Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2396

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7158

Pa Sovjeti su dugi niz godina i bili stacionirani u Siriji. Nije to bio "istočnonjemački kontigent" ali ipak su to bile ekipe na S 200, VOJINu, vjerovatno i avijaciji. Vjerovatno ih je bilo i u KoVu. Ko zna koliko ih je stradalo i tokom arabo - izraelskih ratova kao živa uz tehničku pomoć.
I sada su neophodni ali ne bih rekao kao VDV ili MiG 31 koliko ekipe sa TOSevima koje bi ispomagale asadovu pešadiju, brzo i hebitačno. Asadovim snagama bi vjerovatno bile dobrodošle ruske radio goniometrijske ekipe da zapelenguju radio signale. I ekipe avio - navodioca da se više ne glupiraju sa Mi 8 i burad bombama. Sa ovakvim ekipama, prosječan bataljon asadovih snaga značajno bi dobio na ubojitosti, a gipkost ekberovaca prilično bi splasnula.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • su27 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2527

powSrb ::Irbis ::Rusija ima potpuni kapacitet za ovako nesto i to bez muke moze da krene sa udarima po ID i Nusri. Izgleda da je napokon naucila lekciju da mora da se obracuna sa Cecenima van svojih teritorija jer preko 5000 Cecena iz Rusije je u ID i odredjan broj ljudi ima i u Nusri tako da ce ovo biti zanimiljivo.

Asad dobija pomoc od Irana,Rusije,Egipta i od Irackih siitskih milicija uz naravno Hezbolah,od Egipta i politicku podrsku u Arapskoj organizaciji,a od Rusije i Kine u SB tako da su svi mirni.SAD se slozio da se i Ruska koalicija pridruzi u borbi sa ID.

Ruski specijalci (VDV) ce obezbediti Damask to je sigurno cime ce se osloboditi velike snage SAA,a avioni ce svakako pomoci oko pogranickih delova Turske i Izraela gde avioni SAA nesmeju da lete iz preventivnih razloga.

Bice zanimljivo sta ce biti ali ekonomski ovo se najvise isplati Rusiji jer se ubija jedan skup front jer podrska Asad kosta mnogo i to Rusija placa,tj Gasprom.


Колико треба да будеш оптимистичан да мислиш да ће РУС да гине за тамо неке Сиријце, док их остали Арапски пријатељи гледају са дистанце.


neće da ginu za Sirijce ali ISIS prodaje naftu vrlo jeftino a i inače bi ruska intervencija u Siriji podigla cijenu nafte, samo jedan dolar povećanja cijene nafte donosi Rusiji nekoliko milijardi dolara na godišnjem nivou (toliko bi ih otprilike intervencija i koštala) pa razmisli Wink odnos uloženo dobijeno i te fore Smile



offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Ne verujem da će Rusi slati trupe jer nema potrebe. Pa mi imamo ovu navalu izbeglica iz Sirijaca jer je tamo jasno ko dobija rat naravno ne ISIS. Što se tiče poređenja Avganistana i Sirije to nema blage veze. U Avganistanu je 90% stanovništva bilo proitv Rusa a geografski uslovi su bili neuporedivo teži u Avganistanu nego u Siriju čak toliko da treba biti težak diletant po vojnim pitanjima i porediti ta dva ratišta. U Siriji je sigurno više od pola stanovništva na strani Asada (verovatno bar 70%) jer bi do sada odavno pao da nema većinsku podršku.
Avganistansko i sirijsko ratište su nebo i zemlja i nema nikakvog smisla porediti ih. Ali zaista nema nikakvog razloga za tim trenutno je u toku istrebljivanje gamadi iz ISIS-a i vrlo brzo će to biti gotovo. Najveća greška ISIS-a je što napada i drži gradove i druga naseljena mesta. Za Sirijske vladine snage bi bilo daleko gore da ISIS i ostale bagra napusti frontalnu borbu i pređe na gerilski način ratovanja.

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2013
  • Poruke: 349

carasco ::
Osim toga,Afganistan im je još u svježem sjećanju....a tamo su se borili sa puno inferijornijim neprijateljem.


