Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1896

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3131
  • Gde živiš: Kragujevac

mikidragi ::http://www.liveleak.com/view?i=d3f_1400097422

jel ovo pogođen tenk ili sam od sebe


Meni-liči-na-klasičan-pogodak-nekom-PO-raketom...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Изгледа да је победом на изборима достадашње власти у Ираку,склопљен договор између Ирака и Сирије и да је САА напала ИСИС,заузели су добар део провинције рака према Tabqe,такође покренута је операција у Деир ез Зор сама Рака је синоћ бомбардована први пут од када је заузео ИСИС.

Остатак Сирије мирује,једино Хама што се и даље воде борбе у Мореку.

Primjecujem da SAA napreduje uz i niz Eufrat te su zauzeli par mjesta kod Deir ez zora. U provinciji Raqqa isto vidim da Kurdi ponovo imaju potpunu kontrolu nad Sarinom i dva mjesta blizu Jarabulusa gdje su do jucer bile borbe. Takodje SAA ima kontrolu nad jos jednim mjestom pored Ayn Issa. Pretpostavljam da ovo ima veze sa najnovijom ofenzivom SAA kod Tabqe i to da je ISIL prebacio ljude upravu tu. Jos i zracni napadi na sam grad Raqqa, pa moze li dan bolje da se zavrsi



offline
  • Pridružio: 05 Jul 2011
  • Poruke: 20

jebena snimka. saa zasula neko mjesto grad raketama

youtube.com/watch?v=WeCNcwcAwDg

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6532

» SVIJET » BLISKI ISTOK » SIRIJA
Pobunjenici na mukama u Siriji: stižu izbori, Jarba u SAD-u tražio napredno oružje, ali ga nije dobio - veliki "Južni Front" pretvara se u kaotični sukob između Al-Nusra Fronta i FSA
N. Babić 16. 05. 2014 | 16:45

Takozvani "Prijatelji Sirije" - SAD, Saudijska Arabija, Katar, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Jordan i Egipat – posljednji put su se oglasili početkom travnja kada su izdali zajedničko priopćenje u kojem "se osuđuje odluka vlade u Damasku o održavanju predsjedničkih izbora, a od sirijskog režima se traži da prekine opstrukciju pregovaračkog procesa i poštuje sve odredbe Ženevskog priopćenja sadržane u rezolucijama Vijeća sigurnosti 2118 i 2139 koje su na konferenciji u Montreuxu potvrdili predstavnici Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice".

"Najbolji izlaz iz krize u Siriji je političko rješenje koje će se temeljiti na punoj provedbi Ženevskog priopćenja i sirijski režim mora prihvatiti plan specijalnog predstavnika za Siriju, Lakhdara Brahimi, kao i uvjete za nastavak pregovora a oni su: a) prekid nasilja i terorističkih aktivnosti, b) uspostava prijelaznog upravnog tijela, c) nacionalnih institucija i d) pokrenuti proces nacionalnog pomirenja. Zajednički specijalni predstavnik Lakhdar Brahimi je izjavio da se o prve dvije stavke mora raspravljati paralelno i svi se moraju potruditi u uspostavi prijelaznog upravljačkog tijela", stoji u zajedničkom priopćenju 11 preostalih država iz skupine tzv. "Prijatelja Sirije", od koji su se kao stvarni prijatelji u proteklih nekoliko mjeseci pokazali samo Egipat i Jordan.

U međuvremenu se Sirija riješila gotovo cjelokupnog kemijskog arsenala, a preostalih 8% bojnih otrova se nalazi u skladištu u blizini Damaska koje se nalazi na teritoriju pod nadzorom terorističkih skupina.

Unatoč neupitnoj suradnji sirijskih vlasti u provedbi dogovora o uništenju kemijskog oružja, svi zapadni mediji, bez iznimke, danima optužuju sirijsku vojsku da je tijekom travnja izvršila 14 napada bojnim otrovom klorinom u kojima je bilo 11 mrtvih i nekoliko stotina ranjenih, među kojima je bilo žena i djece.

