Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1474

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2008
  • Poruke: 548

Pazi im opremu jbt...cizme sunjalice,vidi mu opreme na puskici...o ovakvoj opremi sanjaju u regularnim jedinicama iza kojih stoji DRZAVA.Sto li nas po evropi ceka kad se ova muka zavrsi,kad ovi turisti dolete..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Largest rebel group rejects Syrian ceasefire Laughing

https://t.co/jVzJuWJnnH

Citat:Since they are not participating in this nationwide ceasefire agreement, Ahrar Al-Sham will be considered a legitimate target for the Russian and Syrian air forces.



offline
  • Pridružio: 08 Avg 2016
  • Poruke: 111
  • Gde živiš: Titograd

Isilovo kamionce

offline
  • nemam
  • Pridružio: 30 Nov 2011
  • Poruke: 657

Sta nije ovaj Hamza neki dan sehidio? Bile neke slike na twiteru ili me pamcenje vara?

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2014
  • Poruke: 1379

MILO-VAN ::Pazi im opremu jbt...cizme sunjalice,vidi mu opreme na puskici...o ovakvoj opremi sanjaju u regularnim jedinicama iza kojih stoji DRZAVA.Sto li nas po evropi ceka kad se ova muka zavrsi,kad ovi turisti dolete..
Čeka nas vruća jesen kako bi rekli sportski komentatori Mr. Green ,moraće razni blogeri, jutuberi,metromuškarci ,Milani Stankovići sa bubi frizuricama naučiti da DRNČ nije aplikacija i da najveći problem nije kad ti baterija na mob. padne na 5 % ,već kako se rastavlja Kalaš za 30 sekundi, i kako žuljaju vojničke čizme Cool ... izgleda da su se Evropljani previše navikli na svoj lagodan život ,a iza brda se valja veliko ...nje

offline
  • Pridružio: 28 Nov 2015
  • Poruke: 55

komkom ::MILO-VAN ::Pazi im opremu jbt...cizme sunjalice,vidi mu opreme na puskici...o ovakvoj opremi sanjaju u regularnim jedinicama iza kojih stoji DRZAVA.Sto li nas po evropi ceka kad se ova muka zavrsi,kad ovi turisti dolete..
Čeka nas vruća jesen kako bi rekli sportski komentatori Mr. Green ,moraće razni blogeri, jutuberi,metromuškarci ,Milani Stankovići sa bubi frizuricama naučiti da DRNČ nije aplikacija i da najveći problem nije kad ti baterija na mob. padne na 5 % ,već kako se rastavlja Kalaš za 30 sekundi, i kako žuljaju vojničke čizme Cool ... izgleda da su se Evropljani previše navikli na svoj lagodan život ,a iza brda se valja veliko ...nje



Mislite da se ovaj sukob prelije u Evropu?

