Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2885

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Ако је обичан "Ројтеров" новинар сазнао имена, можете да мислите шта све већ знају прави обавештајци.... или мало о јединици која је убила пилота, некаквој 10.бригади (која ће вероватно бити уништена)
http://colonelcassad.livejournal.com/2491068.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1286

ltcolonel ::darionis ::Ruski avion je oboren zbog akcija ruske avijacije po Turkmenima u Siriji. Time je Turska jasno pokazala da to ne toleriše. Sve druge teorije (Erdogan znao/nije znao, odmetnuti vojni vrh, povreda vazdušnog prostora, ...) služe samo da zamute vodu. Ovo im je jednostavno bila prilika, odlučili su da rizikuju, i mislim da će im se rizik isplatiti.
NATO se eksplicitno svrstao na stranu Turske, objavljene su izjave svih zapadnih vođa od Stoltenberga do Obame. NATO stav je da je turska djelovala u samoodbrani.


Ne nadam se nekoj posebnoj Ruskoj rekaciji. Nije da ne bi mogla Rusija reagovati ali neće učinit ništa. Priče o otkazanim ruskim turistima, ekonomskim posljedicama, osvete nad pilotima i još koješta što se dalo pročitati ovde, je naivno. Truska jedino treba Ruski gas a Rusi im to neće uskratiti makar Turci ne plaćali (vidjeli smo na primejru Ukrajine).


Ljudska glupost kao i kosmos nemaju granice ....
Kao i papir i kompjuter trpi svakaku glupost.
Gde se to NATO svrstao iza Turske ajde molim te prosvetlime. Izjavili su da poržavaju teritorijalni integritet Turske i to je sve. Ponavljam i to je sve. Koliko znam NATO zvanično podržava teritorijalni integritet bilo koje članice UN a ne samo NATO. Upravo sve izjave i NATO zvaničnika i drugih evropskih i američkih političara su apsolutno suprotne - tvdre kako oni sami sa tim nemaju ništa. Na konferenciji za štampu kad su piltali u NATO središtu nakon sastanka šta će NATO preduzeti ako Rusi izvrše odmazdu .... dobili su ćutanje. Nigde u NATO izjavi ne stoji da oni smatraju da je Turska delovala u samoodbrani. To apsolutno nije tačno. Postoji zvanično NATO saopštenje na njihovom vebsajtu pa mi nađi u tom saopštenju to što navodiš. Saopštenje je tipa plavo nebo Bog te jebo. Trla baba lan da joj prođe dan. Eto takvo je NATO saopštenje.
Ni jedna NATO zemlja u poslednje vreme nije dobila ovako mlaku podršku da ne kažem nikakvu.
I zato prestanite da lupate gluposti i da izmišljate po principu što je babi milo to joj se i snilo.


NATO daje mlake izjave jer naravno ne zeli eskalaciju, a sudeci po tome da Rusi ne tuku po Turskoj ocigledno ni Rusi.

Ja nisam sklon da mislim da je ovo turski potez na svoju ruku vec NATO upozorenje Rusima kao i test lojalnosti ostalih clanica saveza, ali nisam 100% ubedjen da je tako. Ako je ovo ipak bila privatna tursko-arapska avantura verovatno im Ameri zakulisno lupaju packe zbog nedozvoljene inicijative.

Sa druge strane nisam ni sklon da verujem da su Rusi slucajno ulazili u turski vazdusni peostor.Testiraju, provociraju, opipavaju, mozda i snimaju odozgo.

Ali izjava o garanciji suvereniteta jeste diskretan ali jasan znak da im ne pada na pamet da tako strateski vaznu teritoriju kao sto je Turska sa Bosforom ispustaju iz ruku. Da ce biti posledica po Tursku-nekakvih sigurno hoce ali nista u rangu promena od strateskog znacaja. Najzad koliko god da je ovo obaranje senzacionalna vest ipak je to samo jedan avion, bilo je takvih incidenata ranije - koliko je samo sovjetskih aviona Pakistansko rv oborilo tokom rata u Avganistanu, a koliko NATO izvidjackih letova je oboreno nad drzavama SSSR bloka... Ali zbog odnosa snaga ne vidim potencijal da jedna od strana eskalira ovaj incident u neki sukob vec ce se sve zavrsiti de-eskalaciom kao i u tim ranijim slucajevima.

I, ltcol, mozes li se orijentisati na iznosenje cinjenica, logike ili bar samo stavova bez prozivki tipa "lupas" i sl?



offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

i.senica ::http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/turska-granicu-sa-sirijom-kontrolise-sa-18-lovaca-f-16

"Турска границу са Сиријом контролише са 18 ловаца F-16".

Dovlačenje novih avijona sa Turske strane, dogurali su i 20 tenkova znači, da je Rusija pogrešila, bar u pogledu PVO svoje operacije.

Pitanje, kako če rusi sada da dohuraju S-400 do Sirije. Preko Bospora?


Nemora preko Bosfora moze i avionima An124Ruslan.Sa druge strane moze i preko Bosfora jer Turci ne mogu da kontrolisu Ruske brodove,a trece je da je S400 vec u Siriji jer smo imali slike radara koji pripada sistemu S400.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

i.senica ::http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/turska-granicu-sa-sirijom-kontrolise-sa-18-lovaca-f-16

"Турска границу са Сиријом контролише са 18 ловаца F-16".

Dovlačenje novih avijona sa Turske strane, dogurali su i 20 tenkova znači, da je Rusija pogrešila, bar u pogledu PVO svoje operacije.

Pitanje, kako če rusi sada da dohuraju S-400 do Sirije. Preko Bospora?


