Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1557

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33912

Nebi bilo loše da SAA napadne sa zapada uz Kastelo cestu ka alShokanef industrijskoj zoni da malo razvuke teroriste unutar grada još tu ima brisanog prostora da se to područje uzme.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Citat:Saidnaya, #Damascus Countryside (23/09/2016)




offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map

Prema ovoj mapi, SAA (vjerovatno palestinci), u Sjevernoiztočnom Alepu ušli na dva mijesta u "meso".

online
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Стижу вести и да је Ал Кинди болница ослобођена.

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

"SAA Reporter ‏@Syria_Protector 9m
#SAA, Liwaa Al-Quds have captured #Handarat camp in Northern #Aleppo."


Osloboden Handerat camp, stižu vijesti, da se nastupa naprijed.

online
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

^
Мораш читати другу тему, тамо су и мапе.

Свеже слике.


За то време терористи настављају напад на северу Хаме, нападају Маан.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.357836&am.....13&m=b
У даљини се виде планине које бране северни улаз у Хаму.
Citat:The 4 main fortifications protecting #Maan are clearly visible. Pic is E.-W.


Maan (N. #Hama): a village turned into fortress defended by four main fortifications.


Изгледа да су га заузели.

Citat:#Kuwait/i Khalif al-An'zi, aka Abu Faisal al-Kuwaiti, blow up himself while fighting with Jand al-Aqsa against #SAA in #Hama #Syria



Хандарат

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

safra ::@babaroga
+ ++++

U isčekivanju onog ALI…

+ Safra


Hvala na komentaru. Nemoj molim te da mi persiras, mislim da mozemo na ti.

Nisi me razumio. Napisao sam "kukaju na zapadu" da bih u jednoj recenici opisao ton izvjestavanja kanala koje sam gledao tog jutra i koje sam uzeo za slagvort svog komentara. Opisao sam kako izvjestavaju o oranju Alepa (da citiram naseg kolegu). Nisam mislio da USA politika kuka, niti sam mislio da analiziram soft power, niti da analiziram MSM i metode njihove propagande. Samo opis tona izvjestavanja tog jutra. Slazem se sa vecinom onog sto si napisao o metodama i principima njihove propagandne masine ali niti sam ja o tome pisao u mom postu, niti sam strucan da to analiziram na nacin na koji ti to radis.

"Amerikanci primorani na sporazum" - ostajem kod ove ocjene. Od ulaska Rusa u Siriju, svaki sporazum bio je proizvod ruske inicijative. Tako i ovaj. Dosta je na ovom forumu bilo osuda rusa i "njihovih" primirja, uvjeren sam iz nedostatka razumjevanja ruske strategije u Siriji.

Sustina mog posta je pokusaj da analiziram racio iza ovih desavanja. Racio obiju strana. Sporazum (koliko o njemu znamo) je definitivno nepogodan za USA, i to su mnogi, ukljuciv gen. Dunforda i Ash Cartera, otvoreno rekli. Noc kad je sporazum potpisan Pentagon se satima borio da ne potpisu, da bi na kraju Obama u direktnoj video konferenceiji sa Kerijem i Ash Carterom presudio i rekao potpisuj. Da se ne ponavljam sad, ali jesu amerikanci izbaceni iz Sirije, pogotovu oko Alepa, nemaju nikakav uticaj na tok dogadjaja, rusi rade sta hoce na terenu, pada Daraa, opkoljava se Alepo.

Sporazum je nametnut Amerikancima od strane rusa. Koju drugu opciju imaju USA da kontrolisu stvari u Siriji ako se ne dogovore sa rusima.

Amerika ima problem. Ne kontrolisu nikoga u Siriji osim kurda i te njihove ekipe. Meanwhile, rusi i Asad zavrsavaju posao. Polako, sa mnogo gresaka i patnje, ali zavrsavaju. Meni je tu sve jasno. I prosto. Teorije su teorije, ne sporim da se stvari mogu tumaciti ovako ili onako, ali potpisaces sporazum koji ti ne ide u prilog samo onda kad nemas druge opcije. Pogotovu ako si USA i nisi se bas napotpisivao sporazuma u posljednjih dvadeset godina.

Dalje, ja vidis mislim da sporazum ima buducnost. Zasto. Jer je potpisan.