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

purke62 ::
Jesi li ti siguran da je on general?
Ne bih sad da se ovde rasprava o definiciji za paravojne formacije i tome slično. Ima raznih tumačenja i definicija. Po nekim definicijama je i Republikanska garda jedna vrsta paravojne formacije. Čim je neka oružana jedinica izuzeta iz komandnog lanca( ne dobija naređenja od Generaštaba, već direktno od Vrhovnog komandanta - u ovom slučaju Predsednika Sirije) može tretirati kao paravojska, bez obzira da li njome komanduje aktivni oficir , pa taman on bio i Maršal ili Generalisimus.
U slučaju pomenute divizije "Tiger Forces" je slučaj još interesantniji jer postoje osnovane sumnje da je njihov glavni finansijer privatno lice. Naime, reč je o , verovatno, naj bogatijem čoveku u Siriji , koji je, sasvim slučajno Smile , Bašarov brat od rođenog ujaka. Nemora da znači da je u pitanju klasični nepotizam, možda je stvarno čovek ekstra talenat za bizniz i tako to. Reč je o izvesnom Rami Makhloufu, koji je vlasnik jednog od dva operatera mobilne telefonije (Syriatel), koji drži 55% tržišta Sirije. Nije samo to njegov biznis, neki tvrde da on kontroliše 60% sirijskog biznisa i da je težak 6 milijardi zelembaća.
+ citat
Nešto je o tome pisalo i u tekstu sa Advance.hr, koji je ovde neko okačio. To isto važi i za Irbisove omiljene "Pustinjske Sokolove". Ni Irbis ne krije da su oni privatna vojska a evo i na Almasdarnews ima članak o tome ko su zapravo ti famozni "Pustinjski Sokolovoi" :
https://www.almasdarnews.com/article/syrian-desert-hawks/
Znači, njihov "sponzor" je penzionisani General Mohammad Jaber, koji se obogatio na nafti i gasu, nakon penzionisanja.
Ako su ove dve "legendarne" jedinice finansirane privatnom lovom, ja bih to nazvao ČVK ( što bi rekoao Slobodarko, onako po ruski). nema veze što su one lojalne režimu u Damasku i lično Predsedniku Bašaru. Lojalna je i brigada Baas partije i NDF, Liwa Al Quds i da dalje ne nabrajam a sve su to paravojne formacije, složićeš se.
Čak imam neki osećaj da i ove Palestince (Liwa Al Quds) neko finansira, verovatno isti ovaj Bašarov brat.Ne verujem da ratuju "o svom ruvu u kruvu". Nekako su prečesto zajedno u bitkama, jedni pored drugih. Dobro, glavna slava ide "Tigrovima" a palestinski bašibozuk mu dođe kao topovsko meso i glavni krivac za neuspehe i bežanuju , kad nešto ide kako treba to su "Tigrovi" i slične živuljke.. Čim je pobeda, eto gomile naslova po tviterima i blogovima, Tigreve sile razbile džihadiste i tome slično. Kad je odbijeno nekoliko jakih napada na fabriku cementa u južnom Alepu, onda su pisali da su to odbranili "Tiger Forces" a u stvari su tu bili oni "nesposobni" Palestinci.Verovatno uz podršku oklopa i artiljerije pomenutih Tigrova ali glavni teret su oni podneli. I kod zauzimanja Ariljerijske baze su oni podneli najveći teret (oni i Tigrovi, barem tako kažu Palestinci). I kod ovog naperdovanja kod Karasija i Han Tumana, opet su to pripisivali Tigrovima a na kraju se ispostavilo da je to bio Hezbolah. Znači, kad je bežanija, to su neki drugi a kad se napreduje, normalno, to su Tigrovi. Nema što, svaka čast PR službi Tigrova, rade profesionalo svoj posao. Evo sad ako u Dari uzmu ovaj gradi Itba, biće opet, "Collonel Suhuel Hasan" još jedna blistava pobeda Tigrova i tome slično. Eto i kad je bilo ovo oko Daraje što je bilo nedavno, opet su Tigarove Sile bile tu. Svugde ih ima kad se pobeđuje a kad se gubi, e onda se čeka njihov dolazak , da preokrenu bitku.
