Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1867

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 20 Apr 2014 0:41

Асад је за већину Сиријаца како Шиита,Сунита,Хришћана врховни вођа на земљи отприлике као цар у Јапану само је разлика што је Асад дозволио већу демократију него цар Јапанцима,свако може да се изјасни против Асада,али никако несме да руши режим.
Видео све говори,можда поређење није баш добро,али ајде.
https://www.youtube.com/watch?v=dmB6Fd_T6mQ&li.....PY_q9MMK2v
П.С. Овде имате разјашњење зашто се Асад бунио када су га поредили са Јануковичем,свака част човеку.
Dopuna: 20 Apr 2014 0:44

vrabac ::Zakonski gledano to su pripadnici Hezbolah-Sirija KOJI SE (odskoro) REGISTROVAO u Siriji kao nova politička partija a NE jedinice Hezbolaha iz Libanona.
Po sastavu su to VEĆINOM GRAĐANI SIRIJE,i to velikom većinom; u vrlo značajnom broju i hrišćani. Postoji izvesna u ovom slučaju politička razlika između recimo takvih trupa i dosta brojnijih tipa NDF ili čistih nacional-socijalista (koji su najčešće zajendo), koja sadrži izvesne religijske i političke razlike razih tipova.

Jedno im je sigurno zajedničko, apsolutni smrtni neprijatelji svima su im *sva ova bulumenta* od raznoraznih pobunjenika.

Drugo svi nabrojani nemaju i pored znatnih nabrojanih razlika nikakvo međusobono *suprostvljanje* koje bi bilo izvan praktično običnog političkog života, štaviše oni se u osnovnim načelima ako ne podudaraju ono idu paralelenim kolosecima.

Time se možda vidi, ako uopšte i dođe do pobede, protiv ovih *novoveraca* formiranje raznih oblika nove političke karte Sirije u nekom ako Allah dozvoli posleratnom periodu Sirije. Dakle slobodno se moeže reći da nema vše Asadove strane već Asadovske strane. I da bi nesreća njegovih protivnka bila veća, takva naziruća nova politička podela (iste strane) Asadu lično, više odgovara nego stanje u predratnoj Siriji.

Нисам сам знао да се Хезболах регистровао у Сирији,да ли знате колега има ли разлике у програму између Либанског и Сиријског и ког сматрају за вођу???



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vrabac 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2010
  • Poruke: 4963

Ovo je samo osnivanje, za političku aktivnost u normalnom smislu je još daleko koliko i postizanje pobede lojalista u Sriji.

Lojalnost Republici Siriji i Asadu je potpuna, u nacionalnom i vojnom smislu, jednom rečju državotvornom.
Moglo bi se reći da je lojalnost samom Asadu i preko toga, odnosno i politička, ALI NJEMU PERSONALNO, jer oni koji poznaju Siriju stvarno znaju da je sam Asad, ajmo reći tako, mnogo *moderniji, demokratičniji, religijski kulturan i socijaldemokratskiji* kao političar od proseka svog okruženja i državnog aparata koje je nasledio (igrom sudbine i van *predviđenog toka pa i svojih namera* ali to vam je već Božja volja...) i sa kojim je i sam imao mnogo problema koji nisu bili toliko vidljivi.

Slabosti sirijskog državnog ustrojstva da održi korak sa promenama u zemlji su svako bile inicjalna kapisla oko kojE je strana VOJNA INTERVENCIJA ŠPANSKOG TIPA, izgradila punjenje i bojevu glavu rata u Siriji.

Politički diverzitet koji se pomalja *u korpusu Asadovaca* a koji je nastao SILOM PRILIKA na BOJNOM POLJU nudi bolju poitičku sliku Sirije *na Asadovoj strani* nego uoči rata.

Za razlku od Asadove strane, politički diverzitet a posebno njegovi pojavni oblici kod protivnika su već dovoljno jasni u svojoj *neljudskosti svih vrsta, od religijske do političke*.



