Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2561

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Taso  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 28 Maj 2008
  • Poruke: 1079
  • Gde živiš: Terra Australis

MarKhan ::Шта Руси планирају са Ми-24 које су довукли? Да можде не служе за купљење евентуално оборених пилота..

Moguce.

Glavni zadatak im je izgleda obezbedjenje aerodroma

Citat:Murad Gazdiev ‏@MuradoRT Oct 4 Syria

Armed gunships patrol base 24/7.
Security high - what with islamists offering rewards for heads of russian pilots

https://twitter.com/MuradoRT/status/650695671197093888



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 3039
  • Gde živiš: Beogard

ltcolonel ::Rakete vazduh - vazduh bilo kog tipa kada dejstvu protiv ometača nisu namenjene za dejstvo na lovačke avione sa ugrađenim ometačima već za dejstvo po avionima sa ugrađenim ometačima kao što su EA-6, EF-18 (samo u slučaju kad ima velike podrutne i podkrilne terete), Su-24 (verziju za ED) i slično. Učinak ovih raketa po ciljevima klase F-15, F-16, Su-30 i slično sa ometačima u radu je ravna nuli.



Raketa ne zna koga gađa, da li taj neko ima "teret" ili nema, da li je taj neko Prowler ili Falcon. Raketi je bitan izvor zračenja i njegova snaga i opseg. Naravno da je mala šansa da će ARH u HOJ modu pogoditi cilj koji je svestan da ga neko gađa, ali sam siguran da ste svestni da je u pitanju pasivni način dejstva, i da cilj hipotetički može da bude potpuno nesvestan da je raketa blizu njega. Dalje objašnjavanje oko nekih poznatih detalja izlazi van obima ove diskusije, ali je važno napomenuti da je način rada i efikasnost HOJ pod ogromnim velom tajne (na obe strane), zato ni ne možete da tvrdite da je nešto ravno nuli, jer realno nemate pojma o tome. Su-30 i 34 nose izuzetno moćne ometače, i kao takvi su potencijalna meta rakete sa HOJ samonavođenjem. Kolika je efikasnost ne znamo, sigurno nije ravna nuli, tu je svakom normalnom jasno.

Neverovatno je koliko vi prezirete moderne tehnologije, i koliko smatrate da je sve iz ere 70ih najbolje. Pa tako i ona nesretna tvrdnja o tome da su SARH rakete pouzdanije od ARH. Raspitajte se malo u ruskim izvorima o pouzdanosti rakete R-27R i njenim dejstvima po bilo čemu što iole manevriše.



offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3375

"Русија неће учествовати у копненим операцијама у Сирији

уторак, 06. окт 2015, 08:19 -> 09:47

Председница Савета федерације Валентина Матвијенко каже да Русија неће учествовати у копненим операцијама било какве врсте у Сирији, преноси "Тас"."
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D.....D0%B8.html

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4982
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Пентагон одбио да координира са Русијом у борби са ИД © Flickr/ U.S. Department of Defense
РУСИЈА
10:39 06.10.2015Преузмите краћи линк
05401
Америка не намерава да разговара са Русијом о сарадњи у борби са Исламском државом у Сирији све док Москва подржава сиријског председника Башара ел Асада, изјавио је званични представник Пентагона Мишел Балданса.

Доналд Трамп
© AP PHOTO/ MARK ZALESKI
Трамп: Немам ништа против руске интервенције у Сирији
Од 30. септембра Русија је на захтев Асада почела да изводи прецизне ваздушне ударе по објектима ИД у Сирији. Према подацима Министарства одбране, циљеви се бирају на основу обавештајних података, укључујући и осматрањем из ваздуха. Према изјави руског војног ресора, опрема руских авиона омогућава да се изводе удари по ИД на читавој територији Сирије и са „апсолутном тачношћу“.

„Ми смо забринути што Русија наставља да изводи ударе по групама у Сирији које нису екстремистичке“, изјавио је Балданса. По његовим речима, Москва „на такав начин показује да сматра подршку Асаду важнијом од борбе са Исламском државом“.

Амбасадор Сирије у Русији Ријад Хадад је раније потврдио да се удари изводе само на терористичке оружане снаге, а не по опозицији и цивилима.

„Јасно смо ставили на знање да ако војне акције Русије буду фокусиране на борбу са ИД сматраћемо их позитивним кораком. Ипак, све док Русија буде сконцентрисана на подршку режиму Асада, не можемо и нећемо разговарати о било каквој сарадњи“, навео је представник америчког војног ресора.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је јуче да је Русија предложила САД да у блиској будућности одрже директне контакте између војника о питању Сирије. Америчка страна је обећала да ће дати брз одговор на ове предлоге.



Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20151006/1100073587.html#ixzz3nm9wjpfT

offline
  • boksi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2008
  • Poruke: 7836

Sa meteorološke perspektive vreme u Siriji je više nego odlično za vazdušne operacije - rekla je voditeljka, i dodala da je vremenska prognoza za ceo oktobar povoljna

offline
  • Pridružio: 13 Feb 2011
  • Poruke: 2819
  • Gde živiš: tamo daleko...

Dicus :: Raspitajte se malo u ruskim izvorima o pouzdanosti rakete R-27R i njenim dejstvima po bilo čemu što iole manevriše.
Ja nemam pojma o ovim skracenicama o kojima govoris ali znam da im nije mjesto na ovoj temi. Zato svoja vidjenja iznosi(te) na drugom mjestu, predvidjenom za to.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Pera Ždera ::
Да случајно ови из НАТО не спремају терен за некакву нову верзију звану Рачак, хемијско оружје у Садама и сл.? Код Турака је у јеку пред изборна кампања и било би довољно сасвим мало да се запали као буре барута. Турски ток јесте важан Русији, питање колико је важан Турској уколико јој је понуђен патронат над Сиријом и учешће у гасоводу из Катара или Ирана? Не треба бити превише сигуран у Турско-Руско пријатељство, тога једноставно никада није било,осим предаха између сукоба.


Ne verujem da će doći do Račka i sličnih scenarija. I da dođe, oni koji budu optuženi za njega (Rusi) sigurno neće doživeti sudbinu kakvu smo mi doživeli. Bilo je pokušaja ono u Ukrajini ali ništa. Pojeo vuk magarca. Da li će Turci oboriti neki avion - ne verujem. Turci će uložiti oštar protest i sl. Njima ne odgovara sukob sa Rusima, a Rusima ne odgovara sukob sa Turcima. Ipak su to interesi.

Po mom mišljenju, najgore što može biti je da Turci povuku svog ambasadora iz Rusije "na konsultacije". Turci igraju na kartu rivalstva SAD i Rusije u regionu (slično kao što je igrala SFRJ između SSSR-a i SAD; Srbija slično radi po pitanju KiM i EU) i kad su odnosi sa Rusijom loši onda oni kritikuju Amere, a kad su odnosi sa SAD loši onda se kritikuju Rusi. Ukratko: ulizivanje svima.

offline
  • Troja 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 02 Okt 2014
  • Poruke: 675

Taso ::MarKhan ::Шта Руси планирају са Ми-24 које су довукли? Да можде не служе за купљење евентуално оборених пилота..

Moguce.

Glavni zadatak im je izgleda obezbedjenje aerodroma

Citat:Murad Gazdiev @MuradoRT Oct 4 Syria

Armed gunships patrol base 24/7.
Security high - what with islamists offering rewards for heads of russian pilots

https://twitter.com/MuradoRT/status/650695671197093888


Bilo je video snimaka,na kojima se vidi nekoliko Mi-24 i nekoliko Mi-8 kako dejstvuju po teroristima.

http://tangosix.rs/2015/06/10/ruska-vazdusna-inter.....i-detalji/

Citat:Ruska vazdušna intervencija u Siriji – najzanimljiviji detalji

Nakon zaposedanja vazduhoplovne baze Basel Al Asad kod Latakije i upoznavanja posada sa aerodromom baziranja i vazdušnim prostorom, ruske vazduhoplovne snage započele su u noći između 30. septembra i 1. oktobra borbena dejstva po položajima sirijskih pobunjenika i po snagama tzv. Islamske države.

U prvih nekoliko dana bombardovani su ciljevi uglavnom u severozapadnim i zapadnim delovima Sirije tj. u provincijama Alepo, Idlib i Hama ali se, kako vreme odmiče spisak ciljeva polako proširuje. Rusija je nakon četiri godine političke ali i vojne pomoći režimu sirijskog predsednika Bašara El Asada na njegov zvaničan poziv odlučila da se umeša direktno u ovaj vojni sukob.


Iako je Rusija potencirala da će se u Siriji boriti pre svega protiv džihadista Islamske države, zapadne zemlje za sada optužuju Moskvu da dejstvom po snagama tzv. ‘’Slobodne sirijske armije’’ pomaže režimu u Damasku da ostane na vlasti. Koalicija koju predvode SAD a koju čine još Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Turska, Katar i Saudijska Arabija upozorila je Rusiju da prestane da bombarduje snage sirijske opozicije i civile i da se koncentriše samo na Islamsku državu. Ovime su samo potvrđene velike razlike u pristupu problemu Sirije između zapadnih i bliskoistočnih sunitskih zemalja sa jedne strane i Rusije, Irana, Sirije ali i Iraka sa druge strane.

