Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2964

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

safra ::
Naravno da ima veze. Novo i snažnije naglašavanje liderstva usled očigledne promjene polarnosti u svijetu daje drugačiji analitički pristup nego nakon strategije iz 2010.
Bitne razlike jesu u tome što se 2010 godine naglašavalo „podsticanje kolektivne akcije“ a 2015 „Predvoditi snagom“, „predvoditi svim instrumetnima moći SAD-a“ itd. Dakle, analize su takve da su vidljive implikacije o namjerama da će SAD značajno i direktnije da se uplete (umiješa) u goruće probleme. Uostalom imaš dosta dobrih tumačenja nove strategije.
Istini na volju, i u staroj strategiji takođe se forsira riječ lead i sl, mada istikao sam poentu zbog tumačenja jer daje potpuno drugačiji prizvuk.
Što se tiče tumačenja „Rusija prvi faktor nestabilnost“ ne treba uzimati za bukvalno jer tako neprijateljski stav se u strategiji ne izražava direktno već je uvijek zamotan u razne elokvento-retoričke oblande. Evo slika i link :

http://s22.postimg.org/dkhpohppt/SSUS1.jpg
https://www.whitehouse.gov/sites/default/files/doc.....rategy.pdf
Što se tiče podvučenog, kao što se da primijetiti, napisao sam „nekad“ sa čim ćeš se siguran sam složiti. Određene akcije određenih država su lako predvidljive „nekad“ stoga mnogi analitičari na kraju budu „baba vange“ jer sprovoditelj spoljne politike daje jasne signale đe je usmjerava. Tako da, slažem se da uglavnom, mnogo toga jeste složeno i nije lako indetifikovati. Međutim, imaj na umu da se spoljnopolitičke prilike s vremena na vrijeme fragmentiraju i da iz toga mi kupimo ostatke i shvatamo o čemu se radi – tzv šira slika. To se dešava i sada i ja samo pokušavam kroz svoje mišljenje da to simplifikujem. Bez nametanja mišljenja kao aksioma, samo diskutujemo  Otvoren sam uvijek za nova razmišljanja, mnoga sam zaista ovdje pokupio pa sam analize posle okretao za 45, 90 pa čak i 180 stepeni jer pristužu novi značajne informacije i prosto to je tako. Svako tvrdokorno zastupanje stava nema uporište u logici i realnom sagledavanju cjelokupne situacije.
Pozdrav za obojicu!


Uh, mislim da je nepotrebno brojiti reči kako bi se naglasio stav koji nije karakterističan samo za SAD već i za sve ostale. Uostalom, leadership i lead su terminološki nazivi kada su političke stvari u pitanju tako da se oni uvek i najčešće koriste.
Pa moraju da se razlikuju jer nije isti odnos niti polarizacija snaga 2010. i 2015. godine, kada je Rusija već upotrebila dva puta veto u OUN-u, kada je krenulo ovo sa BRICKS-om, kada je usled ekonomske krize počeo svako da gleda svoje, a ne kolektivno – npr. ovi u EU i Britanci.

Uh, ovaj citat iz njihove knjige nije baš reprezentativan jer je na par mesta pomenuto da SAD moraju da obrate pažnju i na ekonomski aspekt (Kina i Indija), zategnutost u Južnom kineskom moru i sl.
Meni je u celom dokumentu upečatljivo ovo:

„And we will continue to impose significant costs on Russia through sanctions and other means while countering Moscow’s deceptive propaganda with the unvarnished truth. We will deter Russian aggres¬sion, remain alert to its strategic capabilities, and help our allies and partners resist Russian coercion over the long term, if necessary. [u]At the same time, we will keep the door open to greater collaboration with Russia in areas of common interests, should it choose a different path—a path of peaceful cooperation that respects the sovereignty and democratic development of neighboring states.“

Podvučeno, prevod: „U isto vreme, držaćemo otvorena vrata za veću saradnju sa Rusijom u oblastima zajedničkog interesa, ukoliko ona izabere drugačiji put – put miroljubive saradnje koja poštuje suverenitet i demokratski razvoj susednih država“

Po meni, ovo je savršen dokaz da su ovi u SAD skontali da je njihovo vreme prošlo i da moraju da sarađuju sa Rusijom “pod određenim uslovima“ (naravno, oni moraju to da ofarbaju u boje suvereniteta i demokratije iako i oni sami krše suverenitet država i demokratiju – da ne polemišemo o tome sad gde i šta).

