Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2640

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2013
  • Poruke: 144

Vladimir Petrovic 3 ::sezan ::slonic_tonic ::Koja je uopće obrana od tog TOW-a "po knjizi"?
Ne vjerujem da su to snajperi, jer ima veći domet od bilo kojeg snajpera.
Može se sakriti u svaki grm, pa ga se neće vidjeti iz zraka.
Ne vidi se u dolasku, ne ostavlja trag...
Ima li uopće kakvog lijeka protiv toga?


Generalno nema. Aktivnu odbranu ima samo par tenkova koja presrece projektile i nisu se josh dokazali u borbi. Za sve ostale "udri i beži" taktika ,nema druge...


Evo taktike.

youtu.be/BWhXNYfaddk

na 0:30 ( treba usporiti video u opcijama na 0.25 ) vidi se gađenje sa zemlje, a onda gotovo istovremeno odgovor iz zraka.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 16 Jun 2010
  • Poruke: 3147
  • Gde živiš: bela crkva banat

inskk ::cezar 35 ::@inskk...
Citat:Potvrđuje se da Rusija nije u stanju da vodi rat na daljinu
Prokomentarisao bih ovo, jer, prosto, bode oci.
Napad krstarecim projektililma "Kalibar" na ciljeve u Siriji (sa Kaspijskog mora) i to sa brodova malog deplasmana (do sad nevidjeno), je mozda vojnicki neopravdan, ali je dokaz da Rusi itekako mogu uspesno ratovati i "na daljinu".
Kad kazem da je mozda vojnicki neopravdan, mislim na to da su isti ciljevi mogli biti unisteni na jeftiniji nacin (postojecom avijacijom u Siriji), ali Rusi su ovim napadom poslali snaznu poruku Zapadu da su ozbiljna vojna sila kojoj faktor oruzanog sukoba "prostor" ne predstavlja nikavu enigmu, niti problem. Uz to, glasno (eksplozijama projektila) su im javili da je doslo do promene odnosa snaga u svetu.
Dakle, gadjali su ISIL, a nisanili Zapad Wink


Super. A sad nam napisi koji je to rat zavrsen tako sto je neko nekoga gadjao raketama sa 500 ili 1000 km udaljenosti? Ako cemo o pravcima na koje je poruka poslana, cak bi vise rekao da je to poruka za lokalnu upotrebu i to Moskovsko-Petrivgradsku i jacanje patriotizma kod kuce.

Slikovito receno svi znamo da Rusija u svakom trenutku moze ispaliti rakete na teritorij USA. Jel to znaci da mogu osvojiti Ameriku? Ako cemo o pravcima na koje je poruka poslana, cak bi vise rekao da je to poruka za lokalnu upotrebu i to Moskovsko-Petrivgradsku i jacanje patriotizma kod kuce.

Vodjenje rata na daljinu znaci da imas linije snabdijevanja, tehniku i ljudstvo koje mozes poslati bilo gdje da obave posao, i da ti ne treba tamo neki tip dati komad obale ili komad aerodromske piste.

Istorija pokazuje da to u zadnjih 30 godina mogu jedino Ameri, a ti me molim te demantuj drugim primjerom.


па зато што им не требају базе или комад обале заузеше пола немачких аеродрома, италијанске, турске базе... па онда тражише ВаП околних земаља, па аеродроме за хитна слетања... ако ћемо поштено, једини који су успешно водили рат на даљину без базирања у "пријатељском" земљама били су британци на фокландима. све друго што си навео једноставно није тачно. на ирак су нападали из турске и сауди арабије, либију из италије, на срј из италије, немачке и турске, а једино су већи удео напада са носача имали у авганистану који није ни имао пво (мада ни ови други нису били бог зна шта). ракетне ударе не рачунам, за њих ти не треба базе, а ево видимо да и руси имају то исто ако не и боље. и порука са ракетама јесте послата западу, јер су се много узмували око руских граница ко да имају пундравце. па ти сад иди питај пољаке и немце да ли им се свиђа то што су видли.

даље, очигледно је да руси имају линије снабдевања чим раде у сирији. то што се можда теби или америкењцима не свиђа, то је ваш проблем, што реко покојни слоба. јесу ли покушали да забране прелет преко бугарске и грчке? јесу. је ли им успела финта? није. попушили га у преводу - руси одоше преко ирана и морем. значи да је могло итекако. сад су на реду кинези да покажу зубе.



offline
  • Pridružio: 18 Nov 2014
  • Poruke: 651

Cufo ::
Jedino ne mogu nikako da skopčam:
1. zar je moguće da nakon ovoliko godina SAA ne očisti Damask i perimetar oko njega?
2. zar ne mogaše ugušiti ovaj džep kod Homsa?

