Rat u Siriji, 2011-2015. godina

1928

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 28 Jun 2014 16:34

aliens ::ima li ko podatak o stanju u vazduhoplovstvu SAA ,neke tehnicke detalje,broj operativnih aviona ,tip...
takodje i o kopnenoj vojsci, u kakvom je stanju sto se tice resursa. ipak je ovo dug rat,i problem je servisiranje i odrzavanje opreme posebno avijacija.


Много питаш,али када имаш земљу произвођача тих авиона као савезника онда и није тешко да добијаш резервне делове.

Dopuna: 28 Jun 2014 16:39

Problem u provinciji Ar Raka je taj što je ISIL dovukao iz Iraka velíki broj američkih haubica 155mm,M198.Za sada se zna da je u Ar Raki oko 12 teških haubica,ali nije konačan broj,primećena je koncentracija minimum 50 hamera,oko 30 policijskih džipova,kao i oko 20 kamiona-oklopnjaka i oko 30 tenkova T-55,modernizovanih za potrebe iračke vojske.Pritisak se već oseti severno od Alepa,a tek će se osetiti duž više frontova kako vreme bude prolazilo,a tehnika se bude slivala na front

Dopuna: 28 Jun 2014 16:40

Džumbus je u provinciji Deir el Zor!Islamski front i deo Al Nusre je opkoljen u samom gradu Der Zoru,dok je deo Al Nusre otvoreno prišao ISIL-u!Naime,vodeći Emir Al Nusre je predao pogranični grad Abu Kamal(Bukamal),i svo svoje ljudstvo predao pod kontrolu ISIL-u!Problem za IF i deo JAN je taj što im je pola snaga u samom gradu Der Zoru,dok njihove snage van grada trpe poraz za porazom od strane ISIL-a koji je ušao u Siriju sa puno tehnike i ljudstva koje je doveo iz Iraka

Dopuna: 28 Jun 2014 16:43

Analiza: Izvještaj sa ratišta u Siriji + problemi sa Irakom
Irak treba ovih dana da dobije prvu isporuku ruskih i bjeloruskih lovaca!Prvih 6 SU-30MK treba da stignu iz Bjelorusije,a zatim treba da stignu i bombarderi SU-25 i SU-24,svi avioni su polovni,ali novijeg datuma proizvodnje.Iran je reparirao i vratio Iraku eskadrilu MiG-25 koji su prešli u Iran za vrijeme Prvog Zalivskog rata,pa su tamo i zadržani,a sada ih Iran vraća nazad!Sa naravno bombama na sebi!Irački piloti prolaze intezivan kurs i treba ih uskoro očekivati u akciji!

Takodje Rusija treba uskoro da isporuči Iraku dodatne helikoptere Mi 35,kao i da se kompletira isporuka helikoptera Mi 28N,sa raketama ATAKA,SHTURM I VIHR(koja je zadnja generacija tih raketa).Po nekim podacima ova akcija ISIL nad sunitskim djelovima Iraka,može se vrlo lako obiti o glavu tom istom ISIL-u,jer postoje intezivni pregovori o budućem prekomponovanju vlasti u Iraku,koja će objediniti i šiite i sunite,Kurdi za sada nisu objedinjeni ovim dogovorom!Ali ispod površine je jako živo.

Izvještaj sa ratišta u Siriji,ko je šta zakomplikovao:

Džumbus je u provinciji Deir el Zor!Islamski front i dio Al Nusre je opkoljen u samom gradu Deir ez Zoru,dok je dio Al Nusre otvoreno prišao ISIL-u!Naime,vodeći Emir Al Nusre je predao pogranični grad Abu Kamal(Bukamal),i svo svoje ljudstvo predao pod kontrolu ISIL-u!Problem za IF i dio JAN je taj što im je pola snaga u samom gradu Deir ez Zoru,dok njihove snage van grada trpe poraz za porazom od strane ISIL-a koji je ušao u Siriju sa puno tehnike i ljudstva koje je doveo iz Iraka.
FSA
Problem u provinciji Ar Raka je taj što je ISIL dovukao iz Iraka velíki broj američkih haubica 155mm,M198.Za sada se zna da je u Ar Raki oko 12 teških haubica,ali nije konačan broj,primjećena je koncentracija minimum 50 hamera,oko 30 policijskih džipova,kao i oko 20 kamiona-oklopnjaka i oko 30 tenkova T-55,modernizovanih za potrebe iračke vojske.Pritisak se već osjeti sjeverno od Alepa,a tek će se osjetiti duž više frontova kako vrijeme bude prolazilo,a tehnika se bude slivala na front.



Ona priča oko pola milijarde $ iz Amerike”opoziciji”može značiti samo par stvari,a to je da sa tim novcem spase IF i JAN od potpunog uništenja,ili da novcem kupe uticaj i veću mogućnost odlučivanja u ISIL-u,jer shvataju da od ovo dvoje više nema ništa,ali opet,i pored opskrbljivanja iz Iraka,ISIL nema jače kapacitete od 2 divizije,a to je oko 30-36000 ljudi i u Iraku i Siriji,što znači da pokrivaju dosta populacije,a ako se te pare upotpune za regrutaciju makar 30000 boraca,onda nastaje problem!

