Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1423

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2016
  • Poruke: 105

Irbis ::Ti prvo nauciti da citias sta drugi pise, pa onda mozemo raspravljati. [b]Ja nigde nisam rekao da je rov beskoristan.

O i te kako si rekao, nego ispravljas postove misleci da prikrivas sopstvene greske. Na tvoju zalost ja sam citirao post u kojem si rekao da je beskoristan. Vidis i sam prije tvojeg ispravljanja, vidi se i vremenska intervencija kada si to uradio decko.

I nije lijepo kada lazes da druge napadas, upadas u sopstvenu zamku Ibrise. Zavrsavam ovdje raspravu sa tobom.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Ovde se pise o snimku gde SAA bezi,i u tom kontekstu pisem,a ne uopsteno. Da su iskopali bilo kakav rov pri izvidjanju BPL i dejstvu haubice i minobacaca u duzem vremenosk intervalu rov je beskoristan,Tigar je ranjen u provniciji Idlib pri dejsvu monibacaca i granta je pogodila dirketno u rov,tada je SAA dejsvovala i avionima i artiljeriom i svim sto je imala i opet su imali dovoljno vremena da je granta pogodila u rov.
U ovom slucaju SAA nije imala u dometu artiljerije ovaj polozaj jer u Damasku nije velika koncentracija artiljerije jer zbog politike ne mogu dejstvovati istom u velikoj meri zato i nije pokrivena istocna Gota artiljeriom.Starim avionima SAA bi trebalo dugo da pronadju polozaje odakle dejstvuju ako bi i uspeli bar nekoliko sati bi jurili haubice,a o minobacacima necu ni da pricam jer je njih lako premestiti i kamuflirati. Za to vreme kakav god rov iskopali bio bi masakr u njemu.
U Rusko Cecenskim ratovima se takodje minobacaci upotrebljavali u velikoj kolicini i rov je bio u mogucnosti da zastiti od jedne ili dve granate ako nisu mogli da lociraju odakle dejstvuju bilo je mogo poginulih na strani koja trpi dejstvo minobacaca.
Evo ti jedan Ruski film gde mozes videti kako se brani istureni polozaj i imas sve o cemu sam pisao,samo racunaj da je Vojska Rusije mnogo bolje organizovana od SAA i bolji su ratnici Rusi od Arapa.
https://www.youtube.com/watch?v=CIAkYN4H-1M
Ovo je moja poslednja poruka jednostavno ne mogu vise. Slazem se trebali su iskopati rov i cekai da budu mrtvi posto ih ovi verovatno nebi ni napali pesadiom.



offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7157

Nego kako ide komandovanje Asadovaca po Siriji? Ima li nekog štaba u Damasku i manjih štabova na frontovima ili se sve svodi na par ljudi? I kako to da sa onolikom količinom predratne na primjer oklopne tehnike mogu da sastave tek dvije mobilne grupacije brigadnog ranga. Do juče su i Liban držali. Tamo su efikasno zaustavili građanski rat. Na kraju krajeva tokom osamdesetih u Libanu tokom okršaja sa Izraelcima i sami su koristili sličnu taktiku islamista, naročito sa protivtenkovskim timovima.
Na početku ovog rata koristili su čini mi se francuske uniforme, njihove pancire. Tu su i Gazele i Milani. Koliki je bio uticaj Francuza na sirijsku armiju?

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

kljift ::Nego kako ide komandovanje Asadovaca po Siriji? Ima li nekog štaba u Damasku i manjih štabova na frontovima ili se sve svodi na par ljudi? I kako to da sa onolikom količinom predratne na primjer oklopne tehnike mogu da sastave tek dvije mobilne grupacije brigadnog ranga. Do juče su i Liban držali. Tamo su efikasno zaustavili građanski rat. Na kraju krajeva tokom osamdesetih u Libanu tokom okršaja sa Izraelcima i sami su koristili sličnu taktiku islamista, naročito sa protivtenkovskim timovima.
Na početku ovog rata koristili su čini mi se francuske uniforme, njihove pancire. Tu su i Gazele i Milani. Koliki je bio uticaj Francuza na sirijsku armiju?


Ne racunaj pre 2000 god, jednostavno Hafez kada je krenuo u puc okupio je najsposobnije oficire koji su bili u SAA i jos SSSR instruktori i tada je SAA licila na nesto,naravno nije bila u stanju da se nosi sa Izraelom,ali u odnosu na ostale Arape mozda i najbolje organizovana. Od 2000-te Asad oko sebe okuplja ono sto je ostalo od njegovog oca i naravno one bliske svojoj braci,ali to nije dovoljno. Jednostavno nepoverenje u svoj narod je dovelo do toga da SAA ima tek nekoliko sposobnih oficira koji ce voditi jedinice. Zato je toliko malo dobrih jedinica,a jedino je Tigar osato slobodan i okupio ekipu koja moze uradi posao kako treba. Naravno tu je i Garda koja je previse razbacana po celoj Siriji cim skupe dovoljan broj vojnika zavrse posao,kada toga nema iskljucivo su u defanzivi.
Napad ID je je vezao Brku za Deir i tako ostavio jedino Tigra da vodi ofazivne trupe i akcije da je bar Brka slobodan druga bi prica bila SAA bi mogla bar na tri fronata isovremeno da napreduje.

Primera radi da je i Brka tu sa jedne strane krene Brka sa svojim,sa druge strane Tigar sa svojima nema nista od toga da bi se Teroristi odbranili,a pritom Garda moze na nekom drugom mestu da krene napred... Jedostavno jos jedna jedinica tipa Tigrova i Sokolova je neophodna,a gde je stvoriti i ko bi ih vodio to pojma nemam. Ili sada ovo u Hami sto se desilo Tigar juri kroz Alep sa svojima brka uleti u Hamu i savojim krene da cisti taj deo.