Iako je specijalni izaslanik međunarodne "Organizacije za zabranu kemijskog oružja" (OPCW), Sigrid Kaag, priznao da je sirijska vlada predala nešto više od 92% kemijskog arsenala i da se preostalih 8% bojnih otrova nalazi pod nadzorom pobunjeničkih skupina, Francuska i Sjedinjene Države, dvije zemlje najglasnije u optužbama, navode kako imaju "neoborive dokaze o napadima sirijskog režima", a jučer im se, kao po zapovijedi, pridružila i "međunarodna" udruga za ljudska prava Human Rights Watch.

Naime, predstavnici HRW su izjavili "kako imaju čvrste dokaze da je sirijska vlada prošlog mjeseca protiv tri pobunjenička uporišta na sjeveru Sirije koristila kemijsko oružje".


Mjesta gdje su se dogodili navodni napadi klorinom
"Na temelju rezultata dvotjedne istrage od strane Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) o navodnom kemijskom ratovanju i HRW tvrdi da dokazi snažno ukazuju na to da je sirijska vojska između 11. i 21. travnja iz helikoptera na mjesta Keferzita, al-Teman'a i Telmans, tri grada u sjevernoj Siriji, bacala tzv. "barel bombe" u kojima su bile boce pune klorina. HRW navodi kako su napadi bili usmjereni na civile, te da su liječnici izvijestili kako je bilo jedanaest mrtvih i oko 500 ozlijeđenih. Stručnjaci za kemijsko ratovanje su informacije dobili od svjedoka s kojima su razgovarali video-vezom i svi tvrde da se radilo o kemijskom napadu klorinom. Nadim Houry, zamjenik ravnatelja HRW-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, osuđuje napade sirijske vojske kemijskim oružjem i poručuje kako će zbog kršenja međunarodnih ugovora od Vijeća sigurnosti tražiti da se slučaj preda Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu", prenosi međunarodna udruga za ljudska prava Jurist.

Jednako kao u svim sličnim optužbama u protekle tri godine imamo "međunarodne" organizacije za ljudska prava "koje priznaju da se zbog oružanih sukoba ne mogu provesti istrage gdje su se navodni napadi dogodili, ali su video-vezom kontaktirali svjedoke s lica mjesta koji su im potvrdili da je korišteno upravo kemijsko oružje" i to onda postaju "neoborivi dokazi". Nije samo jasno zbog čega se pozivaju na OPCW, budući da su međunarodni eksperti zaduženi za uništenje sirijskog kemijskog arsenala u nekoliko navrata izjavili da ne mogu prići tom području i nisu htjeli davati nikakve izjave navodnim kemijskim napadima.

Očigledno je "Prijateljima Sirije" jasno da neće moći spriječiti predsjedničke izbore 3. lipnja i na sve načine pokušavaju diskreditirati sigurnog pobjednika, Bashara Al-Assada, a po mogućnosti mu osigurati mjesto u pritvorskoj jedinici ICC-a u Scheveningenu.

Nemoć Zapada se vidi i u zabrani koju su za sada uvele vlade Njemačke i Francuske, a koja se odnosi na mogućnost glasovanja sirijskih državljana na predsjedničkim izborima 3. lipnja u veleposlanstvima Sirijske Arapske Republike u tim zemljama.

Washington ne mora uvoditi sličnu zabranu, budući da je prije nekoliko tjedana zatvorio sva sirijska diplomatska predstavništva u Sjedinjenim Državama. Obzirom da su se mnogi pitali zašto je američka vlada to učinila sad, a ne ranije kada je za "legitimne predstavnike sirijskog naroda" priznala Sirijsku Nacionalnu Koaliciju, sad stiže i odgovor.

Posve sigurno slične inicijative možemo očekivati i u ostalim zemljama koje podržavaju sirijske teroriste, a biti će zanimljivo vidjeti hoće li Jordan omogućiti glasovanje sirijskim izbjeglicama.

Jordanska vlada nije htjela donositi ishitrene odluke i poručuje "kako odobravanje ili odbijanje zahtjeva sirijskih vlasti da se njihovim državljanima na predstojećim predsjedničkim izborima omogući glasanje u Jordanu ovisi o sigurnosti zemlje".

