Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2290

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2683

Miloje ::
Mesas babe i zabe. Nema nikakve veze jedno sa drugim,mada shvatam sta si hteo da kazes ali ni to nije tacno. Islamisti su daleko obuceniji od ovk,i mnogo naouruzaniji posle 4 godine rata. Asadova situacija ima vise slicnosti sa gradjanskim ratom kod nas. Mi smo imali prednost u pocetku u tehnici i artiljeriji i pobedjivali smo iako nas je bilo daleko manje ali onda su tokom rata naoruzani hrvati i muslimani. I uz pomoc zna se koga uspeli su da urade to sto su uradili. I opstajanje ovih dzepova pobunjenika na Asadovoj teritoriji mozes da objasnis kao i kod nas sto se desavalo da se osvaja i povlaci iz istog mesta po nekoliko puta jer je nekome tamo nesto stavljeno u dzep. Mada je rat u siriji daleko gori nego kod nas. Verovatno ce je i zadesiti ista sudbina,povlacenje linija po etnickim granicama sa nekim izmenama. Sem sto je tu i pitanje kalifata,koje ko zna kako ce se zavrsiti.


Dobro nisam rekao da je situacija ista nego da su ti "koordinatori" dobri u guranju mesa u masinu za mljevenje...a opet ne bih se slozio da je bilo ko od ovih sabana u Siriji narocito obucen i opremljen ali dobro. U BiH nista nije uradjeno dok nije pala Krajina direktnim ulaskom HV-a u BiH...a i tada je vec sve bilo dogovoreno i gubici VRS su bili minimalni...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3131
  • Gde živiš: Kragujevac

Napisano: 01 Jun 2015 8:15

Miloje ::igorsr ::Juce u okolini Arihe...Odose Alahu

https://m.youtube.com/watch?v=Sr8z_uFYTdo

Poslusajte na 0:45 na snimku kad kaze neko na engleskom one o'clock u pozadini. Izgleda su sada presli i na dejstva a ne samo na obucavanje i opremanje. Verovatno da kordisnisu izmedju FSA,Nusre i ostalih kao komandi kadar.

OD početka rata smo bar na desetak videa čuli USA- engleski ,tu su oni od početka kordinišu ,planiraju ,obučavaju..sve rade.Pa zar misliš da ijednu organizovaniju akciju (i smislenu) mogu sami da odrade?
Većina ih je nepismena ili sa jako malo škole i sa dna društvenih lestvica. Zato je tako lako i manipulisati njima. Obrazovane muslimane ćeš teško gurnuti u vehabizam i nasilje...
Tu su stranci sve vreme ,ali se naravno kriju od snimatelja ,puštaju brade i kosu pa je teško i na snimcima da ih preopoznaš ..
U Turskoj ,dva glavna čoveka za prijem topovskog mesa u trening kampove , je jedan Amer i jedan Izraelac( čuli smo dva tri puta ovde to svedočenje od učesnika..)

Dopuna: 01 Jun 2015 8:20

Irbis ::Napisano: 01 Jun 2015 0:40


Pa Jabhat & Co.

To mogu uradi ti ako su stavrno budale. SAA je mukom osvojila Alep koji sada drzi oko 70% ovi samo sto nisu opkoljeni i to sve zbog Kurda i sace oni napada ti. Njima su i Kurdi uzeli meru ovih dana. Mozda su oni mislili da napadnu Kurde u Alepu,a ako odluce i SAA i Kurde i ISIS crno im se pise,pa nije im to Idlib pa da iz Turske moze stici sta god oce,niti je Alep u planinskom delu.

Dopuna: 01 Jun 2015 0:44

[/quote]

Ako Asad dobije rat ,Kurdi bolje da se sele.U ovom ratu su saradjivali sa svima ,ponajmanje sa SAA i NDF ,ali neće im Asad to zaboraviti ,previše su štete naneli na nekim delovima ratušta..



offline
  • Pridružio: 07 Mar 2015
  • Poruke: 281

zašto misliš da su kurdi naneli štetu asadu,pa on im je sam dodelio ovaj status ,jedino ako nisu prekršili dogovor i počeli da rade protiv njega,al opet ne znam,jel bilo kakvih sukoba izmedju kurda i saa?