Да могу преко Босфора а могу и авионима ако желе хитно.
И не видим у чему је проблем?У 18 авиона и 20 тенкова?

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Sto se tice kontraofanzive Drekavaca zauzeli su neka mala mesta i dva veca naselja pokosavaju da iskoriste odlazak dela snaga koje su tu bile da povrate izgubljenu teritoriju,naveci problem je sto za protivnike imaju SAA i Iracki Hezbolah,a tu se ne provode bas dobro jer SAA se ne povlaci tako lako kao NDF,a i mnogo su bolje obuceni.Jedini problem je TOW kojih izgleda ima dosta.

Ruski avioni jos ne dejstvuju tako da to znaci da je situacija dobra,a uskoro mozemo ocekivati MI24 da ganjaju TOW rakete.

evo opsirnije

http://srbin.info/2015/11/25/sirija-kontranapad-is.....slobodila/

offline
  • Pridružio: 14 Avg 2011
  • Poruke: 6594

nizam ::

U spasavanju Ruskog pilota ucestvovalo i 6 pripadnika hebollaha.
posto ste svi dali brdo kometara oko rusenja aviona koji je vec proslost, imali ko vijesti o ofanzivi rebela u juznom Alepu ?

i jos dodatak :
jucerasnji pokusaj helikopterima da se nadju i spase piloti i to sve sa prevodom na engleski.
da se nebi cudili zasto je helic sletio i ostavljen onako na cistini.

https://www.youtube.com/watch?v=umsp9wIjolY&feature=youtu.be


Tom helikopteru su teroristi ostetili sistem za snabdevanje gorivom vatrom sa zemlje. Zato je morao da prinudno sleti. Pripadnici SAA su uz pomoc novinarkse ekipe ANNA-e (koji su sluzili kao prevodioci) izvukli poslugu helikoptera na bezbedno. Tek je onda helikopter bio pogodjen raketom TOW.

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

http://vineyardsaker.de/analyse/zum-abschuss-der-russischen-su-24-b/#more-4347

Saker se raduje da sve sto je predvidio u vezi Ruske reakcije se ostvarilo. Interesantno je da predvidja, da Rusija treba da intenzivira napade na područje Islamista izmedju dvije Kurdskih Enklava. Jer tuda se odvija najveći dio Prometa. Takodje se Saker raduje da ce Rusija vjerovatno kad završi ovaj rat (ako ikad završi) Ruski PVO Sistemi vjerovatno ostaju u Siriji. Ili ce biti prodati ili kao ostaju da čuvaju Rusku Luku. Po njemu je vazno da Raketna Krstarica Moskva se ne duže vremena veze za jedno područje.
Turska je profitirala od investicija iz Rijada i Katra. Ta Alijansa bi mogla biti prekinuta porazom IS. Mnoge pare su uložili u IS i Turska je odlično profitirala. Sa porazom ISa nema Plinovoda za Evropu i nastaje jedno veliko područje pod utjecajem Rusije.

Po meni preoptimističan Saker.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Ево мало хумора.
Јадна Турска у проблемима.

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

magna86 ::@ltcolonel
Zanima me neko tvoje misljenje, sta mislis kako ce Rusija da odgovori?

Putinova Rusija je regionalna i svetska sila, teret je na njoj da odgovori. NATO i SAD su suptilno izjavili da je Turka sama u ovome. Rusija moze ekonomski da udari po njoj. Ona mora da da i primer, kako zbog sebe tako i zbog drugih koji je sada posmatraju. Vidim povecala je borbenu gotovost i podrsku.

Lazanski ukratko kaze da ce Rusija da ceka svojih 5 minuta i da ce sve to lepo da vrati Turskoj.
Sta ti predvidjas po nekom tvoj misljenju, koji bi sledeci Putinov potez ili sankcije mogli biti?



Danas sam malo preletio informacije o Projektima koje Rusi i Turci upravo rade. Tu su par AKW sa vise Reaktora. Cijena sitnica.
Onda je tu Turski tok. Cijena sitnica. Sad može Rusija da digne cijenu plina koju je Erdogan pokušavao da spusti jer Rusi zbog Sankcija nisu u dobroj situaciji.
Tu je uvoz Prehrambenih Proizvoda. Kao i masonski proizvodi. Obje zemlje nemogu dozvoliti da im ti poslovi propadnu. Sa prekidanjem odnosa sa Turskom bi Turska sve vise bila u krilu EU i NATOa. ..
Ima jos mnogo ali sam u žurbi.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99856

Citat:Muraktin je naveo da oblast kojom je leteo pre obaranja poznaje kao svoj dlan i ponavlja da Turci nisu uputili nikakvo upozorenje.

"Zapravo, nije bilo nikakvog upozorenja, pa zato nismo ni menjali kurs. Morate da shvatite razliku u brzini taktičkog bombardera 'Su-24' i aviona 'F-16' (sa kojeg je ispaljena raketa koja je oborila ruski avion). Da su hteli da nas upozore, mogli su da nam 'sednu na krilo'", rekao je Muraktin novinarima u ruskoj bazi u Latakiji u Siriji.

"Raketa je iznenada udarila zadnji deo aviona. Stigla je niotkuda. Nismo imali vremena ni za manevar izbegavanja", kaže Muratkin.


Arrow http://mondo.rs/a851203/Info/Svet/Ruski-pilot-oboren-avion-Turci.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 836 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 1 sakriven i 821 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, Boris Bosiljčić, Boris90, cikadeda, LUDI, milenko crazy north, milos.cbr, mkukoleca, nemkea71, pristinski korpus, Vlada1389, vladaa012, wizzardone, šumar bk2