Ne kažem da je pomenuti "Collonel" Suhuel Hasan ( koji je u stvari General) nije sposoban oficir, mada nije klasični vojni oficir, već obaveštajni ali nema veze. Niti bih da omalovažavam samu jedinicu kojim on komanduje (ako uopšte on i komanduje njom). U svakom slučaju su odličan brend i za razliku od, uslovno rečeno, konkurenske "firme" zvane "Pustinjski Sokolovi" oni se i dalje odlično kotiraju. "Sokolovi" su nakon fijaska kod Tabke i onog "juseinboltovskog" "taktičkog" povlačenja, jako kalirali sa ugledom pa sad "planduju" u Latakiji. Verovatno im je gazda dao zasluženi odmor,da se malo plaknu u Sredozemnom moru i saperu pustinjski pesak sa perja, pa oda pravac planine, da zauzmu neku "stratešku" kotu ili neki "stradeški grad" od 514 stanovnika. Mesec dana oslobađaju "megapolis" Kinsabu a nesposobni "drekavci" ga pre toga uzeli za 3 sata.
Naj žešće mi je ono kad kažu " srateški grad istočno od Palmire" Arak a taj "grad" je pre rata imao 111 stanovnika ( i slovima: sto jedanest). Kad gube u severnoj Hami naselje od 21.000 stnovnika (Halfay), 24.000 (Taybat al-Imam) ili 30.000 (Suran) onda su to sela a ne gradovi. Za 3-4 dana su izgubili 3-4 takvih "sela" i junački zaustavili ofanzivu "drekavaca" na nekih desetak kilometara od same Hame. Onda će ta "sela" vraćati, otprilike tri meseca i onda će to biti odjednom gradovi i to strateški.
I još nešto po pitanju ovih Tigrova i Sokolova. Davanje imena životinja vojnim jedinicama nije nekako po PS-u SAA. U SAA je , kao i većini modernih armija, imenovanje jedinica je numerički. Redni broj, tipa, 4. oklopno divizija, 17.divizija, 104. brigada Republikanske garde i tako dalje.
Brkina 104. brigada ima zavidnu reputaciju, ništa manje nego što imaju Tigrovi ali nisu svoju jedinicu preimenovali u nešto zvučno, npr. "Leon Forces" ili "Blavori iz Deir Ez Zora".Uporno se drže suvoparnog "104. brigada".
Plus, kod Tigrova su uniforme svakakve a nošelje oficirski i podoficirskih činova je izgleda zabranjeno. Za razliku od pomenute Maherove 4. oklopne divizije, gde oficiri i podoficiri uredno nose oznake činova na uniformi, ne samo na svečanostima , već i na frontu. Pomenuti Pukovnik Tigar ( u stvari General Major, da opet naglasim Mr. Green ) ni u svečanim prilikama ne nosi propisnu uniformu SAA a kamoli oznake čina. Na dodeli visokog odlikovanja od strane Ruske Federacije se na aerodromu Hmeim pojavio u praktično "civilki". Pojavio se u lovačkoj uniformi marke "Mossy Oak Duck Blind" i bez ikakvih oznaka oficirkog čina. To se lepo vidi kad se "zumbiraju" fotografija sa svečane dodele ordena. To je, po meni, omalovažavanje onoga koji ti dodeljuje orden. Ne samo da se pojavio u "civilki" i bez činova, već je i pripasao pištolj oko noge ko Džon Vejn ili Klint Istvud, onako kaubojski a rusku oficiri bez oružja. Ono kao, sad sam sa fronta, ni kući kod žene i dece nisam stigo, pa nisam poneo svečanu uniformu i činove. Dobro OK ali si bar mogao da ostaviš pucaljku kod ađutanta ili telohranitelja dok primaš orden od prijatelja. Možda nevažan detalj ali je to meni zasmetalo i bode mi oči, nekako mi deluje neprofesionalno i čak nadmeno. U stilu, mene svi znaju ko sam i šta sam , ja sam mega zvezda, šta imam da kačim činove i te gluposti.
Ni kod Brke po tom pitanju nije sjajno, neformalne uniforme, nigde činova . Brku sam viđao da nosi epolete kad je daleko od fronta i propisnu uniformu SAA.
Razumem ja da je propagandni rat i da su heroji neophodni, stvarni ili lažni, nema veze. Ne razumem šta će to ovde na forumu, to širenje i odbrana mitova o nepobedivim Tigrovima i ostalim zoo parkom.