Nasser Judeh, jordanski ministar vanjskih poslova, izjavio je "kako vlada još uvijek razmatra zahtjev zaprimljen od sirijskog veleposlanstva u Amanu", prenosi Jordan Times.

"Mi se ne želimo uplitati u unutarnje poslove Sirije, ali ako bi odluka da Sirijci glasaju ovdje utjecala na našu sigurnost, onda imamo pravo poduzeti odgovarajuće mjere", izjavio je Nasser Judeh na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak kada su ga upitali kako misli riješiti problem oko 1,3 milijuna Sirijaca koji borave u Jordanu, od kojih je njih preko 600 000 registrirano kao izbjeglice".


Podsjetimo kako je sirijska vlada donijela zakon koji na predsjedničkim izborima isključuje kandidate koji nemaju nikakvih dodirnih točaka sa sirijskom stvarnošću i koji su protekle tri godine poticali pobunu i terorističke aktivnosti u domovini. Dalje, sirijska vojska nezaustavljivo napreduje na svim bojišnicama. Oslobođen je Qalamoun, planinsko područje uz libanonsku granicu koje je bilo jako pobunjeničko uporište, a nakon tri godine je od posljednjih terorističkih skupina potpuno oslobođen i Homs, epicentar i simbol oružane pobune koja je baš u tom gradu buknula 2011. godine i zapalila cijelu Siriju. Osim ove dvije velike pobijede, sirijska vojska napreduje i u Latakiji, Aleppu i drugim bojišnicama i po svemu sudeći je ishod rata već svima poznat, ali ne i čelniku tzv. "Sirijske Nacionalne Koalicije" Ahmadu Al-Jarbi. (Završena je bitka za Homs: Najveća pobjeda sirijske vojske od početka rata - Nakon više od 3 godine sukoba, sirijski centralni grad Homs je oslobođen)

Sirijska vojska proslavlja oslobađanje u starom dijelu Homsa:


Povratak na tisuće sirijskih civila u stari dio Homsa:


Ahmad Al-Jarba od početka svibnja boravi u Washingtonu gdje očajnički moli za pomoć, ali izgleda uzalud. Washington je tzv. "Sirijskoj Nacionalnoj Koaliciji" odobrio pravni status "strane misije" i "neubojitu vojnu pomoć" u vrijednosti od još 27 milijuna dolara, čime je američka vlada Jarbi do sada dala ukupno 300 milijuna dolara.

Međutim, kako prenosi Asharq Al Awsat , Ahmad Al-Jarba nije bio zadovoljan, jer je od visokih američkih dužnosnika došao po vojnu pomoć i sofisticirano oružje "kako bi se Slobodna sirijska vojska uspješno borila protiv Assadovog režima".

Iako se danas u Londonu, kako bi se dogovorili na koji način pomoći sirijske pobunjenike, iznova sastaju tzv. "Prijatelji Sirije", Ahmad Al-Jarba i njegova "Nacionalna Koalicija" su u samo nekoliko dana dobili dvije jasne poruke, jednu od američkog predsjednika Baracka Obame, a drugu od državnog tajnika Johna Kerrya. Poručeno im je "kako se nepotrebno izgubilo godinu dana i da je Bashar Al-Assad jači nego prije".

Mediji javljaju "kako se američki predsjednik Barack Obama u utorak sastao s čelnikom Sirijske Nacionalne Koalicije, Ahmadom Al-Jarbom, te da je izrazio potporu militantima koji se bore protiv sirijskog režima".

Iako su obje strane službeno priopćile "kako je sastanak u utorak bio produktivan i vrlo važan korak u razvijanju odnosa između SAD-a i sirijske oporbe", Obama je ponovno izrazio zabrinutost da bi oružje koje Jarba traži moglo završiti u rukama ekstremista.

Na sastanku na kojem su sudjelovali Ahmad Al-Jarba, Barack Obama i njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost, Susan Rice, predstavnik SNC-a se Americi zahvalio za ukupno 287 milijuna dolara pomoći i naglasio "kako je s ukupno 1,7 milijardi dolara bespovratne potpore SAD najveći donator humanitarne pomoći sirijskim izbjeglicama".