Ruske vazduhoplovne snage u Siriji i njihova dosadašnja dejstva
Na vojnom delu aerodroma Basel Al Asad je po pristizanju vazduhoplovne tehnike VKS (Vazdušno-kosmičke snage) Rusije formirana tzv. mešovita ekpediciona avijacijska grupa u čiji sastav su ušli borbeni avioni čija je primarna namena dejstvo po ciljevima na zemlji. Sastav čine 12 taktičkih bombardera Su-24M koji su stigli iz 1. avijacijske grupe 6980. baze Šagol 14. vazduhoplovne armije, Centralnog vojnog okruga, zatim 12 jurišnih aviona Su-25SM i UB 960. jurišnog avijacijskog puka, 1. gardijske mešovite avijacijske divizije, 4. vazduhoplovne armije, Južni vojni okrug, aerodrom Primorsko-Ahtarsk, 6 taktičkih bombardera Su-34 47. samostalnog mešovitog avijacijskog puka, 105. mešovite avijacijske divizije, 6. vazduhoplovne armije, Zapadni vojni okrug, iz baza Buturlinovka i Voronjež-Baltimor.

Pored njih tu su i 4 višenamenska borbena aviona Su-30SM 120. samostalnog mešovitog avijacijskog puka, 303. gardijske mešovite avijacijske divizije, 11.vazduhoplovne armije, Dalekoistočni vojni okrug, aerodrom Domna koji se za sada koriste samo kao lovačka zaštita ali bi i ovi avioni mogli biti upotrebljeni za dejstvo po zemaljskim ciljevima.

Interesantno nekim avionima su u početku prefarbane oznake pripadnosti ali su ubrzo zatim vraćene. Taktički bombarderi Su-34 i višenamenski borbeni avioni Su-30SM na krajevima krila uglavnom nose kontejnere sa sistemima za protivelektronska dejstva.

U bazi Basel Al Asad nalazi se i 12 desantno-jurišnih helikoptera Mi-24P koji bi se mogli upotrebiti za odbranu aerodroma ali i za eventualno borbeno dejstvo po snagama pobunjenika. Tu je i nekoliko srednjih transportnih helikoptera Mi-8. Na samom aerodromu su za njegovu neposrednu odbranu stacionirani i artilerijsko-raketni sistemi PVO Pancir-S1.

Na nebu Sirije primećen je i izviđački avion Iljušin Il-20M čija posada ima zadatak da podržava vazdušne udare borbenih aviona i u regionu prati kretanja vojne tehnike na zemlji. Ovaj avion za elektronsko ratovanje poseduje različite vrste senzora i ciljeve može otkrivati pomoću radara, elektrooptičkih i infracrvenih uređaja a poseduje i sistem satelitske komunikacije za brzu razmenu podataka.


Što se tiče naoružanja koje koristi ruska avijacija do sada smo imali prilike da vidimo slike i snimke na kojima borbeni avioni nose pretežno nevođeno naoružanje poput eksplozivnih (fugasnih) bombi FAB-250 i FAB-500 kao i visoko-eksplozivnih OFAB-250 i 500, probojne bombe BetAB-500 ali i su na avionima primećena i vođena ubojna sredstva.



Na taktičkim bombarderima Su-34 primećene su inercijalno i satelitski vođene bombe KAB-500S a na Su-24M i poluaktivno laserski samonavođene rakete vazduh-zemlja H-25ML. Još jedno vođeno sredstvo je laserski samonavođena raketa vazduh-zemlja H-29L koju koriste taktički bombarderi Su-24M i Su-34. Borbeni avioni Su-30SM poleću na zadatke patroliranja sa okačenim raketama vazduh-vazduh tipa R-73 i R-27.


Taktički bombarder Su-34 sa vođenom bombom KAB-500S Foto / RIA Novosti
Kada je reč o konkretnim ciljevima napada ruskih borbenih aviona, na konferencijama za štampu ruskog ministarstva odbrane moglo se proteklih dana čuti da su mete koje su gađane bile raznovrsne. Uništavani su komandni štabovi, fabrike i skladišta municije i druge vojne opreme, trenažni kampovi, ukopana i podzemna komandna mesta. Borbena dejstva se kao i njihovi rezultati prate pomoću satelita i bespilotnih letelica a akcije se odvijaju u tesnoj saradnji sa sirijskom armijom.



