Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2276

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 07 Mar 2015
  • Poruke: 281

za arihu možemo i posumnjati da je vojska dobila naredjenje da se povuče,ali ozbiljno,ni jedan vazdušni napad nije izvšen i teroristi tvrde da su je zauzeli za dva sata.Nego čitam po nekim portalima da rusi evakuišu svoje gradjane iz latakije,ko zna šta je onaj keri dogovorio sa putinom,dok je lavrov izjavio da se stavovi rusije i amerike približavaju što se sirije tiče,Ovo je sa portala koji su u rangu žute štampe,pa treba uzeti sa rezervom,al eto šuška se



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Jul 2004
  • Poruke: 222
  • Gde živiš: srbija

Vidim da ce uskoro Asad sleteti u Teheran...



offline
  • Pridružio: 23 Maj 2013
  • Poruke: 144

Napisano: 28 Maj 2015 21:50

slonic_tonic ::T-72 ::slonic_tonic ::
ma pusti ti zahvalnost. trebaju se izvući, trebali su već ranije.


Gde da se povuku,ne shvatas da ih vehabijski izmet nece pustiti nigde na miru,SAA zna da je posle provincije Idlib sledeca na meti Latakija,sta mislis zasto se Hezbolah angazovao u Siriji,jer znaju,i to nije nikakva tajna,da ako Sirija padne oni u Libanu su sledeci,za vehabije i ostale ,,moderne" koljace oni su nevernici i nece stati dok ih sve ne eliminisu,zato se Sirija brani na svakom mestu bez obzira na provinciju.

Mislio sam na tu trakavicu prema Arihi i Mastoumi. To je vrlo teško braniti, a ne vidim šta se time dobija i koji je uopće cilj na tom pravcu. Spajanje sa Alepom? ne može biti to...
dosadašnja politika damska, nikakva vojna taktika. sam predsjednik asad je dosta puta govorio da su snage sigurnosti prisutne u svim provincijama. trebati će se unijeti neke promjene i spašavati što se spasiti da. rusija već duže vremena pokušava napraviti kompromis i udružiti "umjerene" i saa protiv ostalih, dok zapad i arapi žele sve. turska i saudijska arabija će za angažman u podršci alkaidi, muslimanskog bratstva i vehabija u siriji dobiti nobela za mir, a evropa miljone izbjeglica. stvarno šteta sirijskog naroda. nadam se da će se sa približavanjem pošasti sa istoka pokrenuti masovna mobilizacija i neki preokret...

Dopuna: 28 Maj 2015 21:58

________________________________________________________________
Što kažu ruski analitičari o glasinama da je Rusija Siriju prepustila sudbini
ST: Po vašem mišljenju, što Rusija može učiniti u ovoj situaciji da pomogne Assadu?

Anatolij Nesmijan: Gotovo ništa. Ako isporučimo neka oružja i streljivo preko luke Latakia, ta pomoć ništa radikalno neće promijeniti. Mi u regiji nemamo ozbiljnih instrumenata utjecaja. Možemo samo izraziti podršku, ali ne više.
Semen Bagdasarov: Turska i Sjedinjene Države su uspjele sklepati islamističku koaliciju pod nazivom "Jaish Al-Fateh", koja uključuje brojne oporbene skupine, od Al-Nusra Fronta do Slobodne sirijske vojske. Ta skupina sada broji oko 25-30 tisuća ljudi. To je koalicija koji Amerikanci i Turci žele podržati iz zraka, a obzirom na činjenicu da se protiv nje bore snage Bashara Al-Assada i da ISIL s ovim islamistima već dugo nije u sukobu, jasno je koga će gađati turski i američki zrakoplovi.

ST: Koliko ISIL danas ima boraca u Siriji?

Semen Bagdasarov: Ako je ukupan broj prema procjeni raznih specijalnih službi oko 200 000 ljudi, ISIL u Siriji ima ne manje od 30 do 50 000 militanata. Napominjem da su vlade trupe iscrpile resurse mobilizacije. Assad se oslanja na alavitsku zajednicu, koja je relativno mala, 2,5 - 3 milijuna ljudi, a svaka obitelj već ima nekog tko je poginuo. Dakle, bez iranske pomoći bi Assad već odavno bio svrgnut. Prema nekim procjenama se u redovima sirijske vojske bori oko 50 tisuća iranskih vojnika iz specijalne jedinice Al-Quds, Revolucionarna garda, Hezbolah, dragovoljci, itd...
ST: A što se tiče sirijskih Kurda...?

Semen Bagdasarov: Oni nisu bili u stanju očistiti ISIL iz sirijskog Kurdistana. Oni su dobri u ratu, ali nemaju teškog naoružanja. Po mom mišljenju, ako Assad želi preživjeti, mora obećati autonomiju Kurdima i kršćanima, što ne čini vjerojatno pod pritiskom Teherana, a to je velika pogreška.

ST: Ali čak i uz podršku Irana i dalje postoji velika vjerojatnost Assadova prevrata?

