Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1219

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • vlad4 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 23 Maj 2015
  • Poruke: 435

сви прозападни медији су још јуче објавили да је при крају "епска битка за прбијање блокаде алепа" и данас да је иста завршена победом угњетаваних демократа и активиста над злим, злочиначким режимом и још неке квалификације а и слобо и хитлер су помињани јер то и даље пали. углавном, историја ме учи : прозападни медији објављују само оно што је сигурица тј што им је одозго јављено да ће се догодити (чак и кад се није догодило али ће се догодити 100% -сетите се 9.11 кад репортер каже ево срушила се и зграда 7 ВТЦ а иза ње зграда стоји, после сат - два зграда се волшебно руши) што ће рећи да је о пробијању блокаде одлучио неко изнад козојеба. чекајте па ми имамо све живе твитераше, тигрове , руске новинаре и нико не зна је л пала база, је л пао пројекат 1070 и онда дође тамо неки , алџазира, санџак аваз штагод или цнн и каже "друже то је пало још јуче".
рушење руског хелија је доказ да су они практично били недодирљиви свих ових дана у том пробоју као њиховом циљу. да ли је њих страдало 1/2 , 1/3 , 20 % од 10 000 и да ли довољно расположених девица са перфемима у устима има на ту цифру шехида - то више није ни битно, увек се увозе нови, увек их има који ће се запослити на упражњено радно место "мученика" и што рече колега горе - овај рат дође ко чистилиште . то је моје виђење што се тиче свих ових вести, јер ме пракса учи да амери никада своје победе не објављују ако стварно нису победили. а ово су амери на терену јер нусра је сада бела и сада је фина и баш су велике интернационалне демократе они, и из целог света дођоше у том хуманом позиву они да се боре - за демократију.
ако руси и сиријици не скувају неки котлић плашим се да ће све ово потрајати још дуго.
додао бих још једну ствар. западњаци у последњих 8 година практикују нека срања преко проксија у време трајања ОИ , тако да треба и то има на уму.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16099
  • Gde živiš: Lublana

Rusi imaju glavoseće baš tamo gde su hteli. Opet neosnovan pesimizam povodom prodora preko linija SAA što je sasvim normalno u jednoj takvoj bitki. E sada samo gledajmo kako će klopka da proradi.



offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

jazbar ::Rusi imaju glavoseće baš tamo gde su hteli. Opet neosnovan pesimizam povodom prodora preko linija SAA što je sasvim normalno u jednoj takvoj bitki. E sada samo gledajmo kako će klopka da proradi.

I ja se slažem sa moderatorem da ovde nema traga o epskim borbama, koje se navodno dešavaju.

Izvodi se aktivna odbrana, sa minimalnim gubicima. Na strani SAA. Više manje sada imaju kozjejebi otvoren prolaz za bežaniju iz Alepa, videčemo.

I ako ne bi išlo sve po planu, neče biti kraj svijeta. Možda je tako i bolje, da imaju zapadni puleni prolaz.

Tako bar "nema humanitarne katastrofe". Inače sama konfiguracija terena na ovom području omugučava upotrebo tenkova i ostalog orudja, pa se može to brzo zatvoriti, ako zatreba.

Po mom mišljenju, ma kolko ludo zvuči, je nabitnije, da se što prije završi sa Darayom in istočnom Ghutom.

offline
  • Pridružio: 01 Sep 2011
  • Poruke: 440

Ono sto je meni zapalo za oko,u nekom snimku gdje se mudze krecu kroz bazu, zapravo nema nikakvog otpora, a i oni se krecu kao da znaju da nema nikoga...tu i tamo navatase par nekih uspavanih tipova iz SAA, ali nema bjezanije SAA kao recimo kad je pao blok 1070.
Izgleda da je baza prepustena. Zasto je prepustena, valjda znaju ovi iz SAA.
Generalno, cak i da je ovo kraj bitke za koridor, a nije, siguran sam, mudze nisu nista dobile. Ovo prije izgeda kao veika zavala. Grunuli su sve sto su imali na jako mali prostor,a ciljevi koje su ostvarili i oni koje mogu da ostvare, su opet taktickog karaktera.
Sta im znaci otvoriti uzak koridor? Pa evo, nek je i 2km...a nabio si 10000 ljudi