Većih pomaka Sirijske vojske na ratištima širom Sirije nije bilo osim potiskivanja terorista u gradu Al Maliha u istočnom djelu Damaska, i preuzimanja Sheik Zayat grada u sjevero-istočnom Alepu

Dopuna: 28 Jun 2014 16:45

Ево једне занимљивости у вези америчких хаубица 155мм,а то је да они немају велику залиху муниције за исту,САА користи 152мм тако да калибар не одговара и право је питање шта ће бити са тим хаубицама када Ирак врати базе и складишта,а када паметњаковићи истроше муницију,такође и за тенкове изгледа да ће САА лепо да вежба гађање тенкова,чим заврши причу са ЈАН и Иф.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12571

@Iskander M

Ako 152mm municija nije duza od 155mm mogu da odrade prepravke i da koriste 152mm municiju. Mislim da su razlike smesne izmedju 152mm i 155mm, najbolje bi bilo da neko ko se u to bolje razume nam pojasni koliko bi to bilo komplikovano.



offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33966

Iskander M jel sirija ima nekakve bpl sa kojima bi mogla da otkrije položaja haubica iz iraka i ostale opreme pa da pošalje avioone da reše stvar sa tim???

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2012
  • Poruke: 1246

Napisano: 28 Jun 2014 20:06

pein ::Iskander M jel sirija ima nekakve bpl sa kojima bi mogla da otkrije položaja haubica iz iraka i ostale opreme pa da pošalje avioone da reše stvar sa tim???
Имају све врсте беспилотних летелица од малих летелица за извиђање до великих који су оспособљене за ношеље оружија тј ракета.

Dopuna: 28 Jun 2014 20:07

mean_machine ::@Iskander M

Ako 152mm municija nije duza od 155mm mogu da odrade prepravke i da koriste 152mm municiju. Mislim da su razlike smesne izmedju 152mm i 155mm, najbolje bi bilo da neko ko se u to bolje razume nam pojasni koliko bi to bilo komplikovano.


Питање је да ли ИСИС има технологију за тако нешто и да ли то може да се уради у условима који они имају,али ко зна боље нека на појасни мало.

offline
  • Pridružio: 21 Sep 2013
  • Poruke: 112
  • Gde živiš: Maribor

Gledajuci po internetu ISIL je puno tehnike dovukao iz Iraka u Siriju. Da li postoji mogucnos ga su se Amerikanci i Iracka vlada dogovorili, da Iracke snage puste to oruzje da bi se ISIL u Siriji indirektno nauruzao na takav nacin, odnosno da dobiju sto vise teskoga nauruzanja, neko moje laicko razmisljanje.

offline
  • Pridružio: 05 Nov 2012
  • Poruke: 622

ili su ameri namerno dogovorili ovo sa irakom sto rece kolega iznad ili su iran i sirija napravili takav dil sa irakom da sjebu ceo bliskoistocni plan amera i sauda.kada se sad siti vrate do mosula i ociste ceo taj deo iraka od svih onih sto podrzavaju isil bice zatvorena jedna velika ruta koja je propustala dosta terorista.
sta mislite ako iracanima krene jako dobro da li postoji mogucnost da uz saglasnost sirije ulete uz tigar pa da teraju sve do der i zora(ili kako vec)

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2910

Ta tehnika što je dovučena iz Iraka će dosta pomoći, ali mislim da ISIL svoju snagu zasniva samo na ljudima i to dobro motivisanim ljudima spremnih da se bore, koji nemaju obrazovanja i obuku da koriste oružije koje nije pešadijsko. Naravno, u svojim redovima bi možda i nekog pilota mogli da nađu, ali 99% je to i dalje prosta pešadija.

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 136

SAA je mogla vrlo lako da ih tuce iz vazduha i da ne dozvoli da to naoruzanje predje iz iraka u siriju,na primjer 30 tenkova nije mala stvar, jos pustinja hiljade kilometara brisanog prostora,ali SAA se zanosi da ce ISIL da unisti JAN i IF a ne bi imali nista protiv da i kurdi nastradaju od ISIL, to je mac sa dvije ostrice za SAA.

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2910

SAA bi mogla da ih lako tuče iz vazduha kada bi znali gde su. Jer tih hiljadu kilometara treba stalno nadgledati. Verovatno samo ameri imaju tu mogućnost, a ni ona nije 100% sigurna, jer i suprotna strana zna za tu caku.

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 136

oklop je laka meta za onog ko ima apsolutnu premoc u vazduhu,i u tim situacijama je ISIL-u tesko da koristi npr. tenkove cim ga upali i krene recimo okolina Alepa SAA ga registruje,i laka je meta za njih , ali sam vec napisao zasto to ne radi malo je to druga politika u pitanju,zar vam nije cudno da nema ni jedna vijest recimo da je SAA unistila neki tenk ?(mislim na ove iz iraka)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 683 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 671 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, Bojadin Strumski, cikadeda, Istman, Litostroton, Motocar, procesor, repac, Shilok, vladetije, šumar bk2