Rat u Siriji, 2011-2015. godina

2966

Rat u Siriji, 2011-2015. godina

offline
  • Pridružio: 28 Nov 2015
  • Poruke: 164

novosti.rs/vesti/planeta.299.html:57955.....olf-terenu
Novi sam ovde,tako da ovom prilikom pozdravljam sve ucesnike.Ovo je vrlo moguce jedna od njihovih uobicajnih pucnjava,na nedeljnom nivou maltene.Mada,verujem i da postoji sansa da je povezano i sa terorizmom.Moguce neki radovi simpatizera ID-a.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3131
  • Gde živiš: Kragujevac

CrossTalk: Syrian fault lines



offline
  • Pridružio: 08 Avg 2012
  • Poruke: 597

Znaci S300 isporucen Sirijcima , na T4 bazu stizu Iranci .... zakuhtava se

https://elijahjm.wordpress.com/2015/12/02/s-300-fu.....by-russia/

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99856

Toliko o svemu
Citat:Turkish aid allegedly sent to "Turkmens" in Latakia happily accepted by Chechen Nusra (Al-Qaeda) leader Al Shishani

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99856

Kurds in northwest Syria declare state of emergency

Citat:The Afrin Canton says Nusra and Ahrar al-Sham are threatening the region.

Arrow https://now.mmedia.me/lb/en/NewsReports/566318-kur.....-emergency

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99856

Turci sa svojim saveznikom...navodno ce bazu praviti u Katru

Citat:-After a meeting between Erdoğan & Emir of Qatar, 15 agreements were signed between the two countries.
-According to Turkish media, Turkey will establish a military base in Qatar.
-Turkey and Qatar also agreed to visa-free travel between the 2 countries.
-Turkey's state-owned Petroleum Pipeline Corporation & Qatar's Petroleum company signed a deal regarding long term supply of LNG to Turkey

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99856

Citat:Russian Defense Ministry release image of the 3 main routes of ISIS oil smuggling to Turkey

offline
  • inskk 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 19 Maj 2011
  • Poruke: 627

Srbija majka Pirot otac ::Pozdravljam sve na forumu, zovem se Milan. Citam ovu temu od kako su Rusi usli u Siriju i moram da vas pohvalim za sjajne mape, linkove i diskusije jer se pruza sjajan uvid za stanje u Siriji. Voleo bih da postavim nekoliko pitanja vezana za Siriju. Mozda su glupa ali nadam se da cete me kao lajika razumeti i dati neki odgovor. Prvo: Kakva je snaga Hezbolaha i koliko moze u Siriji da uradi i dali su pod logistikom Irana ili Libana i kakvu ulogu ima Liban sto se tice logistike, mozda sverca itd u svemu..? Drugo: Dali je Jordan magistrala za ISIS-ovu komunikaciju sa Saudijskom Arabijom i Katarom i kakvu ulogu ima u ratu? Trece: Ono sto me i najvise zanima kakva je vlast trenutno u Iraku? Pro-Americka ili nezavisna ili mozda Pro-Iranska, dali tamo vladaju slobodni ljudi tipa Asad ili tipa Vucic? Cetvrto: Dali neko moze vojnicki da mi objasni zasto SAA ne sredi tj, oslobodi prvo Al-nusrine i FSA-ove 'enklave' unutar teritorije svoje koju kontrolise posto mi deluje kao da ima snage za to.. Mislim da bi bilo logicno prvo to da uradi pa da onda krenu tipa na granicni pojas kod Golana gde se nalazi dobra teritorija opozicije.. Jednostavno nema ko da im pridje s ledja a i mogu da lepo posle pregrupisu sve snage na Latakiju ili tako nesto? Ili da ne diraju 'enklave' vec da ih iscrpljuju kao i sad ali da oslobode deo kod Golanske visoravni, vidim da tamo nema toliko borbi i dali taj deo logisticki snabdevaju Izraelci i koja je uloga njihova u svemu ovome sem sto im je dosao taj rat kao kec na desetku (Gazu vise niko i ne spominje a kamoli 5,6 mrtvih Palestinaca dnevno) Hvala svima unapred.

Da ja probam:

1. Hezbollah je ocito poslije izraelskog IDF najozbiljnij formacija na Bliskom istoku, i to je visedecenijski Iranski projekt. Upravo je Hezbolah razlog zbog kojeg je Netanyahu pokusavao u zadnje dvije godine po svaku cijenu gurnuti USA u vojni sukob sa Iranom. Hezbolah ocito sada bez problema funkcionise sirom Sirije, Iraka i Irana, tako da vise nisu ovisni o teritoriji Libana. Oni su tamo mirnodopska paravojna formacija, nesto kao zandarmerija. U Siriji Hezbolah sebe smatra samo ispomoci, pomazu iskljucivo u ofanzivnim dejstvima, i u principu zele da imaju potpunu kontrolu na svojim uplivom i resursima. Ipak je njima Izrael smisao postojanja, a ne neka FSA ili Al Kaida

2. Da upravo to jeste uloga Jordana, ali ne samo sa KSA i Katarom, vec i veza sa Izraelom. Pretpostavka je da Izraelske obavjestajne podatke pobunjenici ili direktno ili preko Jordanaca, kako kada. Jordan je potpuno u logistickoj podrsci pobunjenicima, oni se tamo i lijece.