Ono sto mi se ne svidja je da moraju da prebacuju Hezbolah i jos neke jedinice iz Damaska, znaci da u Alepu nema ko da radi posao. Tigrovi koliko vidim rade kod Rusa, a Rusi opet za sebe.
I sta je sa ovima iz Irana? To mi je najveca enigma

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2908

Sonyboy ::Ono sto je meni zapalo za oko,u nekom snimku gdje se mudze krecu kroz bazu, zapravo nema nikakvog otpora
Zato se i nerviramo.
Citat:Izgleda da je baza prepustena. Zasto je prepustena, valjda znaju ovi iz SAA.
To je pretpostavka. Da je Živojin Mišić kod Alepa, onda bi i imalo smislo. Tigrovi se nedeljama bore da zatvore Alepo...to za njihov moral nije ni malo dobro
Citat:Generalno, cak i da je ovo kraj bitke za koridor, a nije, siguran sam, mudze nisu nista dobile.
Velika moralna pobeda koja će privući gomilu novih regruta.
Citat:ciljevi koje su ostvarili i oni koje mogu da ostvare, su opet taktickog karaktera.
Ako zadrže koridor i prošire ga, to nije taktička pobeda.
Citat:Pa evo, nek je i 2km...a nabio si 10000 ljudi
To je neko lupio brojku. Realno je 5x manje i to sa rezervama u pozadini koje čekaju da ih ubace u borbu, a s obzirom da su sa lakoćom uzeli bazu, rezervu nisu još ni koristili.

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2015
  • Poruke: 1002

Pyc38 ::Koji su gubici saa u ljudstvu? Koliko se da primetiti beznacajni su sto govori o tome da je teritorija prepustena.. imajuci u vidu da su tu sad stacionirane najbolje jedinice saa i hezbolaha jednostavno deluje da su ih pustili sa namerom tu.. aj sacekajmo da vidimo, setite se mapa sa nekih tridesetak strana ranije kakva je situacija bila na pocetku rata, a kakva je sad, ovo je sjajna situacija, zar ste mislili da ce zatvaranje kljucnog grada proci bez odgovora drekavaca i njihovih zapadnih gazda? Bitka za grad je tek pocela, a ocigledni su i gubici napadaca i to da ne moze posao da se zavrsi za dva dana kako bi mi to zeleli.

Osim onog nesretnika u papucama sto ga ubise u garazi ja nisam ni na jednom snimku video gubitke u ljudstvu SAA, niti da su se "umereni" negde hvalili nanesenim gubicima u ljudstvu. Tako da mi samo ta stavka odgovara u tezi da im je mozda i omoguceno stvaranje koridora tu.
Takodje, po meni, poucen iskustvom iz nasih ratova, nije nikakav gubitak sto su napravili koridor, dinamika desavanja je jaka, tako....bitka je tek krenula, svasta ce se jos izdesavati, a najvise bih voleo da ovi zajedno sa civilima izadju prema Idlibu mahnu rukom i kazu izvolte Alep.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1947
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Ko zna kakvi se sve tu dogovori i razgovori vode, pitanje je prvenstveno koliko SAA ima vojnika tu u okolini alepa.
Baza ko baza niposto nije trebala da padne u ruke, ne samo zbog morala, vec i zbog svega unutar nje, aprevashodno zbog strateski postavljenih rovova i buducih rovova zgrada i slicno, toliko su se mlatili po praznim zgradama i vocnjacima da bi bas prepustili bazu za uspostavljanje koridora, ako je stvarno tako onda je neko ovde stvarno blizak sa metkom u mozgu.
Barem su posle pada bacali malo one kasetne, ali to nije doprinelo nicemu, i dokle vise ovakve gluposti.

