Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2218

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3131
  • Gde živiš: Kragujevac



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • T-72 
  • Super građanin
  • Pridružio: 30 Avg 2014
  • Poruke: 1129



Ре-активни оклоп ЕРА зауставља ТОВ пројектил , у овом случају је реаговао како треба



offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Napisano: 12 Maj 2015 1:13

Вести за 11. мај 2015. године, агеинција аннањуз,
У нападу џихадиста на војне позиције у реону електростанице Зеизун, која се налази на северо западу провинције Хама у реону Сахељ Ал Габ. Тим нападом џихадисти су покушали да заузму један од путева за снабдевање истурених делова војске, које воде борбе код Џиср Аш Шугура. Податке о заузимању објекта оповргли су сами медији џихадиста. По информацијама које пристижу напад је пропао и ако је сама станица претрпела озбиљна оштећења. Пожар је трајао целог дана 11, маја.
Ноћу је поново одбијен напад на националну болницу Идлиба. За време напада разнета су још два БМП. После самоубилачких напада са оклопним возилима пуњеним експлозивом у реон болнице упало је још 70 бомбаша самоубица из Чеченије и Туркменистана. Већина је била уништена у непрекидној борби која траје око 8 часова. Изашле су и слике изггинулих Чечена и Туркмена.
По информацијама војних извора, бој је био тежак и упоран, после одбијања свих напада, ситуација се поново стабилизовала.
Једновремено нападима су подвргнуте позиције војске источно од града где је напад џихадиста пропао али су успели да заузму простор шећерне фабрике на југу града, али само за кратко. Војне снаге су се прегруписале и кренуле у противнапад, поново су повратиле фабрику и пробиле се до места Маншара које су џихадисти привремено заузели.
На сва три правца, на југу, на југоистоку и истоку у борбеним дејствима активно је учествовала сиријска авијација, артиљеријско рактетне јединице. Џихадисти су такође активно користили лаку артиљерију, минобацачке и огромне количине вођених ПО ракета ТОВ.
По информацијама које пристижу најаче борбе су око села Иштабрак и узвишења Каркур.
У исто време над градом у реону болнице не престају налести сиријске авијацје, према подацима које пристижу око 12 сиријских авиона се непрекидно налази на небу изнад болнице и пружа заштиту окруженима у објекту. Борбе се настављају и око аеродрома Абу Духур. Уништена је још једна колона која се кретала из Турске у реон аеродрома Абу Духур. Уништено је око 25 јединица возила(и оклопних возила)
Телевизијски канал Ал Манар је објавио фотографије, са позиција армије у близини болнице. Тиме се може закљључити да се војска налази на мање од 200метара од блокираних у болници.
У провинцији Латакија терористи су дејствовали у реону Салме.
На истоку провинције Хама у реону пута Сламија Рака нападнуто је од стране ИСИЛА село Берри АШ Шарки и пункт Сириатељ. На сајтовима ИСИЛА су се појавиле информације о почетку те операције. Позиције ИСИЛА су одмах нападнуте из ваздуха.
У провинцији Дамаск у реону Каламуна војне снаге и Хезболах у потпуности су ослободиле врх Џибба. Џихадистичке снаге претрпеле су озбиљне губитке у живој сили. Уништено је неколико пунктова и командни штаб, који се налазио у пећини.
Борбе су окарактерисане као тешке и упорне, али се наступање војске и Хезболаха наставља. Заузет је вис Ал Барух, који има савршен преглед над реон Рас Ал Мара и Рас Ал Аин, а такође прелазима према Либану. Следећи вис је Тел Муса где се налази упориште Ал Нусре.
У данашњим операцијама била је ликвидирана група пољских командира џихадиста, међу њима један од чланова Ал Нусре у реону Рас Ал Мара по имену Абу Аш Шумух. Заплењено је доста оружја и муниције који су направљени у Израелу, што потврђује информацију да су израелски ваздухоплови падобранима десантирали џихадистима оружје у долини Бека.
