Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

1576

Rat u Siriji 2016 - Komentari, diskusije i analize članova

online
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437

Хама

Латакија


САА се још није померила у Алепу, а ови пеглају север Хаме полако.
Цитадела



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

Miškić ::CyberWarrior ::Сад би Рује требало са свим и свачим да ударе по Алепу, чисто јер ови не могу да кукају више него што већ раде. Па кад већ кукају, да им дају и ваљан разлог.

Mozda bas to i rade, dok spominju fosfor u gradu.


slonic_tonic ::"Prekidamo sve kontakte s Rusijom, ukoliko hitno ne prekinu bombardiranje Alepa."
izjavio John Kerry

Very Happy





Sad sam hteo da postavim vest.
Moze li jedan komentar od Game u vezi ozbiljnosti ovoga?


Sa sajta State Departmen-ta: Keri se cuo telefonom sa Lavrovom.

"He informed the Foreign Minister that the United States is making preparations to suspend U.S.-Russia bilateral engagement on Syria – including on the establishment of the Joint Implementation Center – unless Russia takes immediate steps to end the assault on Aleppo and restore the cessation of hostilities."

http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2016/09/262532.htm



online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33912

Navodno su teroristi ponovo koristili gas na severu Hame.
HAMA, SYRIA (6:20 P.M.) - The jihadist rebels attacking the northern Hama village of Karah on Wednesday reportedly used chlorine gas against the Syrian Arab Army (SAA), causing several injuries in the process.

Video footage of the Syrian Army inside the captured Farafira District of Aleppo

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8865
  • Gde živiš: pecina stroga

Evo i Francuza. Izgleda oce da jeftino kupe koji poen od muslimanske populacije, pa ajde, udri po Rusiji.

Rade na rezoluciji SB o prekidu vatre u Alepu, koja bi ukljucivala glavu 7 (upotrebu sile).

Kazu da ce oni koji ne budu glasali za njihovu rezoluciju biti "saucesnici u ratnom zlocinu"

Ovaj zapad je totalno ostao bez kompasa. Da li oni stvarno misle da mogu pretnjama da nesto urade sa rusima ?

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-france-idUSKCN11Y1T5

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

Pa gde je TOS u Alepu? ? ?

offline
  • arsa  Male
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Jun 2011
  • Poruke: 385

Pa gde je TOS u Alepu? ?

Slabo ga i u Rusiji ima,u Siriji je na kašičicu☺

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

StrikeFirst ::@Gama
Ja bih pre rekao da je ovo za slikanje/snimanje. Ovi momci kao da vezbaju, posto na brdu uz koje se penju, ljudi stoje normalno bez zaklona Very Happy


Da, primetio sam i ja da to nije na liniji fronta već da je negde malo iza (pozadina?). Međutim, setimo se onog nesrećnog zida oko Artiljerijske baze gde su konstantno poklapali vojnike SAA pomoću PT raketa. Raketa im je uvek dolazila s leđa i ovi se uopšte nisu potrudili da ukapiraju odakle ide. Snajper još lakše može da dođe na teritoriju koju smatramo sigurnom i daleko od fronta. Ovi spavači (bombaši samoubice) su dokaz da niko nije siguran i da bombaš može da umesto prsluka sa eksplozivom uzme snajpersku pušku i da nađe 2-3 mete kada se prikupe značajne ličnosti (npr. poseta nekog generala ili ministra frontu). Opet, ovaj general možda je u pozadini ali snajper koji ide po ruševinama očas posla može da ga detektuje po činovima na epoletama. Snajper deluje samostalno (bar po definiciji) i bira mete "prema prioritetu" tj. što veći čin - veće šanse da popije metak.

General kao general, do sada su ginuli i za manje gluposti, ali zamisli psihološki efekat na vojnike koji nisu baš vični ratovanju...

Zbog svega toga (i na osnovu kazivanja učesnika ratnih dešavanja devedesetih godina) mislim da nije baš pametno nositi činove.

Miškić ::
Sad sam hteo da postavim vest.
Moze li jedan komentar od Game u vezi ozbiljnosti ovoga?


Kao što je već pomenuo neko, u pitanju je prekid kontakata po pitanju Sirije, a ne uopšte kao što su u početku preneli neki mediji.

Ne verujem da će doći do zahlađenja odnosa jer dobro znaju Ameri da bez Rusa nema mira (Turci, Rusi, Iranci ne preferiraju američke igrače - Kurde) a to Amerima ne odgovara jer oni više i ne znaju ko je njihov, a ko nije. Prvo je bila FSA, pa potom umerena opozicija, pa Kurdi, pa SDF, pa Nova sirijska armija, a sad više i ne znaju pa predlažu razdvajanje "umerenih" od Nusre (od čega nema ništa).

Ameri imaju jedan dugoročan problem: ako Asad padne ko će posle njega?
Oni podržavaju direktno i indirektno sve protiv Asada jer je on najjači ali u nekim dugoročnim planovima nemaju koga da postave da zameni Asada jer su ove grupice koje oni podržavaju više-manje lokalnog karaktera, bez autoriteta i potpuno ideološki podeljene.

Zbog toga mi ne deluje da će doći do eskalacije sukoba između SAD i Rusije. Takav ton, ako je dobro prenet, nije praksa u pregovorima jer postavljanje uslova-ultimatuma znamo da je pokretalo svetske ratove tako da ovo vše gledam kao neki očajnički potez, idu izbori u SAD, jačanje pozicija kod saveznika, da se zaplaše Rusi i da obustave ofanzivu i sl.