I na samom aerodromu baziranja ruskih borbenih aviona raspoređena je operativna grupa sirijskog Ministarstva odbrane koja ima zadatak koordinacije dejstava između ruskih i sirijskih snaga. Da ne bi došlo do dejstava po naseljenim mestima i kako ne bi bilo civilnih žrtava objekti na koje se vrše vazdušni udari su isključivo u nenaseljenim područijima a ciljevi se prethodno utvrđuju samo na osnovu obaveštajnih podataka iz različitih izvora.

Čini se ipak da su prve mete ruskih borbenih aviona bile i pobunjeničke linije koje vrše pritisak na vladine snage koje kontrolišu najbogatije delove Sirije a to je obala Sredozemnog mora, zapadni i severozapadni deo zemlje.

Ruski vazduhoplovni kontigent je po brojnosti relativno skroman, vremenom će morati doći do rotacije posada i tehnike a moguće je da će biti i povećanje broja borenih vazduhoplova koji bi mogli bazirati i na drugim aerodromima. Rusi su već saopštili kako ova akcija neće dugo trajati i da će ona biti dosta ograničena.

Iznenađeni Zapad i povratak Rusije
Novi svetski poredak koji je uspostavljen pre gotovo 25 godina doveo je do marginalizacije Rusije kada su u pitanju svetska dešavanja. Nakon raspada SSSR pa sve do 2000. godine Rusija je politički, ekonomski i vojno propadala i globalno nije predstavljala značajan faktor.

Prvo vojno angažovanje Rusije van svojih granica dogodilo se prilikom njene intervencije u Gruziji 2008. što je nagovestilo početak nekog novog Hladnog rata koji, možda, nikada nije ni prestajao.



Ovom vojnom intervencijom u Siriji predsednik Rusije Vladimir Putin otvoreno se suprotstavio zapadnim planovima za Bliski istok koji su za početak podrazumevali svrgavanje režima predsednika Bašara El Asada. Kako je Sirija već decenijama verni ruski saveznik i kako se u njenoj luci Tartus nalazi jedina aktivna ruska vojnopomorska baza koja Rusiji omogućava lakši pristup Mediteranu, Rusija nije mogla da sedi skrštenih ruku.


Sirijski građanski rat koji traje već 4 godine kao i nastanak i ekspanziju tzv. Islamske države, Rusija je prepoznala kao veliku šansu da se vojno vrati na Bliski istok. Mnogi su na Zapadu ostali zatečeni baš kao i u slučaju vraćanja Krima u ruske granice kao i velike ruske podrške Novorusiji.

Zajedno sa Sirijom, Irakom i Iranom Rusija je napravila sporazum o razmeni obaveštajnih podataka i tako formirala snažnu koaliciju za borbu protiv islamista. Smatra se međutim da ta saradnja podrazumeva i konkretnije korake u eliminisanju Islamske države i neprijatelja režima u Damasku. Pretpostavlja se da su iranske kopnene trupe već na ratištima a uskoro bi i Irak mogao da uputi zahtev za neposrednu vojnu pomoć Rusije.

Ruska direktna umešanost na terenu i podrška Asadu promeniće scenario rešavanja krize u Siriji. Neki američki i zapadni političari svesni su promene realnosti da Asad kao deo snaga za borbu protiv Islamske države mora još neko vreme ostati na vlasti. U nekom budućem rešenju gde bi Sirija bila uređena, demokratska i sekularna država verovatno neće biti mesta za Asada ali će se ruski interesi itekako morati poštovati.

Svakako nije realno da režim u Damasku koji kontroliše jedva 20 procenata teritorije i ima podršku oko 20 procenata stanovništa ponovo uspostavi vlast nad celom državom. Zbog toga se ne isključuje i eventualna podela zemlje ali se prethodno mora uništiti ili znatno suzbiti tzv. Islamska država koja predstavlja zajedničku pretnju kako za Zapad tako i za Rusiju.

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2015
  • Poruke: 1523

Pres-konferencija Ministarstva inostranih poslova Rusije - LIVE prenos

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3375

"Rusija: Možda proširimo napade i u Irak
"Rusija će razmotriti širenje vazdušnih napada protiv terorista u Siriji i na Irak, ukoliko primi takav zahtev iz Bagdada" izjavila je danas predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, a prenela agencija RIA novosti"
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/523537/Rusi.....e-i-u-Irak

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 843 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 831 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Džordžino, FAMAS, Koridor, mikki jons, milenko crazy north, Nemanja.M, Parker, Tvrtko I, yrraf, šumar bk2