Međutim, američki dužnosnici su priznali da je Obama u dogovoru s državnim tajnikom Johnom Kerryem sirijskim pobunjenicima odbio poslati vojnu pomoć. Američki predsjednik je odbio takvu mogućnost zbog straha da će to oružje na kraju završiti u rukama terorističkih skupina neprijateljski nastrojenima prema Sjedinjenim Državama ili njenim saveznicima, a o slanju prijenosnih protuzrakoplovnih sustava sirijskim pobunjenicima nije htio ni razmišljati, jer smatra da bi tim činom ozbiljno ugrozio ne samo američke borbene, nego i komercijalne zrakoplove.

Al Jazeera javlja "kako je Jarba za posjet Washingtonu odabrao nesretan trenutak, budući da je njegov protivnik Bashar Al-Assad upravo izvojevao veliku pobjedu u Homsu, a specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Lakhdar Brahimi podnio je ostavku, jer ionako više ne vidi mogućnosti za političko rješenje sirijske krize". (Lakhdar Brahimi, specijalni UN izaslanik za Siriju, podnio ostavku)

Od Baracka Obame je puno izravniji bio američki državni tajnik John Kerry, koji je sirijskim pobunjenicima poručio "kako su svi zajedno nepotrebno izgubili godinu dana boreći se protiv Bashara Al-Assada".

The Daily Beast piše "kako je američki državni tajnik na privatnom sastanku sa sirijskim oporbenim čelnikom ukazao na neuspjeh međunarodne zajednice da koordinira pomoć i slanje oružja pobunjenicima koji se očajnički bore da sruše sve jačeg Bashara Al-Assada".

"Nepotrebno smo izgubili godinu dana jer nismo radili zajedno da srušimo sve jačeg Assada. Različite zemlje pokušavaju pomoći Slobodnu sirijsku vojsku, ali nisu uspjeli učinkovito i dugoročno koordinirati svoje napore. Dramatični nedostatak koordinacije je glavni razlog što se nije zaustavilo Assadovo divljanje i suzbila rastuća teroristička prijetnja", izjavio je John Kerry.

Tri sudionika sastanka su za The Daily Beast izjavili da je Kerry predstavnicima sirijske "oporbe" prigovorio da nisu dovoljno oprezni u sprečavanju da protutenkovsko oružje, koje je kao "pilot-program"vojne pomoći isporučeno u ograničenim količinama, završi u rukama ekstremista.

Naime, obavještajni čelnici nekoliko arapskih zemalja su ranije upozoravali Washington "kako treba pripaziti na dotok vojne pomoći i strogo nadzirati da završi u rukama umjerenih pobunjenika, kojima je i namijenjeno, a ne kod ekstremističkih skupina poput Al Nusra Fronta i Islamske države Iraka i Levanta diljem sjeverne Sirije".

Nekoliko dana nakon tog sastanka je Vrhovno vojno vijeće tzv "Slobodne sirijske vojske smijenilo generala Salima Idrisa i imenovalo novog vođu, generala Abdula Al-Bashira, u posljednjih nekoliko tjedana su pobunjenici počeli primati i koristiti američko protutenkovsko oružje, dio "pilot-programa" za testiranje sposobnosti Vrhovnog vojnog vijeća u rukovanju i sprečavanju da ono završi u rukama Al Qaede.

Bashir je u ekskluzivnom intervjuu za The Daily Beast izjavio "kako je glavna svrha posjete izaslanstva sirijske oporbe Washingtonu zahtjev za slanjem sustava protuzračne obrane kojom bi se sirijski civili zaštitili od zračnih napada režimskih snaga".

Tijekom sastanka je Kerry rekao "da razumije oporbene čelnike, ali da SAD neće preuzeti rizik u slanju visoko sofisticiranog oružja i da je Washington učinio sve da pomogne Sirijcima i da će to i dalje činiti".

