Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1777

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1368
  • Gde živiš: Šid, Srbija



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 43
  • Gde živiš: ZG

UN Vijeće Sigurnosti danas je jednoglasno odobrilo rezoluciju o dostavi humanitarne pomoći Siriji. Sporna rezolucija - koja prelazi okvire "humanitarnog" karaktera - sadrži prijetnje sirijskim vlastima, spominju se "dodatni koraci" ukoliko vlasti ne budu surađivale s odredbama ove rezolucije.

Tekst rezolucije žestoko je prije nekoliko dana kritizirala Rusija ističući kako se tekst ovakve rezolucije može eventualno iskoristiti i za pokretanje vojne intervencije protiv Sirije. Zbog tih kritika mnogi su smatrali i očekivali kako bi Rusija, i Kina, mogle ponovno uložiti veto - kao što su učinile i kada je riječ o prethodne tri rezolucije u kojima se Siriji prijeti sankcijama i potencijalnim napadima.

No, danas se to ipak nije dogodilo - rezolucija je prošla jednoglasno.

Esencija rezolucije je dostava humanitarne pomoći za - prema procjeni UN-a - oko 9,3 milijuna ljudi kojima treba pomoć. Rezoluciju su sastavili australski UN ambasador, zajedno s ambasadorima iz Jordana i Luksemburga.

Kada je Rusija prije desetak dana otvoreno kritizirala tekst rezolucije (vidi: Rusija odbacila Zapadnu rezoluciju o Siriji ističući kako se iza humanitarne teme krije put prema vojnoj agresiji), iz SAD-a su prozvali Rusiju da odbija pružiti pomoć stanovnicima Sirije. No, Rusija nije imala ništa protiv dostave humanitarne pomoći, već su kritike bile usmjerene političkom sadržaju same rezolucije - nije jasno zašto ruska delegacija nije inzistirala na izbacivanju ovog teksta.

Naime, u tekstu se traži da sirijska vojska prestane s granatiranjem i zračnim napadima, a spominju se i tzv. "bačva-bombe" koje navodno na nekim mjestima koristi sirijska vojska pri napadima iz helikoptera. Nadalje, ono što je najspornije u ovom tekstu je prijetnja "dodatnim koracima" ako sirijska se sirijska strana ne bude pridržavala ovih odredbi.

Drugim riječima, ova rezolucija se može interpretirati na takav način da se sirijsku vojsku optužuje za ometanje humanitarnog procesa ukoliko nastave sa zračnim napadima na položaje militanata - takva optužba mogla bi se dalje iskoristiti za pokretanje upravo spomenutih "dodatnih koraka".

Spomenimo pritom i to kako se ovih dana sve glasnije spominje da se SAD priprema baš na takvu opciju - vojni napad na Siriju kojime, prema riječima njihovih dužnosnika, žele "pojačati pritisak na Damask"

Nameće se pitanje - što se dogodilo s ruskom politikom prema ovoj rezoluciji u zadnjih 5 dana? Naime, još u ponedjeljka je Lavrov naglasio kako će Rusija blokirati ovu rezoluciju, jer se u njoj - između ostalog - traži da humanitarni konvoji mogu ulaziti u sirijski teritorij bez odobrenja Damaska.

Rusija i Kina danas nisu uložile veto, niti su bile suzdržane, već su glasale za ovu rezoluciju.

"Ova rezolucija nije trebala biti niti potrebna, humanitarna pomoć bi se trebala odobravati samom primjenom međunarodnog zakona", komentirao je Ban Ki-moon. "Izuzetno sam šokiran činjenicom da obje strane drže pod opsadom civile te to koriste kao taktiku rata", rekao je.

Da, u rezoluciji se ne kritizira samo jedna strana, već se navode kršenja ljudskih prava s obje - no, militantima se u tekstu ne prijeti "dodatnim koracima", tako da ova rezolucija svakako nije uravnotežena, a i njen humanitarni karakter je upitan.