A da uzmes i procitas nesto o Avganistanskom ratu?
Za pocetak procitaj secanja Z. Bzezinskog i vidi koliko se ceo establisment SAD-a radovao kada je Stinger poceo da prasi ruske "sejtanove kocije" iliti Mi 24.

Talibani ne da nisu bili inferiorniji nego nije postojalo sile koja bi mogla da izadje nepovredjena iz tog rata. SAD je enormno naoruzavao Talibane oruzijem koja tadasnja Juga nije mogla ni da sanja.

Prestanite sa propagandom, cinjenice su poznate svakom ko zna da cita.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 3000
  • Gde živiš: Zemlja čuda

@su27
"Ruski specijalci (VDV) ce obezbediti Damask to je sigurno"
Misliš samom pojavom će delovati preventivno ili borbom? Damask kao grad ili kao Siriju?
Zašto misliš da bi intervencija u Siriji podigla cenu nafte?
Ko od velikih proizvođača bi bio ugrožen da je potrebno povećavati rezerve? Ko od velikih kupaca bi bio ugrožen da bi radio isto? U rat bi se uključila zemlja sa svojim ogromnim rezervama a rat košta i moglo bi se desiti da krene prodaja samo kome a to bi možda čak i oborilo cenu ako nema kupca a izgleda da se sve malo usporilo kod najvećeg. Na čemu temeljiš očekivanja sa bi se samo po razlici u ceni Rusiji isplatila intervencija a da ne pomenemo šta bi to značilo za već otvoren front u komšiluku. Ko zna šta bi onda nekom tamo palo na um.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99838

Citat:Turkish news agency DHA claim that there is 1 Turkish soldier missing/captured after ISIS attacked near Kilis.
Turkish tanks shelling ISIS targets inside Syria after one of their soldiers was killed and another injured.
http://www.dha.com.tr/isidin-etkin-oldugu-bolgeden.....15915.html

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1121
  • Gde živiš: Banja Luka

Citat:DAMASK - U Siriju, na aerodrom nedaleko od Damaska, stigli su ruski borbeni avioni koji bi se trebali uključiti u napade na snage Islamske države (ID) koje napreduju u glavnom gradu Sirije i praktično vode borbe na ulazu u predsjedničku palatu.

Tu senzacionalnu vijest o ruskim avionima poslala je izraelska agencija Ynetnews, ali nije nigdje dobila otvorenu potvrdu.

Kako piše ta agencija, koja se poziva na diplomatske izvore, ruske snage su se uključile u napade na snage ID-a iz baze koju još drže vojnici odani predsjedniku Bašaru al-Asadu, a na taj aerodrom poslani su lovci MiG 31 i borbeni helikopteri.

Izraelska agencija tvrdi da bi sljedećih dana "ruski vojni kontingent" mogao dostići i nekoliko hiljada vojnika, od pilota i instruktora do pripadnika raketnih snaga, te da su u nekadašnju sovjetsku vojnu bazu Tartus već stigli ruski vojnici.

Neki ruski mediji, poput agencije Lenta, javljaju kako su u Siriji, na Asadovoj strani, već brojni vojni savjetnici i instruktori iz Rusije te da je njihova "prisutnost prećutno odobrena iz Vašingtona".

"U Siriju nisu poslani ruski avioni kako bi napali militante Islamske države ili sirijske pobunjenike", rekao je za državnu televiziju RT neimenovani ruski vojni izvor, demantujući tako tvrdnje izraelskih medija. "Pripadnici ruskog ratnog vazduhoplovstva su u svojim stalnim bazama i obavljaju uobičajene zadatke,"

RT piše da je stupio u kontakt s autorom vijesti koja je osvanula na izraelskom Ynetnewsu, no on je odbio da komentariše vjerodostojnost svojih neimenovanih izvora koji su mu dojavili navodnu rusku vojnu intervenciju.

"Neću govoriti o svojim izvorima, žao mi je. Ne objavljujem nešto što nije potkrijepljeno vjerodostojnim izvorom. Vojnim temama se bavim već 40 godina. Shvatite da je riječ o jako, jako vjerodostojnom izvoru", izjavio je novinar Aleks Fišman.