Abdul Al-Bashir je uvjeravao američke dužnosnike "kako je FSA sposobna rukovati oružjem i čuvati ga da ne padne u ruke ekstremista, te kako se demokratske snage sada bore na dva fronta, i protiv ekstremista i protiv režima, te da je dovoljno da SAD isporuči protuzrakoplovno oružje i onda nema potrebe za uvođenjem zone zabrane leta".


Ahamad Al-Jarba je u Washingtonu na sve načine pokušavao dobiti napredno protuzrakoplovno i drugo oružje, ali bezuspješno, jer nije uspio uvjeriti nikoga da ono neće pasti u ruke Al Qaede

Što god da su Al-Jarba i Abdul Al-Bashir pričali u Washingtonu, konačni odgovor američke administracije je bio negativan i to ne bez razloga.

Na jedinom bojištu u kojeg je Washington ulagao kakve-takve nade u proteklih dva tjedna je došlo do općeg kaosa, a upravo tamo je trebala završiti kompletna isporuka protuoklopnih sustava i druge vojne pomoći. U južnoj sirijskoj pokrajini Dara'a, gdje je oko 30 000 pobunjenika trebalo pokrenuti dugo najavljivanu "novu bojišnicu koja će označiti preokret u sirijskom sukobu", ovih dana je došlo do sukoba između brigada tzv. "Slobodne sirijske vojske" i Al Nusra Fronta i to je bio glavni razlog zbog kojeg Obama ne samo da ne misli slati protuzrakoplovne sustave, nego se čak ograničio na slanje "neubojite vojne pomoći" u vrijednosti 27 milijuna dolara, a ostatak će izgleda zauvijek ostati "pilot-program".

Naime, početkom ovog mjeseca je zajedno sa svojom suprugom u Dara'ai ubijen lokalni vođa Al Qaede zajedno sa suprugom i tada Associated Press ispravno procjenjuje da bi to mogao biti napad koji će izazvati sukobe između različitih pobunjeničkih skupina u tom dijelu Sirije.

Zapovjednik Al Nusra Fronta, Ali Al-Nuaimi, ubijen je u blizini grada Busra Al-Sham u južnoj pokrajini Daraia , za terorističku medijsku mrežu Sham News Network izjavio je pripadnik skupine Omar Al-Hariri.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su aktivisti tzv. "Sirijskog opservatorija za ljudska prava" iz Londona rekli da krivac može biti bilo tko, snage režima ili pobunjeničke suparničke skupine, te kako ubojstvo dolazi u trenutku pojačanih napetosti na jugu između Al Nusra Fronta i "umjerenih" pobunjeničkih skupina.

Nakon toga pripadnici Al Nusra Fronta otimaju zapovjednika "Slobodne sirijske vojske, pukovnika Ahmada Al-Nemeha, navodno čovjeka koji je trebao upravljati operacijama na "Južnom frontu".

Pripadnici Al Qaede pukovnika FSA, Ahmada Al-Nemeha, optužuju za "napuštanje svojih ljudi u borbi i bijeg u Jordan, kao i za predaju sela Kherbet Ghazaleha sirijskoj vojsci".

Nakon otmice takozvani "umjereni pobunjenici" šalju upozorenja svojim čelnicima, koji se u tom trenutku nalaze u jeku pregovora u Washingtonu i poručuju "kako postoji opasnost da Al Nusra Front preuzme nadzor nad cijelim teritorijem pod njihovim nadzorom na jugu Sirije". Odmah potom Al Nusra Front na jednom od svojih internetskih kanala objavljuje video snimku priznanja pukovnika Ahmada Al-Nemeha, međutim, vjerodostojnost njegovog iskaza je upitna, budući da se na njemu vide tragovi mučenja.

Nakon tri dana mučenja pukovnik tzv. "Slobodne sirijske vojske" priznaje veleizdaju koja mu se stavlja na teret i biti će poslan pred "Šerijatsko vijeće" po presudu (Iskaz počinje nakon uvodne propagande u 1.21' op.a.):


Dnevni list The National javlja "kako su borci Al Nusra Fonta umjerene pobunjeničke skupine na jugu Sirije u potpunosti stjerali u kut", a Abdulrahman al-Masri za Middle East Monitor pojašnjava što se dogodilo i kakve to posljedice može imati za daljnji razvoj situacije.