Drugo, što mi pada u oči je i: „At the same time, we will continue to pursue a lasting political solution to the devastating conflict in Syria.“
Prevod: „U isto vreme, mi ćemo nastaviti da tražimo trajno političko rešenje za razarajući konflikt u Siriji“. Odjednom Ameri traže političko rešenje, a do pre samo godinu dana su hteli da bombarduju i da ruše. Kad im nije prošlo to što su naumili sad se okrenuli političkom rešenju.

Uostalom videćemo šta će biti narednih dana.


GnaeusDomitiusAhenobarbus ::
Na kraju će se ispostaviti da iza svih sukoba na Bliskom istoku ustvari stoje Japanci i nji'ova autoindustrija, a mi naivni... Mr. Green


Iz ovog sukoba najviše će profitirati carinici okolnih zemalja, Tojota i kompanije koje se bave proizvodnjom kondoma (već vidim slogan Durexa: za zaštitu od aviona koristi Durex) Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33998

Пентагон: Турска бомбардује Курде уместо терористе
http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catn.....l3dGzKwFu4
Побуњеници у Сирији: Имамо фотографије нафтних уговора између Турске и терориста
http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catn.....l3dlzKwFu5
Антонов: Од трговине са Турском терористима три милона долара дневно
http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catn.....l3d3zKwFu4
Пентагон одбацује умешаност Турске у трговину нафтом са терористима
http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catn.....l3d7zKwFu4



offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33998

ZLOGLASNI BALKANSKI DŽIHADIST KRIJE SE NA PODRUČJU SKOPLJA Sigurnosne službe: 'Vratio se iz Sirije s putovnicom na ime Bobana Depića'
http://www.jutarnji.hr/zloglasni-balkanski-dzihadi.....-/1469825/

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

safra ::mirbat ::
"Igrajmo na loptu, ne na igrača".

Ili ti ad homeinem Smile
Pozdrav za tebe mirbat. Uvijek staloženo i odmjereno sagledavanje stvari treba da bude primjer ostalim kolegama.

Elem, evo ga moj post od 14. Oktobra
safra ::
Još i prije početka ruske intervencije mnogi vojni analitičari sa zapada predviđali su zaglavljivanje Rusije u Sirijsko blato, što je bila poruka da im je to u stvari želja. Oni to tako rade već godinama.
Neke procjene su da je to dobra prilika da se upoznaju sa mogućnostima Ruske vojske i sadašnjih saveznika, koja se ne stidi to i da pokaže (krstareće rakete), a isto tako, pokušaji da se iscrpi ekonomski što bi joj svakako ograničilo djelovanje u nekom narednom sukobu koji bi ubrzo mogao da bukne. Važno je napomenuti da se opipava puls prijateljstava i savezništva i jedne i druge strane. Imate Tursku i Irak, a na drugoj strani Iran i Kinu. Sve je to dio jedne vojne analize koja može biti značajna za dalje djelovanje jedne ili druge strane.
(...)
Zbog toga ističem da Rusija ovjde ima ograničeno vrijeme djelovanja koje mora biti potpuno učinkovito a misim da nijesu tu došli zato što tako ne misle. Ali, pitanje je koliki je interes drugoj strani da sve to sabotira i koliko će u tome uspjeti? Ne bih potcjenjivao takvo višegodišnje djelovanje zapadne „spoljne politike“.