3. Ovo ne znam

4. Jednostavno: jer ne moze. SAA je dugo u defanzivi, u poluraspadu, sa primjetno nemotivisanim vojnicima i rekao bi tragikomicnim oficirskim kadrom. Stvari su se znacajno popravile u zadnja 2 mjeseca, barem njihovi gubici u oklopu nisu na Youtube konkurencija spotovima Miley Cyrus po gedanosti. Ali je dug put dok Iranci i Rusi ne naprave ozbiljnu vojsku od njih. Mislim da ce oni uci u istoriju kao jedina organizovana vojska koja u uslovima rata nije napredovala znanjem i vjestinama, oni i nakon 4 godina ratovanja izgledaju kao pali s Marsa. A sa druge strane fronta imaju nadrogirane fanatike koji nemaju nista izgubiti...

offline
  • inskk 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 19 Maj 2011
  • Poruke: 627

babaroga ::

Lijepa i dobra analiza. Mada, analize sa puno detalja ponekad sakriju sustinu;

Rusija je u ratu. Sama je usla u rat, niko joj ga nije nametnuo. Negdje sam ranije na ovoj temi rekao da je ratni cilj Rusije da stavi tacku na jednopolarni (unipolarni) svjetski poredak. Ako je to tacno, to dalje znaci da Ruski ratni cilj NIJE da ratuje protiv i pobjedi Tursku, Saudijsku Arabiju, Ameriku ili bilo koga drugog. Ruski ratni cilj nije opsti sukob, nije sukob sa NATO, nije cak ni opstanak Asada na vlasti.
Ratni cilj je (koliko ja vidim) zaustavljanje strane intervencije u Siriji, ocuvanje Sirije kao sekularne drzave u svojim granicama, i resenje sukoba u Siriji poloitickim sredstvima kroz Becku grupu. Ostvarenjem tog cilja Rusija bi vratila svjetski poredak u stanje prije jednopolarnog svijeta, sto znaci stanje postovanja Povelje UN i medjunarodnog prava.

Ako je sve to tako, ovo je sa stanovista Rusije ograniceni sukob koji ce protivnici zeljeti da prosire i intenziviraju, a na Rusiji je da se drzi svoga plana, zadrzi inicijativu i privede posao kraju. Na prosloj sjednici Becke grupe Rusija je isposlovala 18 mjeseci rok za politicko rjesenje sirijske krize, a sukobi bi morali da stanu cim pocnu pregovori. Pregovori treba da pocnu 1 Januara 2016 (za manje od mjesec dana).

Sad, to je teorija. Mogu protivnici da blokiraju politicki proces, da zatezu i trose vrijeme oko pitanja ko su umjereni i oko nebrojenih detalja pregovora. Zadatak je ruske diplomatije da zavrce ruke gdje mora, da nalazi lokalne saveze gdje moze, da razbija protivnicki tabor na detaljima pregovora, da radi ono sto diplomatija jedne svjetske sile mora da radi. Dosad se pokazalo da Lavrov to jako dobro radi. Lokalni planovi, potrebe, strahovi i fantazije Kurda, Izraela, Irana, Hezbollah-a, Egipta, Jordana i ostalih mogu lijepo da se iskoriste u pregovorima. Ali, sve je to taktika, koja ne mijenja osnovni cilj.

Pored diplomatije, ima i vojnicka komponenta. Mislim da sto prije moze da se vojnicki zavrsi posao na zemlji, manje ce problema biti. Rusi su tamo vec dva mjeseca, i siguran sam da imaju odgovore na pitanja kako da se ubrza stvar. Valjda zato i formiraju novu vazdusnu bazu i dovode pojacanja. Vatrena moc je vatrena moc. Kad te poklopi kasetna bomba, pa to ponove jedno tri dana, pa onda Buratino, pa krene napad, nek je i vod u napadu, trebalo bi da prodje. Ako ne prodje, ponovis recepturu i idemo dalje.

Problem je SAA. Zasad ide polako, i mislim da ide sporo. Trebalo bi brze. I vrijeme izmice. Vremena nema. Pod pretpostavkom da se pocetak pregovora odlozi za sest mjeseci, sto ce vrlo vjerovatno da se desi jer nema sanse da se dogovore ko je umjeren a ko nije do nove godine, Rusi i SAA imaju sest mjeseci da rijese problem na zemlji.

Da li to mogu, ostaje da se vidi. Problem su ljudi, borci. Rusija je rekla da nece slati kopnene trupe, i mislim da nece to raditi. Mada, ako bude moralo, moze i to da se desi. Dakle, sve je u rukama SAA i savjetnika na zemlji.

Hegemon i ekipa ce naravno obletati okolo ko kerovi oko medjeda i probati da pokvare zabavu gdje god mogu. Na rusima je da nadju dobru motku (S400 itd) i da mlate po usima kad bas mora. Na tom nivou, to je filigranska igra, ali jako bitna za strateski cilj i uspjeh cijele misije.

A mi na temi, ko sto sam rekao ranije, naoruzati se kokicama, i polako. I mislim da je jos rano za ABH opremu.


Ziveli

S tim da bi ja dodao da Rusija ne brani toliko sekularnost Sirije koliko brani Siriju kao svog jedinog saveznika na Mediteranu. Sirija i njena baza tamo je jedino sto u ovom trenutku drzi Rusiju na Mediteranu.

Ali i ako taj osnovni razlog maknemo u stranu, i dalje mozemo reci d Putin o svih vanjskih faktora upletenih u Sirijski rat i dalje ima najnormalnije, najplemenitije, najdemokratskije i najiskrenije motive za intervenciju. Turci, SAD, Francuzi, Arapi i ostali ucesnici su u Siriji dotakli moralno dno. Tamo ih je cekao Izrael od ranije...

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

In The Now

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 829 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 814 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, acatomic, Bobrock1, BORUTUS, cenejac111, djboj, Dorcolac, ladro, lord sir giga, proka89, Srky Boy, vukovi, zdrebac