Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1106

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Analiza: Vatreno zatvaranje "ceste smrti" i zašto je sada idealan trenutak da sirijska vojska privede kraju Bitku za Aleppo
D. Marjanović
Već previše puta se, od strane gotovo svih strana, najavljivala "odlučujuća bitka" za sjeverni sirijski grad Aleppo, stoga nema smisla istu najavljivati još jednom jer, poučeni prethodnim iskustvom, vjerojatno ni ova neće biti posljednja (ili griješimo?). No, ako i nije posljednja, definitivno je jedna od zadnjih jer niti ovaj grad može izdržati još dugo niti cijela međunarodna politika prema Siriji može izdržati još dugo.
Svima koji prate rat u Siriji ne treba posebno ni napominjati što bitka za Aleppo znači. Znalo se još u ljeto 2012., kada su militanti po prvi put zauzeli istočni dio grada, da će ovo biti odlučujuća bitka koja će odlučiti o ishodu rata, odnosno bitka koja će definirati pobjednike i poražene.
Situacija na terenu po sirijsku vojsku još nikada nije izgledala ovako dobro. Točno je, trebala im je poprilično intenzivna pomoć svih raspoloživih saveznika - od ruskih zračnih snaga, iranskih savjetnika i libanonskih Hezbollah boraca - no, uspjeli su, napokon su zatvorili obruč oko militanata i to, kako izgleda, ovog puta poprilično čvrsto (za razliku od ranijih pokušaja kada bi taj obruč brzo bio probijen).
No, ovom uspjehu prethodili su mjeseci i godine pripreme. Kao prvo bilo je bitno uspostaviti vojnu rutu između centralne Sirije i Aleppa. Vojska je to ostvarila još krajem 2013. godine (upravo u vrijeme kada su joj Zapadne sile prijetile općom agresijom zbog kemijskog napada pokraj Damaska kojeg su, prema pojedinim izvorima, najvjerojatnije izveli Zapadu lojalni militanti).
Nakon toga je rutu trebalo osigurati, ojačati, napraviti sve kako Aleppo ne bi postao enklava sirijske vojske gdje ih pobunjeničke snage (s neprestanim prilivom novog ljudstva iz pravca Turske) mogu ugušiti. U isto vrijeme postojala je realna opasnost da bi se do Aleppa i u sam grad mogao probiti ISIL koji je u to vrijeme bio u velikom naletu, no, ulazak ruskih zračnih snaga na scenu to je zaustavilo i ISIL danas ne predstavlja ni približno toliku prijetnju kao tada.
Sukobi unutar samog Aleppa nisu prestajali još od ljeta 2012., no, tek sada su se stekli svi uvjeti za onaj završni udarac kojeg sirijska vojska priprema već jako dugo vremena.
25. lipnja sirijska vojska započela je svoju dugoočekivanu ofenzivu na sjeverozapadu Aleppa. Ofenziva je dobila naziv "Operacija Castello" po prometnici Castello, jedinoj cesti koja je još uvijek povezala istočni Aleppo s Turskom.
7. srpnja sirijska vojska nametnula je vatrenu kontrolu nad cestom Castello, odnosno od 7. srpnja sirijska vojska udara na sve što se kreće po toj cesti - i stoga se više njome ne kreće ništa.
S druge strane ceste nalazi se gradska četvrt Sheik Maqsoud koja se nalazi pod kontrolom kurdskih YPG snaga. Vojska i kurdske snage ovdje surađuju i zajedno drže cestu Castello pod vatrenom kontrolom.
S razlogom, cesta Castello postala je poznata i kao "Cesta smrti". Kako zapravo izgleda?
Na ovim snimkama možemo izbliza vidjeti cestu Castello:
https://youtu.be/CwdRkxIm-uY
https://youtu.be/ArhrC8XJsqw
Na ovoj snimci možemo vidjeti cestu Castello snimljenu s dronom:
https://youtu.be/WJ7URaN0fDg
Ovako situacija izgleda danas na karti:
http://www.advance.hr/…/slike_…/vijest-22244_2524_1156_e.jpg
Crvena boja: sirijska vojska i pro-vladine snage
Zelena boja: pobunjenici
Žuta boja: kurdske snage
Crna boja: ISIL