Међутим у Источном Каламуну настављају се борбена дејства међу одредима ИСИЛА и Армије Ислама. Борбе су биле око села Ал Манкура.
Одсечене у Забаданију џихадистичке скупине су подвргнуте ударима авијације и артиљерије.
Како је стало познато данас, у реону Деир Слмана, где су бор Џебхат Ал Нусре и Армије Ислама био је извршен масовни напад на позиције војске, заузели су три пункта, као резултат контра напада изгубили су све што су заузели и одбијени су још триста метара назад око места Нашшаби и Деир Асфира.
Жестоке борбе развиле су се у реону Тел Курди, а такође и у Џобару. Гађан је и Трг Абасида, погинуо је један а рањено 8 мирних грађана.
Највише интезивне борбе међу сиријском армијом и џихадистима ИСИЛА у провинцији Алепо догодили су се око аеродрома Куверис. ИСИЛ је успео да се приближи војним објектима али су одмах подвргнути авио и артиљериским ударима.
У околини авио базе ракедним ударима авијације уништено је крупно груписање технике противника, који су се припремали за општи напад. Није убијено мање од 200 припадника ИСИЛА. Међу погинулима је командир и вођа операције грађанин Немачке по имену Абу Бакр АлАлмани и његов помоћник, грађанин Кувајта Абу Абед Ал Кувајти. Међу неутралисаним терористима налазе се грађани Турске, Аустралије, Јордана, Чечени и 2 ученика турске медресе. После удара остали су само спржени лешеви терориста на месту борбе.
Удар је такође нанесен по путевима за снавдевање џихадиста са стране града Ел Баб и њихових објеката у насељеном пункту.
Не престају борбе на југу провинције Алепо у реону Ханасера, а такође у реону Башкои и Хандарат на северу провинције Алеп.
Западно од Аин Араба Курди су успели да поврате још један насељени пункт од стране ИСИЛА. Борбе се настављају јужно од Аин Араба.
На истоку провинције Хомс при покушају терориста самоубица да нападну на позиције армије северозападно од места Аш Шаер, био је уништен БМП самоубице ИСИЛА. Уништење је извршила авијација која се по позивиу извиђача дигла.
На северу провинције, по пристиглим изворима, борбе између војске и ИСИЛА догодиле су се источно од Телбисија у реону административне границе провинције Хама-Хомс. На западу од насељеног пункта у реону Ум Шаршух била је идентификована борба између сиријске војске и одреда Џабхат Ал Нусре и њених савезника.
У реону Зафрана дошло је до борбе између групе ИСИЛА и Џабхат Ал Нусра, које су почеле после напада ИСИЛА на позиције Ал Нусре. У реону Телибисија у селу Дар Ал Кабира избиле су борбе после напада ИСИЛА на пунктове групе Ал Нусре и одреда Феијлак(терористи побегли из Старог Хомса)
У самом граду Телбиси чланови групе Армија Ат Таухид похапсили су све џихадисти који су дезертирали са места борбених дејстава у реону Умм Шаршук, Џаббурин, Кафр Нан и Таснин.
Сиријска авијација, је напала терористе у Телбисију.
У провинцији Ал Хасака сиријска армија и одреди курдских добровољаца напали су ИСИЛ измђеу села Ал Гољ и Шаддади. Наступање је већ довело до пробоја у правцу Шаддадија.
Истовремено уз подршку сиријске авијације започет је продор у страну Џебел Абдел Азиза на истоку региона.
Пристижу информација о довожењу појачаја, делова сиријске армије укључујући и оклопне јединице, одреде сила националне одбране у реон пешмегера са ИСИЛОМ у реону Тел Тамр и Рас Ал Аин. Пребацивање је извршено под покривањем сиријске авијације.
На територији између провинција, Дамаск, Дара и Ал Кунетрија данас су џихадисти напали низ мета сиријске војске. Терористи су успели међутим само да дејствују по базама војске у реону града Изра. Борбе се настављају, сиријска авијација дејствује.

