Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1552

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

haha, istina, nije mi to nikad palo na pamet. Jedino četiri kategorije nisu obuhvaćene: Z-M, M-Z, M-Z i Z-M Very Happy



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33911



offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

Gledao sam jutros CNN, BBC, RT.

Kukaju na zapadu. Najjace bombardovanje Alepa odavno. SAA najavila (neki kazu pocela) ofanzivu. Razgovori grupe za Siriju prekinuti bez rezultata. Primirje propalo.

Pored kuknjave, spominjanja barel bombi, konvoja, humanitarne situacije u Alepu ??, i ostalih klisea, tanka prica. Nemaju ni jedan argument.

Ja cijenim, na osnovu ovog sto smo vidjeli u posljednjih desetak dana , da se radi o slijedecem:

Amerika je bila primorana da udje u sporazum o primirju, prvenstveno zatvaranjem Alepa, a pomalo i zbog toga sto je bila potpuno izbacena iz price o Alepu i nije mogla da utice na razvoj situacije u Siriji, osim u zonama Kurda i gdje su Turci.

Primirje je pocelo, odrzalo se 48 sati, produzeno za jos 48, pa za jos 72 sata, kao sto je i bio plan. Nakon ovog vremena, trebalo je preci na drugu fazu plana, a to je formiranje grupe za koordinaciju ciljeva, i razdvajanje terorista.

Problem za Ameriku je dvojak:
Prvo, preko dvadeset grupacija na terenu (rusi kazu preko 70% brojcano) odbili su primirje. Pismeno.
Drugo, cini se da je cijeli Pentagon i pola Obamine administracije protiv dogovora sa Rusima.

Rjesavaju problem na klasicni americki nacin:

Napadaju SAA u Der ez Zoru, da isprovociraju reakciju SAA ili Rusa. To im nije upalilo.
Dan prije pocetka sjednice generalne skupstine UN odradjuju incident sa konvojem. Istog momenta krece propagandna hajka na ruse i SAA, humanitarna kuknjava, drski nastup u savjetu bezbjednosti, klasicna zamjena teza. Cilj je potopiti sporazum, ali za to optuziti ruse i Asada. Ako upali, svi su happy: i Keri, i Pentagon, i Kristijan Amanpur.

Rusi odgovaraju na jedini moguci nacin: zavrtanjem mengela na terenu.

Milsim da je sad prilika da se na terenu uradi dosta, ako je moguce. Rusija je u win - win situaciji. Neces primirje? Pa dobro, onda oces bombe. Ako mogu da naprave pomak na terenu, i poraze ludake, super. Ako stanu, a hoce jer ce im Keri dotrcati da moli cim se odradi neki pomak, onda imaju Kerija sa gacama dolje.

Ako se amerikanci u nekom hipotetickom scenariju opet vrate na primirje, rusi konacno definisu koji su umjereni, i ti moraju da se geografski odvoje od Nusre, i da prestanu da pucaju. A ostale, udri.

Sustina problema je da je velika vecina grupa u Siriji predstavljena kao opozicija, podrzana od Saudijske Arbije i ostalih, i dato im je mjesto za pregovarackim stolom o buducoj tranziciji. Plan rusa je da svedu tzv opoziciju na par grupa (seoskih straza) sa njima potpisu dogovor o prekidu vatre, a ostalo udri dok ne potamanis stoku.

Ponavljam, (mada sam vec vjerovatno dosadio) plan je istjerati Amerikance na cistinu, istjerati "legitimnu opoziciju"na cistinu i zavrsiti pricu pregovorima sa ovima, i porazom ostalih.

Izvinite za opsirnost

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

evo gledah mapu zapadne gute i bode oci dzep kod gradova Zakiyah; Khan ash Shahih ; Durkabiyah

ima li saa ljudi da barem smanji ako ne ocisti ovaj dzep

evo mape sa tim dzepom https://pbs.twimg.com/media/Csp_MwcW8AALxbN.jpg

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 400

aljosa7 ::Чини се како САД жели по сваку цијену да уведе зону забране летова, међутим то би била директна конфронтација са Русијом.Мислим да ће пријећи на план Б , а то је достава напредног оружја В-В средњег домета побуњеницима.

Ako dobiju napredne sisteme z-v srednjeg dometa onda će morati i da dobiju posade za te iste sisteme. Koliko ja znam upotreba tih sistema uopšte nije jednostavna i ne možeš ljude tek tako obučiti za neko kratko vreme. Čak ni Pantsir i Tor nisu sistemi srednjeg dometa već kratkog. Buk i S-350 spadaju u sisteme srednjeg dometa. Ne znam koji su zapadni pandami ali verujem da niko ne bi tek tako dozvolio da se takav hardware da u ruke nepouzdanim kozojebima pa da zatim čeka da vidi šta će oni da rade i kako da prođu sa tim. Takođe ne verujem da bi neko poslao svoje ljude u Siriju da sa tim sistemima gađaju ruske avione. Čak ni Amerikanci. To bi narušilo veoma ozbiljna pravila igre u svetu. Seti se samo koliko su godina Rusi odugovlačili sa predajom s-300 Irancima i nisu to radili bez razloga.