Abdulrahman Al-Masri piše "kako je Al Nusra Front u južnoj pokrajini Dara'a znatno ojačao nakon što je skupina pozatvarala više vođa umjerenih pobunjeničkih skupina, među njima i pukovnika Al-Nemeha, čelnika Vojnog vijeća FSA za pokrajinu Dara'a".

Ahmad Al-Nemeh je bivši pukovnik sirijskog zrakoplovstva koji je dezertirao i nakon tri godine borbi postao čelnik Vojnog vijeća FSA u Dara'ai, a sada se mora suočiti s teškom optužbom za veleizdaju pred "savezničkim" šerijatskim sudom Al Nusra Fronta.

Sudeći prema dosadašnjoj "sudskoj praksi" sličnih "pravosudnih tijela" u okupiranim dijelovima Sirije, kazna može biti samo jedna, naravno, smrtna. Zajedno s njim će se pred sud Al Nusra Fronta izaći još četvorica zapovjednika FSA, piše Middle East Monitor.

Sirijskoj opservatorij za ljudska prava piše kako je Al-Nemeh uspio ujediniti pobunjeničke skupine u južnoj sirijskoj pokrajini, te kako je uhićenje došlo samo dan nakon što je Al-Nemeh najavio stvaranja nove skupine "Pobunjeničkog fronta Južne Sirije" (Rebels Front of Southern Syria). Dvije je godine kako član Vojnog vijeća u Dara'ai Al - Nemeh nastoji ujediniti pobunjeničke skupine, ali je Al Nusra Front poručio da će uhititi svakoga tko se odazove pozivu.

Ovdje je kristalno jasno tko u Dara'ai vodi glavnu riječ i sve bajke koje su Ahmad Al-Jarba i vrhovni zapovjednik "umjerene oporbe" Abdul Al-Bashir pričali u Washngtonu nisu uvjerili Obamu da im da oružje, jer je unaprijed poznato u čijim će rukama završiti.

Obama to svakako nije napravio jer je promijenio mišljenje o Assadu, naprotiv, on i dalje hrabri i potiče pobunjeničke skupine da se bore protiv "režima u Damasku", ali će skupine iz Dara'ae napredno oružje ipak morati tražiti na nekom drugom mjestu, što je u ovom trenutku, obzirom na novi stav jordanskog kralja Abdullaha II koji im je otkazao svaku pomoć, gotovo nemoguće.

Obama i John Kerry i dalje hrabre sirijske pobunjenike, iako su im uskratili pomoć u naprednom oružju, što uz zatvorenu granicu s Jordanom i u sukobu s Al Nusra Frontom zvuči kao smrtna presuda:


"Otmica Al-Nemeha je pokrenula raspravu o ulozi Al Nusra Fronta na jugu Sirije", rekao je Mohammed Al-Owed, novinar i bivši direktor državne Sirijske arapske novinske agencije (SANA) u Dara'ai.

Al-Nemeh se nakon tri dana ispitivanja u utorak pojavio na jednom od Al Qaedinih You Toube kanala i sav u modricama priznaje "kako je on osobno predao selo Kherbet Ghazaleh snagama režima i to na zahtjev zapadnih donatora"
Zbog ovih uhićenja od strane Al Nusra Fronta Glavni stožer tzv "Slobodne sirijske vojske" ne krije ogorčenje, što je razumljivo, budući da je to najbolji dokaz da nisu u stanju držati pod kontrolom ni teritorij, a pogotovo moguću isporuku oružja.


Abu Awos, prozapadni aktivist iz te južne pokrajine za Middle East Monitor izjavljuje da su pobunjenici tamo podijeljeni i mnogi prelaze na stranu Al Nusra Fronta jer su frustrirani nedostatkom učinka Vojnog vijeća FSA.

Većina terorističkih skupina u tom području, kao što je Islamski Front Ahrar Al-Sham, čvrsto su povezane s Al Nusra Frontom, dok s brigadama FSA surađuju uglavnom rutinski i u slučaju otvorenog sukoba nema nikakve sumnje na čiju će stranu stati.

