Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2881

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3634

ART610 ::Rusija je velika zemlja sa ogromnom odgovornošću prema svoim građanima a i prema cijelom čovječanstvu. Rusija ne može da reaguje isihtreno na ovu situaciju. Mnogi žele da prikažu ovo kao ishitrenu reakciju od strane Turske sa čim se ja ne bih složio. Obaranje ruskog aviona je dobro isplanirano i tempirano u pravom času. Prije mjesec dana SAD kao pojačanje su uputile četiri F-16, došao je i francuski nosač aviona u Sredozemo more. Može te me shvatiti kako hoćete, ovo za mene nije iznanađenje ovako nešto sam očekivao, samo što sam ja očekivao da će Izrael pre nego Turska da napravi ovako nešto. Obaranje SU -24 je polako istiskivanje Rusije iz Sirije, data su joj ozbiljna upozorenja da nije dobro došla, kao i podrška Asadu i eventualno iznalaženju nekog rješenja kako bi Asad i dalje ostao u političkoj igri nisu prihvatljiva za zapad.
Reakcija i izjave NATO pakta nisu "ni vino ni voda " sad mudro čekaju rusku reakciju da vide realnu moć Rusije i spremnost kao i smjelost da odgovori jednoj članici NATO pakta. Rusija kako god da reaguje pogriješiće, dovedena je u takvu situaciju ako vojno uzvrati doćiće do većeg zaoštravanja situacije što trenutno Putinu ne odgovara, ako vojno ne kazni Tursku Putin će izgubiti dosta na svojoj popularnosti u samoj Rusiji, ovo je veliki šamar za jednog prosječnog Rusa koji očekuje da njegova otadžbina Rusija kazni Tursku na sličan način.
Ruske snage, juče su izgubile SU- 24 i helikopter MI 17( po nekim izvorima MI Cool, i tri pilota, mislim da se neće završiti na ovome. Rusija je blago reagovalo, a iz ove reakcije proizilaz ako sutra neki ruski avion bude se primicao ili prešao granicu Baltičkih zemalja može biti oboren.
Ako dozvoliš da ti neko samo jednom udari šamar, budi siguran da će to uraditi i drugi put.

Molim moderatora da objavi post.

Са једним делом се слажем,а то је и свима јасно,да Русија није добродошла у Сирији...и да ово ништа није изненађење...
Али исто тако Енглези и остали САТРАПИ нису добродошли на граници Русије!
Е баш зато Руси и јесу у Сирији...!Па ево,нека их истерају "господа крсташи"...
Лично,једва чекам да видим како...!?
Никакав ово није шамар Русији,ово је чист ударац испод појаса,а то је велика разлика!
Како ће Руси реаговати,видећемо у наредним данима,али без одговора неће остати у то сам сигуран.
Једино са сигурношћу могу да кажем да је "бизнис" са нафтом завршен за Турке и остале ПАРТНЕРЕ,поготово после инсталације додатних система ПВО и ПЕД.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Nadam se da će ova situacija prosvetliti neke da konačno shvate da je ISIS turski produkt, a ne američki kako neki tvrde ovde. Zanimljivo je da je ISIS najaktivniji u zemljama ex-provincijama Osmanskog carstva i teritorijama koje se nalaze u neposrednoj blizini istih. Neka slučajnost? Teško.

Turska i Grčka su deo NATO-a još od 1952. Kada su postajali članovi NATO tada se nije gledalo na sukob između Turaka i Grka već se gledao da se Sovjeti zatvore sa svih strana. Već dvadeset godina posle ulaska, 1974, vi imate tursko-grčki spor oko Kipra. Od devedesetih imate pokazivanje zuba Turaka, izigravaju šefove na Bliskom istoku kad je bio sukob u Iraku 1991. i 2003. Amerima su oni trebali, ali sad već postaju neposlušni i moraju da se ograniče. Od kad je došao Erdogan oni se ponašaju osiono i bukvalno se u sve mešaju. To ne odgovara niti NATO-u niti SAD jer niko ne želi da zbog ličnih ambicija jednog političara gurne u haos ceo region, pa i svet.