Da krenem redom:

1) Sirijska republikanska garda nije paravojna formacija već deo Oružanih snaga Sirijske arapske republike (OS SAR). Podređeni su direktno generalštabu OS SAR kao i druge oružane formacije. Jedina razlika od ostalih jedinica je ta što formacije Republikanske garde mogu jedine da budu u Damasku, jer je njihova namena takva (zaštita predsednika od mogućih pučista koji su u Siriji bili čest slučaj pedesetih, šezdesetih i 1970. godine – Hafez je došao na vlast na takav način). Zbog toga je u kritičnim situacijama, kada sistem propadne, ona pod direktnom upravom predsednika (logično: jedina formacija u prestonici, predsednik se nalazi u prestonici).

2) Ko koga finansira?
Naravno da je zvaničnu sirijsku vlast finansiraju tzv. ugledni ljudi (za režim) ili tajkuni (za „pravednu opoziciju“). Da nabrajamo ko finansira sve američku vojsku? Jedna solidna knjiga da se napiše o tome. A izvor koji si naveo (Carnegie endowment – Karnegijeva zadužbina) je baš kompetentan, naročito ako se uzme u obzir da je predsednik ove fondacije „brusio“ svoju karijeru pod patronatom Buša, Džordža Vokera i Obame Drugog, Huseina Baraka.

Sve te tzv. non-partisan think-tank (ili ti: slobodoumne i nestranačke) organizacije imaju tesnih veza sa američkom administracijom i aktivno je podržavaju u spoljnoj politici tako da ih ne treba uzimati kao 100% tačne (naročito ovu Karnegijevu zadužbinu koja je pisala da su Srbi 1912. proterali nesrpsko stanovništo (pojedinci danas to interpretiraju kao genocid) sa teritorija današnjeg KiM-a i BJR Makedonije.

3) Palestinci
Palestince, Livu al Kuds (arap. Brigada Jerusalim) i ostale palestinske grupe (poput Glavne komande, Palestinske oslobodilačke armije itd) finansira vlada u Damasku koja u sebi vidi predvodnika u oslobođenju Palestine. Posle turbulentinh događanja sedamdesetih godina XX veka, u Siriju je došao veliki broj palestinskih izbeglica koje je Bašarov tata smestio po kampovima koji su bili pravi regrutni centri i paravan za obuku palestinskih komandosa koji su trebali da upadaju u Izrael i da sprovode terorističke (za nekog su teroristi deo pokreta otpor GUZ - Glavom U Zid ) akcije protiv Izraela. Danas često čujemo da je npr. Handart (i ostala mesta) palestinski kamp što ima negativnu konotaciju (kamp – logor, mesto gde se okuplja siromašan i proteran narod), a u stvari to su prilično uređena naselja sa kompletnom infrastrukturom koja mogu da pariraju i našim modernim blokovima zgrada. Znači, sirijska vlada je investirala u palestinske jedinice iz političkih razloga.

4) Imidž Tigara i Brke
Njihova stvar. Imaju oni svoje tendencije nekad koje ni meni ne piju vodu ali u onom ruglu dole, draži mi je oficir koji tegli gusenicu od tenka nego neki uštirkani general koji je nalickan od glave do pete i koji nema pojma gde mu se jedinice nalaze.

5) Oznake jedinica i brojnost jedinice Tigar
Sirijske snage nemaju samo numeričke oznake jedinica. Sirijske specijalne snage (takođe i libijske i egipatske) zovu se al Saika (arap. munja). Kasnije su ovaj naziv preuzeli i Palestinci za svoje diverzantske grupe koje su Sirijci obučavali po njihovom modelu. Arapi vole te naizve (orlovi, sokolovi, tigrovi, lavovi) jer po njihovom mentalitetu to su životinje sa snagom, agresijom i odlučne/hrabre su u borbi – sve te životinje nalaze se u njihovom okruženju pa otud i nazivi tim jedinicama.
Kuat al Nimr (arap. Snage Tigar) nije divizija već neka grupa od oko 2000 ljudi, a možda i manje. Da su u rangu divizije svirali bi drugu pesmu i svuda bi stizali te ih ne bi selili od Alepa do Hame.