"Al-Nusra Front ima snažnu popularnost u Dara'ai zbog nekoliko uspješnih vojnih akcija", kazao je Qaisar Habib iz Dara'ae, ali drži kako će za FSA biti pogubno ako istovremeno krene u sukob s Al Qaedom i s Assadovim snagama".

"Borba protiv Al-Qaide u ovom trenutku je velika pobjeda za Bashara Al-Assada, jer će iscrpiti pobunjenike", dodaje Habib i napominje "da je na jugu Al Nusra Front uvijek bio glavni igrač u vojnim operacijama protiv Assadova režima".

Pripadnici Al Nusra Fronta u južnoj Siriji snimljeni početkom ovog mjeseca u jeku sukoba s FSA:

Prošli tjedan su teroristi Al Nusra Fronta poručili da će poslušati zapovijed svog vođe Aymana Al-Zawahiria i obustaviti napade na suparnike iz skupine ISIL.

"Objavljujemo naše prihvaćanje naloga šeika Aymana Al-Zawahiria i obustavljamo sve napade na ISIL, a oni moraju obećati kako više neće napadati muslimane", stoji u odgovoru Al Nusra Fronta velikom vođi Aymanu Al-Zawahiriu.


Međutim, problem je što je Al-Zawahiri od ISIL-a još jednom zatražio da napuste teritorij Sirije, što su ovi odbili, štoviše, zaprijetili su da će "ratni plamen proširiti na Kuvajt i Saudijsku Arabiju".

Sada se već može reći da Slobodna sirijska vojska, Islamska država Iraka i Levanta i Al Nusra Front, svaki sa svojim lokalnim saveznicima, ratuju svi protiv svih, što uvelike olakšava posao sirijskoj vojsci.

Što to znači moglo se vidjeti u proteklih nekoliko dana u pokrajini Deir Ez-Zor, gdje je 2000 militanata ISIL-a pokrenulo napad protiv 10 000 ekstremista iz Al Nusra Fronta s kojima se nalaze i brigade FSA, koje su od Vojnog vijeća trežile hitna pojačanja i municiju ili će u protivnom izgubiti položaje koje drže već više od dvije godine.

U jeku međusobnih borbi između ekstremističkih skupina sirijska vojska je u desetak dana borbi uspjela likvidirati veći broj militanata, uglavnom pripadnika ISIL-a, koji su ispred njihovih pokušali izvršiti proboj prema glavnom gradu pokrajine.

U Aleppu, gdje vladine snage oslobađaju okolna sela i ulicu po ulicu, pobunjenici su u znak odmazde civilnom stanovništvu zatvorili pitku vodu i sada, kako bi se uopće preživjelo, skuplja se kišnica koja se nađe u barama među ruševinama.


Djeca skupljaju kišnicu iz okolnih baruština, nakon što su pobunjenici zbog pretrpljenih poraza prekinuli dovod pitke vode u Aleppu

Kao što vidimo, specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda i Arapske lige, Lakhdar Brahimi, potpuno je svjestan da je u ovim okolnostima možda najbolje obustaviti pregovarački proces, budući da vlada u Damasku nikako neće odustati od predsjedničkih izbora 3. lipnja, dok s druge strane Ahmad Al-Jarba nekoga predstavlja još jedino u mislima američkih dužnosnika koji jednostavno ne mogu i ne smiju priznati da su izgubili rat protiv sirijskog naroda i Bashara Al-Assada i da bi najbolje bilo da prestanu davati lažna obećanja nekolicini preostalih brigada FSA. U Washingtonu znaju da bi i za njih najbolje rješenje bilo fokusirati se na uništenje ekstremističkih skupina u Siriji, ali bi u tom slučaju uslugu morali tražiti od "okrutnog diktatora Assada". Kako je to nemoguće, jedino im preostaje tvrditi ono u što ni sami više ne vjeruju, a to je "da sirijski narod i oporba, uz njihovu velikodušnu pomoć, još uvijek vode borbu za slobodnu i demokratsku Siriju".