U vezi NATO:
NATO nikad nije bio monolitan savez (na žalost pro-NATO publike) kakvim se predstavlja od devedesetih. Od kad su nastali njih je ujedinio jedan isti cilj – odbrana od mogućeg sovjetskog napada (koji je samo pojačavan u u glavama pojedinih političara). Od 1949. pa do 1991. imate NATO koji ima konfrontaciju između samih država, imate Francuze koji nisu učestvovali u radu NATO-a, Turke i Grke koji su se sukobljavali, Turke koji su koketirali sa Sovjetima vrlo često i sl. Kada je SSSR pukao nema više pretnje i stvari su postale još opuštenije, a NATO je izgubio svoj primarni zadatak pa je brže bolje požurio da kaže da mu je cilj i borba protiv terorizma. Na kraju došli smo do transformisanog NATO Frankenštajna koji je još podeljeniji. Tako je juče Miloš Zeman (predsednik Češke) kritikovao Turke i nazvao njihov potez radikalnim. Očigledno je, na osnovu ove izjave, da niko nije lud da se konfrontira sa Rusima sa kojima nastoje da šire biznis, osim možda Turske.
Gotovo sigurno da će za Erdogana i njegovu svitu biti pogubno ukoliko izgubi Ruse jer će morati da se oslone isključivo na Amere (mada čisto sumnjam da će oni imati sluha za turske apetite) koji su sad u osetljivoj fazi jer su na zalasku svoje moći pa se trude da se sa glavnim akterima ne konfrontiraju.


U celoj ovoj priči meni je zanimljivo sledeće:
Danko je lepo opisao proceduru za obaranje aviona. Meni je samo interesantna činjenica da se obori avion koji napušta VaP – ja ne znam šta su ovi razmišljali: bio u našem prostoru, ali ajd da ga skinemo, drž’ ga, beži nam. Valjda bi po svim propisima trebalo da se prostor brani od uljeza koji idu u dubinu teritorije, a ne neko ko napušta prostor (oterali su ga, postigli su ono što su hteli i kraj)? Druga zanimljivost je što su zaokrenuli priču: nisu znali čiji je avion. Postavlja se pitanje da li to znači da se zaštita vazdušnog prostora primenjuje selektivno? Ako su Rusi – puštaj, ako su Sirijci – udri. Ono što mi je upalo u uvo je audio zapis koji kruži internetom: „You are approaching Turkish airspace change your heading to south.“ (Prilazite turskom vazdušnom prostoru, usmerite kretanje ka jugu). Ja ne znam za neki slučaj da se suverenitet jedne zemlje, u pogledu vazdušnog prostora, protezao i na teritoriju suseda.

Ova tri slučaja me navode na zaključak da Turci pokušavaju da glume silu u odnosu na Siriju i da su se ovde žestoko opekli.

Do vojne konfrontacije sa Rusijom sigurno neće doći iz nekoliko razloga. Ne zaboravite da po članu 20. i 21. Sporazuma o regulisanju plovidbe moreuzima (Montre, 1936) Turska ima pravo da ukoliko bude u neposrednoj opasnosti od rata zatvori prolaz za sve ratne i civilne brodove što može pogoditi i Ruse i njihove interese u Siriji. Koliko god Rusi snabdevali avionima preko Irana i Iraka ipak je ova pomorska veza izuzetno značajna.
Mada, kako već sami Arapi pričaju (prema tviter nalozima) iz svega ovoga će profitirati Kurdi koji će imati zaštitu ruskih aviona od turskih napada u Siriji jer im to omogućiti nesmetana dejstva od vazduhoplovstva ISIS-a (kako u žargonu zovu tursku avijaciju).

Biće zanimljivo gledati ekonomski sukob Turaka i Rusa. Rusija je uvela sankcije EU pa ih primorala da polako popuste (siguran sam da će EU tiho ukinuti sankcije i praviti se kao da se ništa nije dogodilo). Šta će tek biti sa Turcima, koji su sitna riba, mogu da zamislim. Pored toga, trebalo bi obratiti pažnju i na druge države – poput Jermenije (bliži Rusima) i Azerbejdžana (bliži Turcima). Ovi u Azerbejdžanu mogu da iskuse značajan pritisak Rusije kako bi se eliminisao proturski uticaj. To bi odgovaralo i Jermenima, i Rusima, pa i Irancima.