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33980

Posle Asada Kurdi dolaze na red mislim da je i njima to jasno. :-)

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

milan i dragan ::zašto misliš da su kurdi naneli štetu asadu,pa on im je sam dodelio ovaj status ,jedino ako nisu prekršili dogovor i počeli da rade protiv njega,al opet ne znam,jel bilo kakvih sukoba izmedju kurda i saa?
Kolega je u predhodnom postu lepo neve saradjivali su sa svim sem sa ISIS,cak i sa nusrom u oslobadjanju Azaz,a isto vremeno snabdevanju i Nubl svim neophodnim. Alep bi bio odavno opkoljen da nema Kurda koji propustaju sve za FSA i Nusru u samom gradu,sada su se zakacili sa Nusrom ali ne i sa FSA kojoj propustaju sve,a sve se plasim da oni posle ne dele sa Nusrom.

Kod kobane takodje saradjuju Kurdi i FSA,u provinciji Hasaka je stanje vec bolje i tu ce mozda imati sanse da ostanu ako Asad pobedi sem sto su ratovali nekoliko dana Kurdi i SAA odlicno funkcionisu. SAA je ratovala samo sa nekom malom grupicom kurda koja je eliminisana vrlo brzo.

Ja sam odavno pisao da ce Kurdi biti sledeci na tapetu pocevsi od Siriji zavrseci u Mosulu.

Sto se tice autonomsnosti Asad im je dao malo vec autonomnost nego ranije,a oni su bukvalno proglasili skoro pa ne zavisnost,a za to ce platiti debelo.

Nebi me iznenadilo da dodje do etnickog ciscenja da Asadove sluzbe naprave neku zezanciju kako su Kurdi tajno saradjivali sa ISIS da kao nadju neka dokumenata u stabu ISIS da uvete nekoliko pripadnika ISIS koji ce o potvrditi i onda krenu na Kurde i da ih proeraju kod njihove brace u Tursku i tako da vrate turcima za podrsku FSA i Nusri.

offline
  • Pridružio: 07 Mar 2015
  • Poruke: 281

dogovor je bio da se kurdi ne mešaju u sukob i da ne zauzimaju stranu,što su oni i poštovali dok nisu bili napadnuti od isila,a ne verujem ni da su imali mnogo izbora sa kim će balansirati u ovom sukobu,bili su ucenjeni od turaka i amera,seti se samo kobanea gde im je pretio genocid jer su turci zatvorili granice,bila bi greška saa da sada okrene i njih protiv sebe

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2014
  • Poruke: 1267
  • Gde živiš: Srbija

Dogadja se opet nesto neverovatno, zacudjujuce u najmanju ruku. ISIL ponovo u trenucima kada Asad ne stoji dobro, na svim mogucim pravcima, napadima na ostale frakcije bukvalno rasterecuje SAA.

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2008
  • Poruke: 520

Pokusavate dati neki smisao gradjanskom ratu u Siriji, a tu smisla nema. Postoji samo patoloska mrznja, zlocini i opsti haos. Ovaj sukob se ne moze resiti bez mesanja stranih sila, bez pritisaka i vojnog mesanja, a svet je u takvom trenutku da ne postoji ni zrno volje da se pomogne toj zemljii jer svi gledaju samo i jedino svoje sebicne interese.

Kada ovo ludilo stane ta zemlja ce biti de facto upropastena, pitanje je i sta ce od ostati od nje. Verovatno ce biti rasparcana jer tesko je zamisliti da posle ovoliko zrtava i zlocina ti ljudi mogu nastaviti bilo kakav suzivot.

offline
  • Pridružio: 07 Mar 2015
  • Poruke: 281

pa uprao je u tome poenta zavadi pa vladaj,cilj je urezati podele u narod koje će ostati zauvek tako da sirijci više nikad neće vladati svojom zemljom,biće zauzeti medjusobnom mržnjom dok ih drugi budu eksploatisali na sve moguće načine ,to ti je vrhunac kapitalizma,sve je na prodaju ,pa čak i ljudi

offline
  • T-72 
  • Super građanin
  • Pridružio: 30 Avg 2014
  • Poruke: 1129

Ja mislim da ce Kurdi dobiti veliku autonomiju na kraju rata ako SAA pobedi ako ne i defakto nezavisnost,kao iracki Kurdistan,nema sanse da otvoreno ratuju oni i SAA,koliko sam ja upratio jedino je bilo nekih incidenata u Hasaki ali to se brzo smirilo,pa SAA se na pocetku rata povukla iz podrucija na severu gde su Kurdi,verovatno u dogovoru da se ne mesaju u arapski sukob.Secam se nekog propagandnog videa isil-a iz oblasti oko Kobanea gde ulaze u neku kucu a tamo slika Asada.Nego sta se desava na severu Alepa,jel ovi ,,moderni" iz njesra fronta razvaljuju kao u Idlibu,gde su snimci? Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 734 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 730 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, Denaya, Parker, šumar bk2