Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1459

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Napisano: 09 Sep 2016 17:36

ISIL prikazuje oružje koje je zarobio od SDF-a na sjeveru Alepa u mjestu Tel Qarah https://pbs.twimg.com/media/Cr6wFYJUMAAKQg7.jpg
https://pbs.twimg.com/media/Cr6wFYUUMAAoKw5.jpg
https://pbs.twimg.com/media/Cr6wFYhVYAYpc3m.jpg

Dopuna: 09 Sep 2016 17:37

SAA čisti u provinciji Hame grad Soran
https://pbs.twimg.com/media/Cr2Z2emWYAEwmHQ.jpg



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Avg 2016
  • Poruke: 105

sekretar ::Spec63 ::Ono napredovanje ka Tabqi da su pratili kako Bog zapovjeda borbeni helikopteri, shehidmobili bi imali manje sanse.
Šta misliš kolko bi helikoptera trebalo da stalo pokrivaju taj deo iz vazduha?


Dva helikoptera borbena i stalna upotreba dronova za izvidjanje. Jedan helic na zemlji jedan u vazuhu i smjena na po dva sata.Preventivni udari sa daljine na sve sto gamize prema koloni SAA. Gorivo i oruzje za helice na zauzetim cek pintima da se skladisti i cuva rovovima i minskim poljima.

Jedna Migusa barem da prostepa po polozajima terora dva puta barem u toku dana sa NRZ i napalmom i gura se naprijed.



offline
  • Pridružio: 22 Feb 2011
  • Poruke: 1748

Ovde vlada pogresno misljenje da na bojnom polju pesdinac ili tehnika imaju pregled bojista iz pticije perspektive i to u realnom vremenu pa iz takve pogresne polazne osnove dolazi do pogresnog zakljucka da je vojska nesposobna jer eto ne mogu da vide da je 2km daleko neko na krovu jedne od hiljadu zgrada postavio PT sistem koji viri 20cm iz zaklona i kojim ih gadja.

Sto se tice hrabrosti vojnika, odnosno uticaja morala na ishod bitke, to je cak i mnogo bitnija stavka nego sto se uopste i pretpostavlja. Snimak koji je pronadjen kod likvidiranih terorista u Rusiji (Dagestan) a koji prikazuje drzanje policijskog porucnika koga su teroristi zarobili na kampovanju je u prilogu uz pitanje sta mislite, da li bi se jedinica sastavjena od ovakvih povlacila uz bezaniju ?
http://www.kurir.rs/planeta/video-rusi-pobili-tero.....ak-2434865

Nema te mantre koja bi uspela da u mozgu ovih islamista otkloni strah od ovakvih kao sto je ovaj policajac, jer kada se sudare sa ozbiljnim protivnikom koji ne uzmice, mantra ispranih mozgova prestaje da daje efekat... Slava mu.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

vathra ::Што се тиче борбе против VBIED (возилима-бомбама) владне снеге су ту прилично лоше опремљене. У случају напредовања, кад немају уређен положај, ту је ситуација још тежа.

Да би се погодило возило које се креће по терену брзином од преко 50км/ч, није уопште лако. Уколико га открију на 500 метара од положаја, имају свега око 30 секунди да га униште пре него што дође у зону где је детонација смртоносна.

Да би се погодило возило које се брзо креће, владине снаге имају на располагању следећа возила:
- тенкове са СУВ - они су у мањем броју у саставу владиних снага, а питање је у каквом су им стању СУВ и да ли су посаде уопште довољно веште да погоде брз циљ у стресној ситуацији
- БМП-1 - топ од 73мм тешко може да погоди
- БМП-2 - аутоматски топ од 30мм на стабилној платформи је добар избор у овој ситуацији, међутим у Сирији имају мање од 100 ових возила
- Шилка - још бољи избор, али их немају довољно
- ПА топови 23мм - такође добар избор, али их углавном користе са возила одакле само прва зрна могу да погоди, што је тешко јер нема СУВ.
- ПОВР су добар избор, поготово на већим даљинама.

При чему се ситуација при смањеној видљивости (пешчана олуја, дим, прашина од експлозија) драматично погоршава.

Укупно узев, свега мали број возила која користе владине снаге могу да униште камион-бомбу довољно брзо.

