vise da se salis,moras biti strogo ozbiljan inace ce odmah da ti drze predavanja.

offline
  • Pridružio: 08 Feb 2011
  • Poruke: 154

Nova mapa sukoba(izmedju ISIS i ostalih), zapadno od Alepa :


twitter.com/ced_lab/status/422580995255066624/photo/1



Al-Bab opet osvojen od strane ISIS-, kao i 90% grada Raqe...


i opet kukaju o saradnji SAA i ISIS...
#ISIS ousted by population from alBab. Regime bombed rebels in alBab. Helping ISIS come back in Bab. Regime stop bomb as ISIS control.,,



,,BREAKING - #ISIS continue mass executions. 12 members of the Liwa al-#Tawhid captured during last 48 hours in #Bab area were executed today.,,



Takodje postoje glasine, da je razbijena opsada Baze 17 divizije( jer su se sve frakcije povukle u grad, radi borbe sa ISIS), kao i da su ovi iz baze zauzeli: ove 2 lokacije u blizini baze:


wikimapia.org/#lang=en&lat=35.997660&am.....881;204869


,,#SAA from #Division_17 takes control of the Sugar Mills, Warehouses & Cotton Directorate. #Syria,,


Takodje Naqarin, kod Alepa je skroz oslobodjen izgleda, evo dosta slika iz istog:


facebook.com/media/set/?set=a.27610951.....amp;type=1


I saopstenje vrhovne komande o istom:

youtube.com/watch?v=OL_XZgnBo1Q&feature=youtu.be



Oslobodjena je Madaya( wikimapia.org/#lang=en&lat=33.698279&am.....13&m=b )kod Zabadania, i predao se odredjeni broj terorista, snimci njihove predaje:


youtube.com/watch?v=d4Ntc0AY9es



Kanal sa dosta kvalitetnih snimaka, bombardovanja sa bure bombama, Daraya:



youtube.com/user/DaryaRevlution/videos



I jedna avionska, koja pada blizu snimatelja, takodje Daraya:



youtube.com/watch?v=RtHcgjYalAA




Barzeh, snimak povratka civila i izvlacenja unistenog BMP 1 :


youtube.com/watch?v=fIh7AXesDtk



Izgleda da ovi u Homsu ostaju bez hrane:


,,You are all now witness to the plight of the remaining people in besieged Homs. They have no food left and rely on fluids,,


I posle dosta vremena, Kornet u dejstvu, oept SAA ostavila I72 na otvorenom, ruralni Homs:


youtube.com/watch?v=m4wR40WSxUo



Juce je ISIS izveo 2 nova samoubilacka napada na ostale frakcije, u Alepu:


,,Aleppo province: A Libyan suicide bomber detonated himself in the headquarters of a rebel battalion in the Masaken Hanano neighbourhood, reports of human losses amongst the rebels. Another suicide bomber detonated a car bomb by a rebel checkpoint in the same neighbourhood, reports of no less than 2 rebels killed.,,


Takodje Crveni krst je isporucio hranu i lekove u opsednuti zatvor kod Alepa:


,,Volunteers from the Syrian Red Crescent delivered food, blankets and medicine to the besieged central prison of Aleppo, they took out with them 16 inmates who's prison time was finished.,,





@ purke62, Challenger__


Zaboravio sam da napomenem da jeglavni cilj ISIS-a uspostavljanje islamske drzave na tlu Sirije, a ne borba protiv Asda, pa im bas zbog toga i jesu glavni neprijatelj ostale frakcije, jer ce njih pre pobediti, nego sto ce Asad da izgubi rat, sto ne znaci da danas-sutra Asad nece postati njihov glavni neprijatelj...


Sto se tice ovog odnosa SAA i ISIS-a, i toga da li sam ja potpao pod propagandu ili ne, mislim da treba zavrsimo dopisivanje na tu temu, makar na par dana.... cisto da ne bi doslo do zagusavanja teme, i okrivljavanja ko je unistio temu i tako dalje, kao sto je bilo u prethodnim slucajevima....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 799 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 4 sakrivenih i 781 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Dorcolac, Draganeli, Karla, kolle.the.kid, Lazarus, mnn2, novator, Rogan33, Srle993, Stija zmija, vathra, Zmaj Ognjeni Vuk