Kao što mi reče jedan moj sagovornik, Erdogan se pravio važan, skinuo pantalone, ali se potom okrenuo i sagnuo.



offline
  • Pridružio: 16 Jun 2010
  • Poruke: 3147
  • Gde živiš: bela crkva banat

darionis ::Ruski avion je oboren zbog akcija ruske avijacije po Turkmenima u Siriji. Time je Turska jasno pokazala da to ne toleriše. Sve druge teorije (Erdogan znao/nije znao, odmetnuti vojni vrh, povreda vazdušnog prostora, ...) služe samo da zamute vodu. Ovo im je jednostavno bila prilika, odlučili su da rizikuju, i mislim da će im se rizik isplatiti.
NATO se eksplicitno svrstao na stranu Turske, objavljene su izjave svih zapadnih vođa od Stoltenberga do Obame. NATO stav je da je turska djelovala u samoodbrani.


Ne nadam se nekoj posebnoj Ruskoj rekaciji. Nije da ne bi mogla Rusija reagovati ali neće učinit ništa. Priče o otkazanim ruskim turistima, ekonomskim posljedicama, osvete nad pilotima i još koješta što se dalo pročitati ovde, je naivno. Truska jedino treba Ruski gas a Rusi im to neće uskratiti makar Turci ne plaćali (vidjeli smo na primejru Ukrajine).


прика, грешиш дебело. нато се није ставио на страну турске, јер да јесте трубили би на сва звона да су руси погрешили, да су провокатори, итд. а у ствари и сами американци траже да се страсти смире, а то заправо говори да су свесни ко је забрљао. ено и онај генерал са аљаске каже да се то тако не ради, те да није било никакве опасности по турску као државу. турци себи могу да пуштају филмове са некаквом "зоном забрањеног лета" унутар сиријске територије. сви кажу да то није по међународним прописима и да турци треба да "оладе". можда би против сирије то и ишло, али са русима после овога дефинитивно неће ићи. ген. рудској је рекао да ће ићи ловачка пратња, и ићи ће сигурно. и буди сигуран да се турци неће појавити ни близу, иначе има да их нема. после овога неће руси презати да им скину све што им се приближи на удаљеност коју они буду сматрали за опасну. даље, ако руси буду наоружали курде, а то им је у овом слулчају у интересу, шта мислиш како ће турска да прође? економски удар их чека сигурно. изгледа да су већ почела отказивања уговора и у грађевини и у туризму. не верујем да ће им дирати пилоте, свесни су да су они најмање криви. али зато сасвим сигурно очекујем преоравање тог туркменистанског дела са много цивилних жртава и избеглица у турској после тога (по неким твитовима то је још ноћас кренуло, видећемо да ли је тачно), уз исијавање свих могућих радара усмерених ка турсим авионима који ће све то само посматрати са безбедне даљине. гас ће тећи и даље, али не бих баш стављао у исти кош украјинце, који су 90% руси, и турке, који 98% нису руси.

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4982
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

:-)

https://youtu.be/I0QFeWVxCkw

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Kako javlja b92, erdogan je izjavio da nije znao da je avion bio ruski. Da su upozorili 10 pita u dva minuta ne u 5 da je pobredjen vap turske i da se avion zadrzao svega 17 sekundi u turskom vapu. I da se nada da nece biti naruseni odnosu Rusije i turske posle ovog incidenta...

Sad kada stigne s400 u Siriju drugacije ce svi da pevaju.

ART610
Da li ti stvarno mislis da su se Rusi uplasili jednog DeGola i par americkih F15 u turskoj.

Videli smo sta je bilo prosli put kada su i jenkini dogurali svoje nosace i kada nista nisu smeli da urade jer su ih 4 broda drzala podalje od sirijske obale. Tada je malko vise brodova bilo u sredozemlju.

Da li bi rizikovalu iznad baltika da obore ruski avion posle ovog incidenta. Ukljuci malo mozak, jer ako prorade s400 u kaljingradu ima da NATO dozivi zonu zabrane leta iznad celog baltika....

