Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2909

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Konstruktor
  • Pridružio: 01 Nov 2013
  • Poruke: 1245

dobri covek ::proka89 ::

Koje poznavanje matematike! Svaka čast.

I ja bi malo od onoga što on stavlja u nargile...da mi ceo život prolazi u sreći i veselju


Имајући у виду да постоји иза сваке овакве изјаве, армија саветника, тврдим да је једина грешка у изјави што није мало боље прикрила истину. Математички и политички је сасвим корисна како Турској, тако и ИСИС-у.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Konstruktor
  • Pridružio: 01 Nov 2013
  • Poruke: 1245

djox ::Damascus wants Russia to develop Syrian oil

Arrow https://www.rt.com/business/323568-syria-russia-oil-deposit/


Идемо полако на наплату... Очекујте српске електромоторе и у Сирији.



offline
  • Pridružio: 23 Okt 2015
  • Poruke: 79

rs.sputniknews.com/svet/20151127/1101392407/Turska-Sirija-avion.html

offline
  • Pridružio: 28 Apr 2011
  • Poruke: 17

Posto je Erdogan juce rekao da bi obaranje turskog aviona od strane rusa u vazdusnom prostoru Sirije bilo smatranom agresijom na suverenitet Turske i da se odgovor na to ne dovodi u pitanje, kakve su realne mogucnosti da Rusi zastite svoju bazu u Latakiji. Ne mislim samo za napade iz vazduha vec i sa kopna. Razumem da Rusi mogu do besvesti da pune Tursku svim i svacim i dugorocno da je vrate u srednji vek, a da ovi ne mogu ozbiljnije da odgovore po Rusiji, ali me interesuje polozaj Rusa u Sredozemlju i u samoj Siriji.

Molim vas samo da izbegavate odgovore, ma ne sme Turska to da uradi posto su vec pokazali da su spremni na tako nesto. Ukljucivanje NATO-a je malo verovatno. Zasto bi neko hteo da rizikuje da dobije pecurke po svojim gradovima zbog turskih hirova. Ako stvarno to planiraju onda to vec nema veze sa Sirijom,Turskom... Rusijom...i ovim ratom.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3634

Турска обуставила летове изнад Сирије
http://rs.sputniknews.com/svet/20151127/1101392407/Turska-Sirija-avion.html

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3634

У обарању руског Су24 Турцима помагали и Американци и Саудијци

Су-24 су чекали у заседи турски пресретачи, на земљи је већ била спремна диверзантско-извиђачка група, а сниматељске екипе CNN и FOX биле су „на месту”
„Амерички авион Boeing E-3 Sentry AWACS узлетео је 24 новембра са базе у Первезу, у Грчкој. Други Е-3А , који припада ратном ваздухопловству Саудијске Арабије, полетео је у исто време из авио-базе Riyadh. Оба су имала један задатак: да одреде где се тачно налазе авиони Ваздушно-космичких снага Русије. Они су и изабрали жртву”

+ ++++++++
http://regnum.ru/news/polit/2021108.html

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99856

Mihail ::Mislim da ova slika jos nije postovana


Bila je sa jos slika i to u velikoj rezoluciji,par strana unazad,evo:

Arrow http://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desa....._2904.html

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

fonspeakerfon ::djox ::Rusi preduzimaju mere prema turcima
Citat:Turkey supplied Russia with tomatoes (50% of market) it will be replaced by Iran, Israel, Azerbaijan and Uzbekistan .
@Russian Market

Наравно, мудром и одговорном државничком политиком, нас на том списку нема! GUZ - Glavom U Zid


Nije u pitanju "mudra državnička politika" kako ti kažeš, nego nemogućnost da se proizvede koliko Rusima treba...

A i čini mi se, da taj proces prelaska sa jednog na druge snabdevače nije još ni počeo, a kamoli da je završen.
Ipak to nije "neću više da idem na Zeleni venac, odsad idem na Djeram pijacu!"

Mani se politike, ona nikome nije dobro donela

offline
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 1085
  • Gde živiš: Beograd

O kurdskom faktoru u Sirijskom ratu.
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/siri.....ranici-876

Podrucja sa kurdskom vecinom


Podrucja koja trenutno drze Kurdi

offline
  • safra 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 26 Sep 2012
  • Poruke: 304
  • Gde živiš: Podgorica

Ruku na srce ali Turci od Rusa napraviše gospodare Bliskog Istoka bez imalo negodovanja suprotne strane. To je ona Buševa strategija poslije 11/9 kada se stekao dojam da ne treba stajati na put “gnijevu” najveće sile. Dakle bezbolno cementiranje Asad. Ne bih rekao da je planski (iako dosta toga ne štima a što je naveo Lazanski) već da se Rusi prilagođavaju situaciji mnogo bolje od protivnika. Ona mudrolija : "nije važno koliko puta si pao već koliko puta ćeš ustati i šta ćeš uraditi kad ustaneš".

Nekako se vidi ta dugoročna analiza i strategijska priprema ruskog geostrateškog inžinjeringa. Predviđeni su potezi unaprijed. To se vidi po brzim, odlučnim i preciznim reakcijama. Prosto znaju šta hoće. I ne samo to, nego Rusi postadoše veće demokrate od onog ko je "patentirao" demokratiju. Tolerancija i smirenost u spoljnoj politici im je postala jača strana.
Turska verzija događaja se pokazuje prvo kao neistinita, a i ako je istinita nažalost pokazuje plitke Turske demokratske kapacitete propisane međunarodnim pravom da se problemi rješavaju u "dobroj vjeri".