Vala, sve bih štakorima pustio da uzmu ali bi mi Damask, Latakija i pojas koji ih povezuje bili čisti kao sunce, utvrđeni i nabudženi da nikad ni sanjati da zakorače u njih ne mogu!!!

Tih par džepova vezuju velike snage i onemogućuju udar svom silom!


Баш размишљам о томе... Но, прича се по интернету да ће ускоро очистити тај џеп у Латакији. Надам се да ће после да се пребаце на тај у Дамаску.

@topic колико ботова на теми, човече Smile

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2013
  • Poruke: 144

Irbis ::slonic_tonic ::Koja je uopće obrana od tog TOW-a "po knjizi"?
Ne vjerujem da su to snajperi, jer ima veći domet od bilo kojeg snajpera.
Može se sakriti u svaki grm, pa ga se neće vidjeti iz zraka.
Ne vidi se u dolasku, ne ostavlja trag...
Ima li uopće kakvog lijeka protiv toga?


Postoje valjda neki uredjaju Ruske proizvodnje koji lociraju TOW u Daraa provinciji su neuralisali skoro potpuno TOW,e sad o cemu je rec ne znam too sam na FB pronasao koliko ima isteni u tome je vec pitanje,ako neko zna bilo bi pozeljno da postavi nesto na tu temu?

U članku od 11. listopada je Valentin Vasilescu detaljno pojasnio način rada jednog od najsofisticiranijih "tajnih oružja" u Rusiji s kojim je ruska vojska u Siriji u smislu radio-elektroničkog ratovanja (Electronic Warfare) u potpunosti nadmašila suparnike.

Ruska vojska je u Siriji odlučila poduzeti mjere u radio-elektroničkom ratu jer su islamistički pobunjenici, teroristi i "umjerenjaci", ranije od svojih američkih sponzora putem satelita dobivali sve informacije o pokretima sirijske vojske. Nakon toga se sirijska vojska mogla u tajnosti koncentrirati u smjeru Idlib-Latakija, Latakija-Hama i Latakija-Homs, odnosno na položaje s kojih je pokrenuta ofenziva za preuzimanje kontrole nad terorističkim uporištima na širem području tromeđe pokrajine Idlib-Hama-Homs, kao i nad cestom autocestom M5 koja povezuje Aleppo i Damask.

Do početka ruskih udara u Siriji je sirijska vojska trpjela teške gubitke u oklopnim snagama, jer su "umjereni" islamistički militanti od Sjedinjenih Država naoružani protutenkovskim projektilima BGM-71 TOW.

"Umjereni" teroristi američkim protutenkovskim projektilima BGM-71 TOW uništavaju tenk sirijske vojske: Video

"Štora-1" je elektroničko-optički obrambeni sustav kojega koriste ruski tenkovi i posebno je dizajniran kako bi neutralizirao američke vojne protuoklopne projektile BGM-71 TOW. Tek sada, kada je Rusija počela dostavljati ovu opremu sirijskoj vojsci u velikim količinama, primjetni su impresivni rezultati na terenu.

"Štora-1" je sustav koji se sastoji od detektora laserskog zračenja, bacača dimnih kutija i dvije IC lampe koje šalju signale za ometanje protuoklopnih vođenih projektila, koji potom ne pogađaju cilj. Sustav također ima i laserski daljinomjer koji sprečava ispravno mjerenje udaljenosti do cilja. Oprema se obično montira na ruski tenk T-90 MS, borbena oklopna vozila BMP-3M i ostala vozila kopnenih snaga ruske vojske.

Sada je, navodno, dostavljen u većim količinama oklopno-mehaniziranim postrojbama sirijske vojske. Sustavi "Štora-1" su ranije bili u uporabi u sirijskoj vojsci, kao što se vidi na videu objavljenom krajem 2012. godine, ali su četiri i pol godine teških borbi učinile svoje i dodatna isporuka većih količina ovih sustava može biti presudna za uspjeh ofenzive kopnenih snaga sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva protiv islamističkih militanata i uvelike će olakšati postizanje zajedničkih ciljeva.

link

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2013
  • Poruke: 312

Nisam siguran da sam dobro postavio snimak ali je do sad najludji i to noćni. Negde idu kolne vozila ali ovi neće daleko stići.

https://www.facebook.com/Adel.hamouda/videos/1682969328627389/

offline
  • ovan80 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 13 Okt 2015
  • Poruke: 1

Irbis ::slonic_tonic ::Koja je uopće obrana od tog TOW-a "po knjizi"?
Ne vjerujem da su to snajperi, jer ima veći domet od bilo kojeg snajpera.
Može se sakriti u svaki grm, pa ga se neće vidjeti iz zraka.
Ne vidi se u dolasku, ne ostavlja trag...
Ima li uopće kakvog lijeka protiv toga?