Kad su amerikanci stavili potpis na taj papir, obavezali su se da ce tako da bude. Dobro, nije tako bilo. I sta se desava? Rusi pocinju da oru Alepo! Razbise ove bijele sljemove! Koriste nekakve bombe koje nikad dosad nisu koristili! Asad najavio novu ofanzivu! Koje su opcije Keriju i USA? Da sazovu savjet bezbjednosti? Pa rusi ce im reci nema problema, samo sprovedite sporazum i mi stajemo. Da prizemlje Asadovu i rusku avijaviju? Kako i cime? Da udju u sukob sa rusima u Siriji? Po kom osnovu? Nemaju dakle opcija, osim da skinu gace i da ponovo dodju rusima na noge. I to ce se desiti, samo je pitanje sta ce rusi i Asad uraditi na terenu do tada. Handarat je danas pao.

Ovim gore pasusom sam nadam se objasnio i zasto su rusi u win-win situaciji. Sadasnje stanje jeste isto kao i prije sporazuma, sa tom razlikom da sada rusi mogu da kazu primorani smo da razbijemo teroriste jer nisu pristali na sporazum. Slozices se, velika je razlika. Sustina mog teksta, ako pazljivo procitas, jeste da su rusi doveli sebe u win-win situaciju. Narodski receno, ako neces da saradjujes, ima da ti bijem te tvoje pulene (legitimno) ko vola u kupusu. Ako oces da saradjujes, ok, lijepo mi kazi ko su dobri momci, pa onda dobri momci da odloze oruzje i cekaju da rijesimo ove lose momke pa onda da pregovaramo o buducnosti Sirije. Ne vidim sta je treca opcija americi, osim da zarati sa rusima?

Skidanje gaca Keriju je parabola na situaciju u kojoj se vratis za pregovaracki sto sa deset posto argumenata od onih sa kojima si otisao od tog stola. To je parabola na slabljenje pregovaracke pozicije USA nakon sto su minirali ovo primirje. Ne znam kako si ti razumio da to ima veze sa obrazom ili stidom ili bilo cime licne prirode.

Eto. Hvala za strpljenje i nemoj sto zamjeriti.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33912


Pow slike su sa ovog snimka. Mr. Green

Momanat kad je pogođen štab terorista.

online
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Које слике? Тај снимак сам постављао пре 2 дана, на снимку су Мардиш и Искандарија. Мапа на другој теми.
Оне слике из Манна су слике терориста од данас, тачнје њихово гранатирање Маана, погледај wikimap линк који сама поставио.
+
САА се повукла и из овог места после пада Мана.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.335748&am.....15&m=b

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2015
  • Poruke: 1002

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/centar-za-ra.....i/4724051/

Tekst ne govori konkretno o Siriji, al ipak povezan je jer govori o strogom nacinu odredjivanja meta vazdusnih napada USA u Iraku, vjerovatno je i u Siriji tako, a pogodise SAA. Naime, metu odobrava minimalno Brigadir, metu potom odobrava pravnik, eliminisanje mete mora biti opravdano ekonomski i vojno, koriste se daleko preciznije bombe i koordinate nego pre, piloti su u konsantnoj vezi s bazom (pre kao nisu bili).
Elem, tekst cinican, jer sad kao vode racuna o civilima posto je vreme drustvenih mreza, znaci ne zbog ljudskog zivota, vec zbog brzeg putovanja lose vesti itd. Katastrofa. Mi o njima (amerima) pricamo kao da smo ih procitali, a oni to javno pricaju, nemamo ih sta citati. Sami kazu da im je pre manje bio bitan pogodak u civile. Cak kazu da su glupe bombe piloti otprilike bacali na osnovu topografske karte, pa umesto cilja pogadjali ulice.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1014 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 10 sakrivenih i 950 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, aleksmajstor, amaterSRB, Asparagus, Atomski čoban, bladesu, bojank, Boris90, ceman, CHARLIE JA., darionis, DENIRO, doktor1964, Džordžino, Fog of War, ikan, ivan1973, Ivica1102, ivica976, Koridor, ljuba, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, milos.cbr, Nikolaa11, nikoladim, Panter, pedja2506, pedja63, pein, powSrb, procesor, radionica1, raptorsi, Raso75, Recce, Rocky I, royst33, saputnik plavetnila, ser.hill, Sirius, Stanlio, tomigun, tubular, UAV operator, vathra, vladaa012, vladulns, voja64, Yellow Pinky, ZetaMan, Zimbabwe, šumar bk2