Dopuna: 12 Maj 2015 1:14

Данас, 10. Маја, као и претходни дан, наставља се наступање сиријске војске у провинцији Идлиб и Хама. У последњој операцији источно од града Џиср Аш Шугур војска је заузела од џихадиста стратешки важан вис Тел Хаттаб и село Ал Мшерфа. Према томе, у том реону било је заузето много мањих узвишења и висова, које имају ватрену контролул над самим градом.
Док борбе трају, терористи сабијени у граду у потпуности су одсечени са источног правца, артиљеријом и авио ударима.
После успеха армије на истоку града, џихадисти су са севера напали болницу и да униште блокиране војнике у њој. Напад су почела три минирана оклопна транспортера са бомбашима самоубицама. Прва машина је била уништена на даљину. У исто време, када је дим претходне екпслозије окружио околину два оклопна возинла са самоубицама пробили су бетонску ограду болничког комплекса и екплодирали су у дворишту здања. После тога у напад је ступила пешадија терориста, од којих су многи били снабдевени експлозивним појасима. Војни извори говоре о том. Војни извори говоре да је разнесена једна отпорна тачка у оквиру болнице али да је даље наступање сатрто под налетима авијације и артиљерије.
Уз помоћ средстава подршке успело им је да одрже позиције. Од целог комплекса осатало је само једно здање где око 200 до 250 војника и официра наставља отпор. Последњи напад је сатрт баражном ватром. Није тајна да је војска извршила око 200 авионалета на позиције терориста у току свих борби за болницу у Џиср Ан Шугуру.
Међутим на југу од Џиср Ан Шугура војна одељења су напала терористе у реону фабрике шећера. На истоку, војне снаге пробиле су се у правцу села Ал Мантар.
На југо западу у селу Ас Сарманија, Каркур и Ганија, борбе су се пренеле у околину села Иштабрак.
У току свих борби активно делује сиријска авијација по позицијама џихадиста који непрекидно улазе са територије Турске. На сајтовима џихадиста на којима рекламирају такозване мученике, објављују податке о стотинама погинулих џихадиста у последњим борбама и како их сиријска војска брутално убија. Борце из К. Саудијске Арабије, Чеченије, Турске... Изгледа да по њиховој логики сиријске власти треба да иду са њима руку под руку. Све те информације са њихових сајтова су трагикомичне.
Налетима је подвргнута моторизована колона која се кретала из Турске ка Сирији на правцу Џануди, и позиције терориста у околини аутопута Ариха-Латакија.
Над градом Џиср Аш Шугуром пролетео је авион који је избацио листиће терористима са позивом да се предају.
У исто време на правцу Џиср Аш Шугура из правца Латакије настављено је наступање војске из правца реона Наби Јунес.
У реону аутопута Латакија-Алепо била је у потпуности уништена терористичка група, која је вршила напад на село Кафарију.
У провинцији Дамаск у реону Каламуна јединице сиријске војске и одреди либанског Хезболаха наставили су са наступањем на положаје џихадиста. По неким подацима који пристижу са терена, практично је заузет реон горе Џибба. У неким његовим деловима још трају борбе, други део се налази под ватреном контролом сиријске војске. У потпуности је заштићено од терориста више од 50 квадратних километара места Џибб. Уништена су три логора за обуку, међу њима један је био најкрупни на целом Каламуну.
Почела је ватрена припрема у реону Рас Ал Мара и Флете, где се налази стратешко узвишење гора Тел Муса на висини већој од 2500м, борбе се концетришу у подножју виса.
Са стране Либана почеле су препирке после тешког пораза које су џихадисти претрпели у реону Каламуна, џихадисти покушавају да регрутују нове чланове међу сиријским избеглицама због недостатака у људству.
Либанска војска је предузела оперативне мере са циљем да задржи и ухабси оне који врбују нове џихадисте на територији Либана.
У Источној Готи жестоке борбе групе Џебхат Ан Нусри и Амрије Ислама са војним снагама, жестоке борбе су се развиле у оквиру Марџ Ас Султана. Нападу џихадиста подвргнуто је веће место Деир Саљман, а такође Заманија и Блалија. Бој је почео увече. У провој етапи борбе џихадистима је успело да потисну војне снаге, али већ на почетку следећег дана као резултат контра напада џихадисти су били избачени са територије Деир Салмана. Док су на сајтовима џихадиста пустили информације о томе да нису могли да издрже несносну артиљериску паљбу и авиоударе и да их је вођа Армије Ислама Захран Алљуш послао у сигурну смрт.
Још један неуспех терориста догодио се у околини Тел Курдија у Источној Готи. После одбијених напада терориста на том правцу њихови положаји у Думи, Аин Терми и Кафарбатни подвргнути су налетима авијације.
У Алепу најжешжће борбе развиле су се у околини базе батерије ПВО у реону аеродрома Куверис, а такође Лермуна и Бреиже. Борбе се настављају цео дан у четврти Аз Захра. Стигле су информације да су борбе достигле кулминациону тачку у вечерњим сатима.
Данас је у северни део Сирије нелегално дошао премијер Турске Ахмет Давутоглу. Провокациони улазак био је извршен под видом обиласка грома Сулејман Шаха. Нису презицно утрврђени разлози његове посете месту недалеко од сиријске границе. Ипак процурела је информација да Турска не намерава да пошаље војску у напад на Сирију.
Из провинције Хомс стигла је информације, да су у Телбисију избиле борбе међу разним групама, које су оптуживале једна другу за неуспех операција у реону Умм Шашух, Џаббурин, Таснин и Кафр Нан. Убијено је не мање од 15 џихадиста у међусобним разрачунима.
Из провинции Хомс поступила информация о том, что в Тельбисе происходят вооружённые столкновения между различными бандформированиями, сваливающими вину за провал операций в районах Умм Шаршух, Джаббурин, Таснин и Кафр-Нан друг на друга. К вечеру, по некоторым данным, в разборках были убиты не менее 15 боевиков.
На истоку провинције Хасака у реону Тел Хамис у борбама међу Курдима и одредима џихадиста активно је учествовала сиријска авијација, која је подвргла ударима позиције исламиста не само по предњим линијама већ и у позадини у реону Ал Гољ, одакле су добијали снабдевање у живој сили и наоружању.
Поново су се утишале борбе у реону Деир Зора које су биле жестоке претходних дана. Тамо су за сада регистрована само размена ватре артиљерије сиријске војске и терориста.
На југу земље масовним ударима авијације подвргнути су положаји теориста у реону Хорана на северу провинције Дара, где су терористи извршили неуспешан напад на позиције војске у реону Хирбет Ал Газали.
Удари из ваздуха су били нанесени и на ИСИЛ на североистоку провинције Ас Сувеида.