Rezolucija traži od generalnog tajnika UN-a da u roku od 30 dana izvijesti UNVS po pitanju da li Sirija surađuje po svim točkama te da li je potrebno "poduzeti dodatne korake". Naravno, Rusija tada može reći kako se ne slaže s potrebom poduzimanja "dodatnih koraka", no Rusija se nije slagala niti s interpretacijom notorne rezolucije 1973 koja je prihvaćena 2011. i na temelju koje je napadnuta Libija.

Nadalje, u tekstu se zahtjeva da "sve strane, naročito sirijske vlasti, odmah dopuste prolaz UN humanitarnim agencijama i njihovim partnerima, uključujući i u zoni konflikta i preko granica".

Zapadne sile, prenosi Reuters, na ovoj rezoluciji rade već gotovo godinu dana i sada su je napokon dobili.

Kompletan tekst rezolucije nije sporan, mnogi segmenti mogli su se prihvatiti kao "uravnoteženi", no spominjanje "dodatnih koraka" je preriskantna stavka koju bi sirijski neprijatelji mogli uskoro itekako iskoristiti. Rezolucija ne definira korake niti ne ističe kako se njima odobrava uporaba Članka 7 (koji odobrava vojnu silu), no baš ta "sloboda interpretacije" postala je najopasnija karika - ne možemo se ne prisjetiti Libije kada se "zona zabrane leta" pretvorila u zračne napade u kojima je razbijena libijska vojska, a i stradao je veći broj civila.

Da li je aktualna situacija u Ukrajini na neki način pridonijela ruskom odobrenju ove rezolucije, ili je Rusija posve sigurna da može spriječiti stranu vojnu intervenciju, tek ćemo vidjeti u narednim danima.



offline
  • Dejan
  • Pridružio: 05 Jan 2014
  • Poruke: 20
  • Gde živiš: U blizini...

Jel zna neko sta se desava na jugu Sirije? Drekavci javljaju o slomu ofanzive sirijske armije...ima i par snimaka unistenih tenkova i oklopnih vozila...izgleda da ce SAA morati sto pre da rasporedjuje nove snage na Golanu i provinciji Daraa da ne bi posle opet morali da oslobode izgubljeno....
youtube.com/watch?v=NYF8krnmKZU rebelsi unistavaju tenk
Jos jedan snimak onesposobili su izgleda tenk i 2 BMP-a youtube.com/watch?v=9Kw1CDTGD_8&list=UU.....4-overview

offline
  • vrabac 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2010
  • Poruke: 4963

Ovako nekakako više procena nego čisti podaci:
Prvo je odšlo do napredovnja pobunjenka naročito na delu uz Golan, Atmanu (otsecanje Dare) i u centru ka gradu Jasinu.
Sirijski kontraudar sa dve strane (istočne i zapadne) je imao za cilj da preseče neprijateljsku prostoriju i time odseče njih.
Ta ofanziva jeste zaustavljena, ali je u njoj SAA ipak toliko naprdovla da je ustanovila *sumnjivu* prolaznost na gavnoj magistrali do Dare, koja je potpuno nestalna i nesigurna za obe strane.
U tom trenutku su se pobunjenici precenili i pokušali da kroz centar i međuprostore kojima su u znatnoj meri ovladali naročito na centru i zapadu, upadnu sa većom čak polovično mehanizovnaom grupom pravo ka istočnoj Guti.
Brzo se pokazalo da u ovom tipu rata takvi napadi jednako teški za SAA po njenu mehanizaciju nisu ništa lakši ni za pobunjenike koji su nastradali po istom scenariju RB i PTVR i ostalo...
Tako je najveći deo grupe i većina mehanizaicje nastradala ili se povukla nazad, a jedan još manji takav lokalni uspeh, skoro nevažan, je SAA imala i na Golanskom pravcu.
Međutim zahvaljujuči vladavini u međuprostorima u centru jedan manji deo grupe za proboj je ipak izgleda uspeo putem inflitracije da se ubcai istočno od Damaska.
Tako je opšte situacija na jugu konfuzna sa opštim stanjem na štetu SAA.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2013
  • Poruke: 138
  • Gde živiš: Sarajevo, Jugoslavija