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2014
  • Poruke: 1267
  • Gde živiš: Srbija

Hvala na odgovorima, jako zanimljivo (posto nisam tamo Smile)
Ne zamerite, ali ovo je pravih par postova unazad, malo kriticnog sagledavanja stvari i geo-kombinatorike, bez obzira da li ce da ispadne tako.
Ko bi rekao od Libije da ce da se ovako sve odmotava.
Da li je moja iluzija, da su i Sloba i Gadafi, imali los tajming samo za dve godine, i prvi i drugi, zbog Putina, direktno- indirektno, nebitno ? (ali to je vec domen sta bi bilo kad bi bilo).
Hvala jos jedanput.

offline
  • vrabac 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2010
  • Poruke: 4963

Nisu baš sva mišljenja podududrna makar dolazila i *sa na izgled iste strane.*

1. Ako misliš na direktnu spregu, koordinisanu, kontinualnu i trajnu tvrdim da ne postoji, ali postoje mnogi privremeni dilovi na lokalu.
2. Ne, problem Kurda je trenutno njihov INTERNI problem pre svega (uspeli su da zasoraju između sebe), pa tek kada ga razreše može se govoriti o nekom razrešenju na liniji Damask-Kurdi, a sam ISIS svakao da nije opcija rešenja kurdskog problema za Asadite
3. Objekitvno ISIS nema snagu za nastupanje prema Turskoj, štaviše ISIS je uspeo ono što je bilo nezamislivo, da u jednoj većoj borbi turska artiljerija podržava Kurde što bi ranije bio osksimoron. Sa druge strane ISIS i nema osnovnu nameru da nastupa prema Turskoj. ISIS je Sauditska tvorevina, ali sa ogromnim stepenom potpune samostalnosti na terenu ali ne samo vojne već i gospodarske. Taj isti ISIS i pored sauditskih para bez ikakvih skrupula izvozi naftu kako Asaditima tako i Turskim tajkunima.
Istorija pokazuje da da je između Meke i Eufrata najvažniji činilac Veliki Nefud a ništa manje prostranstvo nisu Badijat-i Al šam, Al Džazira i Al Irak...
Generalni cilj ISIS-a su Bagdad, Damask i Bejrut, da ne idem u dalje opservacije...
Ako Asadti uspeju da se održe i dobiju bitke za Idlib, Alepo i Daru i potpuno suzbiju istočnu Gutu i osvoje Zor, teško da će prepustiti naftna polja ISIS-u trajno. Osim toga Raka, neće moći da ostane u rukama ISIS-a ako Asaditi pobede. Obzirom na stanje, ipak je moguće da se ISIS dugo održi severno i istočno od Eufrata, pa čak i u istočnim praktično ogromnim ali pustim delovima Hamade, od Plamire pa ka istoku...
4. Hezbolah i ISIS su smrtni neprijatelji. Religijski, politički i kulturološki. Interni sukob unutar Islamske civilizacije, koja je već dovoljno velika da više možda i nije jedna civilizacija. Možda su to čak i suprotni polovi svekolikog Islama u nekoj meri, ne samo religijski već i sociološki, a koji imaju dijametralno različite ciljeve i sasvim različite sisteme vrednosti.
5. Ako rat potraje sve opcije su moguće, uključujući i podelu ... Ako Turska na čelu sa Muslimanskom braćom bude i nadalje terala ovakav tempo dovoženja stranih boraca u Siriju može da bude jako teško.
Turska tj. Muslimanska Braća, Al Nusra su suštinski američke tvorevine, kao i njihovo održavanje na vlasti verovatno najdegenerisanijeg društva na planeti tj. Saudijske Arabije.

Svako da je rano, osim toga još nekoliko požara na svetu koji će izbiti u ovoj godini će biti *širenje* događaja, u Ukrajini sigurno a vrlo je moguće i na Balkanu, pa čak i ka Iranu. A to će dodatno otežati stanje u Siriji a verovatno zapaliti i Libanon.

Ne verujem da su Moskva i Putin postigli toliko kod Jordanaca, to može biti čista maska a ako jesu onda to nije neka njihova zasluga već pre onda strategija Jordana da se što više drži podalje od *vrlo vrućeg* daljeg razrešavanja konflikta, jer ni on sam nije stabilna zemlja...

Veroavtno je i Jordan počeo da oseća Sauditski racqu uz svoju gu.icu...kao i untrašnja socijalna talasanja koje bi jedan dobar upad ISIS-a mogao da zapali do neviđenih razmera...

No oni su krajnje prevrtljivi do beskonačnosti ali to je već priča o Jordanu...

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2012
  • Poruke: 348

radionica1 ::
Da li je moja iluzija, da su i Sloba i Gadafi, imali los tajming samo za dve godine, i prvi i drugi, zbog Putina, direktno- indirektno, nebitno ?


Gadafi je umro kao mucenik i uci ce u istoriju kao jedan od najvecih arapskih vodja, ali setimo se da je njegova zemlja bila duboko u Putinovoj eri i eri kineskog uspona. Oni su voleli da dovode Maraju Keri, da ulazu milijarde na Zapad, a da se pritom ne vezu za R i K.

Nekako mi se cini da je brka Asad bio najpotcenjeniji od svih arapskih nacionalista.