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2013
  • Poruke: 743

Dobro je, sad vidim da ovo probijanje koridora i zauzimanje ovolike baze nije ništa posebno bitno i da je sve to samo još jedna genijalna taktička/strateška varka SAA. Doduše, sad mi baš i nije jasno zašto su se onda vodile onolike i onakve borbe da se grad zatvori u obruč.

Bez šale, nije smak svijeta, nije ni prelomna tačka rata ali jeste još jedan poraz SAA pa i Rusa ako ćemo pošteno. Nije ovo bio iznenadni napad u kom je zauzet neki zaseok već pompezno i na sva zvona najavljena ofanziva sa ciljem probijanja blokade velegrada. Udarili su sa najavom i uspjeli da tu blokadu probiju kroz prilično zahjevan pravac. Sad će neko (ponajbolje što ima SAA i saveznici) ponovo morati da gine da povrati izgubljene pozicije, da troši resurse, napreže i gubi ljudstvo i tehniku...
Meni sve ovo liči da će ovaj forumski topic još godinama biti aktivan.

I još nešto:

Hvala nebesima i zemlji što ruskim nuklearnim arsenalom raspolažu i rukuju puno ozbiljnije i odgovornije čike od pojedinih ovdašnjih forumaša. Prelaki su na nuklearnom okidaču, kad već potežu nuklearke radi jedne izgubljene sirijske baze i gradske četvrti, slutim da bi ih bacali i zato što ih je neko u kafani mrko pogledao.

offline
  • Pridružio: 19 Apr 2016
  • Poruke: 330

Citat:Syrian Gen. Hassan Hassan says the Russian airforce didn't take part in Aleppo, and calls for it to take part.
Eto ti sad... Confused

https://www.almasdarnews.com/article/video-syrian-.....h-latakia/
Krenuo je još jedan napad da se zauzme Kinsiba, pre toga su zauzete još 2-3 pozicije oko grada, što daje SAA još veću prednost u napadu.

Amerikanac, dobrovoljac YPG, stradao kod Mandžiba u borbama:
https://pbs.twimg.com/media/CpNg9SKWAAAAGng.jpg

Oklop zaplenjen od strane FSA u južnom Alepu:



offline
  • Pridružio: 18 Avg 2009
  • Poruke: 1124
  • Gde živiš: Gde je krunisano 7 srpskih kraljeva

Ja ne mogu da se otmem utisku da se Rusi plase konacne pobede bilo u Ukrajini bilo u Siriji.Kao da se plase dalje eskalacije pa namerno odugovlace rat.Njihov glavni je cilj je sacuvati pomorsku bazu i ne siriti sukob van Sirije.Dok je njihova baza sigurna rat moze da traje jos sto godina sto se njih tice.Cisti interesi i kalkulacije.Ni Iranci nisu nista bolji.Da sam Asad smanjio bi Siriju na ono sto mogu da branim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1133 korisnika na forumu :: 77 registrovanih, 10 sakrivenih i 1046 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Areal84, asdfjklc, Bane san, bbogdan, Belisarius, Bobrock1, Boris90, BORUTUS, cavatina, comi_pfc, dane007, darcaud, darkojbn, dekan.m, djboj, Djokkinen, djuradj, Dogma21, Duh sa sekirom, dule10savic, Excalibur13, Frunze, gomago, grenadir, Hans Gajger, hatman, havoc995, HogarStrashni, Ilija Cvorovic, Insan, jeen yuhs, JimmyNapoli, Karla, Kibice, Koridor, kripo, Kruger, Krusarac, kubura91, kybonacci, Lieutenant, Lucije Kvint, MB120mm, Mediator, mercedesamg, milenko crazy north, Mitraljeta, nemkea71, nuke92, orjen, Panter, pedja.st, Prašinar, proka89, Reddot, Rogonos, rovac, ruger357, Simon simonović, Singidunumac, skvara, srbijaiznadsvega, Srle993, tomigun, uruk, vathra, Vladko, wolf431, x9, Yellow Pinky, zastavnik, zdrebac, Zvrk, zziko, 125