Zabranu letova SAD ne može da uvede. Jednom su prevarili Ruse u Libiji i nikad više. Mogu eventualno sutra dan da je uvedu nad Teksasom...

offline
  • Pridružio: 19 Apr 2016
  • Poruke: 330

Rusi oru:
Citat:3 of the 4 @SyriaCivilDef centers in Aleppo city targeted this morning. 60 air strikes in East Aleppo
Citat:More than 60 mainly Russian air strikes on 23 neighbourhoods in Aleppo city since the morning
Citat:Aleppo activists reporting use of a sort of "seismic" bomb detonating "underground", shockwaves causing damaged bldgs to "crumble"



Sukobi i u ostatku zemlje:
Citat:Clashes and airstrikes in Latakia countryside
Citat:Assad government forces targeting Dael, in southern Syria, and the Khan al-Shih Palestinian refugee camp near Damascus with airstrikes/artillery

Puca štit Eufrata:
Citat:ISIS captured Qantara,Qeragoz,Tal shair and Tatahumus villages from FSA. 19 FSA soldiers killed and many captured alive.

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 400

Glede nedavnog bombardovanja humanitarnog konvoja u Siriji jel bilo neke analize oko toga čime je taj konvoj uopšte mogao biti gađan? Gledao sam par fotki i nisam uspeo da vidim kratere od eksplozija. Takođe se na vozilima ne vidi istopljen metal što sam na nekim drugim snimcima video. Kao da nije od teških avio bombi...

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1337

Klecaviks ::Glede nedavnog bombardovanja humanitarnog konvoja u Siriji jel bilo neke analize oko toga čime je taj konvoj uopšte mogao biti gađan? Gledao sam par fotki i nisam uspeo da vidim kratere od eksplozija. Takođe se na vozilima ne vidi istopljen metal što sam na nekim drugim snimcima video. Kao da nije od teških avio bombi...

Prezentovali bi oni dokaze da imaju. Pitanje i da li je uopšte bio humanitarsni konvoj ili su izlobirali onu izjavu od Crvenog krsta. Mir je propao, to su hteli. Vrlo je bitno kome će Turska biti bliža u ovom ratu. Amerika je mnogo izgubila pokušajem puča i stoji lošije u regionu posle tog događaja.

Drugo nikada nisu krenuli u ozbiljan rat pred izbore, već nakon njih, tako je bilo u zalivskom, našem, Avgansitanu.

Iran, Rusi i Asad treba da tuku čime stignu do januara kada će biti Hilari/Tramp i nova adminsitracija,. kako bi zauzeli što bolju poziciju za period koji sledi.

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4072

@
ako doobiju lake prenosne lansere za dejstvo na ruske i sirijske vazduhoplove, bice olupine aviona ili helikoptera na CNN-u ali revans nece biti prijatan za ISIL.
Ruska intervencija daje rezultate a gubici su izvanredno smanjeni.. za razliku od afganistana , cecenije, ovo je neka druga Ruska vojska..Da su ameri pametni kao sto su zli , ne bi igrali sa MANPAD, rizikuju da im rusi pociste sve islamisticke pudlice- fizicki.i onako od te zemlje nece biti nista , u narednih 500 godina, nikome nece nedostajati desetine hiljada idiota sa crnim zastavama, a amerikenjci neka kukaju o ljudska prava.

offline
  • arsa  Male
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Jun 2011
  • Poruke: 385

Drugari,ako može info. Koja bomba prvi onoliki krater? Od 500kg?!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 981 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 13 sakrivenih i 916 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AC-DC, anbeast, Ben Roj, Bobrock1, bojcistv, branko7, Bubimir, cemix, dankisha, darcaud, DeerHunter, Denaya, Dorcolac, dragan_mig31, Duh sa sekirom, Dukelander, dzoni19, Hans Gajger, Herman Terrance Aubrey, ikan, Insan, JOntra, Još malo pa deda, kobaja77, Koridor, krasta, Krusarac, loon123, marsovac 2, mercedesamg, Mihajlo, milenko crazy north, milos.cbr, MrNo, nenad81, operniki, Oscar, Panter, prle122, procesor, proka89, raketaš, raptorsi, repac, savaskytec, Stoilkovic, tubular, vladaa012, voja64, wolverined4, Zoca, šumar bk2