Postoje valjda neki uredjaju Ruske proizvodnje koji lociraju TOW u Daraa provinciji su neuralisali skoro potpuno TOW,e sad o cemu je rec ne znam too sam na FB pronasao koliko ima isteni u tome je vec pitanje,ako neko zna bilo bi pozeljno da postavi nesto na tu temu?



ima i zove se Shtora

en.wikipedia.org/wiki/Shtora

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33988

US ‘adjusts’ aid program to supply new rebel group in Syria
https://www.rt.com/usa/318596-us-syria-rebels-pentagon/


Russian researchers develop internet ‘bot’ to hunt ISIS recruiters
https://www.rt.com/politics/318509-russian-researchers-develop-internet-bot/
Evo šta umereni koriste od zapadnog naoružanja
http://www.strategietotale.com/forum/121-au-moyen-.....d-en-syrie
I malo starijeg naoružanja u rukama umerenih





offline
  • Pridružio: 14 Apr 2014
  • Poruke: 1418

PanchoVilla ::stalker ::Sirijska armija, iranske snage i Hezbolah pokreću ofanzivu na Alepo

Sirijska armija i njeni saveznici, iranske snage i Hezbolah, pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv pobunjenika u području Alepa, uz podršku ruskih vazdušnih udara, rekla su u utorak dva visoka regionalna oficira, upoznata sa planovima, kako prenosi Rojters.

...


У Сирију је стигао и ирански генерал Касем Сулејмани



Извор


Pa on je poginuo pre nedelju dana.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2008
  • Poruke: 198

alexey ::Сви медији, како руски тако и западни су пуни приче о нападу на Алепо који слиједи.. наводно, САА, НДФ, Иранци и Хезболах..
Мислим да Руси не би ово преносили тек тако да се то заиста не спрема.
Наредна 3-4 дана ће показати стање ствари на терену.


Или је ово блеф или су сишли с ума кад у напред најављују непријатељу где ће да ударе GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1121
  • Gde živiš: Banja Luka

inskk ::

Sustina je da protivnicku pjesadiju drzis prikovanu za zemlju, sa glavom u pijesku Very Happy Kako ce se to postici ovisi o uslovima i terenu.

Nekad se to radi minobacacima, nekad sa drugim tenkom ili topom u pozadini koji djeluje kao snajper, nekad tako sto u pratnji tenka idu 20-30 mm topovi, a za svaki od ovih scenarije opet treba imati pjesadiju oko tenka, bez nje je to samo limena kutija.

TOW trazi brisani prostor ispred, kao i prostor oko i iza lancera, i stoga se u planiranju napada lako mogu uociti potencijalne lokacije odakle bi mogao djelovati. Cesto je za pokrivanje tih lokacija dovoljan najobicni minobacac od 60 mm.

Ovo sto mi gledamo u Siriji je upotreba tenkova kao u arkadnoj igri, ovo nema veze sa zdravim razumom. U sukobu "pravih" jedinica, realno vecu opasnost za tenk u ofanzivi nosi rucni bacac ili top 130 mm iz pozadine nego vodjena raketa.

Sutra se javi generalu Каsем Sulejmaniju da te postavi kao savjetnika jer je očigledno da vojna škola ne daje rezultate a tvoje vojne vještine zadivljuju pa im je potreban vojni strateg poput tebe da izađu na kraj sa teroristima.
P.S. Jasno je da teroristi imaju podršku SAD u vidu instruktora,naoružanja i obavještajnih podataka i da SAD-u odgovara iscrpljivanje Rusije i daće sve od sebe da Ruse što duže zadrže u Siriji a sa druge strane Rusi nikad neće dozvoliti da im propadne ova intervencija a Rusija udara sa minimumom snage i ako osjeti da im ne ide kako su zamislili angažovat će veće kapacitete i tek će onda đavo odnijeti šalu...zar mislite da Rusi ne mogu više od ovog ?
Jednostavno dio tereta borbe prepuštaju Asadovim snagama koji se nije naj bolje snašao (nije ni čudo jer sa druge strane imaš vjerske fanatike koji se ne boje smrti i stalno im pristižu novi borci dok se na Asadovoj strani bore jedni te isti ljudi) ali vjerujem da će se to vrlo brzo promijeniti. Za desetak dana vidjećemo drugačije stanje na terenu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 805 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 2 sakrivenih i 785 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, Apok, bigfoot, cvrle312, ikan, ivan1973, Koja79, ljuba, Metanoja, Mi lao shu, mrav pesadinac, nnovakis, novator, Posmatrac77OKB, raketaš, stegonosa, vathra, 125