Borbe za oslobađanje Latakije do 9. svibnja 2014. :


Aktivnosti "Sirijske nacionalne obrane" u Latakiji:


Advance

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2010
  • Poruke: 371

mikidragi ::jebena snimka. saa zasula neko mjesto grad raketama

https://www.youtube.com/watch?v=WeCNcwcAwDg


Bio bi još bolji da ovaj idiot nije arlaukao toliko

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 16 Maj 2014 20:53

Прво лепе вести.
Војсака лепо бомбардовала цео дан област Даару.

Vojska je jako napredovala na Deir el Zoru,trenutno su izgleda pripreme za zauzimanje celog grada


http://www.youtube.com/watch?v=NlOQTzQG1mk

Dopuna: 16 Maj 2014 20:54

100 komada 122mm za jedan minut po zlotvorima u Darai


http://www.youtube.com/watch?v=WeCNcwcAwDg

Vojska ravna i Jasem na Daraa provinciji


http://www.youtube.com/watch?v=oWURVF3YVNc

Dopuna: 16 Maj 2014 20:55

Лоша вест је да је нажалост Kan Shejkun пао у руке злотвара и сада су базе измађу ово града и Нумана опкољене. САА ће морати да убрзо покрене контра напад.

Polivanje na Kan Shejkunu,grad je ceo u zlotvorskim rukama,sad ih polivaj do mile volje!


http://www.youtube.com/watch?v=Fcxkz4ZQv0k

Dopuna: 16 Maj 2014 20:58

Stanje na Hami


http://t.co/znxaWadyhO

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2006
  • Poruke: 376

Нова карта Алепа


offline
  • Pridružio: 18 Feb 2007
  • Poruke: 1088
  • Gde živiš: Republika Srpska,Banja Luka

Мени само није јасно од чега терористи живе у Дараји,тербало би да немају воде и хране већ скоро три године.Све ми се чини да Дараја није херметички затворена.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 17 Maj 2014 13:11

Gde ga nadje
https://www.facebook.com/photo.php?v=688049684576108

Dopuna: 17 Maj 2014 13:17

aljosa7 ::Мени само није јасно од чега терористи живе у Дараји,тербало би да немају воде и хране већ скоро три године.Све ми се чини да Дараја није херметички затворена.

За храну се сналазе,али воду имају као и интернет САА им то није искључила,због УН(читај ЕУ и САД) да ови неби гуђали и драли по телевизијама,овако је много боље држе их опкољене они не могу ништа,а када им потпуно нестане хране,као у Хомсу онда ће се предати,од воде не можеш се најести.

Dopuna: 17 Maj 2014 13:20

Изгелада да су се ИСИС договориле са САА и да су се ИСИС повукао у Ал Раки око ваздухопловне базе Табка и САА препустио тај део. Сукоба тренутно у тој провимцији нема,а САА је без већих проблема заузела и сам град Табка.

Dopuna: 17 Maj 2014 13:24

Врло брзо ИФ и ЈАН неће имати никакву контролу око града Деир ез Зор,ИСИС и САА раде на пресецању територије око самог града,тако да оним у граду за сада су остале две опције да се предају или да беже,јер им је борба узалудна Брка и превише добро контролише град,а када је био у много горој ситуацији узимао је кваартове у Деир ез Зору.

Dopuna: 17 Maj 2014 13:30

Ове црне линије су правци одакле можемо очекивати напад САА на окољавању Дрекаваца у Алепу у неком догледном времеском перидоу.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2006
  • Poruke: 376

У борби у близини Дамаска погинуо командант ПВО сиријске војске

http://vz.ru/news/2014/5/18/687286.html

http://www.rbc.ru/rbcfreenews/20140518173722.shtml

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 767 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 2 sakrivenih i 745 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cvrle312, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Insan, kuntalo, Mad Serb, Mercury, milenko crazy north, milos.cbr, Motocar, Nemanja.M, nuke92, pedja.st, predragc, radionica1, rovac, sabros, Stoorb, vladaa012, šumar bk2