Koji je idući potez? Nalaže se sam od sebe - sirijska vojska će krenuti u zadnju ofenzivu koja bi trebala imati za cilj poraziti militante unutar obruča. Postoji uvijek mogućnost da bi se oni mogli i predati na način da im se da slobodan izlaz iz grada (kao u slučaju iscrpljujuće bitke za Homs). No, imajući u vidu kako Aleppo jest odlučujuća bitka u ovom ratu, vjerojatnije da će ovo "stiskanje" obruča i njihov pokušaj probijanja istog poprilično potrajati.
Dok se vojska priprema na završni udarac sponzori militanata - a to uključuje i većinu Zapadnih medija - neprestano spominju humanitarnu komponentu ove situacije. Da, točno je da se na istoku Aleppa i dalje nalaze brojni civili, možda i nekoliko stotina tisuća - no, velik broj civila nalazio se i u Faludži kada je krenuo udruženi iračko-američki napad na ISIL (a i pitanje je koliko je civila ubijeno u zračnim napadima na ISIL-ov konvoj nakon oslobođenja grada). Dakako, u slučaju Aleppa se humanitarna situacija naglašava iz političkih razloga
No, pritom treba istaknuti slijedeće - donedavno se upravo ta komponenta ("brutalni diktator ubija svoje ljude na istoku Aleppa") mogla iskoristiti za pokretanje neke veće kontra-ofenzive međunarodnog predznaka - primjerice ulazak turske vojske (koja se nalazi na svega 40 km od Aleppa) ili napad američkih zračnih snaga na sirijsku vojsku.
Danas je takva mogućnost znatno manja. Naime, u međuvremenu je došlo do normalizacije odnosa između Turske i Rusije, a Moskva je zasigurno tu normalizaciju uvjetovala turskim popuštanjem oko Sirije, što upravo i vidimo u današnjim komentarima novog turskog premijera (prethodni, Ahmet Davutoglu, bio je žestoki zagovaratelj "smjene režima" u Damasku) koji poziva na normalizaciju odnosa i sa Sirijom. Hoće li i Erdogan promijeniti stav? Zašto ne bi, njemu je ionako ostanak na vlast primarna misao vodilja.
Militanti u Aleppu su gnjevni, trpe ruske zračne napade i sirijska vojska ih sve snažnije okružuje - oni ovo vide kao američku veleizdaju. Hoće li ih na kraju SAD zaista ostaviti na cjedilu? Možda, brojni detalji ukazuju upravo na to, ali na kraju će si biti sami krivi za to jer su vjerovali SAD-u koji ih je nagovorio da zapale vlastitu zemlju.
Ako izgube Aleppo, hoće li to biti kraj rata? Nažalost, vjerojatno neće. Naime, ako Assad i dobije rat u onom konvencionalnom smislu, mnogim akterima neće odgovarati da se Sirija stabilizira, a to znači da će današnji militanti koji djeluju kao vojska sutra, nakon poraza u Aleppu, djelovati kao terorističke snage, slično kao i u Iraku, koje napadaju tržnice i sl.
Do prave stabilizacije u konačnici može doći tek nakon što se akteri ili politike potpuno promijene u zemljama koje su sve ove godine podupirale, naoružavale i financirale militante u Siriji, a to su, u prvom redu: SAD, Francuska, Britanija, Turska, Saudijska Arabija i Katar.
Pet godina nakon početka rata u Siriji u pojedinim spomenutim zemljama ipak je došlo do promjena. SAD više nije toliko fokusiran na rušenje Assada i sada primarno djeluju protiv ISIL-a (makar bi se mogli brzo vratiti na inicijalnu "smjena režima" politiku nakon neutralizacije ISIL-ove prijetnje). Francuska je nakon napada u Parizu vidjela koliko je opasno podupirati islamističke militante te od onda više ne nazivaju Assada "brutalnim diktatorom". Britanija ima novu vlast, Turska je u fazi pomirenja sa svima...
Drugim riječima, politički gledano, situacija nikad nije bila bolja za sirijsku vojsku da privede bitku za Aleppo kraju.
http://www.advance.hr/vijesti/analiza-vatreno-zatv.....za-aleppo/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Izgleda da su militanti imali alternativni opskrbni put kroz Bani Zaid koji je sad pod vatrenom kontrolom SAA
https://twitter.com/Ald_Aba/status/753625335460143104



offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Imali li neko info sa Handarat kamp vidim da se i tamo kolju?

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 400

U Nici teroristički napad. Najmanje 30 mrtvih i 100 povređenih. Nije direktno povezano sa Sirijskim frontom, ali ako se ustanovi da ima veze sa Islamskom državom ili nekom drugom islamističkom frakcijom koja dejstvuje u Siriji, to može da iskomplikuje(ili pojednostavni) međunarodne odnose i akcije oko njega.

https://www.yahoo.com/news/vehicle-ploughs-crowd-n.....19432.html

offline
  • Pridružio: 14 Nov 2015
  • Poruke: 49

Javljaju da je sad 60 mrtvih
rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/238.....rtvih.html

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

Napisano: 15 Jul 2016 1:10

Irbis ::Izgleda da su militanti imali alternativni opskrbni put kroz Bani Zaid koji je sad pod vatrenom kontrolom SAA
https://twitter.com/Ald_Aba/status/753625335460143104


То смо већ постављали на теми, то је пут ка тој чевтрти, не ка остатку Алепа.
Није још потпуно окружена ни она.

stokanovicm ::Javljaju da je sad 60 mrtvih
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/238.....rtvih.html


Има тема.
http://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desa.....i_103.html

offline
  • T-72 
  • Super građanin
  • Pridružio: 30 Avg 2014
  • Poruke: 1129

powSrb ::Ево интервју и на YT.



Који је овај Асад цар,гледао сам све његове интервјуе до сада који су имали превод или на енглеском,штета што га нико до сада није питао за број жртава на страни армије,иначе уопште не личи на Арапина.Сећам се да сам раније читао писмо које је његов деда 1936. упутио франуском мислим министру спољних послова где га моли да Француска не напушта тај простор тако нагло јер би судбина Алавита и осталих мањина у Сирији којом владају сунитски фанатици била запечаћена.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

Асад је Србин, чуо сам да зна наш језик. Very Happy
Шалим се. Mr. Green
Он је овде рекао да у ове окружене градове пуштају наоружање, и храну.
Ето сад знамо да и он зна где пуштају а где не.

У Алепо ће се наводно пуштати само храна, према неким изворима.

offline
  • Pridružio: 07 Mar 2015
  • Poruke: 281

a u Manbij ,demokrate ne pustaju ni hranu,al to se retko gde može pročitati http://www.baladi-news.com/en/news/details/8260/%E.....idents_Cry

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33895

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 913 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 864 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, bladesu, Boris BM, Botovac, bufanje, DPera, Excalibur13, FOX, Frunze, Hans Gajger, hyla, jackreacher011011, JimmyNapoli, JOntra, krasta, Kruger, Kubovac, kybonacci, LastTsar, loon123, mikrimaus, Millennium, milos.cbr, miodrag, mocnijogurt, MonteCarlo, Parker, pedja.st, pein, raptorsi, rodoljub, rovac, ruma, sabros, Spreewerk, stegonosa, theNedjeljko, Trpe Grozni, Vlada1389, zlaya011, zziko, 125