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Konacna-bi.....atu/323468

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1121
  • Gde živiš: Banja Luka

"PT ИЗ ВОЈНИХ ИЗВОРА: „Никакви руски авиони нису послати у Сирију“
Hikaкви руски авиони нису распоређени у Сирију да би нападали милитанте Исламске државе и сиријске побуњенике – рекао је војни извор за РТ, одбацујући извештаје израелских медија.
http://srbin.info/2015/09/01/rt-iz-vojnih-izvora-n.....-u-siriju/

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Izgleda da je Zabadani pao:
Leith Abou Fadel ‏@leithfadel 38 minutes ago

Confirmed: Al-Zabadani has been captured by Hezbollah and the Syrian Arab Army's 63rd Brigade of the 4th Mechanized Division.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2012
  • Poruke: 351

Citat:Russia gearing up to be first world power to insert ground forces into Syria

Despite strong denials from Moscow, Russian airborne troops are preparing to land in Syria to fight Islamic State forces. The surprise attack on Monday, Aug. 31, by ISIS forces on the Qadam district of southern Damascus, in which they took over parts of the district - and brought ISIS forces the closest that any Syrian anti-Assad group has ever been to the center of the Syrian capital - is expected to accelerate the Russian military intervention.
Moscow is certainly not ready to endanger the position of President Bashar Assad or his rule in Damascus, and views it as a red line that cannot be crossed. If Russia intervenes militarily in this way, Russia will be the first country from outside the Middle East to send ground forces into the Syrian civil war.
DEBKAfile’s military sources report that discussions by the Russo-Syrian Military Commission, which was established last month in Moscow to coordinate the intervention, accelerated during the last few days.
Our intelligence sources point out that the concerted activities of the commission are taking place amid the nearly complete paralysis of the US Central Command-Forward-Jordan (CCFJ), where operations against the rebels in southern Syria, including those holding positions across from Israel’s Golan, are coordinated. Officers from Jordan, Saudi Arabia, Qatar and Israel are attached to the CCFJ.
Most of the operations of the CCFJ have been halted due to a conflict that erupted between the Syrian rebels and the U.S. Central Command, CENTCOM. The US military is opposed to the rebels cooperating with Al-Qaeda-linked groups, such as the Al-Nusra front, while the rebels claim that this cannot be avoided fir they are to defeat the forces of Bashar Assad and Hizballah.
The paralysis of the CCFJ is spurring the Russians to try to show that their “central command” for Syria is operating without any difficulties.
In recent weeks, the Russians have taken four military steps related to Syria:
1. On Aug. 18, six of Russia’s advanced MIG-31 Foxhound interceptor aircraft landed at the Syrian Air Force’s Mezze Airbase, which is the military section of Damascus international airport. After the fighters landed, they were immediately followed by giant Russian Antonov AN-124 Condor cargo planes carrying 1,000 of Russia’s 9M133 Kornet anti-tank missiles.
The advanced jets are intended to serve as air support for the Russian units that arrive in Syria.
2. Before the Russian planes landed in Damascus, Moscow reached an agreement with Washington for the removal of NATO’s Patriot missile batteries from Turkey. The removal was carried out gradually during the month of August, thus preventing the possibility that NATO Patriot missiles could hit Russian fighters carrying out operations in Syrian airspace.
3. During the last week of August, a large number of Russian troops, mostly logistical teams whose job is to lay the groundwork for the arrival of the combat units, arrived in Syria. The troops were seen in Damascus and in Jablah district of Lattakia province, where the Russian forces are building a military base.
4. Our intelligence sources also report that Moscow has started to supply Damascus with satellite imagery of the ground situation on the different fronts.
DEBKAfile’s military and intelligence sources report that all of these preparatory steps by Moscow for the introduction of ground forces are being carried out in coordination with Washington and Tehran.
The more that the three capitals tighten their coordination in support of Assad, the sooner the Russian intervention is expected to take place.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 931 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 7 sakrivenih i 894 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, airsuba, amaterSRB, Andrija357, Bane san, bojank, bojcistv, darkojbn, FOX, HogarStrashni, Krvava Devetka, Kubovac, Lazarus, ljuba, lord sir giga, LUDI, Marko Marković, Matija, MB120mm, Mercury, milenko crazy north, mkukoleca, nnovakis, radoznao, Simon simonović, Sir Budimir, Sirius, sokars, Vlada78, Vladimir O.