Obama 02. Oktobra : “Rusija i Iran svojim nastojanjem da podupru Asada samo će zaglaviti u močvari i to neće ići”

Obama 01. Decembra : "Mislim da (ruski predsjednik Vladimir) Putin razumije, sa Avganistanom u svježem sjećanju, da zaglavljivanje u nedorečenom i paralizovanom građanskom konfliktu nije ishod koji želi"

Neozbiljno je što mnogi analitičari zanemaruju ponavljajući govorni čin najistaknutijeg političkog aktera današnjice, praktično usmjerivača zapadne spoljne politike. Ne kao individue nego kao državnog aparata.
Kao što vidite, još tada neđe u početku ruske intervencije predosjetio sam da će svi iskoristiti priliku da opipavaju jedni drugima pulseve a među prvima sam upisao i Tursku. Naglasio sam da će tako djelovanje imati za cilj dalji razvoj situacije. I to se dešava.
Nakon opipanog pulsa Rusije i Turske i jedna i druga strana povlače konkretne poteze.

Rusija bukvalno štiti Siriju kao da je unutar Federacije dok se Zapad ujedinjuje (diskurs-terorizam u Parizu) i mjesto okupljanja biće u Turskoj na granici sa Sirijom (Francuzi ulaze intezivnije, razlog teorizam u Parizu ; Njemci ulaze poslije višemjesečnog odbijanja, razlog terorizam u Parizu ;Britanci će uskoro ući, Razlog terorizam u Parizu ; Ostali su kako kaže ovaj četverac, Razlog teororizam u Parizu).

Mnogi nasijedaju na jeftini trik medija o teoriji da će NATO izbaciti Tursku i da će u okvirima njenih granica da se stvara Kurdistan (kao dogovor velikih sila). NE! Svako izbacivanje Turske iz NATO-a prema nekoj mojoj dubljoj analizi (za koju nemam vremena da detaljišem ovom prilikom) značio bi i veliki rat. Priča o Kurdistanu jeste realna ali ona neće podrazumijevati teritoriju Turske. Međutim, medijska ujudrma i kanalisanje relativno negativne energije iz NATO-a ka Turskoj je upravo ono o čemu sam takođe govorio ranije :
safra ::
Turska je svjesna svoje snage i uticaja u regionu i unutar NATO-a pa je u izvjesnoj mjeri njeno djelovanje postalo buntovničko i to nije dobro dočekano u NATO-u. Usled uplitanja Rusije u sirijski problem naglo se mijenja ravnoteža snaga i uticaja u regionu i to predstavlja problem za Turke, sasvim jasno, a takav nagla promjena stanja Tursku dovodi u položaj da ne može da prati instrukcije NATO-a i SAD-a zbog sopstvenog interesa koji prevazilazi i državni.

Buntovništvo se ne može tako lako ugušiti unutar NATO bez određene posljedice po samu koheziju pakta ali i stvaranje slike i dojma o nefunkcionalnoj organizaciji. Da bi se to izbjeglo potrebno je da članica nauči lekciju i pokaže joj se kako je zaboravila da cijeni savezništvo i liderstvo najačih sila pakta te da se vrati u kolosjek.
Dakle, od Turske su se danas na neki način distancirali i poslali joj poruku da ako nastavi da se ponaša kao do sad, može biti ostavljena na milost i nemilost Rusije. Dalje, ujedno joj je data podrška, ali izričito formalna, upravo zbog dojma o jedinstvu. Zbog toga čujete različite izjave iz istog tabora.