Ovo primirje koje je bilo pre nedelju-dve meni deluje kao neki iznuđeni kompromis između SAD i Rusije i da ono nije odgovaralo ni jednoj ni drugoj strani: Rusima i SAA jer napreduju, a Amerima jer im vezuje ruke (zadržava se nekakav status quo, nema mogućnosti da se popravi pozicija na terenu i sl). Samo kada pročitate onaj tekst sporazuma u kojem se u zadnjim redovima navodi da strane u sukobu mogu da se povuku iz primirja ukoliko se jedan od uslova ne ispuni, govori sve.
Traži se povod: bombardovanje SAA u Deir ez Zor-u, gađanje konvoja UN u Alepu, stalne provokacije terorista i sl... (zvanični tekst sporazuma na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije: http://www.mid.ru/diverse/-/asset_publisher/8bWtTfQKqtaS/content/id/2473652 ).

Ja iskreno sumnjam da će doći do nekog većeg problema između Rusije i SAD. Više-manje, sve je isto bez obzira da li se Rusi ili Ameri slagali. Bitno je da Rusi zadrže Tursku jer je ona glavna za snabdevanje terorista, članca NATO-a i saveznik SAD.

Na drugoj strani, ovi žestoki vazdušni udari Rusa i ofanziva SAA na istoku grada Alepa može da se tumači kao pritisak na Amere da malo popuste u pregovorima jer nisu u zavidnoj poziciji na terenu. Šta je poenta ovih vazdušnih udara Rusa nije mi jasno. Nekako sam shvatio kao da se Rusi igraju sa Amerima. Tipa: "ratujemo mi protiv ISIS-a ali vaši (umereni) su prioritet". Slično je bilo i sa Palmirom. Dogovorili se Rusi i Ameri da ratuju protiv ISIS-a, a kada je Palmira oslobođena Rusi su od Palmire napravili spektakl, koncerti, odredi za uklanjanje IED itd. Posle toga, SAA odlučuje da krene ni manje ni više direktno na Raku. Ofanziva napreduje, trkaju se ko će pre da stigne - Kurdi ili SAA, a na kraju ćorak. SAA krenula u ofanzivu na sever Alepa i zaposela farme Maliha i stavila istočni deo Alepa pod opsadom. Interesantno je kretanje Tigrova u poslednjih par dana, odjednom oživela ofanziva protiv ISIS-a prema Al Bab-u. Imam utisak da od te ofanzive neće biti ništa (proći će kao i ona kada je SAA išla ka Raki - stigli na 20ak km i onda se povukli zbog protivnapada ISIS-a) ali da će zato teritorija pod kontrolom terorista u istočnom Alepu biti smanjena.

Otprilike neko moje tumačenje. Videćemo za nedelju-dve.

Nadam se da nisam bio predugačak Smile.

online
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9437


https://twitter.com/MmaGreen/status/781219334307713024

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2014
  • Poruke: 1379

powSrb ::
https://twitter.com/MmaGreen/status/781219334307713024

...da se ovi iz Bosne i Kosova ne muče sa stranim jezicima...

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2662

babaroga ::
Sa sajta State Departmen-ta: Keri se cuo telefonom sa Lavrovom.

"He informed the Foreign Minister that the United States is making preparations to suspend U.S.-Russia bilateral engagement on Syria – including on the establishment of the Joint Implementation Center – unless Russia takes immediate steps to end the assault on Aleppo and restore the cessation of hostilities."

http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2016/09/262532.htm


Ej Rusi unilaterelno potpisuju dva primirja, sjebu SAA oba puta u napredovanju i ovi govnari imaju obrza da pozivaju na "restore the cessation of hostilities" sto znaci u fazonu re-uspostavljanje primirja...pa nisu ga Rusi ni prekidali nego grupe bandita koje ga nisu ni potpisale. Zivo me zanima da li je kod ovog poslednjeg primirja ijedan vodja neke grupe dosao licno i potpisao? Recimo vodja Nusre ili vodja FSA (dobar vic, znam...kao da i oni sami znaju ko je vodja i ko bi mogao potpisati...mozda Mekejn).

Nekad pomislim da su u americkoj administraciji sve sami idioti glupani i kreteni...a onda opet skontam nemoguce da su toliko glupi nego kad slijepo sluzis nekoj agendi (bez kritickog razmisljanja) naravno da ispadas idiot u ocima svih drugih...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1026 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 9 sakrivenih i 964 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, aleksmajstor, amaterSRB, Asparagus, Atomski čoban, bladesu, bojank, Boris90, ceman, darionis, DENIRO, doktor1964, Džordžino, Fog of War, ikan, ivan1973, Ivica1102, ivica976, Koridor, ljuba, Magistar78, MB120mm, mercedesamg, milos.cbr, Nikolaa11, nikoladim, Oscar, Panter, pedja2506, pein, powSrb, procesor, radionica1, raptorsi, Raso75, Recce, Rocky I, royst33, saputnik plavetnila, ser.hill, Sirius, Stanlio, tomigun, UAV operator, vathra, vladaa012, vladulns, voja64, zdrebac, ZetaMan, Zimbabwe, šumar bk2