----

Код одбране фиксних положаја је могуће каналисати возила на одређена места у мањој брзини и уништити бестрзајним топовима, РПГ и сл.


Po mom misljenju je najvaznije od svega spreciti vozilo da velikom brzinom pridje poziciji i urediti poziciju zaprekama tako da bi vozilo vec na 500m daljine moralo da manevrise levo-desno,gore-dole i izgubi brzinu sto bi ga pretvorilo u glinenog goluba za sve sto saa ima u arsenalu. U pustinji bar nije problem da bager uredi svaki polozaj. Pored toga jos minirati i sto se kaze "spavati na strazi". Ameri npr bi uredili svaku poziciju u rekordnom vremenu jer su uvek mali spremne betonske blokove i vozilo koje bi ih dizalicom postavilo .

offline
  • mnn2 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Avg 2006
  • Poruke: 334
  • Gde živiš: tamoDaleko

Hektor ::Ovde vlada pogresno misljenje da na bojnom polju pesdinac ili tehnika imaju pregled bojista iz pticije perspektive i to u realnom vremenu pa iz takve pogresne polazne osnove dolazi do pogresnog zakljucka da je vojska nesposobna jer eto ne mogu da vide da je 2km daleko neko na krovu jedne od hiljadu zgrada postavio PT sistem koji viri 20cm iz zaklona i kojim ih gadja.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Spec63 ::sekretar ::Spec63 ::Ono napredovanje ka Tabqi da su pratili kako Bog zapovjeda borbeni helikopteri, shehidmobili bi imali manje sanse.
Šta misliš kolko bi helikoptera trebalo da stalo pokrivaju taj deo iz vazduha?


Dva helikoptera borbena i stalna upotreba dronova za izvidjanje. Jedan helic na zemlji jedan u vazuhu i smjena na po dva sata.Preventivni udari sa daljine na sve sto gamize prema koloni SAA. Gorivo i oruzje za helice na zauzetim cek pintima da se skladisti i cuva rovovima i minskim poljima.

Jedna Migusa barem da prostepa po polozajima terora dva puta barem u toku dana sa NRZ i napalmom i gura se naprijed.


2\2 Je po PS-u zabranjeno pesadnicu smenu na strazi raditi a kamoli pilotu leteti. Umor je opasna stvar i niti bi iko mirno spavao da zna da ih cuva straza 2\2 niti bi pilot bio u stanju da efektivno leti taj ritam. Imas bas kod nas primer premora pilota iz 1999

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Hektor ::
Sto se tice hrabrosti vojnika, odnosno uticaja morala na ishod bitke, to je cak i mnogo bitnija stavka nego sto se uopste i pretpostavlja.


То је најбитнији фактор.
Лав Толстој је рекао.Два човека одлучују о исходу битке.А они нису генерали.Већ први који викне замном и први који викне бежите!
Да није тако људи би се борили док на једној страни не изгину сви.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Источни Хомс.



Т4, пре месец дана.


Терористи покушавају нешто са југа, испод Хадера. Mr. Green

Reports of heavy clashes between #SAA and #rebels in the vicinity of Jabal Arbaeen, South #Aleppo.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.941671&am.....14&m=b

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2016
  • Poruke: 111
  • Gde živiš: Titograd

Moze li neko da mi objasni otkud padobranci u patikama i ovo nije prvi put da vidimo ruse tako obuvene.

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2016
  • Poruke: 1443

gumikrajc2 ::Moze li neko da mi objasni otkud padobranci u patikama i ovo nije prvi put da vidimo ruse tako obuvene.
Stara tradicija, još iz Avganistana.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 906 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 4 sakrivenih i 858 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, amaterSRB, avijacija, bobomicek, Bobrock1, bufanje, cenejac111, CikaKURE, FOX, GandorCC, Georgius, kripo, Kruger, Kubovac, kybonacci, ladro, laganini123, laurusri, maiden6657, mikrimaus, milenko crazy north, MrNo, nebidrag, nuke92, operniki, Panter, proka89, raketaš, raptorsi, raso76, Rocky I, Rogonos, rovac, sasa87, Sass Drake, Smajser, stegonosa, vathra, Vlad000, vladom6, voja64, ZetaMan, zlaya011, |_MeD_|