Naizgled čini se čudno ali ako zaista izmjerite benefite i pogledate rutu kojom ide tok ovih događaja oni idu na vodenicu SAD-a ali i Rusije.
Ono što je Rusija uradila u struci se zove Opseg djelovanje vojne sigurnosti četvrtog (najblažeg) stepena = Nevojna sredstva za nevojne ciljeve. Jake ekonomske sankcije umjesto rizičnog poduzimanja vojnih akcija. Takvo promišljanje dovelo je do pametnijih rješenja i podizanje prepreke visoko za Zapad po pitanju Sirije. Rusija ne želi dugo da ostaje u Siriji a opet želi da potpuno zaštiti svoje interese u toj zemlji. KAKO? Tako što će hitrom i preciznom akcijom da obezbijedi uslove SA da sama nastavi borbu. Kako je Zapad preko ID kao i miniranjem svih diplomatskih pokušaja da se svijet ujedini protiv ID obilježio sebe kao protivnika Rusije u sirijskom problemu, tako je Rusija morala da im oteža i osujeti pokušaje da ojačavaju FSA, ID, itd. Sad, toliko je odmakla sama situacija u Siriji da Rusija praktično ne smije bez političkog rješenja (koje Zapad odbija) da napušti Siriju i "biće borba neprestana".

Ono što je važno jeste da pogledamo mapu bliskog istoka i vidjećemo da zapad prti put preko Sirije da bi se povezao sa Turskom čime bi se konačno stavila tačna na Evropsku energetsku bezbjednost za koju je SAD izuzetno zaprinut i koju u strategiji bezbjednosti iz Februara ove godine naglašava više puta. Interesantna činjenica iz nove strategije SAD jeste da u njoj riječ "lead", "leadership" i sl pojavljuje preko 90 puta Very Happy (americka izuzetnost jelte). Ne pominjem Strategiju Bezbjednosti SAD onako bez veze. U njoj je jasno naglašeno da je Rusija prvi faktor nestabilnosti i prva opasnost u svijetu. Zamislite kad je Ebola na četvrtom mjestu. Dakle, te stvari su nam ispred nosa a mi nećemo da ih pogledamo?! I dalje se pitamo da li je SAD znao za gađanje Su24?! E drage moje kolege... Spoljna politika je nekad mnogo jednostavnija nego što se čini.

Ova činjenica je nepobitna i jasno je da SAD neće odustati od Sirije ali isto tako njima se ne žuri. Što duže Rusija tamo ostane to gore po Rusiju. Žurka na granici sa Sirijom pokrenuće "bezbjednosnu dilemu" i eto profita za prodavce oružija ujedno i novog izazova za Rusiju, inteziviranje floskule "Hladni rat" koji je profit ali i recept za Rusiju. Hoće li se tome oduprijeti...gledaćete u narednim epizodama Smile

Svako dobro !
Ziveli


Svaka ti čast kako si uspeo ovoliko nebuloza i gluposti da napišeš na ovoliko malo prostora.
Ziveli
I to je veština. Jer to da su Ukrajinci na pragu Moskve to si nas neviđeno prosvetlio. kao i da ceo NATO uspeva da pošalje manje aviona negosami Rusi. I Rusi su u Krizi a NATO pederi samo čekaju. Ovo što ti pišeš to je po onoj narodnoj "Što je babi milo to joj se i snilo". Nikad u istoriji od 1918. godine i raspada Osmanskog carstva zapad nije gore stojao na Bliskom istoku a ti ga čoče nalupa kako im cvetaju ruže. J..o te velika NATO sila se skuplja u Turskoj po tri četri nemačka, britanska i ina aviona koji imaju mesečni nalet koliko Rusi skoro dveni.
Kako te nije sramota ta pišeš ovakve gluposti i još se ponosiš njima.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Svim onim stručnjacima koji baljezgaju kako su se Rusi zaglavili u Siriji i kako će imati problema da se izvuku iz nje. RUSI SU DOŠLI DA OSTANU U SIRIJI I NEMAJU NIKAKVE NAMERE DA IZ NJE ODLAZE. Ko ne shvata to nemoj da pogani ovaj forum svojim nebulozama. RUSI PLANIRAJU DA OD LATAKIJE NAPRAVE DRUGI KRIM. Možemo da raspravljamo da li će u temu uspeti ili ne. Ali samo retard sa IQ od 30 i manjim može da lupeta kako su Rusi došli da na brzinu završe posao i da odu kući. Bože koji imbecili.
Izvinjavam se moram da idem tamo gde i car ide peške jer sam od pojedinih "visokoumnih" pros...vanja na forumu dobio stomačne probleme.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Almasdarnews.com: Syrian Arab Army Officially in Full Control of the Third Largest Syrian City