Semen Bagdasarov: Da. U travnju se ISIL pojavio Yarmouku, predgrađu Damaska gdje je Assadova palača bila na manje od 10 kilometara udaljenosti. Islamisti su došli do Latakije, a ako uđu tamo, počinit će strašan masakr. Što god bilo, Sirija neće biti obnovljena kao jedinstvena država. Mislim da se Assad mora ozbiljno početi razmišljati o stvaranju zasebne alavitske države, koja je već postojala '30-ih, a koja će uz Aleppo i Latakiju uključivati i Damask. Što se tiče Sirijaca, pitanje je hoće li moći uspostaviti logistiku i zadržati ove gradove? Ali oni nemaju izbora nego se žestoko braniti. Inače će svi biti poklani.

ST: Što će se dogoditi ako Assad izgubi vlast?

Semen Bagdasarov: Ako Assad padne, SAD, Turska i Saudijska Arabija će naglo ojačati u regiji. Na primjer, Recep Tayyip Erdogan samo želi da u Siriji na vlast dođe "Muslimansko bratstvu" koje će slušati Tursku i njegovu stranku AKP. Za nas bi pad Assada značio ozbiljan gubitak imidža kao svjetske sile.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99814

Snimci borbe oko Arihe
Citat:Syrian Quds brigade report saying JAN JN is now in control of Ariha after SAA issuance of orders to withdraw
Citat:Video shows Ahrar alSham deputy leader Abu Eissa al-Sheikh in Ariha command role
Arrow https://www.youtube.com/watch?v=bQAk1f6xUWY&feature=youtu.be

Citat:Ahrar al-Sham video shows clashes on Ariha’s periphery, during this afternoon’s Jaish al-Fateh assault
Arrow https://www.youtube.com/watch?v=YyfugNjLPJ4&feature=youtu.be

I ovaj je pobegao u Siriju
Citat:The US-trained leader of Tajikistan’s specialist OMON Police Unit, Col. Gulmurod Khalimov, has joined IS


Syrian Army and Hezbollah Shifting Their Forces to Al-Zabadani in West Syria
Arrow http://www.almasdarnews.com/article/syrian-army-an.....est-syria/

Syrian Army Forestalls ISIS Advance North of Palmyra
Citat:On Tuesday, the Syrian Arab Army’s 91st Regiment of the 1st Armored Division – in coordination with Liwaa Suqour Al-Sahra (Desert Hawks) and the National Defense Forces (NDF) – has forestalled the Islamic State of Iraq and Al-Sham’s (ISIS) progress in the northern part of the Homs Governorate after they captured the remaining gas wells at Jabal Al-Sha’ar (Poet Mountains).
Arrow http://www.almasdarnews.com/article/syrian-army-fo.....f-palmyra/


Citat:Major General Mohammed Kaddour around Deir al-Zour military airport today


Citat:JN before the attack against Ariha

Ameri se zale...
US military pilots complain hands tied in ‘frustrating’ fight against ISIS
Citat:U.S. military pilots carrying out the air war against the Islamic State in Iraq and Syria are voicing growing discontent over what they say are heavy-handed rules of engagement hindering them from striking targets.

They blame a bureaucracy that does not allow for quick decision-making. One Navy F-18 pilot who has flown missions against ISIS voiced his frustration to Fox News, saying: "There were times I had groups of ISIS fighters in my sights, but couldn't get clearance to engage.”

He added, “They probably killed innocent people and spread evil because of my inability to kill them. It was frustrating."

Arrow http://www.foxnews.com/politics/2015/05/28/us-mili.....inst-isis/

offline
  • Pridružio: 07 Mar 2015
  • Poruke: 281

igorsr ::Vidim da ce uskoro Asad sleteti u Teheran... ma on je to mogao davno da uradi,al ja sam ubedjen da SAA još nije rekla svoje,mislim da će situacija biti malo drugačija kad se iskristališu linije razgraničenja,i kad vojska zaokruži teritorije bez džepova i koridora i ne zaboravimo hesbolah ,pa sukob al kaide i isila,ne verujem ni da će iran prepustiti siriju tek tako,a iran je respektabilna sila tamo,,,ali videćemo šta će biti,za sad možemo samo da predpostavljamo

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99814

Citat:Migration the people of Almbrokh in Hasakah countryside Because of Clashes between ISIS and YPG

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2013
  • Poruke: 144

milan i dragan ::sukob al kaide i isila,o skoro da nemaju međusobnog kontakta... svako sa svoje strane, saa u sredini.

offline
  • Pridružio: 07 Mar 2015
  • Poruke: 281

da ,ali kako se odvija situacija,možemo predpostaviti da će u budućnosti doći do kontakta izmedju isila i nusre,,,al opet kažem videćemo

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33980

Kao što rekoh Asad mora imati dobre odnose sa Kurdima kao što reče onaj ruski analitičar. Al nešta mi je sumnjivo oni 50 000 iranski vojnika u Siriji.
Jel neko zna koliko Hezbolah broji vojnika u Siriji???

offline
  • Pridružio: 21 Jan 2012
  • Poruke: 92

Opet haotična bežanija iz Arihe
t.co/Hqis4zOt8x

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 726 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 722 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, Denaya, Parker, šumar bk2