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2012
  • Poruke: 348

radionica1 ::
Da li je moja iluzija, da su i Sloba i Gadafi, imali los tajming samo za dve godine, i prvi i drugi, zbog Putina, direktno- indirektno, nebitno ?


Gadafi je umro kao mucenik i uci ce u istoriju kao jedan od najvecih arapskih vodja, ali setimo se da je njegova zemlja bila duboko u Putinovoj eri i eri kineskog uspona. Oni su voleli da dovode Maraju Keri, da ulazu milijarde na Zapad, a da se pritom ne vezu za R i K.

offline
  • Pridružio: 26 Feb 2014
  • Poruke: 150

radionica1 ::
Da li je moja iluzija, da su i Sloba i Gadafi, imali los tajming samo za dve godine, i prvi i drugi, zbog Putina, direktno- indirektno, nebitno ? (ali to je vec domen sta bi bilo kad bi bilo).
Hvala jos jedanput.
U Slobino vreme, SAD su bile ne vrhuncu svoje moci, tak oda njemu nije bilo pomoci, mada je vrlo verovatno da je bio i njihov covek. Svet se trenutno nalazi u procesu prelaza iz unipolarizma u multipolarizam, kako ce izledati medjunarodno sistem sve zavisi od mnogobrojinih dogadjaja koji tek slede..Gadafiju nije imao ko da pomogne sam je kriv, da je makar 10 posto sredstava ulozio u vojsku ne bi mu se desilo ono sto mu se desilo..Za razliku od Asada koji je stranu odabarao odavno (Iran,Kina Rusija, BRIKS) Gadafi je surovao sa Zapadom. Kako kazu nasi stari: "Ko sa djavolom tikve sadi,o glavu mu se obiju"

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2014
  • Poruke: 1267
  • Gde živiš: Srbija

@vrabac
Hvala i na tvom odgovoru.
Igleda da je stanje pre "arapskih proleca" bilo mnogo povoljnije za "svetski mir" nego danas.
Nemam iluzije o miru, ali sada kad i Avganistan postaje ponovo rezervni polozaj, izgleda kao da se krece u gomilu lokalnih-do-srednjevisokih sukoba. Sve mi vise lici da dolazi ponovo onaj period skraja 60-tih sa gomilom teroristickih, anarhisticki akcija, otmica aviona, egzekucija, nemira...
I naravno, na kraju, tu smo jos i mi. Nazalost.

offline
  • boksi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2008
  • Poruke: 7836

Bosanske tinejdžerke koje su pobegle u džihad najavile udaju u Siriji



Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16)
One kažu da udajom njihov položaj na frontu u “svetom ratu” dobija na značaju, prenose austrijski mediji.

Prema glasinama koje kruže, devojke, koje su se avionom preko Turske uputile u Siriju, navodno su već tamo stigle. Za njima traga Interpol.

Učenice iz Beča dobile su buduće supružnike kako bi mogle “slobodno” da se kreću u Siriji, a to je prema islamskom zakonu dozvoljeno ženama samo u korist “svetog rata”.

Inače sada je gotovo sigurno da su devojke bosanskog porekla pre napuštanja Austrije redovno pohađale nastavu u radikalnoj džamiji “Altun Alem” u drugom bečkom okrugu.



Sabina Selimović


Samra Kešinović
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/459280/Bosanske-t.....u-u-Siriji

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Kukala im majka balava a nikada u istoriji od kad je Ilija postao Alija u Bosni zene nisu nosile ove burke od glave do pete i dzihadisticke natpise na glavi. Vise je Muslimanki u Bosni obrijalo glavu, plesalo i igralo na molitvi Hare Krisni nego sto je ove dzakove navlacilo na glavu i islo u sex dzihad a obe kulture su potpuno strane tj uvezene iz Indije odnosno KSA.
Mozda zato oni zanimaju ljude u RS koliko i stanovnici Indije ili KSA Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 986 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 2 sakrivenih i 938 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel, Andrija357, Ben Roj, bigfoot, Bobrock1, BORUTUS, ceman, comi_pfc, darkangel, DeerHunter, dekan.m, deLacy, DH, DPera, dule10savic, Insan, ivan1973, ivica976, Jeremiah, JimmyNapoli, kokodakalo, Koridor, Kriglord, krkalon, Kubovac, Marko Marković, Mercury, Mi lao shu, naki011, nenooo, ostoja, pein, Pohovani_00, raykan, RED4G-304, Romibrat, rovac, sevenino, shone34, Sir Budimir, Stoilkovic, strelac07, theNedjeljko, Tvrtko I, Vlada1389