Dopuna: 12 Maj 2015 1:15

SAA je preuzela kontrolu u al-Mishrfeh, Tal Qintar i Tal Qartal u Jisr Shaguru

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33980

Dakle teroristi gubena snazi u Idblibu takođe polako im se smanjuje teritorija u Hami čisi se nkolina Damaska to su trebali i ranijekao ionaj džep kod Hame da se ta vojska rasporedi po drugim delovima fronta.
Ibrise kakvo je stanje sa SAA vojnicima koji su ostali odserečeni severnood Idbliba i kakvo je stanje oko Kobanea da li ima borbeni dejstava da li su Kurdi proširili teritoriau???
Od one kolone od 25 vozilatkoja su se iz pravca Turske kretali ka jugu koju je poklopila SAF koliko tu može biti poginuli drekavaca???

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3131
  • Gde živiš: Kragujevac

Видео сводка о событий в Сирии за 11 мая 2015 года

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2014
  • Poruke: 651

Да ли има неко тренутну мапу ситуације у целој Сирији?

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Napisano: 12 Maj 2015 13:09



Dopuna: 12 Maj 2015 13:18

Zeznuta situacija u bolnici u Jisr al-Šuguru.

Almasdarnews: Time is Ticking at the National Hospital; Building Falling Apart Amid SAA Advance

http://www.almasdarnews.com/article/time-is-tickin.....a-advance/

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2994

Gde nalaziš ovakav prikaz sa bojama?

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Milan A. Nikolic ::Gde nalaziš ovakav prikaz sa bojama?

Engleska Vikipedija

https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Civil_War

offline
  • Pridružio: 23 Jul 2004
  • Poruke: 222
  • Gde živiš: srbija

The Islamic State of Iraq and Al-Sham (ISIS) launched two large scale offensives last week, targeting the Syrian Arab Army (SAA) and National Defense Forces (NDF) at the Deir Ezzor Military Airbase and the provincial capital; this assault was conducted in conjunction with the isolated Kuweires Airbase in southeast Aleppo.

ISIS was relentless with their multiple assaults at the Kuweires Military Airbase, as they persistently attempted to infiltrate past the Syrian Arab Army’s defensive barriers; however, they were unsuccessful for the third time this year, resulting in the death of over 90 enemy combatants from ISIS – causality count was estimated around 300 militants, but Al-Masdar could not verify this number.

In addition to the significant causalities sustained at Kuweires Military Airbase, the ISIS attack at the provincial capital started off successfully, with the armed combatants infiltrating into the Al-Sina’a Quarter, while also recapturing parts of Sakr Island, Al-Muri’iyah, and Al-Jafra.

Unfortunately for ISIS, the tables turned when they stormed the Deir Ezzor Military Airbase, as the Syrian Arab Army’s 137th Brigade of the 17th Division overpowered the enemy combatants, killing a total of 68 militants and destroying seven armored vehicles that were mounted with doshkas and anti-aircraft machine guns.

The SAA’s 137th Brigade was able to successfully repel the ISIS offensive after one week of fierce clashes that engulfed the provincial capital.

According to a military source at the Deir Ezzor Military Airport, 164 casualties from ISIS were identified by the 137th Brigade, including militants from the following cities and countries:

63 Syrians: Sabkha village (Deir Ezzor)18 Syrians: Khaabour village (Deir Ezzor)18 Syrians: Abu Kamaal town (Deir Ezzor)11 Syrians: Quriyah village (Deir Ezzor)34 Syrians: Khasham village (Deir Ezzor)6 Tunisians3 Chechens2 Turks1 Palestinian4 Saudis4 Libyans

 

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 845 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 825 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dragoljub11987, havoc995, Koridor, Kriglord, kybonacci, mikki jons, milenko crazy north, MiroslavD, mkukoleca, novator, nuke92, pein, Rocky I, sombrero, TeodorSan, wolverined4, Zimbabwe