http://www.almasdarnews.com/article/syrian-arab-ar.....rian-city/

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2005
  • Poruke: 545

На крају све испада добро за Русију, економски гледано. Ако погледамо онај пад авиона изнад Египта, агенције су отказале све аранжмане за Египат. Сад кад је пао овај војни авион, Русима ће бити тешко да нађу нешто и за Турску. Ево Ђетићи улазе у НАТО, тако да би Путин могао и Црну Гору да блокира за туристе. И, сад кад се постави питање, па где ће ти силни милиони јадних Руса да летују? А где другде, него на Крим! Ziveli

Бољу помоћ Крим не би могао да добије од неколико милијарди долара својих Руса!
Још да утерају Грцима, Бугарима и Хрватима и ето. Наравно, уколико буде потребе. Али сигуран сам да ће Крим највише да профитира од та два авиона што су срушена.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11155
  • Gde živiš: Banja Luka

ltcolonel ::Svim onim stručnjacima koji baljezgaju kako su se Rusi zaglavili u Siriji i kako će imati problema da se izvuku iz nje. RUSI SU DOŠLI DA OSTANU U SIRIJI I NEMAJU NIKAKVE NAMERE DA IZ NJE ODLAZE.
Upravo to.
Rusija ce ostati na Bliskom istoku osnazena i ojacana saveznicima. U startu ih je nasla u Iranu i Egiptu.
Mislim da ce i dalje siriti saveznistvo na Bliskom istoku, al' i u Evropi (Francuska i Nemacka)
Bitka za Evropu se rasplamsava, a ovo je prilika ozbiljnim evropskim nacijama da te otrgnu iz potcinjenosti SAD-a.

offline
  • Pridružio: 07 Jun 2014
  • Poruke: 1275

Rusofil,natofil i "neutralac" -3.svetski rat :
https://youtu.be/xwklfvuWb8c

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 451

@ltcolonel: Postujem vase misljenje, cesto se i slazem sa vasim postovima, ali bih vas zamolio da raspravu ne spustate na nivo na koji ste je spustili u poslednja dva posta. Argumentum ad hominem nikada ne izgleda dobro. Bolje jednostavno predjite preko postova koji vas izvode iz takta ili kada imate zelje i vremena odgovorite argumentima (koje svakako imate), nego da ovako emotivno reagujete. safra je svoje misljenje izneo u korektnom tonu, probao da argumentuje pojedine stvari, verujem da biste postom koji precizno gadja i eventualno opovrgava odredjene navode mnogo vise postigli nego pausalnim odogvorom i napadom na licnost sagovornika.

Nije mi namera da se sad nesto pravim pametan, razumem da se ponekad emotivno reaguje, ali muka mi je od tona na vecini foruma. Ovde ima pristojnih, obrazovanih, i ljudi verziranih u ovoj tematici (naravno, vi ste ukljuceni u tu grupu), stoga mislim da nema potrebe za takvim tonom. Ne pomaze rasvetljavanju teme, samo stvara zlu krv. Valjda smo svi (ili bar vecina) odrasli ljudi?!
Ovde dolazimo da saznamo ono sto ne znamo, da probamo da razmenom sa drugima iskristalisemo svoje misljenje, argumentima probamo da odbranimo svoje misljenje.... Ako se i ne slazemo sa drugima - nije smak sveta valjda?!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 822 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 2 sakrivenih i 804 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, acatomic, babaroga, Bobrock1, BORUTUS, Brana01, cenejac111, djboj, Dorcolac, ladro, lord sir giga, Milometer, proka89, vladaa012, vukovi, zdrebac