Yesterday, at 3 A.M. Damascus Time, insurgents from Ahrar al-Sham and Jabhat al-Nusra coordinated an attack on the Aleppo Central Prison. The attack began with a VBIED (Vehicle Borne Improvised Explosive Device), which was used to breach the walls of the prison, previously; however, this time, the impact was not enough to penetrate through the defenses. Artillery fire was exchanged between the SAA and the insurgents that resulted in 3 Syrian soldiers killed and more than a dozen wounded. After three hours of violent firefights, the SAA was able to forestall the advance of the insurgents and counter with repeated shelling of the enemy’s position. As the insurgents retreated, the Syrian Air Force bombarded the enemy as they began to seek shelter west of the Central Prison. Lt. Jazayf Daher of the Syrian Arab Army’s 3rd Army Corps – located at the Central Prison – stated the recent capture of Sheikh Najar in Aleppo has pressured the insurgents to attack SAA strongholds in order to prolong the imminent siege of Anadan.

The Syrian Arab Army has opened up a new front in Aleppo, as troops from Sheikh Najar have attacked insurgent positions at Haylaan and the stone quarries outside of the Haandarat District. Yesterday, the SAA began operations on the outskirts of Haylaan and the stone quarries, but the attacks did not advance their position. The assault is expected to continue this morning with the Syrian Air Force’s aerial bombardment of enemy strongholds.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99797

9M55K cargo rockets and 9N235 submunitions in Syria




Arrow http://rogueadventurer.com/2014/02/16/9m55k-cargo-.....-in-syria/

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2006
  • Poruke: 376

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Lideri sirijske opozicije hvale Netanyahua i Izrael na potpori u borbi protiv Damaska

http://www.advance.hr/vijesti/lideri-sirijske-opoz.....v-damaska/

offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16103
  • Gde živiš: Lublana

Da nije ruske diplomacije resolucija o Siriji bila bi znatno nepovoljnija za Asada i ruske interese. Ulazak svakakvih humanitarnih i nehumanitarnih (sa oružjem za teroriste) konvoja bez dozvole Asada dešavao se i do sada. Tako da taj ustupak ne znači ama baš ništa. Gde god ima Asad svoje snage mogu lako da provere konvoje ne voze li nešto drugo osim humanitarnih potrepština koje su dobrodošle civilnom stanovništvu i smanjuju Asadu troškove za hranu stanovništvu.

Rusi su se u Ukrajini prevarili podcenjujuči moč naroda i zapadnu infiltraciju u oporbu. Osim toga zapad je spretno iskoristio trajanje OI u kojem toku Rusi nemogu da mrdnu.

offline
  • Pridružio: 08 Feb 2011
  • Poruke: 154

Umalo da izginu, inace pojacanje za bazu 39 ( wikimapia.org/#lang=en&lat=33.582019&am.....15&m=b ) :





youtube.com/watch?v=SaUVtkjd93M





SAA na Quentiri:




youtube.com/watch?v=VYqYIkvXH_k&fe.....wM2Wrc8PBg




SAA napreduje u okolini Deir el Zora:


,,#Syria: The regime forces are advancing on #Deir_Alzor airport front. Many opposition fighters were killed and captured last night and today,,




,,#Deir_EzZor: #SAA has regained control of the surrounding areas of al-Mari'iyah via Sham FM #Syria ,,


navodno oslobodjena ova oblast : wikimapia.org/#lang=en&lat=35.270850&am.....13&m=b

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 945 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 4 sakrivenih i 901 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: acatomic, AleksSE, Asparagus, boske81, croato, darkojbn, DeerHunter, DPera, dragoljub11987, Georgius, ivan979, Karla, kolle.the.kid, Koridor, Krusarac, Kubovac, ladro, Mcdado, mercedesamg, milenko crazy north, nebkv, nick79, Orc, Panter, pedjolino76, Prašinar, proka89, robertino, shone34, Sirius, Smajser, stegonosa, Stoilkovic, TeodorSan, Vatreni Zmaj, vladulns, Yellow Pinky, YugoSlav, zillbg, Žoržo