Tu ima jos jedan veliki problem,tj. jos jedan razlog zasto nema vise jedinica tipa Tigarova,a to je novac koliko god Sokolovi bili dobri veliki deo sposobnih pripadnika SAA medju njima i padobranaca koji su elita SAA(i Tigar i Brka su mislim padobranci) otisli su za parama u Sokolovima. Ako pogledas snimke iz Latakije vidi se da je ta ekipa ima dosta sposobnih ljudi koji bi bili u mogucnosti da vode svoje jedinice,ja sam cuo bar za tri koji su mozda bolji od Tigra,ali su otisli u Sokolove,a zasto pojma nemam kada su svi pripadnici Sokolova uz Asada. Mislim da su veliki problem Sokolovi zasto je SAA spala samo na Tigra.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19800

Irbis :: da je rov svemocan u WWI nebi bilo toiko zrtava.

Zapravo puno zrtva je i nastalo zbog toga sto je defanziva (rov, bodljikava zica, minske prepreke, itd) prevagnula nad ofanzivom (pre svega mogucnostu doturanja ljudstva, tehnike i podrska njima u slucaju proboja).

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

No deal on Syria as Obama and Putin meet
http://edition.cnn.com/2016/09/05/politics/obama-p.....index.html
Ziveli

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Apelujem na pojedine korisnike da se smire i da prestanu sa provociranjem drugih korisnika. Organizovanje "lova na veštice" od strane pojedinih korisnika neće biti tolerisano. Komentarišite događanja u Siriji, a istragu "ko je na vašoj strani, a ko je na njihovoj" obustavite.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33906

Dečki đe počinje SAA tu prestaje logika sve što važi za svaku normalnu vojsku sva pravila to za SAA ne važi.

ISUL uklonjen sa Tursko-Sirijske granice.
Turkey’s Prime Minister Binali Yildirim announced that Turkish military forces, the Free Syrian Army and Turkey-backed Islamist proxies had successfully expelled “terrorist organizations,” from the Syria-Turkey border.
“From Azaz to Jarablus, our 91-kilometer border has been completely secured,” he said during a televised speech.


Lepo Tigar odradio posao preko 200 šehida među teroristima.
More than 200 jihadists killed at Artillery Academy in southern Aleppo: Tiger Forces

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

Irbise, rov iskopan po svim pravilima, vrlo efikasno stiti od artiljerijske vatre, ne bitno da li je ona iz klasicnih topova, haubica ili minobacaca.

Ako je rov pravilno iskopan i utvrdjen, ako je zasticen minskim poljem i sredstvima zaprecavanja, moze satima da bude branjen bez obzira kojoj je vrsti vatre izlozen.

U bivsoj JNA, a kasnije VJ, su vrsili opsezna prakticna istrazivanja na tu temu. A ja sam igrom slucaja imao prilike da razgovaram sa oficirom koji je u prakticnim istrazivanjima ucestvovao. Jedan od primera koje mi je ispricao je row iskopan po svim pravilima, i u njega pustene svinje. Na rov dejstvuje baterija Ognjeva. Ukupan broj poginulih i ranjenih svinja svega 20%.

Pazi, pricamo o svinjama koje su se kretale nasumicno rovom, ne o ljudima.

Znaci, posle baraza is baterije Ognjeva, koji je simulirao napad u realnim uslovima na tu liniju rovova, ukupni gubici zivotinja su bili 20%. Pravilno iskopan rov je spasao 80% njih.

To sto je tvoj deda/pradeda poginuo od minobacacke granate znaci samo to da je imao losu srecu da je bio u tih 20%.

Da su ovi sirijci utvrdili polozaj kako treba, ne samo da bi preziveli artiljerijski baraz, vec bi i odbili ovaj napad uspesno.

BPL ovde olaksava korekturu vatre, ali to ne menja mnogo stvari. I bez BPL, ali uz dobre artiljerijske osmatrace, taj isti rov bi bio urakljen veoma brzo. A razliku izmadju zivota i smrti bi diktiralo to koliko je rov dobro iskopan, i koliko su dobro otporne tacke utvrdjene.

Sa druge strane, da je po ovima koji beze oplela artiljerija i uspela da ih uraklji ovako na cistini, gubici bi bili kud i kamo veci.

Zbog cega se sirijsci ne ukopavaju, vec koriste samo na vrat na nos napravljene bedeme, to je vec neka druga prica.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Napisano: 05 Sep 2016 8:49



Dopuna: 05 Sep 2016 8:53

pein ::Lepo Tigar odradio posao preko 200 šehida među teroristima.
More than 200 jihadists killed at Artillery Academy in southern Aleppo: Tiger Forces





Dopuna: 05 Sep 2016 8:56

Ево тренутак када ови Лива Ал Кудс, Палестинци славе са заставама и када су погођени, како се и види на снимку горе(АННА).



Имамо и леп поглед на то насеље одакле их гађају, очигледно је сада како, и да им зграде нису сметња.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 887 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 11 sakrivenih i 829 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Bobrock1, bojank, bojcistv, Boris90, cavatina, dekan.m, draganca, Excalibur13, frenki1986, Frunze, Hans Gajger, Ivica1102, Krusarac, laurusri, M1los, Marko Marković, mercedesamg, mikrimaus, milos.cbr, MiroslavD, moldway, Niko Bitan, pacika, Parker, Petarvu, Prašinar, procesor, proka89, royst33, sasa87, Shinobi, Singidunumac, stegonosa, Stija zmija, Trpe Grozni, uruk, vasa.93, Vlad000, vladetije, voja64, wizzardone, WOLF96, Žoržo, 125