purke62 ::
Pa upravo se to i desilo 1983 u Siriji. Dok je Hafez el Asad bio bolstan, njegov rođeni brat Rifat je izvršio vojni puč, zauzeo je Damask sa jedinicama koje su bile njemu lojalne. Međutim, bilo je u vojsci i onih koji su ostali lojalni Hafezu i došlo je do pat pozicije. Tu pat poziciju je razrešila njihova majka i Rifat je morao u izgnanstvo. Posle toga Hafez i formira Republikansku gardu, da bi predupredio eventualne vojne udare. Osnovna ulaga joj je da čuva Predsednika i državne institucije u Damasku.


Republikanska garda nije nastala posle pokušaja puča 1983. godine već 1976. godine kada je Hafez el Asad preterao sa zezanjem Palestinaca koji su počeli da izvode i terorističke napade na sirijske državne institucije. Pored toga, trebalo je balansirati i sa drugim oružanim formacijama – stvoriti protivtežu. Posle događanja u Siriji osamdesetih godina XX veka, jedan deo tzv. Odbrambenih odreda (odanih Rifatu) priključen je Republikanskoj gardi i drugim elitnim formacijama OS SAR, a sami Odredi su raspušteni.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2008
  • Poruke: 548

meyconi ::komkom ::MILO-VAN ::Pazi im opremu jbt...cizme sunjalice,vidi mu opreme na puskici...o ovakvoj opremi sanjaju u regularnim jedinicama iza kojih stoji DRZAVA.Sto li nas po evropi ceka kad se ova muka zavrsi,kad ovi turisti dolete..
Čeka nas vruća jesen kako bi rekli sportski komentatori Mr. Green ,moraće razni blogeri, jutuberi,metromuškarci ,Milani Stankovići sa bubi frizuricama naučiti da DRNČ nije aplikacija i da najveći problem nije kad ti baterija na mob. padne na 5 % ,već kako se rastavlja Kalaš za 30 sekundi, i kako žuljaju vojničke čizme Cool ... izgleda da su se Evropljani previše navikli na svoj lagodan život ,a iza brda se valja veliko ...nje



Mislite da se ovaj sukob prelije u Evropu?

Otvorenog sukoba sirih razmjera,naravno da ne...ali da li ce biti "rokaj snimaj" po aerodromima,ljetnjim i zimskim kao i trznim centrima...ooo daa ! Mr. Green

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Гута, ниви снимак терориста.
Снимци све бољи, а територије све мање. Laughing

На 3:30, чиме су га то гађали? Види се бљесак са друге стране и погодак у земљу испред њега.
На крају снимка онај од пре неколико дана део акда су на кратки заузели неки положај.
18+

offline
  • Pridružio: 22 Feb 2011
  • Poruke: 1748

MILO-VAN ::Pazi im opremu jbt...cizme sunjalice,vidi mu opreme na puskici...o ovakvoj opremi sanjaju u regularnim jedinicama iza kojih stoji DRZAVA.Sto li nas po evropi ceka kad se ova muka zavrsi,kad ovi turisti dolete..
Krene u rat, proda sve (npr kola) i za novac kupi opremu i odvoji pare za put... kad se zivot svede samo na to, i nije toliko tesko naci pare...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 873 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 3 sakrivenih i 830 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, amaterSRB, avijacija, bobomicek, Bobrock1, bufanje, cenejac111, CikaKURE, FOX, GandorCC, Georgius, kripo, Kruger, Kubovac, kybonacci, laganini123, laurusri, maiden6657, mikrimaus, milenko crazy north, MrNo, nebidrag, nuke92, operniki, ozzy, Panter, raketaš, raptorsi, raso76, Rocky I, Rogonos, rovac, sasa87, Sass Drake, Smajser, stegonosa, vathra, vladom6, ZetaMan, |_MeD_|