Ovo jeste bio samar rusima, ali danas erdogan guta poprilicno g...o sa ovom izjavom, da nisu znali da je avion ruski, jer je verovatno na njega usledio pritisak elite koja radi u Rusiji i kojoj se drmaju svi poslovi i milijatde dolara, ako ih Rusi proteraju iz rusije. A cini mi se da hoce, bar sto se tice gradjevinskih firmi. Kinezi trljaju ruke a jevropa gubi...

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10377

Cool

offline
  • Pridružio: 20 Jan 2015
  • Poruke: 274

Avion koji je oboren se vracao u bazu,saopstava rusko ministarstvo odbrane

Avion se vracao u bazu

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Rekoh ja, u prethodnim porukama, da će Erdogan nastojati da smiri strasti. Njemu nikako ne odgovara da izgubi Ruse jer više neće biti koketiranja i sa Istokom i sa Zapadom već samo sa Zapadom, a to nije dobro za biznis.
Prvo vas bijemo, a sad smo prijatelji. Nešto s Turcima nije u redu. Ne bi me iznenadilo da Turci ponude i odštetu za pilota i avion.

Citat:
12:57 - DAVUTOGLU: RUSIJA JE PRIJATELj TURSKE

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da njegova vlada ne želi da podstiče rast tenzija sa Rusijom.

"Nemamo nameru da pogoršavamo odnose sa Ruskom Federacijom. Rusija je naš prijatelj i naš sused", rekao je Davutoglu u obraćanju članovima vladajuće stranke AKP u turskom parlamentu, prenela je agencija AP.

On je ipak upozorio Rusiju da u Siriji, gde ruska vojska gađa mete Islamske države, ne može da vrši napade na Turkmene, Sirijce turskog porekla, pod izgovorom da se bori sa džihadistima.



Opširnije:
Novosti: Rusija šalje u Siriju najmoderniji raketni sistem S-400

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:57835.....stem-S-400

offline
  • Pridružio: 19 Avg 2010
  • Poruke: 1361
  • Gde živiš: NIŠ

Лазански је писао, а нашао сам на порталу "ПРИНЦИП"

http://www.princip.me/lazanski-zasto-su-turci-puca.....mment-1350

и навео: "Изјаве из Анкара и из Москве слажу се да је Су-24 оборен ракетама испаљеним са турских ловаца Ф-16. Истина, прве реакције Министарства одбране Русије говоре да је Су-24 погођен са земље, ако је то тако онда би могло бити речи о америчким ракетама „хоук“ и „најк херкулес“, којима располаже турска ПВО. ................"

око тог "Херкулеса", много сам читао, па нашао и ово:

"Производство ракет было прекращено в 1964 году. С 1969, ракеты начали постепенно сниматься с вооружения. Изначально, армия планировала заменить их новым ЗРК MIM-104 Patriot, но по ряду причин этот план так и не был воплощен. К 1974 году, последний комплекс «Nike-Hercules» был снят с боевого дежурства в США, тем самым завершив историю централизованной американской ПВО. В Европе комплекс продолжал эксплуатироваться до 1980-х, пока не был снят с вооружения."

као и на енглеском језику:

"The U.S. Army continued to use Hercules as a front-line air defense weapon in Europe until 1983, when Patriot missile batteries were deployed. NATO units from West Germany, the Netherlands, Denmark, Belgium, Norway, Greece and Turkey continued to use the Hercules for high-altitude air defense until the late 1980s. With the collapse of communism in Eastern Europe, the units were deactivated in 1988. The last Hercules missile was launched in the Sardinian range of Capo San Lorenzo in Italy on November 24, 2006."

https://en.wikipedia.org/wiki/MIM-14_Nike_Hercules

Да ли се то Лазански преварио, или сам ја неинформисан.





Љуба

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12571

Matori objasnio:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 831 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 5 sakrivenih i 804 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, bestguarder, ceman, djuradj, DonRumataEstorski, dozorni, DPera, DragoslavS, Excalibur13, FileFinder, kybonacci, MB120mm, mikki jons, milenko crazy north, mkukoleca, mustangkg, Nemanja.M, Parker, Simon simonović, wolverined4, Žrnov, šumar bk2