Evo sam izdvojio par minuta da analiziram tu “dobru vjeru” pod pretpostavkom da je turska verzija istinita.

Slika pokazuje mjesto , dužinu, pravac I dubinu preleta Su24 prema Turskoj verziji. Ako uzmemo u obzir kojim brzinama se kreće avion ostaje praktično samo nekoliko sekundi za prelet. Sjenka na ovu tursku verziju bačena je zbog kontradiktornih izjava o vremenu koje su stigle iz istog vojnog tabora.
Druga važna stvar koja NIJE u “dobroj vjeri” jeste dubina I smjer kretanja aviona te indikativno gledano ne možemo reći da je bila ugrožena bezbjednost Turske s obzirom da je prvo naseljeno mjesto udaljeno 5 kilometara I nije u pravcu kretanja aviona. Konstatno praćenje radara I operativni podaci koji su sigurno stizali u Turski štab o ruskom bombardovanju terorističkih uporišta koja su na liniji pravca kretanja Su24 pokazuje das u Turci znali da im ne “prijeti” nikakva opasnost da bi pribjegli nasilnom zaštitom suverenosti.

Takođe, ako se oslanjamo na tursku verziju (u koju naravno sumnjam) moramo biti realni I reći da pravno I tehnički jeste narušena suverenost države. Takvo je pravo. Ono glada u centimetar ali opet kažem, zna se praksa. Ovo je bilo mimo prakse I izraz želje I jasne namjere. Moram napomenuti, skromno pozavajući sistem komandovanja unutar NATO-a, ne postoji mogućnost da dio saveznika (SAD) nije bio upoznat sa onim što slijedi.

Erdogan je prvi imao izjave nakon rušenja njegovog aviona od strane Sirijske avijacije da se “ne mora odmah pucati ako se naruši vazdušni prostor”.

Nadalje, ako je vjerovati turskoj verziji ne možemo biti tvrdoglavi I ne pripisati dio krivice Rusiji koja je nakon prvog ekscesa u Oktobru trebala preuzeti dio odgovornosti da do takvog “ispada” ponovo ne dođe jer joj je primarni cilj da održi prijateljeske odnose sa saveznicima sa kojima planira koalciju a usled glavnog razloga zbog čega su tu da se bore protiv ID a ne da “provociraju” granice NATO-a koji takve stvari ne voli kao što ih niko ne voli. Raniji manveri Rusije kojima je provocirala NATO članice kršeći vazdušni prostor ne može se zaobići u analizi I mora se baciti sumnja da je I ovaj slučaj mogao biti ustaljena praksa Rusije. Međutim, naviknuti na odmjerenu I snažnu spoljnu politiku sa ciljem borbe protiv ID ne vjerujem da je turska verzija uopšte tačna, tačnije vjerujem da je Rusija u “dobroj vjeri” izbjegla narušavanje VaP-a Turske I zaobišla granice Turske kao što je saopštilo rusko MO.

Ukoliko je ruska verzija tačna onda je to ništa drugo do neprijateljski čin Turske prema Rusiji.
E sad, lako je izračunati benefite od ishoda događaja stoga dijelom i suprotna strana (zapad) ima koristi od svega a ranije sam ih naveo. Pokušava se osujetiti stvaranje odlučne koalicije tj. pokušava se održati status quo i sadašnje stanje koje više-manje odgovara svima. Jasno je da je zapad imao druge planove za Siriju i to se vidi u izjavi Kamerona iz 2013 i ove iz 2015.
http://www.vijesti.me/svijet/kameron-britanija-nece-napadati-asada-862463
Ne zaboravite da bi politički gledano, svaka koalicija sa Rusijom trebala po difaultu otopiti odnose I poništiti sankcije a poništavanje sankcija mora uslijediti iz valjanih razloga, sve suprotno tome je “povlačenje” po definiciji međunarodnih odnosa.

Kao i Rusija, tako i Zapad, prilagođava se neugodnoj situaciji i jedino što vidim i na čemu mislim da rade (tj mogu da rade) jeste isisavanje I slabljenje Sirije posredstvom ID kojeg na taj način želi održati na nogama da što duže drži Rusiju u ratu iz čega bi se trebalo izvući dovoljno informacija o vojnim mogućnostima Rusije, njenoj odlučnosti i ozbiljnosti da zaštiti svoje interese ali ujedno je iscrpiti koliko god to može. To vrijeme stvara prostor da se Rusija medijski I politički satanizuje, mada takva kampanja se zapadu za sada vraća kao bumerang. Vrlo brzo očekujem novo aktiviranje problema u Ukrajini ali možda i u nekim drugim državama zaštno ne I na Balkanu? Svijet ali I Rusija je zaista pred velikim izazovom.

Žalosno je u kakvom svijetu živimo. Praktično gledamo rat za nacionalne I koorporacijske interese a ponajmanje rat protiv terorizma, siromaštva, kriminala, itd. Ljudska bezbjednost ostala je u sjenci nacionalne bezbjednosti kao realističkog pristupa. Sigurnost države, režima i striktno koncentrisanje na vojnu moć razjeda svijet kao rak. To jasno dokazuje i niz zbunjujućih koalicija na terenu : SAD-Kurdi , Turska - ID , Rusija - FRA, đe svakom zamjenom mjesta imate neprijateljstva ili nerazumijevanje.

Pozdrav!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 765 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 759 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, anbeast, Karla, kuntalo, Shilok, šumar bk2